Kritikák, gondolatok a filmek világából
 
HomeCalendarGalleryGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés

Share
 

 R2-D2 írásai 3.0

Go down 
Ugrás a következő oldalra : Previous  1 ... 25 ... 46, 47, 48
SzerzőÜzenet
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4183
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

R2-D2 írásai 3.0 - Page 48 Empty
TémanyitásTárgy: Az – Második fejezet   R2-D2 írásai 3.0 - Page 48 EmptyKedd Szept. 10, 2019 11:39 am

.
R2-D2 írásai 3.0 - Page 48 6z7BzgW
Az – Második fejezet

Azt ugye mindig is lehetett tudni, hogy a két évvel ezelőtt bemutatott Stephen King adaptáció, az újkori It feldolgozás csupán egy nagy egész történetnek az első felvonása, s hogy valamikor érkezni fog a második része… nos, talán nem is tűnt olyan elviselhetetlenül hosszúnak ez az idő, és végre moziban a szerintem érdemtelenül kultikus gonosszá avanzsált, bohóc alakot öltő űrpók sztorijának lezárása. Jómagam nem voltam elájulva ugyan az előző filmtől, de bíztam benne, hogy egy tisztességes fináléval összességében egy élvezhető és értékelhető alkotást kapunk – bizadalmam azonban ez esetben mérhetetlen csalódást eredményezett. Az Az 2 egy kifejezetten gyenge mozi lett, amiben az a szégyen is megesett, hogy legjobb pillanatait azon flashbackeknek köszönhetjük, amik az első – s mint említettem kissé felemás sikerű – filmből származnak…

Aztán az is lehet, nem kellett volna tegnap újranéznem az előzményt. Nem először cseszek már rá ezzel, hogy a ráhangolódás elvesz a folytatás élményéből, de itt annyira kézenfekvő volt a folyamatos történet miatt az élmények felfrissítése, hogy nem hagyhattam ki. Ráadásul az igazság az, hogy második nézésre icipicit jobban is tetszett az erősen Stranger Things kópiának érződő ifjúsági horror (apropó: csak tegnap tűnt fel, hogy az a Finn Wolfhard játssza itt Ritchie-t, aki a ST-ben ugye Mike-ot), úgyhogy jó kedvvel mentem tegnap moziba erre a 3 órás (!!!) micsodára. Tudtam, ki kicsoda, ki mit miért csinált… fura módon jobban képben voltam az eseményekkel, mint a szereplők maguk. Erről kicsit később még írok, csak előtte még annyit megjegyzek – kvázi a kevés dicséretek egyikeként – hogy egy kivételt leszámítva nem igazán találtam a folytonosságban hibát: végre nincsenek elfeledett karakterek, nincsenek sutba dobott gondolatok és szálak, mint amúgy már majdnem elvárható lenne ez Hollywoodtól. Csupán az szúrt szemet, hogy érdekes módon eddig pont nem a néger srác volt az, aki a kisváros múltjában vájkált, az első felvonásban a kis dagi tette mindezt – azért az fura, hogy itt erről még csak említés sincs.

27 év telt el azóta, mióta a kis baráti társaság visszaűzte a bohócot a kútba, s gyakorlatilag 27 év telt el azóta is, amióta találkoztak. A hetesfogatból hatan elköltöztek Derryből, s számomra érthetetlen módon szinte mindent elfelejtettek… itt akadtam fönn először a történetmesélésen. Az még csak hagyján (bár az is úgy hülyeség, ahogy van), hogy arra nem emlékeznek, mit is tettek a Mória bányái méretű csatornarendszerben, de hogy egymásra is alig emlékeznek, az qrvára nem logikus. Jó, állítólag ez is Az műve (tök jó, mindent rá lehet fogni az űrpókra), de nekem fura volt egy ekkora gyerekkori élmény, meg vérszerződés után felvenni úgy a telefont – ami amúgy azt írja ki, hogy honnan hívnak ( Question  Question ) – és nem tudni, ki is van a vonal végén. Mindegy, Mike, a néger srác összetrombitálja a bandát, mert hogy megint itt a bohóc a városban, az ígéret meg ugye szép szó, ha betartják, úgy jó – a dramaturgiai amnézia meg arra kellett csak, hogy mindenki szépen hazaautózzon a nélkül, hogy tudja, miért is jön. Logikus, nem? Felhív egy régi haver, akire nem is emlékszel, hivatkozik egy esküre, amire nem is emlékszel, ránézel a megvágott tenyeredre, amire nem is emlékszel, hol vágtad meg, majd szépen autóba ülsz és hazautazol szülővárosodba. Ja és nem mellesleg: a nagy tali közben majd megiszol egy csomó szeszt, majd szépen színjózanul autóba ülsz később és mész a dolgodra… Szóval, van bohóc megint (most ezt a nyitójelenetet hagyjuk, messziről bűzlik a PR-től), akit ugye meg kell állítani az immár 40 akárhány éves gyerekeknek.

A mozi első harmada, fele, színtiszta építkezés. Szép lassan, komótosan végigmegyünk, kiből mi lett 27 évvel később, s bizony rácsodálkozhatunk, hogy a Vesztesek Klubja tagjai meglepő módon milyen jó kis egzisztenciában éldegélnek. Vannak ebben a szakaszban jó húzások, az például nagyon tetszett, hogy Bev, a kis vörös csaj, mennyire is ugyanazt az életet éli (Stockholm szindróma?), mint korábban apja mellett: ez a pár képsor önmagában egy roppant fontos kis üzenet a világnak (jó, a nyitó jelenet is az, de az hozzám nem jut el). Aztán, van, ami qrvára nem tetszett, aki olvas, ismeri hányásfóbiámat: nos, Anyátok, kedves filmesek! Ritchie belépő jelenetéért. A kis körkapcsolás után jön a csapatépítő tréning, majd egy idióta forgatókönyvírói húzás, hogy mindenkinek meg kell keresnie a saját emlékeit a kisvárosban – részben, hogy majd egy totál agyament indián szertartás keretében pl. egy követ lehessen dobni a tűzre, részben meg hogy sok-sok flasbacken keresztül mindenkinek jusson megint egy látomás – mint az első Az-ban. Na, itt dobta le nálam a film a láncot talán először. Alapból is túl szürreálisnak és erőltetettnek találtam az egész emlékkeresést, de van azon túl néhány olyan jelenet, ami kínosan röhejes lett. Amit pl. az egyik karakter esetében, az öregasszonnyal műveltek… nos, arra nehéz szavakat találni. Nem tudom, azt most vígjátéknak szánták-e (gyanítom, nem), de az a széna, azzal a dizájnnal mindent megöl, amit addig esetleg felépítettek a filmben.

Amúgy is mindennek mondanám az Az 2-őt, csak félelmetesnek nem, helyenként átmegy bűnrossz vígjátékba, a korábbi gyerekes báj eltűnik, az ész nélküli káromkodás meg szerintem csak csökkenti a film színvonalát. Ami amúgy is szép lejtmenetben közelít önmaga fináléjához, ha az előző mozinál azt írtam, hogy: „A végső bunyót mondjuk már kissé nehezebben nyeltem be, nem kicsit volt komikus és dedós, ahogy 7 gyerek elzavarja az ősgonoszt, de talán még az is elment.”, akkor most azt írom, hogy ezúttal nem ment el. Ekkora böszmeséget, ahogy, ahol, amilyen körítéssel és dramaturgiáva l összecsapnak Pennywise-zal a fiúk/lány, az számomra túlment minden határon. A Stranger Things földalatti bázisának méreteit utánzó város alatti, város nagyságú barlangrendszer, az oda évmilliókkal ezelőtt lepottyanó űrgonosz becsapódási helye, a néha Evil Deadet idéző művér és műföld tenger sem ment át a szűrőmön, de a „Te csak egy bohóc vagy” féle katarzis csupán tenyérbe temetett arcot eredményezett. Ennél még az 1990-es minisorozat rém gagyi befejezése is jobb volt, pedig aztán az is meglehetősen vicces már a mai szemmel (direkt megnéztem lemezről az egészet). Most komolyan: ennyire futotta az íróktól? Így kell legyőzni egy kozmikus eredetű szörnyet? Ennél még az is jobb lett volna, ha megidézik azt a kibaszott teknősbékát is – amiről ugye mi tudjuk, hogy Az ősellensége, de sajnos a karakterek nem tudták.

Ebből nagyon sok volt három óra. Ez, így, ilyen tálalásban még kevésbé működik, mint előzménye, mert a felnőttek világa korántsem annyira izgalmas és magával ragadó, mint volt anno a fiataloké. Érthetetlen dramaturgiai húzások és személyiségek, totál agyrém „horror” jelenetek és sótlan, helyenként idegesítő, vagy idegesítően és logikátlanul cselekvő karakterek alkotják a mozit. A kihalt utcákat, meg egyéb, amúgy jogos kérdéseket (miszerint mi van a halottakkal, miért is áll évtizedekig egy ház gondozatlanul ott, ahol áll, vagy Burrowsra mi szükség volt megint) simán elengedem, ezeket szimplán a szokásos filmes hülyeségnek tudom be… de ennek ellenére is inkább sírni tudok ezen a filmen, mint félni vagy nevetni. Képben, hangban, látványban, technikában, meg talán színészekben persze helyt áll, de egyrészt elvesztette azt a báját, ami az elsőt szerethetővé tette (ezért is írtam, a legjobbak ebben a flasbackek), másrészt meg a még nagyobbat hibájába esve önmaga paródiája lett. Pedig a színészeken nem igazán múlt a dolog – ahogy egyébként a castingon sem, Jessica Chastain lenyűgöző találat a 40 éves Bevre – mind az 1989-es, mind a 2016-os idővonalon mindenki megtette a magáét a siker érdekében. Néha ugyan nevetségessé váltak az adott jelenetükben, de ez nem az ő hibájuk, hanem forgatókönyvíróké. Bill  Skarsgård továbbra is zseniális Krajcáros szerepében, McAvoy, mint a dadogós Billy szintén jó – de nekem Jessica mellett talán még a felnőtt Richie, Bill Hader tetszett legjobban.

Szerencsére akár az első részt is lehet tekinteni egy lezárt törtnetnek, bár azt el kell ismerjem, ez a Második fejezet elég sokat ad hozzá az 1989-es eseményekhez is. Nem állítom, hogy soha többet nem fogom megnézni, de hogy nem mostanában, az biztos: helyette inkább lehet, tényleg megnézem a tokkal-vonóval együtt háromórás, fordítós DVD lemezen található 1990-es sorozatot.
Ha már a végébe belenéztem…
50%
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3136
Join date : 2012. Oct. 06.

R2-D2 írásai 3.0 - Page 48 Empty
TémanyitásTárgy: Az: második fejezet   R2-D2 írásai 3.0 - Page 48 EmptyKedd Szept. 10, 2019 6:45 pm

R2-D2 írta:
.
Az – Második fejezet

Azt ugye mindig is lehetett tudni, hogy a két évvel ezelőtt bemutatott Stephen King adaptáció, az újkori It feldolgozás csupán egy nagy egész történetnek az első felvonása, s hogy valamikor érkezni fog a második része… nos, talán nem is tűnt olyan elviselhetetlenül hosszúnak ez az idő, és végre moziban a szerintem érdemtelenül kultikus gonosszá avanzsált, bohóc alakot öltő űrpók sztorijának lezárása. Jómagam nem voltam elájulva ugyan az előző filmtől, de bíztam benne, hogy egy tisztességes fináléval összességében egy élvezhető és értékelhető alkotást kapunk – bizodalmam azonban ez esetben mérhetetlen csalódást eredményezett. Az Az 2 egy kifejezetten gyenge mozi lett, amiben az a szégyen is megesett, hogy legjobb pillanatait azon flashbackeknek köszönhetjük, amik az első – s mint említettem kissé felemás sikerű – filmből származnak…

Szerencsére akár az első részt is lehet tekinteni egy lezárt történetnek, bár azt el kell ismerjem, ez a Második fejezet elég sokat ad hozzá az 1989-es eseményekhez is. Nem állítom, hogy soha többet nem fogom megnézni, de hogy nem mostanában, az biztos: helyette inkább lehet, tényleg megnézem a tokkal-vonóval együtt háromórás, fordítós DVD lemezen található 1990-es sorozatot.
Ha már a végébe belenéztem…

50%


Remo írta:

AZ: MÁSODIK FEJEZET

Egy horror, ami annyira próbálkozik, mint ez a film, hogy a fenébe lehet ennyire nem félelmetes? Külön listát lehetne írni arról, hogyan lesz az Az második fejezete horrorként totális mellélövés. Az unalmas jump scare-cunamitól kezdve a túltolt komputereffektekig hosszan lehetne sorolni, de a fő ok azt hiszem az, hogy a folytatás inkább megnevettetni hajlamos, mint beparáztatni. Van egy-két durvább rész, de mikor Richie meg Eddie van a színen, nos ők nem csupán oldják a feszültséget, hanem el is tüntetik. Akaratlanul a felnőtt Henry Bowers is többnyire csak mosolyt váltott ki. Az egyszerre jó és rossz, hogy itt vannak megint a srácok az első részből. Jó, mert még mindig rendkívül szerethetőek. Rossz, mert emiatt az egyébként pazar felnőttkori gárda kevésbé tud kibontakozni. Az epikus végkifejletről ugyanaz mondható el, mint a három órás játékidőről: a kevesebb több lett volna. Szóval itt van ez a film, ami bár számos sebből vérzik, de tulajdonképpen végig szórakoztató, csak nem horrorként.

6/10


Beidéztem mindkettőtöket, mert itt is, ott is van olyan mondat, amit nagyon találónak érzek, egy csomó dolgot kiemeltetek, amik nekem is feltűnt... csak nekem ezekkel együtt is jobban tetszett. Lassan már szállóige nálunk, de azt hiszem éppen Remo mondta itt először: "Látod a film hibáit, csak nem érdekelnek." Smile .

Mert a sztori sokszor béna. Semmi ritmus benne, amitől az elején hatodszorra már kurva unalmas, hogy "Szia, Mike vagyok." - "Milyen Mike?", a közepe olyan, mint egy novelláskötet a külön-külön összeszedett "emlékekkel", a vége meg egy dedós szerepjáték végső leszámolása. Laposak a karakterek, akikkel mintha semmi nem történt volna 27 évig, gyakorlatilag felnőtt testbe rakott gyerekek; az életük minden konfliktusa, drámája már ott volt a gyerek-énjükben is, csak az apjukat/anyjukat lecserélték egy férjre/feleségre, a sulit meg egy munkára. Rettentő béna dolog Bowers erőltetése, hiszen kb. nem csinál semmit, csak hisztérikusan vihog, amíg fejbe nem csapják. A "humora" is gáz.

Viszont amilyen az első rész, azt szerintem jól vitte tovább... leginkább azért, mert már az is ilyen kicsit gyerekes beszaratás volt. Nem azért, mert nem tudtam megrezzenni tőle, hanem azért, mert az egész stílus és hangulat gyerekek félelmeire épült rá, és ez a film is a szereplők gyerek-énjét hangsúlyozza ki, Pennywise pedig ezt tudta és szokta az illúzióival felerősíteni. Én is újranéztem az első részt, és minden ijesztősége ellenére a Rém Rom jutott róla eszembe a gyerekszereplők és a nekik szóló riogatások miatt, amiket most éppen egy űrbéli parazita vetített eléjük... amiket felnőttként már esetleg kinevet az ember, ahogy addigra már általában nem fél a szekrényben lakó mumustól és az ágy alatt lakó szörnyektől sem. A bohócpókon kívül nekem bejöttek az ijesztgetések, a megelevenedő szobor, a leprás vagy az öregasszony (sajnos a számomra legijesztőbb fuvolás nő nem lehetett itt...) beleillett abba a hangulatba, amivel Pennywise eddig ijesztgetett, és az animációjuk is tetszett... De az igaz, hogy addig tudtak jobban működni, amíg a rávezetés, a sejtelmesség tartott, nem amikor megjelentek a kicsit karikatúraszerű, ijesztő mesekönyvekbe való alakjukban (az például tök jó volt, ahogy a vénasszony hosszan futott a sötétben), aminek szimbolikus példája az a romos ház. Hangulata, az volt (King a cameojával ezt jóváhagyni is látszott Smile ), a maga korlátai között, a maga kényszerű ismétléseivel, visszautalásaival, és bár a könyv biztos másmilyen hangulatú (King sok könyvét olvastam, de ezt nem), a film nekem már a 2017-es változatban is ilyennek tűnt.

Szóval itt van ez a film, ami bár számos sebből vérzik, de tulajdonképpen végig szórakoztató. Pont Smile . Amennyire az első volt Rém Rom, ez annyira a King-univerzum Fast&Furiousa Smile . De a 165 perc tényleg sok neki.

7,5/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4183
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

R2-D2 írásai 3.0 - Page 48 Empty
TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 3.0   R2-D2 írásai 3.0 - Page 48 EmptyKedd Szept. 10, 2019 9:11 pm

Niwrok írta:

Az – Második fejezet


Beidéztem mindkettőtöket, mert itt is, ott is van olyan mondat, amit nagyon találónak érzek, egy csomó dolgot kiemeltetek, amik nekem is feltűnt... csak nekem ezekkel együtt is jobban tetszett. Lassan már szállóige nálunk, de azt hiszem éppen Remo mondta itt először: "Látod a film hibáit, csak nem érdekelnek." Smile .

Én is újranéztem az első részt, és minden ijesztősége ellenére a Rém Rom jutott róla eszembe a gyerekszereplők és a nekik szóló riogatások miatt, amiket most éppen egy űrbéli parazita vetített eléjük... amiket felnőttként már esetleg kinevet az ember, ahogy addigra már általában nem fél a szekrényben lakó mumustól és az ágy alatt lakó szörnyektől sem.

Szóval itt van ez a film, ami bár számos sebből vérzik, de tulajdonképpen végig szórakoztató. Pont Smile . Amennyire az első volt Rém Rom, ez annyira a King-univerzum Fast&Furiousa Smile . De a 165 perc tényleg sok neki.

7,5/10
.

Igen, neked az első fejezet is jobban tetszettt... és tulajdonképp vitatkozni sem tudok veled, itt csupán arról van szó, hogy a tetsző/nem tetsző dolgok épp mekkora súlyt nyomnak a mérlegen.

A Rém Rom nekem nem ugrott be, sokkal inkább többször is a The Thing, és bár tudom, hogy alapból idiótaság a finálé (a minisorozatban egy kővel dobják meg a pókot és utána veszik ki a szívét, az se sokkal jobb), és hogy azt King valahogy csak így írta meg, de nekem egyszerűen fájt nézni, mit műveltek az űrpókkal. faceplam

Majd ha leülepszik, évek múlva biztos máshogy tudom nézni.

.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Remo

Remo

Hozzászólások száma : 351
Join date : 2012. Oct. 08.

R2-D2 írásai 3.0 - Page 48 Empty
TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 3.0   R2-D2 írásai 3.0 - Page 48 EmptySzer. Szept. 11, 2019 3:56 pm

Niwrok írta:
R2-D2 írta:
.
Az – Második fejezet

50%


Remo írta:

AZ: MÁSODIK FEJEZET

6/10


Viszont amilyen az első rész, azt szerintem jól vitte tovább...

7,5/10

Nekem pont amiatt volt még némi hiányérzetem, hogy az első részben foglalkoztak azzal, hogy Pennywise jelenléte hatással van a városlakókra, a folytatásban viszont ezt nem vitték tovább. Ezért a film kezdése is csak úgy lóg a levegőben a homofób bandával, akiket többé nem is látunk.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3136
Join date : 2012. Oct. 06.

R2-D2 írásai 3.0 - Page 48 Empty
TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 3.0   R2-D2 írásai 3.0 - Page 48 EmptyCsüt. Szept. 12, 2019 7:34 am

Remo írta:
Niwrok írta:

Az – Második fejezet

Viszont amilyen az első rész, azt szerintem jól vitte tovább...

7,5/10


Nekem pont amiatt volt még némi hiányérzetem, hogy az első részben foglalkoztak azzal, hogy Pennywise jelenléte hatással van a városlakókra, a folytatásban viszont ezt nem vitték tovább. Ezért a film kezdése is csak úgy lóg a levegőben a homofób bandával, akiket többé nem is látunk.


Milyen városlakók Smile ? Artu is írta, és maximálisan egyetértek vele, hogy a körítés (is) borzalmas, főleg ami Derryt illeti. Nevetséges, ahogy az öt maki többször is korzózik a főutcán, és egyszerűen egy teremtett embert nem látni, egy statiszta nem kóborol a háttérben, de a vidámparkban meg a felvonuláson annyi az ember, mintha Derry minimum Maine megye metropolisza lenne. Ha elkezdeném szétszálazni, jelenetenként tudnám megmondani, hogy melyik miért szar, hogy melyik mennyire nem foglalkozik a szereplőkkel, a háttérrel, Pennywise-zal vagy az átvezetésekkel (például ahogy Bev úgy ébred rá arra, hogy Ben írta a verset, mintha nem tudná, hogy erre már 27 éve is rájött egyszer... faceplam ).

Azzal a felvetéssel tudtam az egészet szórakoztatónak kezelni, hogy úgy tettem, mintha nem csak gyerekekről, a gyermeki félelmekről szólna, de egyben egy gyerek is írta volna Smile .

.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Remo

Remo

Hozzászólások száma : 351
Join date : 2012. Oct. 08.

R2-D2 írásai 3.0 - Page 48 Empty
TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 3.0   R2-D2 írásai 3.0 - Page 48 EmptyCsüt. Szept. 12, 2019 11:31 am

Niwrok írta:
Remo írta:
Niwrok írta:

Az – Második fejezet

Viszont amilyen az első rész, azt szerintem jól vitte tovább...

7,5/10


Nekem pont amiatt volt még némi hiányérzetem, hogy az első részben foglalkoztak azzal, hogy Pennywise jelenléte hatással van a városlakókra, a folytatásban viszont ezt nem vitték tovább. Ezért a film kezdése is csak úgy lóg a levegőben a homofób bandával, akiket többé nem is látunk.


Azzal a felvetéssel tudtam az egészet szórakoztatónak kezelni, hogy úgy tettem, mintha nem csak gyerekekről, a gyermeki félelmekről szólna, de egyben egy gyerek is írta volna Smile .


Ott a pont. lol!
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Ajánlott tartalom
R2-D2 írásai 3.0 - Page 48 Empty
TémanyitásTárgy: Re: R2-D2 írásai 3.0   R2-D2 írásai 3.0 - Page 48 Empty

Vissza az elejére Go down
 
R2-D2 írásai 3.0
Vissza az elejére 
48 / 48 oldalUgrás a következő oldalra : Previous  1 ... 25 ... 46, 47, 48

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Filmfórum :: Filmek, sorozatok világa :: Kritikák, filmes gondolatok-
Ugrás: