Filmfórum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Kritikák, gondolatok a filmek világából
 
HomeGalleryKeresésRegisztrációBelépés

 

 R2-D2 írásai 3.0

Go down 
Ugrás a következő oldalra : Previous  1, 2, 3 ... 30 ... 58  Next
SzerzőÜzenet
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4374
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 Empty
TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 3.0   R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 EmptyHétf. Jan. 09, 2017 10:28 pm

Niwrok írta:

Harley és a Davidson fiúk


Ha már a SoÁ-ról "lemaradtam"  Wink , motoros témában ezt már csak megnézem  Smile . De komolyan, tényleg jól hangzik.

Érdekes egyébként, ahogy az ilyen tematikus, ismeretterjesztő csatornák is beleállnak a sorozatgyártásba. Hogy ha már egyszer úgyis forgatnának egy "illusztrációt", akkor úgy vannak vele, akár rendesen is megcsinálhatják. Mert például a Vikingset a History Channel gyártja.

.

Ennek örülök. Már megérte megnézni és írni... Wink

És igen: érdekes, de egyben remek húzás. Ahogy már beszéltünk róla korábban, a TV (sorozat) szinte már felnőtt a mozi mellé. taps


.
Vissza az elejére Go down
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3338
Join date : 2012. Oct. 06.

R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 Empty
TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 3.0   R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 EmptyHétf. Jan. 09, 2017 11:26 pm

R2-D2 írta:

A Nagy Fal

Ez nekem rohadtul bejött. A néhány történeti kohéziót, annak hiányát leszámító negatívum ellenére (erről kicsit később) egy qrva jó látványvilágú, kifejezetten hangulatos és nemzetközi mércével is nagyszabású fantasyfilmet láttam a moziban, ami szerencsére nélkülözi (elhagyta) mindazon ökörségeket, amik miatt sokáig fenntartásokkal néztem a kínai filmeket. Itt nincsenek levegőben röpködő, kardéleken megálló főhősök, csak egy jól szervezett és baszott látványos ostromállapot van – amolyan az A két torony módon –, a mozi maga pedig semmivel nem nagyobb bacaság, mint mondjuk pár éve a 47 Ronin volt…

A film rövidségére való tekintettel a rendező nem sokat szórakozik a körülmények és a figurák bemutatásával, kb. húsz perc után (nem néztem az órám, nem kellett) egy olyan ostromot tol az arcunkba, hogy eszem-faszom megállt. Kérem szépen, én még nem láttam ennyire innovatív várostromot, ennyire precízen megkoreografált, színes, de nem csicsás, ötletes és nagyjából hiteles csatajelenetet. Persze, lehet azon morfondírozni, hogy a várfalról bungee-jumpingot ugró kék ruhás csajok teljesítménye mennyire hiteles, vagy sem, de maga az ötlet és annak megvalósítása mindent visz (sok mással egyetemben). A fegyverek, a védekezési technológiák széles tárháza, a színekkel megkülönböztetett hadosztályok, a csata intenzitása, a kamera beállítások mind-mind azt eredményezték, hogy ezt a mozit ezek miatt a képek miatt soha nem fogom feledni. Ahogy a Helm-szurdokbeli csata, vagy az Északi őrség falvédő ostroma, ez a támadás is örökre bevésődött a memóriámba – azt hittem, a Falon végigzúgó sarlót nem lehet überelni, de amit itt kitaláltak… nos, az beszarás…

Az tény, hogy a tao-tie eredettörténete némileg kidolgozatlan, a sakktábla szereplői picit valóban lógnak a levegőben – ennek ellenére a végén mégis képesek megérinteni döntéseikkel – viszont úgy tekintem az egészet, hogy ebben a filmben nem az számít, ki mit tett eddig, hanem ki mit tesz most. A „jelenről” szól az egész, amikor a távoli nyugati utazó(k) saját önnön érdekeiket képesek háttérbe szorítani egy közös, zsold nélküli célért. Persze, ilyet már láttunk, erre tényleg lehet mondani, hogy klisé – no de még soha nem történt ez a kínai nagy fal alatt, annak védelmében.

80%


Az elején meg a végén levő ostromjelenet nekem is tetszett, de a kettő között levő -szerencsére csak- 35-40 perc rész meg a reszli már egyáltalán nem nyűgözött le. A színpompás ruhák szépek voltak és látványosak, de önmagában kevés funkciója látszott, azon kívül, hogy mindenféle kínai állatok stílusában lehessen százával jelmezeket csinálni, és az egyetlen, akiket kiemeltek, a "Daru Klán", gyakorlatilag csak előételnek voltak jók, ahogy lecsócsálták őket a gyűrűkről, kézbe repülő lándzsa ide vagy oda. Ugyanígy ostromgépekkel engem bármikor kenyérre lehet kenni, ahogy az "ollók" is zseniális ötletet jelentettek, de csak felmerül a kérdés, hogy az ellensúlyként ott levő víz mégis honnan csordogál le, amikor a csontszáraz hegytetőn vagyunk. És azért volt némi wuxiás ugrabugra is, a végén a toronynál.

Persze lehet ez is egy értelmezés, a puszta pénzhajhászás helyett az eszmék és az emberi kapcsolatok fontosságának kiemelése a "nyugati" embernél, de nekem legalább ugyanennyire ott volt a másik serpenyőben, amit még a Tarzannál olvastam, azaz hogy a kínaiak az összes szervezettségüket, önfeláldozásukat és leleményességüket a hajukra kenhetnék, ha nem jönne a Nagy Fehér Megváltó a kis varázskövével, és nem szabadítaná meg őket a szörnyektől. Ezért is éreztem, hogy ez a film nem igazán kínai, hanem a kínaiak úgy gondolják, hogy a nyugatiak ilyennek gondolják, ilyennek szeretnék látni Kínát, meg úgy egyáltalán a Távol-Keletet, és így kajálni fogják, C-kosaras bőrvértekkel meg rajzfilmfigura mellékszereplőkkel (a fejhangon visító, szakállas tanácsadótól a szőr felállt a hátamon). A Flowers of Warban Bale "legalább" egy seggfejet játszott, és csak szemlélője volt a dolgoknak, egy kamera, amin át a néző látta, amit kell.

Ez most nekem annyira nem lett kedvenc, egy látványos film, de nem több, a közepébe majdnem bele is aludtam.

6,5/10
.
Vissza az elejére Go down
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4374
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 Empty
TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 3.0   R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 EmptyHétf. Jan. 09, 2017 11:41 pm

Niwrok írta:

A Nagy Fal

... az ellensúlyként ott levő víz mégis honnan csordogál le, amikor a csontszáraz hegytetőn vagyunk.


lol! , ezen én is mosolyogtam...

Niwrok írta:

Ez most nekem annyira nem lett kedvenc, egy látványos film, de nem több, a közepébe majdnem bele is aludtam.

6,5/10

Nagyjából ez az általános közízlés, úgyhogy semmi gond. egyetért Nekem tetszett, valahogy ez a rendező kedvemre valót csinál... meglepő módon még az A hős is bejött.

Laughing


.
Vissza az elejére Go down
Mr. White

Mr. White

Hozzászólások száma : 255
Join date : 2014. Jan. 25.
Age : 29
Tartózkodási hely : Budapest

R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 Empty
TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 3.0   R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 EmptyKedd Jan. 10, 2017 8:18 pm

R2-D2 írta:

Legendás állatok és megfigyelésükElőször is leszeretném szögezni, hogy maga a könyv amit ugye Salmander irt a varázslatos lényekről nekem meg van még jó régóta! Érdekes könyv. Tetszettek,hogy közelebb hozták az olvasókat a potter világba azzal, hogy Ron és Harry "beleírt a könyvbe" de még Hermione is hozzászólt egyszer-kétszer! 

Lehet szeretni vagy utálni a Harry Potter franchise-t, de megkerülni már nehezen. 2012-ben volt az utolsó filmes kalandja Potteréknek amely jól sikerült, de vége lett a sorozatnak. Ezt el kellett fogadni, Rowling tovább is lépet még ha nem is ért fel a kis varázsló kalandjaihoz a munkái. Aztán valakinek eszébe jutott, hogy megcsinálják ezt a filmet amire én azt tudom mondani, hogy megérte. 

Amíg a Potter filmek forgatókönyveit segítséggel írta addig ezt már egyedül. Meg kell,hogy mondjam Rowling számomra beért mint forgatókönyvíró. Szórakoztam amikor azt kellett búsultam amikor viszont már azt. A film egyik "hibája" legalábbis szerintem, hogy a legérdekesebb karakter nem a főszereplő de még nem is a főszereplő barátnője hanem a főszereplő barátja akinek a szemén lépünk be mi is ebbe a varázslatos világba, meg kell,hogy mondjam a 20-as 30-as évek Amerikája mindig is vonzott tehát ha másért nem is hát ezért mindenféleképpen megakartam nézni. Jól is tettem. Bár számomra a főszereplő aki egyben kutató volt nem volt érdekes karakter és szerintem ebben hozzájátszott, hogy Eddie Redmaye-t mint színészt nem tudom elképzelni Ő egy talány számomra. A többiekkel nem volt problémám vagy csak Ezra Miller-rel volt még bajom, de ott a karakter volt a bibis nem a színész. Arról a nevelőnőről meg tényleg nem tudok jót írni. 
Továbbá az, hogy kiléptünk az angliai varázslók világából és egy másikat(jelen esettben az egyesült államokbelit) ismertük meg szintén piros pont a készítőknek. 

 kizöldült Grootért
R2 ezt a hasonlatot még nem hallottam, de tetszik! 

7,5 pont

A többi dologban meg teljesen egyetértek veled!
Vissza az elejére Go down
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4374
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 Empty
TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 3.0   R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 EmptyKedd Jan. 10, 2017 8:29 pm

Mr. White írta:

R2-D2 írta:

Legendás állatok és megfigyelésük

7,5 pont

A többi dologban meg teljesen egyetértek veled!

egyetért

Köszi!


A hozzászólást R2-D2 összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Kedd Jún. 18, 2019 3:48 pm-kor.
Vissza az elejére Go down
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3338
Join date : 2012. Oct. 06.

R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 Empty
TémanyitásTárgy: '71   R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 EmptySzer. Jan. 11, 2017 9:28 pm

.
R2-D2 írta:

. ’71

1971 meglehetősen zavaros időszak volt Észak –Írországban. Kicsit kutakodva a neten, még mindig nem igazán látok tisztán, a katolikus-protestáns ellentétből jóformán semmit nem értek: csupán megint annyi jön le belőle, hogy az idióta vallás álcája mögé bújva embereket öltek. Az 1969-ben ismételten fellángoló harcok következményeként a vezetés az angol hadsereg segítségét kérte, akik be is vonultak Belfastba rendfenntartás céljából – az ő „áldásos” tevékenységüknek negatív csúcsa lesz majd a Véres Vasárnap 1972.01.30-án. Másrészt meg a villongások sikeresen újraélesztették a már-már demilitarizált IRA-t is – mintha épp ez lett volna valakinek a célja -, amiben pont ezidőtájt és talán pont ezért következik be a szakadás is, ami a filmnek egyik központi motívuma.

Nagyon elmerülni viszont nincs idő semmiben: negyed óra után a döbbenet eluralkodik a vásznon, hogy aztán utána egy baszott izgalmas, menekülős, rejtőzős moziba váltson át az egész. Hook osztaga ugyanis támogatást nyújt a helyi ÁVH erőinek, akik megkérdőjelezhető módon gyűjtik be a lakosság egy részét – a lakosság másik része meg persze ezt nem nézi jó szemmel. Zseniálisan meg van csinálva a filmben, ahogy az utcán eszkalálódik a feszültség, ahogy az angol katonák próbálják a nyilvánvaló támadást békés módon elhárítani, ahogy aztán visszavonulnak. A hiba mindössze az, hogy két katonájuk kikerül a biztonságos körből, őket hátrahagyva lépnek le az utcáról: az egyik pedig épp Hook, aki pillanatokon belül, fegyverétől megfosztva találja magát feldühödött ellenség között. A lincselést csak egy óriási rohanás, menekülés árán ússza meg, ez a jelenet egyszerűen zseniális: kb. tíz percig kergetik a srácot, a folyamatos rohanás olyan profi módon van filmezve, hogy magunk is elfáradunk a végére.

85%


Csak és kizárólag azért nem írok erről a filmről külön, mert csak fokozni tudnám, amit te leírtál, bővíteni nagyon nem. De ezt most igazán sajnálom is, mert nekem ez qrvára bejött, még ha kevesebb kamerarángást, némileg világosabb utcákat, és a közepén egy pár percnyi üresjárattal kevesebbet én is el tudtam volna képzelni.

Túl sokat én sem tudok az észak-ír konfliktus hátteréről, viszonyairól, még a Véres vasárnapra sem emlékszem, ha láttam egyáltalán, az Éhségből a hangulatára valamennyire (az, hogy a rendőrnek a reggeli rutin része nem csak a pisikaki-fogmosás-kaja-öltözés, hanem az is, hogy egy fekvőtámasszal megnézi, nincs-e csőbomba a kocsija alján... mondom azoknak, akik (még ) nem látták), de a beleéléshez ez kifejezetten hozzátett, hiszen láthatóan az oda átvezényelt osztag (köztük a főszereplő Gary), de még a frissen kinevezett, hasonlóan csirke parancsnokuk sem. A térképet talán tudta olvasni, és elmondani, hogy "narancssárga=jó, zöld=rossz", szépen felvázolva a négy fő csoportot (fiatal IRA, öreg IRA, protestáns írek, brit katonaság), akik acsarkodó farkasokként állnak szembe, olykor csak egy utcával elválasztva... de hogy ez non-stop, kezdetben még poénra vett (ld. húgybombák, szardobálás), egyre durvuló, majd hirtelen véresbe és gyilkosba átcsapó tüntetésben nyilvánul meg, arról szerintem neki sem.

De hogy ilyen vázlat után is mennyire intenzív, félelmetes és nyomasztó volt a katonák házkutatáshoz megérkezésétől Gary és a "kiskölök" találkozásáig, azt talán úgy tudnám legjobban körülírni, hogy "hűbazdmeg!". Ahogy Gary bekerül ebbe a "dzsungelbe", és kiderül számára, hogy itt egyszerűen mindenki halálosan gyűlöli őket, amit a saját módján ki is fejez mindenki, mindegy, hogy gyerek vagy nagymama, miközben még kicsomagolni sem nagyon volt ideje, nem hogy beleszokni ebbe, az zseniális! Ahogy duplán ismeretlen terepen kell az életéért küzdenie, kapkodnia a fejét a golyók elől, olyan helyzetben, amikor az utca egyik felén járva talán megmenekülhet, a másikon meg biztos a halál, az is zseniális!

Pedig utána jött még csak a pánikot és a fejvesztett menekülést felváltó lassú taktikázás és sodródás egy olyan helyzetben, ahol gyakorlatilag mindenki Gary-re vadászik, legyen az "barát" vagy ellenség. Ahogy ennek mozgatórugója az a bizonyos robbanás, és hogy ez milyen "lökéshullámokat" okoz a "frakciók" között, az megint csak zseniális! Ahogy most már van idő egy kicsit jobban körülnézni, és mindenhol látszanak a kihalt utcákon lángoló autókból emelt barikádok és a befalazott ablakú, elhagyatott munkásszállások, az lehetett volna zseniális, ha kicsivel jobban látszik... de így is nagyon jó.

Kösz a tippet, nélküled aligha láttam volna   king !

9/10

.
Vissza az elejére Go down
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4374
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 Empty
TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 3.0   R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 EmptyCsüt. Jan. 12, 2017 12:23 pm

Niwrok írta:

 ’71

Csak és kizárólag azért nem írok erről a filmről külön, mert csak fokozni tudnám, amit te leírtál, bővíteni nagyon nem. De ezt most igazán sajnálom is, mert nekem ez qrvára bejött, még ha kevesebb kamerarángást, némileg világosabb utcákat, és a közepén egy pár percnyi üresjárattal kevesebbet én is el tudtam volna képzelni.

Kösz a tippet, nélküled aligha láttam volna   king !

9/10yeah yeah yeah yeah

Jaj, de örülök, hogy ez lett a vége!!! Én már kétszer is láttam, de pl a rohanás még másodszorra is zseniálisan feszült...

Szóval, ahogy mondani szoktuk: ami jó, az jó. Smile


.
Vissza az elejére Go down
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4374
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 Empty
TémanyitásTárgy: Utazók   R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 EmptyVas. Jan. 15, 2017 2:17 am

.
R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 Oba6iYfUtazók
Vannak egészen zseniális marketing kampányok, mikor is egy film előzetese, a moziból kivágott jelenetek ritmusa, a hozzá válogatott zene eladják a filmet – boldog-boldogtalan kíváncsi rá, mert ezek alapján vár valamit (Öngyilkos osztag). Aztán vannak egészen elcseszett marketingkampányok, mikor a trailer gyakorlatilag elárulja a legnagyobb fordulatot (La Cara Occulta), vagy mikor elmeséli a történetet – ezekre szoktuk azt mondani, hogy ha láttad az előzetest, láttad a filmet is. Aztán vannak a kifejezetten félrevezető bemutatók: ezek egyik – rosszabb – fajtája az, mikor köze nincs a jelenetek alá kevert dialógusoknak ahhoz, ahogy azok majd a filmben elhangzanak (Sírok között), a másik fajtája pedig a szándékosan titkolózó, teljesen másra felkészítő trailer – általában titkolnak valamit, becsülendő módon igyekezve meglepni a film cselekményével a nézőt. Nos, az Utazók előzetese egyértelműen ebbe az irányba mutat, viszont azt hiszem, az alkotók kicsit túl is lőttek a célon: engem legalábbis majdnem sikerült ezzel a romantikus szarsággal távol tartaniuk a filmtől. Szerencsére vagyok olyan makacs, hogy a fejembe vettem, ezt nekem látnom kell  - de mennyire nem bántam meg!!!

Január közepén könnyű azt állítani, hogy láttam az év filmjét, de nekem az Utazók jó eséllyel az év végén is a kedvenceim közé fog tartozni. Talán a közepét leszámítva majd minden percét maxi élveztem – sokszor tátott szájjal bámultam a képernyőt –, sőt, a záró jelenetnél az a bizonyos kis katarzis is elért a moziban. Ez, így, ebben a formában egy egészen kiváló sci-fi, egy vérbeli high-tech mozi, amit még a két főszereplő, a köztük kialakuló románc sem tud teljesen padlóra küldeni… pedig aztán én rühelem a romantikus maszlagokat. De mindenekelőtt a varázslat, amit itt Avalonnak hívnak, átsegít mindenen, ráadásul nem kis meglepetést okozott az az ügyesen és okosan elhallgatott tény, ami a sztori legfontosabb sarokpontja, motivációk, emberi érzelmek katalizátora – és önmagában ugye az egész romantikus szálnak a kiindulópontja.

Ha szerencsénk van – ahogy az Utazókban az emberiségnek – még időben le tudunk lépni erről a bolygóról, mielőtt végleg elpusztítanánk azt. Talán egyszer tényleg képesek leszünk hatalmas csillaghajókat építeni, amivel emberek ezreit lehet új bolygókra küldeni, kolonizálni azokat – a film nyitó képsorában az Avalon nevű űrhajó útját kísérhetjük figyelemmel, fedélzetén több, mint 5000 utassal és kétszázvalahány fős személyzettel. Mindenki mélyálomban van, az út 120 évig tart, a célállomás előtt négy hónappal kel ki mindenki a hibernáló ágyból, hogy egy nagy, közös csapatként érkezzen az új életterébe. Pontosabban majdnem mindenki négy hónappal korábban kel ki, ugyanis az út folyamán történik valami, ami miatt egy Jim Preston (Chris Pratt) nevű jóembert 30 évnyi álom után – 90 évvel korábban, mint kellene – kidobja az ágy  Smile  . Ez viszonylag hamar megtörténik, de én ekkor már simán a filmé voltam: egész egyszerűen lenyűgöző, mit itt a hajóval műveltek a kreatív osztály munkatársai. Ahogy egyébként Preston felkel, amit az ágy művel vele, már az is zseniális, de ahogy bejárja az űrhajót, amilyen technikai kütyüket találkozik, ahogy az egész óriási komp működik, az nekem kegyetlenül bejött. Mindig, miden sci-fiben kiemelt figyelmet fordítok a kütyükre, az újonnan kitalált technikai fantazmagóriákra – amik egy részt aztán majd jól viszontlátjuk az életben – és itt, az Avalonon a hozzám hasonlók egyik ámulatból a másikba eshetnek. Azon nem érdemes agyalni, hogy az úszómedence vize 120 évig milyen költséggel és energiával tarható fenn (egyáltalán, van-e létjogosultsága ekkora luxusnak egy ilyen úton), szimplán csak bámuljuk azt a lenyűgöző környezetet, amiben Aurora úszik…

Preston ugyanis nem egyedül ébred fel a mélyálomból: némi viszontagság után lesz egy nőnemű társa, bizonyos Aurora Lane (Jennifer Lawrence) személyében. Oldalakat lehetne most írni arról, ami addig történik, míg a két ember találkozik a hajón – de a spoilerveszély miatt ettől most eltekintek. Inkább mindenki gondoljon bele abba, hogy milyen érzés az, mikor rájössz arra, hogy 90 évvel korábban keltél fel, visszaaludni nem tudsz, egyedül vagy (egy ideig) a hajón és jó eséllyel max. egy video fájl leszel a maradék 4998 utas számára?? Mit tennél magaddal? Kimennél a légzsilipen? Vagy minden nap a hajó bárjában seggrészegre innád magad a mindig udvarias android pultos társaságában?? Egyáltalán: felöltöznél? Vagy anyaszült meztelenül bóklásznál a hajón??  Ha az Utazók egyik fényesen csillogó tulajdonsága a hi-tech környezet, jövőkép volt, akkor a másik feltétlenül azok a morális kérdések, amiken Preston először keresztülmegy. Miután alaposan meglepődtem az események alakulásán, totál beszívott az egész: teljesen átlényegültem magam is Prestonná, tettei, kétségei a sajátomé voltak – köszönhetően Chris Pratt szenzációs játékának. Az egész mozi egyébként egy ideig kifejezetten a Hold hangulatát hozza – csak aztán itt másfelé fordul a szerencse kereke: itt ugye Auróra lép be a képbe.

Sok szót erre az egész kapcsolatra nem akarok vesztegetni, van, akinek ez jeleneti magát a filmet, de én ezt finomam szólva is untam. Annyit az egészről azért megemlítek, hogy mind az ismerkedés, mind az összeveszés totál hiteles, magam sem viselkedtem volna másként, csupán a szerelmi szálra elköltött időt sajnálom. Még szerencse, hogy az Avalon, mint helyszín, folyamatosan biztosított apró örömöket a sivár love storyban is, így a már említett medence, vagy egy űrséta, de akár az étterem kellő kapaszkodót nyújtottak a fináléig. S ha már kapaszkodó: az is a rendezést és a mozit dicséri, mennyire okosan bántak a humorral: ugyan végig érezni a könnyedséget, néhány apró geg, poén el van rejtve a filmben, de Chris Pratt korábbi szerepei ellenére sem fullad komédiába a film. Hangosan talán egyszer sem röhögött fel a publikum, viszont apróbb kacajokat többször is hallottam – pedig a lehetőség meg lett volna rá, hogy elidétlenkedjék az egészet. De mintha az Utazók szándékosan keltette volna (egyébként nagyon finom utalásokkal már az első perctől kezdve), azt az érzést, azt a picit nyomasztó hangulatot, hogy itt valami nagy baj van, mintha szándékosan kerülte volna a nagyon vicces vonalat…

… így nem is nagyon ér váratlanul, mikor aztán minden (majdnem minden) összeomlik.  A trailer amúgy ebben is okosan manipulatív, én sem árulok el túl sokat: a lényeg az, hogy ahogy a Merovingi mondta: ok-okozat. Semmi nincs véletlenül, a hibernáló ágyak sem véletlenül nyíltak ki, Prestonra és Aurorára vár a feladat, hogy megmentsék a hajót. A küldetést, a programot, 5000 embert – a jövőt. Ebben a feladatban elkel némi segítség – kár, hogy ezt a forgatókönyvírók úgy oldották meg, ahogy: a karkötő átadására belepasszíroztak valakit, aki csak azért jön, hogy néhány dolgot elmondjon a főhősöknek, és hogy kinyisson néhány ajtót… khmmm… nem túl eredeti. Kíváncsi lennék, ha mondjuk az Avalon összeomlása még ez előtt bekövetkezik, Prestonnak eszébe jutott volna-e más úton segítséget kérni. Mondjuk, hogy felébreszti a kapitányt… de mindegy is. A finálé ezek ellenére kifejezetten izgalmas, a romantika szerencsére háttérbe szorult és az adott időszakba felvonultatott butaság szintje is elfogadható maradt. Talán az orvosi ágyban történtek gondolkodtattak el a legjobban – mert amellett, hogy egy ócska sablonjelenet az egész, egy tipikus hollywoodi panel, itt fordult meg a fejemben egy kósza gondolat egy igazán ütős befejezésről. Nevezetesen:

Spoiler:
 

Na, de nem ez lett - én pedig a kezdeti csalódottságom után a záróképben minden rosszallásomat félretettem. Ahogy az egyenruhások körbenéznek, ahogy kinéz az Avalon, az az üzenet – mindent helyrehozott. Zseniális, szívszorító ötlet és döntés: nekem legalábbis nagyon tetszett, ahogy amúgy az egész mozi. Kedvenc műfajomban láttam egy elképesztő jövőképet egy gigászi kompként funkcionáló űrhajón, egy ember borzasztó nehéz döntését, egy féri és egy nő hiteles kapcsolatát (az is külön jó volt, mikor narrációban mondja Aurora, hogy egyéb körülmények között ez sosem jött volna létre), meg egy izgalmas akciófinálét. A végső százalék talán szentségtörés – de bizony, nekem ez a mozi felér a csillagok mellé… vagy közé.

80%Ui:  Az meg, hogy három hét alatt harmadszor futok bele abba, hogy az aktuális premierfilmet homlokegyenest máshogy látom, mint a nagyra becsült „szakma”… már egyre kevésbé érdekel. Simán lehet, én vagyok az az egyetlen hülye, aki autópályán szembemegy a forgalommal… ha valaki követi írásaimat, úgyis tudja, mennyire kell adni akár az én szavamra is.
.


A hozzászólást R2-D2 összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Kedd Jún. 18, 2019 4:15 pm-kor.
Vissza az elejére Go down
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3338
Join date : 2012. Oct. 06.

R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 Empty
TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 3.0   R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 EmptyVas. Jan. 15, 2017 9:22 am

R2-D2 írta:

Utazók

Január közepén könnyű azt állítani, hogy láttam az év filmjét, de nekem az Utazók jó eséllyel az év végén is a kedvenceim közé fog tartozni. Talán a közepét leszámítva majd minden percét maxi élveztem – sokszor tátott szájjal bámultam a képernyőt –, sőt, a záró jelenetnél az a bizonyos kis katarzis is elért a moziban. Ez, így, ebben a formában egy egészen kiváló sci-fi, egy vérbeli high-tech mozi, amit még a két főszereplő, a köztük kialakuló románc sem tud teljesen padlóra küldeni… pedig aztán én rühelem a romantikus maszlagokat. De mindenekelőtt a varázslat, amit itt Avalonnak hívnak, átsegít mindenen, ráadásul nem kis meglepetést okozott az az ügyesen és okosan elhallgatott tény, ami a sztori legfontosabb sarokpontja, motivációk, emberi érzelmek katalizátora – és önmagában ugye az egész romantikus szálnak a kiindulópontja.

80%

Ui:  Az meg, hogy három hét alatt harmadszor futok bele abba, hogy az aktuális premierfilmet homlokegyenest máshogy látom, mint a nagyra becsült „szakma”… már egyre kevésbé érdekel. Simán lehet, én vagyok az az egyetlen hülye, aki autópályán szembemegy a forgalommal… ha valaki követi írásaimat, úgyis tudja, mennyire kell adni akár az én szavamra is.


Ezt a filmet akkor is megnéztem volna a főszereplők miatt, ha meghempergetik szarban.
Valamikor a jövő hét elején fog sor kerülni rá, akkor "jövök".

.
Vissza az elejére Go down
mesterjani

mesterjani

Hozzászólások száma : 89
Join date : 2012. Oct. 07.
Age : 32
Tartózkodási hely : Szentgotthárd

R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 Empty
TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 3.0   R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 EmptyVas. Jan. 15, 2017 1:42 pm

R2-D2 írta:

Ui: Az meg, hogy három hét alatt harmadszor futok bele abba, hogy az aktuális premierfilmet homlokegyenest máshogy látom, mint a nagyra becsült „szakma”… már egyre kevésbé érdekel. Simán lehet, én vagyok az az egyetlen hülye, aki autópályán szembemegy a forgalommal… ha valaki követi írásaimat, úgyis tudja, mennyire kell adni akár az én szavamra is.
.

Nyugi mostanában én is inkább veled értek egyet, pár kivétel azért akad, de ez az ízléskülönbség miatt van. Smile
Vissza az elejére Go down
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4374
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 Empty
TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 3.0   R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 EmptyKedd Jan. 17, 2017 11:57 am

R2-D2 írta:

Öngyilkos osztag


Azt viszont nem vitatom, hogy ha valaki elemezi ezt, dialógusokat, történetet vizsgál, motivációkat elemez – nos, annak tényleg pocsék lesz. De ebből a szempontból kivétel nélkül minden DC és Marvel film az. Az Öngyilkos osztag viszont nálam egy sima „Feel good” mozi, semmi több, ami lehet, hogy több akart lenni, mint sikerült, és az is lehet, hogy azoknak, akik azt hitték, hogy több lesz, csalódást okozott – de nekem, aki nagyjából erre számított (a trailer alapján még ilyenebbre), annak nem fájt.


70%Szinte borzongató - ám egyben örömteli is - volt olvasni, hogy az újranézés pontosan ugyanazokat a gondolatokat és érzelmeket váltott ki belőlem, mint tavaly... annyi a különbség, hogy miután ismertem a film "fordulatait", még kevésbé fájt. De a zene az elején, a "karakterépítés" hangulata, Harley Quinn továbbra is zseniális, és most már Bumeráng is jobban bejött. Viszont Joker másodszorra még kínosabb.

A BD képe és mindenekelőtt hangja brutális, ráadásul egy estényi extra is van rajt, minden magyar felirattal. Többnyire PR anyag, próbálják megmagyarázni, miért is volt ez fontos, hogy elkészüljön, mindenki nagyon profi, mindenki szereti a másikat. Olyan nagyon sok filmtrükkös doku nincs, inkább a kaszkadőrös, lövöldözős részekre mentek rá - viszont meglepően sok a valódi díszlet a CGI-vel szemben.

Továbbra is úgy gondolom, nem annyira rossz az Öngyilkos osztag, mint azt megint a világ (és a szaksajtó, ld VOX éves listája) gondolja, viszont az tény, hogy a hasonló koncepciójú Bosszúállók és Galaxis őrzői mögött csak harmadik.


.


A hozzászólást R2-D2 összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Kedd Jún. 18, 2019 4:16 pm-kor.
Vissza az elejére Go down
Mr. White

Mr. White

Hozzászólások száma : 255
Join date : 2014. Jan. 25.
Age : 29
Tartózkodási hely : Budapest

R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 Empty
TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 3.0   R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 EmptyKedd Jan. 17, 2017 5:28 pm

R2-D2 írta:
R2-D2 írta:

Öngyilkos osztag


Azt viszont nem vitatom, hogy ha valaki elemezi ezt, dialógusokat, történetet vizsgál, motivációkat elemez – nos, annak tényleg pocsék lesz. De ebből a szempontból kivétel nélkül minden DC és Marvel film az. Az Öngyilkos osztag viszont nálam egy sima „Feel good” mozi, semmi több, ami lehet, hogy több akart lenni, mint sikerült, és az is lehet, hogy azoknak, akik azt hitték, hogy több lesz, csalódást okozott – de nekem, aki nagyjából erre számított (a trailer alapján még ilyenebbre), annak nem fájt.


70%


Én is láttam ezt anno. Bevallom őszintén én egy feel good movie-ra vágytam az előzetesek alapján, de csalódtam! Engem felb@szott ez a film! 

:
 

A filmnek két jó pontja volt nálam: Margot Robbie(nem játszott rosszul és a megjelenése mindig is emeli a látnivaló fényét) valamint a zene! 
Nálam 40 % de azért is ennyire magas mert Margot-ot mindig jó látni!!


.
Vissza az elejére Go down
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3338
Join date : 2012. Oct. 06.

R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 Empty
TémanyitásTárgy: Utazók / Passengers   R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 EmptyKedd Jan. 17, 2017 10:15 pm

R2-D2 írta:

Utazók

Január közepén könnyű azt állítani, hogy láttam az év filmjét, de nekem az Utazók jó eséllyel az év végén is a kedvenceim közé fog tartozni. Talán a közepét leszámítva majd minden percét maxi élveztem – sokszor tátott szájjal bámultam a képernyőt –, sőt, a záró jelenetnél az a bizonyos kis katarzis is elért a moziban. Ez, így, ebben a formában egy egészen kiváló sci-fi, egy vérbeli high-tech mozi, amit még a két főszereplő, a köztük kialakuló románc sem tud teljesen padlóra küldeni… pedig aztán én rühelem a romantikus maszlagokat. De mindenekelőtt a varázslat, amit itt Avalonnak hívnak, átsegít mindenen, ráadásul nem kis meglepetést okozott az az ügyesen és okosan elhallgatott tény, ami a sztori legfontosabb sarokpontja, motivációk, emberi érzelmek katalizátora – és önmagában ugye az egész romantikus szálnak a kiindulópontja.

Még szerencse, hogy az Avalon, mint helyszín, folyamatosan biztosított apró örömöket a sivár love storyban is, így a már említett medence, vagy egy űrséta, de akár az étterem kellő kapaszkodót nyújtottak a fináléig. S ha már kapaszkodó: az is a rendezést és a mozit dicséri, mennyire okosan bántak a humorral: ugyan végig érezni a könnyedséget, néhány apró geg, poén el van rejtve a filmben, de Chris Pratt korábbi szerepei ellenére sem fullad komédiába a film.

A lényeg az, hogy ahogy a Merovingi mondta: ok-okozat. Semmi nincs véletlenül, a hibernáló ágyak sem véletlenül nyíltak ki, Prestonra és Aurorára vár a feladat, hogy megmentsék a hajót. A küldetést, a programot, 5000 embert – a jövőt. Ebben a feladatban elkel némi segítség – kár, hogy ezt a forgatókönyvírók úgy oldották meg, ahogy: a karkötő átadására belepasszíroztak valakit, aki csak azért jön, hogy néhány dolgot elmondjon a főhősöknek, és hogy kinyisson néhány ajtót… khmmm… nem túl eredeti.


80%Hát, ebben nem tudok veled "utazni"...

Hallottam a riasztó véleményekről, hogy mekkora átverés a trailer, de önmagában attól még nem lett volna rossz, hogy a katasztrófahelyzet, amire az egész előzetest kiélezték, az a filmben is alig hosszabb időtartamban van jelen... az csak nem elegáns.

Viszont ha a sztori nem tölt meg többet egy papírzsebkendőnél, az már baj. Ha a film sokáig nem is akar más lenni, mint idegenvezetés egy űrhajón, meg egy virtuális űrséta (ne már, hogy azt nézzem, ahogy a szereplők azt nézik, ahogy elhúz mellettük egy csillag...   No ), ami bármilyen látványos is, kizárólag a látványért létezik, az baj. Ha a szereplők a film felében beveszik a "leszarom-tablettát", és csak buliznak a magánjellegű luxushajón, majd a drámai részt kétszer öt perc alatt letudják, az is baj. És az is baj, ha túlárad a giccs és a nyálmáz...

Spoiler:
 

De még ha eredeti lenne, amit látunk, viszont rohadtul nem az! Szinte minden képkockája lopott, a Gravitációtól kezdve az Ötödik elemen át a Mass Effectig, csak amiket én ismerek és felismertem, és amit már tényleg felháborítónak tartottam, az a bár, ugyanis noha csak egyszer láttam a Ragyogást, de még így is látom, hogy ez qrvára ugyanaz! És ugyanez igaz a sztorira is, ami szintén nem csak nyomokban tartalmaz Reszkessetek, betörőket! (jesszusom, amikor Jim beállt a táncszimulátorba, a film nekem szinte minden komolyságát elvesztette   Rolling Eyes ), Titanicot (mert nulla vészhelyzeti oktatás, egy darab reaktor és egy darab csodaágy biztosan garancia a 120 éves utazás sikerére   faceplam ) és Pandorumot, megint csak az általam hirtelenjében felismertekre kitérve... ja, és igen, persze a Hold is. A "véletlenül" pont jókor felébredő gondnokot, a "véletlenül" pont olyan hosszú kötelet, az egyetlen funkcióval rendelkező robotpincért (miért csak a bárban volt emberi?!), a "hőpajzsot", meg a többi sablont meg fel sem tudom sorolni, hány filmben láthattam.

A vége tényleg szép, de mi speciel oda is jobban el tudtuk volna képzelni...

Spoiler:
 

Január közepén nehéz azt mondani, hogy már megvan a 2017-es LopottIdő-díjas sci-fim, de csak remélni merem, hogy ekkora buktába nem futok bele még egyszer idén. Másfél órányi, töküres szemrágó, amit legfeljebb fél órányi, nem túl épületes, de legalább valahol drámai és megkapó tartalomhoz hegesztettek hozzá.

3,5/10
.
Vissza az elejére Go down
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4374
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 Empty
TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 3.0   R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 EmptyKedd Jan. 17, 2017 11:49 pm

Niwrok írta:

Utazók


Január közepén nehéz azt mondani, hogy már megvan a 2017-es LopottIdő-díjas sci-fim, de csak remélni merem, hogy ekkora buktába nem futok bele még egyszer idén. Másfél órányi, töküres szemrágó, amit legfeljebb fél órányi, nem túl épületes, de legalább valahol drámai és megkapó tartalomhoz hegesztettek hozzá.

3,5/10
.

Juj! Shocked

Azért ennyire nem számítottam, hogy lehúzod... azt gondoltam, hogy ha elkap a gépszíj és belemész a tartalomba, nem fog tetszeni, de a 3,5 nagyon kevés. De Te tudod...

Annak ellenére, amiket írtál, nekem tök bejött ez a hi-tech világ. Meg Jim döntése is. S ha már filmeket emlegetsz, a Reszkessetek betörőket (meg mondjuk az Ötödik elemet sem) nem tudom hova tenni, viszont az A mentőexpedíció kimaradt. Wink

Már úgyis kellett egy különbözőség... peace.
Vissza az elejére Go down
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3338
Join date : 2012. Oct. 06.

R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 Empty
TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 3.0   R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 EmptySzer. Jan. 18, 2017 6:47 am

R2-D2 írta:

Niwrok írta:

Utazók


Január közepén nehéz azt mondani, hogy már megvan a 2017-es LopottIdő-díjas sci-fim, de csak remélni merem, hogy ekkora buktába nem futok bele még egyszer idén. Másfél órányi, töküres szemrágó, amit legfeljebb fél órányi, nem túl épületes, de legalább valahol drámai és megkapó tartalomhoz hegesztettek hozzá.

3,5/10


Juj! Shocked

Azért ennyire nem számítottam, hogy lehúzod... azt gondoltam, hogy ha elkap a gépszíj és belemész a tartalomba, nem fog tetszeni, de a 3,5 nagyon kevés. De Te tudod...

Annak ellenére, amiket írtál, nekem tök bejött ez a hi-tech világ. Meg Jim döntése is. S ha már filmeket emlegetsz, a Reszkessetek betörőket (meg mondjuk az Ötödik elemet sem) nem tudom hova tenni, viszont az A mentőexpedíció kimaradt. Wink

Már úgyis kellett egy különbözőség... peace


Tisztában vagyok vele, mennyi a 3,5 pont, és lehet, ha nem első dühömben írok az Utazókról, akkor akár 4 pont is lehetett volna, de több biztosan nem, mert nem tudok többet adni arra, amiből ilyen mértékben árad az űr üressége, ellenben felb*sz a töméntelen lopás miatt (a bár pofátlansága miatt jól fel is hergeltem magam, amire hazaértem), és nagyjából egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány dolog van, ami igazán tetszett:

Spoiler:
 

A Mentőakció is megvolt közben, csak hát ott is van a különbség a két film között, hogy amíg Mark minden idegszálával és energiájával a túlélésre koncentrált, csak néha engedve a depinek, Jim szimplán végigjárt egy mániás-depressziós hullámot, az éve jelentős részét végigbulizva (emiatt írtam a Reszkessetek, betörőket!, az a rész tisztára olyan, mint amikor Kevin kiélvezi, hogy végre nincs körülötte senki), és ha nem dobnak neki mentőövet a varázsütésre felbukkanó gondnok személyében, ott döglött volna a picsába. A hangya és a tücsök...

Meg a Szép új világ is, mert ez a film egy nagybetűs TAPI.

Tedd emellé a film mellé mondjuk akár csak a Jupiter felemelkedését (mert az is eszembe jutott közben), nézd meg, mennyivel több tartalom, munka, kreativitás, ötlet van egyikben illetve a másikban, aztán utána kérdezd meg újra, hogy kevés-e az a 3,5 pont    hmmm  .

A Signalt, de akár a The Call Upot legutóbb is így láttuk, és tényleg van abban valami üdítő változatosság, ha nem látunk mindig mindent ugyanúgy  peace  ...
.
Vissza az elejére Go down
Ajánlott tartalom
R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 Empty
TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 3.0   R2-D2 írásai 3.0 - Page 2 Empty

Vissza az elejére Go down
 
R2-D2 írásai 3.0
Vissza az elejére 
2 / 58 oldalUgrás a következő oldalra : Previous  1, 2, 3 ... 30 ... 58  Next

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Filmfórum :: Filmek, sorozatok világa :: Kritikák, filmes gondolatok-
Ugrás: