Kritikák, gondolatok a filmek világából
 
HomeCalendarGalleryGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés

Share | 
 

 R2-D2 írásai 1.0

Go down 
Ugrás a következő oldalra : Previous  1 ... 34 ... 65, 66, 67  Next
SzerzőÜzenet
R2-D2
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 3942
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Jessabelle   Pént. Dec. 26, 2014 5:33 pm

JessabelleLehet, elnéztem a naptárat…  hmmm  mindenestre ez egy ilyen horrorkarácsony lett (az Annabelle még hátravan), pedig normális ember halloweenkor néz ilyeneket. No, mindegy, a kisjézus rettegést próbált hozni a nappaliba – nem rajta múlt, hogy nem sikerült. Legalábbis nem sikerült maradéktalanul.

Mert a Jessabelle sem váltja meg a világot. Ez már egy fokkal jobban tetszett, mint az előző éjjeli kaland, de igazándiból megfognia ennek sem sikerült. Jessie (Sarah Snook) fiatal, szőke lány, aki tolószékbe kényszerül (hogy hogyan és miért, azt vétek elárulni, az egész mozi legjobb, legváratlanabb és leghatásosabb jelenetét kár lelőni), rég látott apja louisianai birtokán várja a felépülést. Lakhelye a csecsemőkorában meghalt anyja hajdani szobája, ami sejtelmes módon egy vitrinnel volt eltorlaszolva a külvilágtól. Szóval a mogorva, alkohollal jó barátságban lévő özvegyember, Jessie apja, minden tőle telhetőt megesz, hogy a rég látott egy szem kislányának kényelmes otthont biztosítson. A kényelmes otthon aztán természetesen hamarosan rémálommá válik, Jessiet elborítják a látomások és rémálmok, pláne az után, hogy talál néhány videokazettát rég meghalt anyja üzeneteivel.

Ez eddig qrva jó. Egyrészt azzal, hogy Jessiet tolószékbe tették, egy kiváló alaphelyzetet teremtettek: a kiszolgáltatottság érzése csak még jobban elmélyíti a rettegést és az ehhez kapcsolódó tehetetlenséget. Oké, a mozi első órájában semmi olyat nem látunk, amit még eddig ne láttunk volna, panelekből építkező horrortörténet az egész, de rám a szellemes sztorik, a jó pillanatokban elhelyezett ijesztgető effektek mindig nagyobb hatással vannak egy ilyen moziban, mint mondjuk a gore jelenetek. Szóval van itt minden: előkerült VHS kazetták, kártyavetés, fürdőkádas jelenet, no meg szellem – egy fiatal lány szelleme. Aki bizony kimondottan ragaszkodik Jessiehez, csak még nem tudjuk, ártani akar-e neki, vagy épp feloldozást vár tőle. A film első órája (kb. kétharmada) ezeket a sablonelemeket okosan keverve építkezik, előkerül a múltból egy régi ismerős, egy hajdani szerelem, egy Preston nevű srác (Mark Webber) – dupla  lol2 : Preston, mint a Wallace és Gromitban, meg Mark Webber, mint a F1 pilóta - , aki a kezdetektől fogva Jessie mellet áll. Mindenekelőtt hisz neki, ami egy ilyen stílusú moziban azért nem épp szokványos…

Aztán a film kb. az ötvenedik percben vesz egy éles kanyart. Addig lezajlik jó pár parás jelenet, néhányszor talán még megijedni is sikerül, van benne némi dráma is, de a váratlan húzással ez teljesen más hangulatú mozi kerekedik a végére. Jessie és Preston néhány villódzó fényt követve a louisianai mocsárba téved, ahol aztán a vudu eluralja az egész történetet. Persze, ebben az államban ez a normális, sőt, ha úgy vesszük, a sztorinak értelmet is képesek adni az ezután következő események – de a félelemnek ezzel vége. A szellemes történet, amiben bőven volt potenciál, megbicsaklik, s átadja a helyét valami teljesen másnak: jobb kedvemben thrillernek nevezném, itt inkább valami múltfeltáró vudu kísértethistóriának. Félreértés ne essék, önmagában ez a rész sem rossz – nekem legalábbis tetszett – csak az első egy óra tükrében teljesen idegen. Az első egy órában önmagának Louisianak nincs is sok szerepe, van egy jó ház meg egy szegény kiszolgáltatott áldozat, míg a vége a csavarnak szánt magyarázattal nekem nem illett bele a képbe.

Talán pont ezért is húzzák le több helyen, pont ezért tartják felemás sikerű horrornak – ha a felütést vitték volna végig, akár olyan áron is, hogy nem magarázzák meg a múltat, egészen kiváló lehetett volna. A parafaktor a végére a zero felé közelít, amin sem az újra aktivizálódó lányszellem, sem a kimondottan jól megcsinált effektek nem segítenek. S ilyenkor meg ugyebár elkezd gondolkodni az ember olyan dolgokon, amiken a mozi elején – félelmében – nem is rágódott: nevezetesen azon, hogy szegény Jessie személyes tragédiái teljesen elfelejtődnek a történet végére, mintha az első 5 perc, annak kapcsolati hálója, érzelmei, a jövő magja nem is létezett volna… Kár, mert nagyon sokáig eszembe nem jutottak ezek a dolgok még ha fura is volt Preston szerepe Jessie életében.

Hangulatilag amúgy ez a mozi is tök rendben van. A fények, a beállítások, a kamerakezelés, a hanghatások zseniálisak, a baldachinos ágy függönye mögötti sejtelmes mozgás, a tükörben felvillanó szellemlány nagyon jók. A rendező, Kevin Greuter szerintem jól ráérzett az egész hangulatra – hiába is próbálják a köpködők a Fűrész 6 és 7 után) az ő nyakába varrni az egészet -, a nagyobb problémát én a történetben, illetve annak éles váltásában látom. De még így is jobban bejött, mint a The Babadook…sőt, még a „kritikusok” által példának felhozott, számomra értetlenül ajnározott Titkok kulcsánál is. Mert ugyan hangulatilag valóban az áll ehhez a legközelebb, én attól sem voltam elájulva.70%.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése http://www.artudetu.gportal.hu/
Niwrok
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 2848
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 1.0   Szomb. Dec. 27, 2014 10:34 am

R2-D2 írta:

Jessabelle

Lehet, elnéztem a naptárat…  hmmm  mindenestre ez egy ilyen horrorkarácsony lett (az Annabelle még hátravan), pedig normális ember halloweenkor néz ilyeneket. No, mindegy, a kisjézus rettegést próbált hozni a nappaliba – nem rajta múlt, hogy nem sikerült. Legalábbis nem sikerült maradéktalanul. Mert a Jessabelle sem váltja meg a világot. Ez már egy fokkal jobban tetszett, mint az előző éjjeli kaland, de igazándiból megfognia ennek sem sikerült.

70%


Ezt sem láttam még, csak fogom.
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 2848
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 1.0   Szomb. Dec. 27, 2014 1:22 pm

R2-D2 írta:
Niwrok írta:

Időhurok

Akkor majd lehet, hogy az újranézéshez becsatlakozok, csak szólj, hogy mikor Smile .


Inkább majd szólj Te, ha megvetted/letöltötted, aztán akkor nézem újra én is. Wink


Szólok Smile. Lehet, hogy még ma sorra kerül Smile .
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 3942
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Annabelle   Szomb. Dec. 27, 2014 2:48 pm


Annabelle
„Ha valaki azt szeretné tudni, hogy mitől működik egy horrorfilm, és mitől nem, csak megkérném, hogy nézze meg az Annabelle-t meg a Démonok közöttet, és a különbségeikben benne lesz a válasz.”

Ennél jobban magam sem tudom megfogalmazni az érzéseimet az Annabellel kapcsolatban. Megint láttam egy horrort, ráadásul egy ünnepelt másik film világában játszódó horrort, aminek még az előzetese is kifejezetten ígéretesre sikeredett – hogy aztán több mint másfél órán keresztül csak bámuljam a képernyőt, várva, hogy történjen már valami. Most vagy az én értékrendemmel, lelki világommal van baj, vagy egyszerűen a mozik lettek túl puhapöcsűek, de aztán az is lehet, a Karácsony Szelleme simán eltompította a félelmet, amik a filmekből áradtak felém – a lényeg az, hogy az Annebelle után sem kellett a hideg veríték által átáztatott lepedőt cserélni.

Mint bizonyára tudjátok, ez az a baba, ami a Warren házaspár (ld. még Démonok között finálé) vitrinjében terpeszkedik. Hogy mi a valóság vele kapcsolatban, azt megint csak nehéz kideríteni, vélhetően a marketingnek óriási szerepe van az egész hóbelevanccal kapcsolatban – mindenestre állítólag tényleg nyomoztak egy ilyen babás ügyben. Azt viszont nehezebben képzelem el, hogy ha volt is egy megszállt baba, az a VALÓSÁGBAN is ilyen abnormálisan nézzen ki. Megmondom őszintén, amikor először láttam a vitrinben, azt hittem, az évezred viharai simán csak megviselték angyalomat – de nem, ez tényleg ilyen ronda. Ez olyan ronda, hogy aki ezt gyűjti, aki ezért pénzt ad, az nem normális. Aki meg ezt esetleg képes ajándékba adni egy gyereknek, azt a gyámhivatalnál fel kell jelenteni… és mit kapjon az, aki várandós feleségének ajándékoz ilyet?? Ja, hogy az asszony ilyeneket gyűjt??? Meg is érdemlik a sorsukat…

Mia (Annabelle Wallis) és John (Ward Horton) első gyereküket várják valamikor a 70-es évek elején. Fiatal, jómódú család, apuka orvos (ez fontos, a racionalitás szempontjából), anyuka fogalmam sincs micsoda. Egy szóváltás után, kvázi kiengesztelésül John megajándékozza Miát ezzel az ocsmány babával, egy sorozat rég hiányzó darabjával: a baba pedig felkerül a gyerekszoba polcára dísznek. Szegény kisgyerek… Ekkor még nincs is baj, a baj akkor kezdődik, mikor a Manson szekta tagjai megtámadják a kis családot és majdnem tragédiába fordul az egész: az én értelmezésem szerint ekkor mászik bele a gonosz a babába. Ekkor lesz belőle az az Annabelle, amit ismerünk. A dolgok innentől fordulnak rosszra, a baba gonoszsága mindenféle csúnya dolgot idéz elő a lakásban (bekapcsolódó varrógép, lemezjátszó, tűzhely), míg nem a kukába végzi. Már menet közben is gondolkodtam rajta, miért nem verik darabokra, gyújtják föl vagy tudomisén mi… nem, ezek kidobják. Persze Annabellet hiába dobtad ki az ajtón, visszamászik az ablakon – Frédi-Béni, ismerős? A kis család hiába költözik el egy belvárosi apartmanházba, a megszületett gyerekkel együtt, a horror nem ér véget. Annabelle egy dobozban követi őket, hogy aztán egy sablontörténet végén kiderüljön, egy lelket akar. A kisgyerekét…

Ahogy visszaolvastam, ez már leírva sem túl bizalomgerjesztő. Tipikusan horror-panelekből építkező történet, a gonosszal szembekerülő ifjú pár, a kisgyerek, a pap, a médium. A ház, a tárgy, amit megszálltak, a fehér hálóinges fekete hajú, lehajtott fejű kislány (ez olyan, mint az Otto-motor, örökös) a poltergeist jelenségek, a hatásvadász hang és ijesztőnek szánt szcénák. Ha azonban ezeket mesteri érzékkel egybegyúrná valaki – azért gondoljunk csak bele, egy horror sem nagyon áll másból, csupán a megvalósítás a kérdés -, akkor lehetett volna egy fasza kis izgalmas mozi. Annabelle kinézete mindenképp adott hozzá, a terhes nő pedig megadhatta volna szükséges pluszt. De nem, nem sikerült: a filmben jóformán semmi parás hangulat nincs, ijesztgetések 90%-át meg ellőtték a trailerben – aki az előzetest látta, jóformán semmin nem tud már megijedni. A mozi egyáltalán nem félelmetes, egy átlagos lightos horror lett belőle, ami ráadásul eszméletlenül pofátlanul hasznosítja más filmek elemeit.

Azt még nem tudom, ez koppintás, vagy tiszteletadás, de a Rosemary gyermeke hasonlat kézenfekvő (már csak MIA Farrow és JOHN Cassavetes miatt is). A megszállt embert/tárgyat milliószor láttuk már, mint ahogy a sablonfilmek elengedhetetlen kelléke a pap is. A Gyerekjáték, az Ómen, az Ördögűző, talán az Insidious (az unalmas részek mindenképp ebből) mindenképp megemlíthető, de nekem ezzel a film végi boltban árulom a babát képpel még talán a Hellraiser is beugrott. Rengeteg film, rengeteg utóíz, kevés eredeti ötlet… az igazi baj számomra mégsem ez. Sokkal inkább az, hogy az egész történetnek, Annabelle történetének így nem sok értelme lett. Az én olvasatomban nem közvetlenül Annabelle akart valamit valakitől, hanem maga a gonosz: nem is egészen tudom hova tenni az eseményeket. Egy szekta tag lelke belemászik a babába , aki mellesleg szellemként bóklászik is Mia körül. De a lelket a Gonosz /Sátán akarja magának (miért is??), aminek keze Annabelle. No de a Gonosz egy jelenetben meg is jelenik, de nem Annabelle formája van…most akkor hogyan is van ez? Akkor ez most babás film vagy sátános? Mi szerepe is van a babának?

A fene… szerintem kár is gondolkodni. ennek a mozinak nagyjából mindegy is. Már az első házban sem volt meg a félelmetes hangulat, a társasházban aztán végképp eltűnt. A forgatókönyv lyukas, mint az edami sajt, s sajna a színészek sincsenek a beleélés magas fokán: mintha mindegy is lenne, mi történik. Egyre inkább igazat adok azoknak a hangoknak, akik azt mondják, hogy aki tud fényképezni, nem biztos, hogy rendezni is tud. John R. Leonetti beállításai itt is működnek ugyan, de egy Pillangó-hatás II. illetve egy Mortal Kombat II. után túl sokat várni nem is lehetett tőle. Az egészben azonban a legnagyobb ludasnak a szinte totál amatőr Gary Dubermannt tartom – lehet, egy tapasztaltabb íróval jobb lehetett volna az egész...

Így ez is totál középszer.55%


.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése http://www.artudetu.gportal.hu/
Niwrok
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 2848
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 1.0   Szomb. Dec. 27, 2014 3:54 pm

R2-D2 írta:

Annabelle

„Ha valaki azt szeretné tudni, hogy mitől működik egy horrorfilm, és mitől nem, csak megkérném, hogy nézze meg az Annabelle-t meg a Démonok közöttet, és a különbségeikben benne lesz a válasz.”

Ennél jobban magam sem tudom megfogalmazni az érzéseimet az Annabellel kapcsolatban.

Megint láttam egy horrort, ráadásul egy ünnepelt másik film világában játszódó horrort, aminek még az előzetese is kifejezetten ígéretesre sikeredett – hogy aztán több mint másfél órán keresztül csak bámuljam a képernyőt, várva, hogy történjen már valami.

55%


Mivel az idézet tőlem van, így nincs nagyon mit hozzátennem.
Az Annabelle csak arra volt "jó", hogy önigazolásként lehessen visszamutogatni, hogy ugye-ugye, tényleg mennyire túlhype-olt volt a Démonok közt. Pedig a kettőnek köze nincs egymáshoz, sem hangulatban, sem ötleteiben, sem dinamikájában. Mintha a Vukot meg a Kis Vukot állítanánk párhuzamba, csak mert mindkettőben rókák vannak...
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 3942
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 1.0   Szomb. Dec. 27, 2014 4:16 pm

Niwrok írta:

Annabelle

Mivel az idézet tőlem van, így nincs nagyon mit hozzátennem.
Az Annabelle csak arra volt "jó", hogy önigazolásként lehessen visszamutogatni, hogy ugye-ugye, tényleg mennyire túlhype-olt volt a Démonok közt. Pedig a kettőnek köze nincs egymáshoz, sem hangulatban, sem ötleteiben, sem dinamikájában. Mintha a Vukot meg a Kis Vukot állítanánk párhuzamba, csak mert mindkettőben rókák vannak...
.

Bezony! Kis időbe telt, míg megtaláltam írásodat, de rögtön megfogott ez a mondatod.

Etől függetlenül az Annabelle legalább nekem nem fájt, a The babadook viszont bizonyos pontjain igen. Kíváncsi leszek, ahhoz mit szólsz majd. Utóbbit creeper ajánlotta figyelmembe, neki nagyon tetszett - el se merem neki küdeni az írás linkjét.. affraid
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése http://www.artudetu.gportal.hu/
Niwrok
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 2848
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Időhurok / Predestination   Szomb. Dec. 27, 2014 9:38 pm

.
Időhurok

cs-robert írta:

Spoiler:
 


Remo írta:

Spoiler:
 


R2-D2 írta:

Spoiler:
 


Spoiler:
 
.

-------


Folytatás itt: R2-D2 írásai 2.0


A hozzászólást Niwrok összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Vas. Dec. 28, 2014 12:57 pm-kor.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 3942
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 1.0   Szomb. Szept. 10, 2016 3:45 pm

R2-D2 írta:Silent Hill 2


Sőt, ha ezt is meg lehet majd valahol valamikor venni egy ezresért, ahogy az első részt, még meg is veszem lemezen. Arra úgyis elfelejtem az egészet.

50%És tényleg megvettem. Smile Nem most, már jó pár hónapja, de tegnap csak másfél órám volt éjszaka filmezni, és ez volt az egyetlen másfél órás, újranézésre váró lemez a polcon.

Nos, a véleményem - anyám, mennyire szegényes is a korai írás - jottányit sem változot: egyszerűen egy nagy nulla az egész. Megmondom őszintén, bizonyos részeit nem is értettem, néha totál káosz volt az egész. Ami pozitívum - ami amúgy tényleg az első rész másolása - az a hangulat: legyen az akár a sötétség, akár a hamueső, de működik. Jó volt a néha felcsendülő dallam is. De hogy a forgatókönyvet milyen tudatállapotban írták, arról sejtésem sincs...

Mindenestre most sem fájt, de nem is okozott örömöt. Kit Harringtonon és Carrie-Anne Mosson viszont meglepődtem - egyikükre sem emlékeztem..
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése http://www.artudetu.gportal.hu/
Niwrok
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 2848
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 1.0   Szomb. Szept. 10, 2016 6:27 pm

R2-D2 írta:

Silent Hill 2

Nos, a véleményem - anyám, mennyire szegényes is a korai írás - jottányit sem változott: egyszerűen egy nagy nulla az egész.


"Szegényes"?!... Azt az öt sort is véres verejtékkel izzadtam ki az éves listámra, úgyhogy részemről egy hős vagy!  
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Ajánlott tartalom
TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 1.0   

Vissza az elejére Go down
 
R2-D2 írásai 1.0
Vissza az elejére 
66 / 67 oldalUgrás a következő oldalra : Previous  1 ... 34 ... 65, 66, 67  Next

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Filmfórum :: Filmek, sorozatok világa :: Kritikák, filmes gondolatok-
Ugrás: