Kritikák, gondolatok a filmek világából
 
HomeGalleryKeresésRegisztrációBelépés

Share
 

 Niwrok írásai 2.0

Go down 
Ugrás a következő oldalra : Previous  1 ... 18 ... 33, 34, 35 ... 48 ... 63  Next
SzerzőÜzenet
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3152
Join date : 2012. Oct. 06.

Niwrok írásai 2.0 - Page 35 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 35 EmptyCsüt. Dec. 21, 2017 10:34 am

.
Luke Cage S1

Niwrok írásai 2.0 - Page 35 Luke-c10


Hogy az elmúlt egy évben végigrágtam magam a Marvel Defenders majdnem összes darabján, és alapvetően pozitív élményekkel, így szinte kötelező feladat lett, hogy az eddig egyedül kimaradt Luke Cage-et kipipáljam. Muszájból persze ne nézzen az ember sorozatot, ahhoz túl rövid az élet, de mégis inkább a pótlás volt a fő motiváló erő, mert a "zárójelet", amiben a golyóálló harlemi csávó itt megjelent, már láttam a többiben (az elejét a Jessica Jonesban, a végét a The Defendersben), és önmagában ezt a figurát sem tartottam túl érdekesnek. Azt már inkább, ahogy egy gettós gengsztersztori kibontakozott az ajánlásokból és az utalásokból...

Luke Cage (Mike Colter), aki a múltja miatt több okból is bujkálni kényszerül, a felesége halála körülményeinek felderítése után takarítóként dolgozik meg a szállásért és a kajáért egy kis harlemi borbélyüzletben. A boltot vezető Pop általános tiszteletnek örvend a környéken, mindegy, hogy utcagyerekről vagy gengszterfőnökről van szó, és az üzlet maga is olyan fegyvermentes övezetnek számít, mint egy templom, és semlegesnek, mint Svájc... talán még jobban is. Amikor viszont három kölyök egy bennfentes infó és az egy életre elég pénz lehetősége miatt rossz embernek a lábára lép, felbolydul az addig nyugodt darázsfészek. A környéket ugyanis egy fura páros, két unokatestvér tartja ellenőrzése alatt, titokban szorosan együttműködve: Cornell a nagyanyjától, a hírhedt Mama Mabeltől megörökölt zenés klubját használja fedőszervezetnek a mindenféle alvilági ügyleteihez, leginkább a fegyverkereskedelemhez, míg a városi képviselőtestület tagjaként Mariah a politikai tőkéjét és a hozzá kapcsolódó pénzalapokat megcsapolva fektet be a kétes üzletekbe, hogy ezzel teremtse meg a forrást a Harlem felemelkedését szolgáló projektjeire. Luke pedig idővel mindkettejükkel és a segítőikkel is kénytelen szembenézni, egy súlyos dilemmával is megküzdve ehhez, pedig akkor még nem is tudja, hogy nem a Stokes-család ezen két tagja jelenti rá a legnagyobb veszélyt.

Mivel az eddigi sorozatok is elsődlegesen a dráma és a kapcsolati hálók miatt voltak feszültek és izgalmasak (kivéve szegény Iron Fist, de az olyan is...), itt is valami hasonlót vártam, főleg az "ajánlások" hatására. Ez már csak azért is így volt, mert Luke képessége miatt fizikailag sok kihívást nem rejt a karaktere. Egy idő után persze nála is előkerül a "kryptonit", de addig a Marveles képregényfilmekkel szorosan együtt járó akciójelenetek gyakran voltak komikusak, főleg ahogy már ő is azon gúnyolódott, hogy a legtöbb ilyen csak arra volt "jó", hogy új ruhákat kelljen vennie, és a legtöbb kárt a róla lepattanó golyók okozták. De éppen ez a képesség tette érdekessé a dilemmáját, ami a film jelentős részét végigkíséri, és ami egyfelől jelenti azt, hogy álnéven élő szökött fegyencként aligha hívhatja fel magára a figyelmet, másrészt hogy közismert mutánsként aligha élhetne úgy a társadalomban, mint előtte, de idővel ő is kénytelen ráébredni, hogy a képesség lehetőséget jelent, az pedig felelősséggel jár. Ha az embernek ilyen szinten módjában áll javítani az emberek életkörülményein, kicsit megtisztítani az életüket a bűntől, úgy, hogy közben példát és reményt is ad, akkor ritkán akad választás. Még úgy is, hogy minden percben ott kísért a lelepleződés veszélye. Hogy a kemény, rideg külső érzékeny belsőt takar, talán sosem volt még ennyire szélsőségesen igaz, és ez a fajta sebezhetőség jobban lekötötte a figyelmem, mint amúgy bármilyen robbanás, üldözés vagy lövöldözés... már amíg tartott.

Bármekkora szíve is van viszont a kapucnis tanknak, a mellékszereplők ebben a Marvel-sorozatban is túlnőttek a főszereplőn. Az évad legjobb karaktere nálam egyértelműen Misty Knight (Simone Missick), akit folyamatos nyomás alá helyeznek több oldalról a Luke iránti érzelmei, a közösség iránti elkötelezettsége, az igazságérzete, a személyes problémái, és az, hogy a rendőrség kötelékében igyekeznie kell a törvényes keretek és nem egyszer a főnökei által rá kényszerített alkuk között maradva végezni a feladatát. Mindezt úgy, hogy ezek a trükkös bűnözők gyakran élnek a megtévesztés módszerével, és hogy a nyomozási technikái meg a fotografikus memóriája és empatikus képessége is pár mutáns gént sejtetnek... Stokesék a másik oldalon is rendesen hozzáteszik ehhez a magukét, ahol Cornell (az azóta Oscar-díjas Mahershala Ali) sokkal szívesebben zenélne és üzemeltetné a klubját (remek R'n'B és jazz koncertekbe lehet ott belehallgatni...) művészlelkű gengszterként, Mariah (Alfre Woodard) pedig inkább csak szükséges rossznak tartja a bűnt a sikerhez és a felemelkedéshez vezető úton, de mindketten elég komoly személyiségváltozáson mennek át az évad alatt. De jó, hiteles a szereplők többsége, Scarfe és Ridley az egyik oldalon, Shades és Zip a másikon, és természetesen itt is felbukkan Claire, aki ugyan megint csak a kötelező romantikus szálként van a történetben, meg hogy legyen, aki kísérgeti a magányos Luke-ot, de legalább annyi kiderül a végén, hogy miért sétál csak úgy be Coleen edzőtermébe az Iron Fist elején.

Talán ha csak ennyi lett volna -az eddigiekből is látszódhat-, akár jobb élmény is lehetett volna a Luke Cage, bár sokszor azt éreztem, hogy hiába történik sok minden, megy a szervezkedés meg az akciózás, elég vontatott mindez... talán főleg azért, mert a főbb szereplők jó része mást csinál, mint amit szeretne, sok feszültség a kényszerben gyökerezik, arról meg ugye már beszéltünk feljebb, hogy az milyen... Az évad közepétől, Diamondback felbukkanásától azonban az évad egy alapvető fordulaton ment keresztül, és tipikusan az a képregényes böszmeség lett belőle, amiért a Marvel-filmek már annyira nem tudnak felcsigázni, mint az elején. A többiek motivációs dzsungele mellett Strykeré abszolút sablonos, közben meg idegesítő vásári mutatványosként huzigálja elő a kabátujjából mindig éppen azt az eszközt, ami kicsit továbblendíti a történetet, érthetetlen módon a végére tartogatva a nagyágyút, nem sokat törődve vele, hogy egyáltalán hogyan juthatott volna ilyen kísérleti fegyverekhez. Az időhúzás miatt közben a többiek parkolópályán vannak, és Luke hol egy teljes epizódon keresztül kóvályog a nyílt utcán, miközben elvileg mindenki rá vadászik (ami eleve egy halál béna jelenettel, a kukásautóssal kezdődik), hol nyolcszáz mérföldes kiruccanást tesz egy szinte teljesen lényegtelen hurok miatt.

Hiába indult jól a Luke Cage első évadja, másodvonalas szuperhőshöz méltó dilemmákkal és akciókkal, jó karakterekkel és színészekkel, kellemes díszletek között, a tizedik részre teljesen kifulladt az egész. Onnantól már csak a lendület vitte előre a frissen felbukkanó főellenfél pojácasága és gyenge akciózásai mentén, én pedig alig vártam a végét, mert ha sorozatot hagytam is már félbe, évadot nem szoktam... meg annyira rossz sem volt. A kényszer alatti tevékenykedés élményfokáról viszont mintha már meséltem volna...


6,5/10
.
Vissza az elejére Go down
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3152
Join date : 2012. Oct. 06.

Niwrok írásai 2.0 - Page 35 Empty
TémanyitásTárgy: Pókember - Hazatérés / Spider-Man: Homecoming   Niwrok írásai 2.0 - Page 35 EmptySzer. Dec. 27, 2017 10:36 pm

Niwrok írta:

Pókember - Hazatérés / Spider-Man: Homecoming

Ez azt is jelenti, hogy ez a Pókember az első önálló karakteres film, ami nem előzménytörténet, hanem folytatás, és így nem "kell" végignézni például a pókcsípést és Ben bácsi lelövését, és ezt azok fogják igazán értékelni, akiknek kiújul a lumbágója, ha egy Batman-feldolgozásban előkerül a Wayne-szülők halála, kb. negyvenedszer. A Pókember ezen szakasza viszont így semmiben nem különbözik a jellegzetes középiskolás filmektől; a film felét teszi ki, ahogy Peter a normál tinik életét éli, kis tiniszerelemmel, geek haverral, dolgozatokkal, iskolai rivalizálásokkal, tanulmányi versennyel, bulikkal, és hogy ezeket a titkolózás miatt hogyan próbálja egyensúlyba hozni -kevés sikerrel- a szuperhős léttel. Kellemes ez a rész is, de önmagában még a kicsit zavarosra sikeredett washingtoni és a fura fizikájú, de látványos kompos mentőakciókkal együtt is kevés lett volna.

Ennek bandavezérével pedig olyat sikerült elérni, amit nálam Marvel-film ritkán tudott: egy olyan ellenfelet kreálni a Keselyű személyében, aki hangulatosabb és "dögösebb", mint az utóbbiak kb. összesen. Biztos, hogy nem az itt látottak a legdinamikusabb akciójelenetek a Marvel történetében, de ahogy a Keselyű lecsap áldozatára, amilyen fenyegetően Pókarc fölé tud tornyosulni és ahogy az éles fémszárnyaival, a karmaival tud küzdeni, az nagyon bejött... Komolyan, ha meg kéne mondanom, hogy Pókember vagy Keselyű tetszett a filmben jobban, bajban lennék.

8/10


Egy teljesen új réteget tett a filmre, hogy végre rendesen láttam belőle mindet, eredetileg ugyanis egy olyan teremben láttam, ahol éppen készült kiégni a projektor izzója, így a fényerő a felére esett vissza... Hogy pedig a Homecoming ilyen nehezített terepen is 8 pontig vitte az már akkor is sokat elmondott róla.

Újranézve majdnem minden csak jobb lett. Ahogy mondtam, nekem nem volt nagyobb bajom Garfielddal és Maguire-rel sem, de Tom Holland egy teljesen új színvonalat képvisel, ahogy előadja mindazt az izgatottságot, hogy végre nem melegítőruhában és piros símaszkban kell zsebtolvajok után vadásznia a pókképességeivel, hanem a Nagyok között játszhat. Vele együtt végre olyan a karaktert kapott a Marvel, akihez illik az a csetlés -botlás, amit mostanában erőltetnek és túlzásba visznek (ld. Loki 3.), így itt nem is zavart, ahogy például Peter rájött, hogy a városon kívül a hálón tarzankodást el lehet felejteni vagy a pókruha kütyüjeit fedezte fel néha elég fájdalmasan. Ugyanígy jobbnak, izgalmasabbnak láttam Keatont és a Keselyűt, de például a washingtoni kiruccanást most jobban untam, és a középsulis tinikomédia jeleneteiből is tudnék vágni, hogy feszesebb legyen a film, de az összképen ez alig rontott valamennyit.

Amúgy is az éves listám közelében éreztem, most egy kicsit közelebb is került hozzá, de szuperhős-filmnek biztos hogy ez volt az idei legjobb, még a hibáival együtt is... és nem csak a mezőnyhöz képest, hanem önmagában.

.
Vissza az elejére Go down
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3152
Join date : 2012. Oct. 06.

Niwrok írásai 2.0 - Page 35 Empty
TémanyitásTárgy: Bates Motel - Psycho a kezdetektől S5   Niwrok írásai 2.0 - Page 35 EmptyCsüt. Dec. 28, 2017 9:10 am

.
Bates Motel - Psycho a kezdetektől S5

Niwrok írásai 2.0 - Page 35 Bates-10


Amikor a negyedik évadnak vége lett, annak tudatában, hogy van még egy -az utolsó-, csak egy kérdés járt a fejemben: "Minek?!". Éppen eléggé bizonyítottam, hogy szívesen néztem ezt a sorozatot, tényleg úgy éreztem, hogy egy érdekes értelmezést adott a Psychohoz... de elképzelni nem tudtam, hogy Norma halálát követően ezen még mi mesélnivaló maradt. A stáb is úgy fejezte be a folytatás bizonytalansága miatt az évadot, hogy az -egy meglehetősen összecsapott- sorozatzárónak is beillett. Arról nem is beszélve, hogy azzal a durvasággal és bénasággal, ahogy Alexet és Dylant kiírták a történetből, Dr. Edwardsot meg elsumákolták, nem is maradt senki, aki Norman köreit zavarhatná, csak ha ezeket a szereplőket ugyanolyan erőszakosan vissza nem írják a sztoriba. És ez még azelőtt volt, hogy megláttam volna Rihanna nevét a stáblistán... Így kevés bizalommal, inkább csak nosztalgiából tettem lejátszóba az évadot...

Ahhoz képest meg ez a "felmelegítés" baromi jól sikerült! Először is vannak indokok arra, hogy évekkel később miért pont mostanra térünk vissza a Bates Motel körüli eseményekbe, nem is Normant, hanem a mellékszereplőket illetően. Norman ugyanis kialakította azt a kis napi rutint, amiben a motel szerény megélhetést biztosít például a titkos légyottokra helyet kereső párocskák személyében, ami egyben megadja neki a szükséges "kielégülést" is, és az anyjával való kapcsolatát is sikerült nagyjából kiegyensúlyoznia, így nála nincs különösebb változás. Dylan és Emma esetében viszont kellett a babájuk megszületése, Caleb ismételt felbukkanása, és a fokozatosan napvilágra kerülő titkok, hogy újra fel akarják venni a kapcsolatot Normával -hiszen ők nem tudnak arról, hogy meghalt-, meg Alex is mostanában jutott el oda, hogy a Norman iránti bosszúját beteljesítse. Lehet, hogy sok a véletlen, hogy ez mind egyszerre történik, de legalább nem annyira légből kapott a dolog, mintha Dylan csak úgy bekopogtatna, hogy jött családot látogatni. Illetve volt egy, amikor muszáj volt a kezembe temetni az arcom, annyira erőltetett: annak a tetves fülbevalónak az előkerülése, ami már az előző évadban is végig a levegőben lógott, csak egyszerűbb volt nem csinálni vele semmit.

Az a konfliktus, ami eddig a sorozat velejét adta, szerencsére most ugyanúgy megvan, de persze már csak Norman fejében. Aszerint "Norma" továbbra is a fia védelmére és a "rövidzárlatokra" hivatkozva próbálja korlátozni Normant, amit a fiú ennyi év után sem visel túl jól, sőt, egy új szerelem lehetősége miatt az anyja mindhárom formájában kezd egyre nagyobb tehertétel lenni számára. Meg hát egy negyvenes nő igényei ritkán esnek egybe egy húszéves férfiéval, amiből szintén lesznek "félreértések". Másrészt azt a paradoxont, hogy az anyja halott -Norman néha le is jár hozzá a pincében kialakított hűtőkamrában, ha a közelségére vágyik-, de mégis ott él vele, a fiú úgy oldotta fel magában, hogy "Norma" igazából bujkál valami vagy valaki elől a házban, csak megjátszotta a halálát, hogy ne szakítsák el őket egymástól. "Normát" viszont ennyi idő után kikészíti a bezártság, közben meg talán még cserfesebb és szarkasztikusabb is lett, mint életében volt, a beszólásait például többször is megmosolyogtam (mondjuk amikor azzal húzza Normant, hogy a következő "rövidzárlatnál" csapni fog egy online ruhavásárlást...). Vele, és a megfigyelő szerepét ellátó, mindent elfogadó Chick puszta jelenlétével szinte már olyan az egész, mintha ez valami fekete komédia lenne thriller helyett. De azért akad olyan is, ami szolgálhat pár kellemes perccel azok számára, akik szeretik az eredeti Psychot (a folytatásainak viszont esetleg nincsenek is tudatában...).

A dráma a könnyedebb részekkel együtt is legalább olyan erőteljes, mint eddig volt, még ha a feszültség inkább az évad második felére is tolódik el. "Norma" és Norman kapcsolata persze adott, annak változásai az események függvényében, de a többi szereplőnél talán még sosem volt ennyi katarzis, ahogy nekik kell szembenézniük azzal, ami történt: hogy Norma halott, Norman meg egy őrült gyilkos. Még az olyan, eddig ambivalens szereplők is erős reakciókat produkálnak, mint Caleb, aki Norma nélkül értelmetlennek, céltalannak tartja az életét, hiszen az az elszakadásuk óta nem szólt másról, mint a húga iránti vezeklésről. Aztán persze mit lehet mondani Emmára, akinek az egész Normannal való barátsága és a Bates-családdal való évei állnak a feje tetejére, amikor kiderülnek az anyja halálának körülményei. Dylan számára pedig még ennél is nagyobb pokoljárás az évad, hiszen neki még a fejéhez is vágják, nem igaz, hogy nem tudott semmit, vagy hogy korlátozva lett volna abban, hogy tegyen valamit (innen is csókoltatom azt a forgatókönyvírót, aki ott, úgy és akkor, a negyedik évad végén kiírta őt a sztoriból).

Még akkor is, ha az egész néha nem tűnik többnek, mint egy stábtalálkozó, a résztvevők témához és sorozathoz való kötődése és a lelkesedése annyira átjön, hogy annak kisebb gyengeségei, lassúbb szakaszai felett is segített néha szemet húnyni. Érezhető, a stábtagok mennyire együtt éltek a Bates Motellel, de hát végülis ez indokolt is lehet egy olyan sorozatnál, amiben ennyire központi téma a kötődés és annak torzulásai. Vera Farmiga már legutóbb is producerként vette ki a részét a munkából, most pedig a színészek közül többen is íróként, rendezőként próbálták ki magukat, mintha ez valami rajongói projekt lenne. Kicsit aggódtam, hogy emiatt ebben a toldalék évadban visszaesik a szövegek minősége vagy a hangulat (voltak ugyebár efféle tapasztalataim mostanában...), de ezúttal éppen alaptalanul. Ellenben új dolog, hogy mivel az idő nagy részében Norman szemén keresztül látható a Bates Motel, ez a látványvilágra is hatással kellett legyen, és az ilyen "párhuzamos valóságok" nekem még az olyan filmekben is bejöttek, mint az amúgy halál irritáló Voices volt. Nem sok van ezekből, hogy teljes "pompájában" látszik a ház, de az a kevés is hatásos, segíti jobban elképzelni, miféle álomvilágban él Norman nem pusztán az életkörülményeit, de az állapotát illetően is.

Felmelegítve ugyan csak a töltött káposzta jó, de a Bates Motelből az érezhetően lelkes stábnak maximálisan sikerült kihozni azt, amit az új felállásban, a több éves ugrással, a filmre való utalásokkal ki lehetett. Bár ez az évad csak egy hosszúra nyúlt epilógus, a fan-filmek több sajátosságaival, de mégis megadja a sorozatnak, a Bates-mítosznak azt a teljesebb lezárást, ami kijárt neki.


8,5/10
.
Vissza az elejére Go down
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3152
Join date : 2012. Oct. 06.

Niwrok írásai 2.0 - Page 35 Empty
TémanyitásTárgy: Bright   Niwrok írásai 2.0 - Page 35 EmptySzomb. Dec. 30, 2017 7:33 pm

.
Bright

Niwrok írásai 2.0 - Page 35 Will-s10


Bár az utóbbi időben más stílusú filmeket láthattunk David Ayertől, sokáig a neve összeforrt Los Angeles gettóinak, bűnözőinek és hős vagy éppen korrupt kékkabátosainak világával. Kiképzés, Nehéz idők, Utolsó műszak, hogy csak a legismertebbeket mondjam, most pedig visszatért kedvenc témájához, és bár mindig volt valami kis csavar még ezekben az egy kaptafára készülő történeteiben is, akkora biztosan nem, mint most.

Hogy mi az, az talán már a fenti képre nézve sem lehet akkora meglepetés: nem, az nem egy ritka napallergia a jobb oldali figurán, hanem a központi hősökként szolgáló és védő rendőrpáros sztorija egy jó nagy adag fantasy-val lett nyakon öntve, az pedig ott egy ork. Másnak talán ez egy furcsa kombináció lehet, de nekem, aki már egyszer elregélte itt, hogy egy ehhez elég hasonló felépítésű világ, a Shadowrun lett az évek alatt a kedvence, és nem csak játszottam ebben a rendszerben, de könyvek tucatjain keresztül is belém ivódott, akár ez lehetett volna a filmes mennyország. Én egy pillanat alatt otthon éreztem magam abban a Los Angelesben, amiben Beverly Hills luxusházait tündék lakják, ahogy az üzleti világban is jellemzően ők vannak a csúcson, míg a másik nagyobb létszámú közösség, az orkoké jó esetben eljut egy testőri állásig, de általában csak a takarítás és a kulimeló marad rájuk, az emberek meg valamiféle fura ütközőzónát jelentenek köztük, évezredekre visszamenően (szemelvények akadnak az új világ történelméből, azokból aligha fogja bárki teljesen összerakni a hátteret). Mindezt pedig olyan jelenetek színesítették már az első percben a mindennapi élet részeként, mint a kártevőként kezelt, tolvaj tündérkék, vagy később az éjszakai égboltot átszelő sárkány sziluettje.

A sztorinak ennek a kettősségnek megfelelően vannak teljesen megszokott elemei, ahol a varázspálcát nyugodtan ki lehetne cserélni egy táska pénzre vagy egy zacskó narkóra, és éppen így el tudnának dilemmázni felette a kevésbé gátlásos zsaruk, és akkor is ugyanilyen látványosan tudnák érte szitává lőni a környéket a gangxták. Ward sem egy szokatlan figura ötvenes utcai járőrként, ahogy már csak a nyugdíjig hátralevő napjait számolgatja, és próbál minél kevesebb vizet kavarni a munkában és otthon is. Ahogy a filmekben lenni szokott, ilyenkor kap a nyakába egy újoncot, Nick pedig elég szép nagy púp a hátára, mert nem elég, hogy kezdő, de ugyanakkor a figyelem középpontjában is van, mert ork, az első ork Los Angeles rendőri állományában. Nicknek a zsaruk között folyamatos kiközösítés és megvetés a jussa (Ward is az első alkalommal megszabadulna tőle, főleg amikor egy kétes helyzet csaknem az életébe kerül), és ugyanígy nincs helye az orkok között sem, akik árulásnak tartják, hogy a fajtáját megtagadva rendőr lett belőle. Ahol már azért elkel a mágia, ahol már nem lehet ilyen könnyen csereberélni, hogy az ork meg a többi "felébredt" az új fekete, és kész (az a tündéres beszólás rögtön az elején elég durva utalás erre), az a keretsztori, ami igazán akkor indul el, amikor Wardékat egy csendháborításhoz küldik ki, és ami világmegváltássá terebélyesedik Jóslatokkal, Fényhordozókkal meg a Sötét Nagyúr visszatérésével... de mert erről kb. öt mondat van -még ha ez is mozgatja a szálakat-, így én sem foglalkozom vele többet, meg lehet nézni a filmben.

Bevallom, a nagy lelkendezések közepette, hogy egy Shadowrun-szerű világ megelevenedik a képernyőn (mínusz a technika fejlettség), azért nem kerülte el a figyelmem, hogy ezt mégiscsak tévéfilmnek csinálták. Akkor is így van, ha tudom, mert rákerestem, hogy 90 millió dolláros volt a büdzsé, de azért van egy sejtésem, hogy ennek a nagy része a sztárgázsikra ment el, máskülönben aligha szerződtek volna le olyanok egy tévéfilmre, mint akár maga David Ayer, vagy a színészek közül Will Smith, Joel Edgerton vagy Noomi Rapace. A másik jelentősebb összeget vélhetően a filmzenei album jogdíjai tehették ki, ugyanis egészen kiváló zenék is akadnak a köztük; ritkán teszem ezt meg, de némelyiket külön is meghallgattam, az egyiket pedig külön ehhez a filmhez írták. A fennmaradó, még mindig nem csekély összeget fordították a látványelemekre, amiken keresztül a világban ott levő mágia vagy a faji sajátosságok meg tudnak mutatkozni, viszont azért ezek aligha képviselik a CGI csúcsát (úgyhogy Warcraft-szintű tüzijátékra ne számítson senki), némelyik meg teljesen öncélú (mint az egész L.A. látkép a béna épületekkel vagy a tündevárosi kiruccanás).

Ha a néző elfogadja, hogy elsődlegesen egy épp csak összecsiszolódó zsarupáros igencsak elcseszett estéjét fogja végigkövetni, ami a "felébredt" világ ellenére nem tobzódik a fantasztikus lényekben és a varázslatban (hiszen a mágiának itt komoly veszélyei vannak), akkor egészen kellemes lehet. Aki még nem látott ilyet, annak különleges is tud majd lenni a modern fantasy, de bennem inkább hiányérzet marad, mert a gettós sztori annak beszűkültsége miatt csak elhúzza a mézesmadzagokat, nem teszi azokat igazán a történet részévé (feltűnően hiányoznak például a törpék, pedig szóba kerül, hogy ők is léteznek). Állítólag lesz folytatás, talán majd akkor...


7,5/10
.
Vissza az elejére Go down
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4196
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

Niwrok írásai 2.0 - Page 35 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 35 EmptySzomb. Dec. 30, 2017 7:42 pm

Niwrok írta:
.
Bright


Hogy mi az, az talán már a fenti képre nézve sem lehet akkora meglepetés: nem, az nem egy ritka napallergia a jobb oldali figurán, hanem a központi hősökként szolgáló és védő rendőrpáros sztorija egy jó nagy adag fantasy-val lett nyakon öntve, az pedig ott egy ork.

(feltűnően hiányoznak például a törpék, pedig szóba kerül, hogy ők is léteznek). Állítólag lesz folytatás, talán majd akkor...


7,5/10
.

Shocked Shocked scratch scratch lol!

Most hirtelen nem tudok rá mást mondani... hmmm

.
Vissza az elejére Go down
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3152
Join date : 2012. Oct. 06.

Niwrok írásai 2.0 - Page 35 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 35 EmptySzomb. Dec. 30, 2017 7:52 pm

R2-D2 írta:
Niwrok írta:
.
Bright


Hogy mi az, az talán már a fenti képre nézve sem lehet akkora meglepetés: nem, az nem egy ritka napallergia a jobb oldali figurán, hanem a központi hősökként szolgáló és védő rendőrpáros sztorija egy jó nagy adag fantasy-val lett nyakon öntve, az pedig ott egy ork.

(feltűnően hiányoznak például a törpék, pedig szóba kerül, hogy ők is léteznek). Állítólag lesz folytatás, talán majd akkor...

7,5/10
.

Shocked Shocked scratch scratch lol!
Most hirtelen nem tudok rá mást mondani... hmmm

.

Ha gondolod, olvasd el még egyszer, amit annak idején írtam erről a rendszerű világról (első két bekezdés), nézz meg egy előzetest, aztán majd eldöntöd, mennyire befogadható számodra a rendőr ork meg az FBI-os tünde... de persze csak "azután"  Smile .

.
Vissza az elejére Go down
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4196
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

Niwrok írásai 2.0 - Page 35 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 35 EmptySzomb. Dec. 30, 2017 9:28 pm

Niwrok írta:

Bright

Ha gondolod, olvasd el még egyszer, amit annak idején írtam erről a rendszerű világról (első két bekezdés), nézz meg egy előzetest, aztán majd eldöntöd, mennyire befogadható számodra a rendőr ork meg az FBI-os tünde... de persze csak "azután"  Smile .

.

Féleértettél, nincs bajom a világgal, néztem a klippet is, meg az előzetest is, nem tűnik olyan eszetlennek - egy Daybreakers után semmiképp - a meglepetés inkább annak szólt, hogy van ilyen filmen is.

Szóval, sort kerítek rá valamikor. peace


.
Vissza az elejére Go down
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3152
Join date : 2012. Oct. 06.

Niwrok írásai 2.0 - Page 35 Empty
TémanyitásTárgy: Black Mirror S4   Niwrok írásai 2.0 - Page 35 EmptyKedd Jan. 02, 2018 11:35 pm

.
Black Mirror S4

Niwrok írásai 2.0 - Page 35 14975410


Hatodszor (három meg három) már egyszerűen minden szavam csak ismétlés lenne ennél a kiváló sci-fi antológia sorozatnál. Mostanra már aki nem tudja, hogy minden epizód egy külön kisfilm, egyedi témával és stílussal, de mindegyikben közös a függőségként kezelt informatika és számítástechnika annak minden emberi-társadalmi vetületével, az ezt sem olvassa valószínűleg... Úgyhogy jöjjön a következő dózis a túladagolt technológiai fejlődésből:

USS Callister
A sorozat történetében már sokféle stílust, műfajt alkalmazott Charlie Brooker, de a legtöbbször akadt valami mélyen fenyegető, zsigeri feszültség, amit humor a legritkább esetben oldott fel... eddig. Itt ugyanis olyan beszólásokkal sikerült tarkítani a bizarr Star Trek paródiának is beillő, a gép csapdájába esett emberek történetének sokadik feldolgozását, hogy a sok egyéb apró zseniális ötlet mellett néha a könnyem is kicsordult a nevetéstől. Azt valahogy nem éreztem, hogy bármi újszerűt vagy sokkolót hallottam volna közben (illetve de, a Tommyval történteket), de remek összefoglalása volt mindannak, amikről eddig a sorozat egyes darabjai szóltak, a sci-fitől a thrilleren át a drámáig tartó műfaji kavalkáddal... amiben az volt a legmeglepőbb, hogy "efféle" karakterekért ritkán vagyok képes ennyire izgulni, ennyire átérezni a végtelen szenvedésüket.

Archangel
Már írtam, hogy számomra mindig azok voltak a leghátborzongatóbb vagy legelgondolkodtatóbb darabjai a sorozatnak, amik nem vagy nem jelentősen távolodnak el napjaink technológiai világától, és amiben az jut kifejezésre, hogy azzal a minimális lépéssel hogyan változik az emberi viselkedés, milyen lesz vagy lehetne a társadalmi reakció. Kell-e többet mondanom, mint hogy eddig hogyan rengette meg alapjaiban a féltékenységet a "grain", vagy a gyászt egy virtuális halott... és ugyanezt teszi az Archangel a szülői aggodalommal és biztonságra törekvéssel, a céllal, hogy minden lehetséges rossztól megóvják a kicsiket. Mert nem, amikor arról van szó, hogy bíróságoknak kell közbelépni a gyerekek személyiségi jogai miatt, mert a szülők nyomjelzőt meg lehallgatót raknak a gyerekeik telefonjára, annak minden kockázatával együtt, akkor ezt megintcsak nem tudom sci-finek tekinteni. Ennek a speciális bébimonitornak a sztorija annyira jól lett felépítve drámailag (már onnantól kezdve, hogy egy későn jött egykéről van szó), annyira jól mutatja be az érzelmi fejlődés, ill. annak hiányának veszélyeit, hogy néha a lélegzetem is elakadt.

Crocodile
Sok minden terítékre került ebben a részben az önvezető autók jelentette kihívásoktól a tökéletlen és gyarló emberi emlékezet feltérképezését segítő berendezésig, ami a modernitás szelét hordozza... de nem a technológia az elsődleges benne, és még csak nem is társadalmi szatíra, ezt pedig eléggé sajnáltam. Sokkal inkább bűnügyi film ez a rész, mintha Hitchcock forgatókönyvéből csináltak volna skandináv krimit, némi macbethi beütéssel, és így inkább a tragikusan összefonódó szálak, a nyomozás érdekességei és a lebukástól való félelem örvényszerű őrülete határozzák meg a hangulatát, mint hogy milyen kütyük vannak benne. Egyben magával ragadó monodráma is, ami miatt azt kell mondanom, ugyan mindenhonnan emelhettem volna ki színészeket, akik remekül játszanak, de Andrea Riseborough esetében ezt egyszerűen muszáj megtenni.

Hang the DJ
Nekem nem csak az évad, de talán az egész sorozat leggyengébb része volt ez a digitális kerítőszolgálat, amiben a szereplőknek meghatározott szabályok szerint kell randizniuk és együtt élniük ahhoz, hogy a titokzatos "rendszer" a tapasztalatokat leszűrve megtalálja számukra a tökéletes párt, 99,8%-os pontossággal. Hiába karikírozza ki jól az epizód a szerelmen alapuló pártalálás görcseit (bezzeg amikor még érdekházasságok voltak, meg a szülők döntöttek, milyen egyszerű volt minden, később meg akár meg is szokták egymást a fiatalok...), vagy vannak jobb fordulatok az emberi gyarlóságra építve, erről a témáról már sokkal jobb filmet is láttam (The Lobster), a technológiai alapötletet meg már az évadon belül is bemutatta egy másik rész, így elég önismétlő. Inkább aranyos, mint elgondolkodtató, a vége viszont kifejezetten banális.

Metalhead
A Crocodile után a másik epizód, ahol a technológiai rész másodlagos. Bár túlélőhorrornak nagyszerű, mert a "kopójuk" elől menekülő kis csapat minden rettegését, küzdelmét át lehet érezni, ahogy fáradhatatlan és csaknem sebezhetetlen üldözőjük elől próbálnak biztonsággal hazaérni zsákmányszerző portyájukról ebben a posztapokaliptikus világban... de ezzel együtt is ez került a legtávolabb attól, amiért nálam a Black Mirror Black Mirror. Minőségben kifogástalan, remek ötletek jelennek meg üldözői és üldözötti oldalon is, de társadalmi mondanivalója, figyelmeztetése igazán nincs, a csavart pedig csupán a csapat motivációjának tragikus egyszerűsége jelenti. Így, háttér nélkül kicsit hiányosnak éreztem, a "gépek lázadását" meg már akár a Terminátor is bemutatta. Szóval tetszett, de messze van attól, hogy a kedvenceim között tartsam számon...

Black Museum
Az antológián belüli antológia, a három kisfilmhez pedig egy isten háta mögötti, rejtélyes múzeum adja a keretet, így talán leginkább a Christmas Specialhez tudom hasonlítani. Mivel bőven túlvan az egy órán, így van ideje a sztorinak szépen kibomlani, miközben az önálló epizódra talán kevés, de mégis érdekes témák sorakoznak fel a szószátyár teremőr/tulajdonos izgalmas visszaemlékezései kapcsán, amikben felidézi az egyes kiállítási tárgyak történetét. Kicsit az első kilóg a sztoriból (azt nem Brooker írta), de a majmos már van annyira abszurd, hogy vérbeli "Black", a harmadik pedig a gyatra CGI ellenére is színvonalas, fordulatos lezárását adja ennek a szinte az egész évadon végigvonuló tárlatvezetésnek.

Az ugyan egyértelmű, hogy a sorozat semmit nem veszített a hangulatából, még mindig akadnak olyan részek, amiket szívem szerint 10 pont fölé pontoznék (a sorrendem ezúttal 2-1-3-6-5-4), de összességében most kevesebb volt a kapaszkodó számomra. Nem lehet véletlen, hogy még a háromepizódos időszakban is két év telt el az évadok között, és az, hogy most hat részt kellett egy év távolságban megtölteni tartalommal, érezhetően nem sikerült tökéletesre. Eszem ágában sincs azt mondani, hogy rossz lenne, alig várom a következő évadot, de talán jó lenne, ha Brooker egy kicsit rá tudna pihenni... mert szeretem én a "Meghökkentő cyber-mesék"-et is, de attól ez még nem lesz "fekete görbe tükör".


8,5/10
.
Vissza az elejére Go down
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4196
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

Niwrok írásai 2.0 - Page 35 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 35 EmptyKedd Jan. 02, 2018 11:58 pm

Niwrok írta:
.
Black Mirror S4


Az ugyan egyértelmű, hogy a sorozat semmit nem veszített a hangulatából, még mindig akadnak olyan részek, amiket szívem szerint 10 pont fölé pontoznék (a sorrendem ezúttal 2-1-3-6-5-4), de összességében most kevesebb volt a kapaszkodó számomra. Nem lehet véletlen, hogy még a háromepizódos időszakban is két év telt el az évadok között, és az, hogy most hat részt kellett egy év távolságban megtölteni tartalommal, érezhetően nem sikerült tökéletesre. Eszem ágában sincs azt mondani, hogy rossz lenne, alig várom a következő évadot, de talán jó lenne, ha Brooker egy kicsit rá tudna pihenni... mert szeretem én a "Meghökkentő cyber-mesék"-et is, de attól ez még nem lesz "fekete görbe tükör".


8,5/10
.

Rögtön legurgattam az értékelésre és csak utána olvastam el. Jó lesz ez. egyetért


.
Vissza az elejére Go down
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3152
Join date : 2012. Oct. 06.

Niwrok írásai 2.0 - Page 35 Empty
TémanyitásTárgy: Insidious: Chapter 3   Niwrok írásai 2.0 - Page 35 EmptySzer. Jan. 03, 2018 9:29 pm

Niwrok írta:


Insidious: Chapter 3

Annyira nem gyalázatos az előzményekhez képest, mint mondjuk az Annabelle vagy a Fekete ruhás nő 2. volt, de borzasztóan látszik rajta, hogy Wan mennyire nem ért rá foglalkozni ezzel a filmmel a Fast & Furious 7. körüli problémák miatt (a legnagyobb hozzájárulás a pénzen kívül az a színházas cameo lehetett). Vagy Whannell önmagában ennyit ér, ami édeskevés, vagy csak tojt az egészre, és mert nem volt mellette senki, aki rászólt vagy terelgette volna, örömmel csapta fel a Horrorfilmek Nagy Közhelygyűjteményét, meg hajigált össze minden vackot az előző részekből, a rendszerezés és az ésszerűség legcsekélyebb igénye nélkül. Így lett a Chapter 3. a keze alatt inkább lábjegyzet, ami önmagában talán nem nagyon szar, csak Insidiousként felesleges és kiábrándító... de, azért elég szar.

6/10


A következő fejezetre ráhangolódásként újranéztem, és azért ezt, mert bár az első két fejezet sokkal jobban tetszik, viszont az Utolsó kulcs még mindig előzmény, és nem is kapcsolódik Lambertékhez; az előzetesek szerint Elise, Tucker és Specs új szellemfigyelő szolgálatának lesz az egyik ügye.

A Chapter 3. csak annyival tetszett jobban, amennyire rá tudtam venni magam, hogy ne Insidiousként, hanem hármójuk összemeséléseként tekintsek rá. Így kevésbé zavart, hogy milyen következetlen és érdektelen ez a rész a sorozat szempontjából, miközben a kellékek előrángatásával próbált a stáb úgy tenni, mintha ez a kötődés mégis meglenne. Így utalnak előre a szereplők olyan dolgokra, amik "később" (a korábbi részekben) máshogy történnek, így emlékeznek vissza olyan dolgokra, amiknek jelen történet szempontjából semmi jelentősége, csak Elise halálát készítik elő, és így használnak a szelleműzés során olyan kellékeket, amiknek később nyomuk sincs, így a minikamerától évek alatt eljutnak a porszívócsőhöz meg a gázmaszkhoz faceplam . Ezeket a hülyeségeket figyelmen kívül hagyva még mindig ott van a rakás felesleges szereplő, a hangulatromboló érzelgősség és a tengernyi giccs... és mindezt lehámozva már el is lehet jutni kb. 45 percnyi közepesen feszült riogatáshoz...

A Last Key ennél csak jobb lehet, legalábbis ebben bízok...

.
Vissza az elejére Go down
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4196
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

Niwrok írásai 2.0 - Page 35 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 35 EmptySzer. Jan. 03, 2018 11:55 pm

Niwrok írta:


A Last Key ennél csak jobb lehet, legalábbis ebben bízok...

.

No, úgy néz ki, ez rád marad, mert természetesen ilyet nem játszanak ezen a megyeszékhelyen. Még az "art mozi" sem... Sad

Várom az írásodat! (köszi!)

Laughing bounce bounce


.
Vissza az elejére Go down
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4196
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

Niwrok írásai 2.0 - Page 35 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 35 EmptyCsüt. Jan. 04, 2018 6:24 pm

Niwrok írta:
.
Bright

Ha a néző elfogadja, hogy elsődlegesen egy épp csak összecsiszolódó zsarupáros igencsak elcseszett estéjét fogja végigkövetni, ami a "felébredt" világ ellenére nem tobzódik a fantasztikus lényekben és a varázslatban (hiszen a mágiának itt komoly veszélyei vannak), akkor egészen kellemes lehet. Aki még nem látott ilyet, annak különleges is tud majd lenni a modern fantasy, de bennem inkább hiányérzet marad, mert a gettós sztori annak beszűkültsége miatt csak elhúzza a mézesmadzagokat, nem teszi azokat igazán a történet részévé (feltűnően hiányoznak például a törpék, pedig szóba kerül, hogy ők is léteznek). Állítólag lesz folytatás, talán majd akkor...


7,5/10
.


A néző elfogadta. Smile

Minden további előtt: köszi az ajánlást, érdekes és ígéretes mozi volt, a 75%-ot magam is megadom neki... de volt vele néhány gondom. Hosszabb írás helyett néhány pontban öszefoglalom:

- Ami eddig külön működött David Ayernél, az most nem állt össze kerek egésszé: borzasztóan nehézkes volt elfogadni a gettós, rendőrös, graffitis, "Ayeres" világot fantasyvel nyakon öntve. Pedig aztán a Csontváros, az Az utolsó boszorkányvadász, vagy a Daybreakers sem volt más - csak ott maga a környezet nem akart ennyire hiperrealista, nyomasztó lenni. Ha kivesszük az orkokat és a tündéket, ez egy újabb sima zsarufilm a rendezőtől - annak nem is lenne rossz - de így, a varázspálcával kicsit... hogy is mondjam... idegen lett. Fantasyhoz túl rideg, zsarufilmnek meg túl nevetséges.

- Nem javított a helyzeten az orkok kinézete. Komolyan: ez mi volt? Jakoby például úgy nézett ki, mint akit leöntöttek egy vödör festékkel és foltokban rajta maradt. Az első perctől kezdve zavart az orkok kinézete, viselkedése, szinte minden, velük kapcsolatban.

- Az is tiszta, hogy az ork rendőr (és amúgy a fantasy fajok) mást is szimbolizálnak, simán behelyettesíthetőek normál emberi rasszok a helyükre - de ahogy mondtam, nekem egy fantasytól nem az az elvárásom, hogy különféle társadalmi, elfogadásos tanmesét lássak.

- Néha bizony a látvánnyal is gondom volt, a nagyon kevés CGI még csak hagyján, de a rettentő sötét kép és a borzalmasan kapkodó vágás sem segített a dolgon.

- Történetileg, logikailag, dramaturgiailag is csóváltam néha a fejemet, ahogy a hármas néha a helyzetekből megmenekül, ahogy az ellenfél pont jókor tűnik fel- vagy el... nem tetszett. Bár igaz, hogy ezt más hollywoodi mozinak is szemére lehet vetni. Mindenesetre a gonosz tünde állítólag a pálcájával nagyon erős, mégis csak sikerült ártalmatlanítani.

- Végül: oké, hogy van egy világ, amibe belecsöppenünk, de sok más mozihoz hasonlóan (pl. Setét torony) itt sem ártott volna még több magyarázat e világ létrejöttéről, az aktuális erőviszonyokról, érdekekről. Tudom, hogy néhányszor néhány szóban beszéltek róla, de nekem az sem volt tiszta, hogy pl a Szövetségiek kik voltak. Tündék?

Mindezek ellenére jó volt, miután belerázódtam, a második fele már izgalmas is, s csak passogtam a színészgárdán. Összességében annyi a bajom, hogy én egy fantasyt szórakoztatóbban szeretek, ez túl depresszív, túl davidayeres lett. peace.
Vissza az elejére Go down
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3152
Join date : 2012. Oct. 06.

Niwrok írásai 2.0 - Page 35 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 35 EmptyCsüt. Jan. 04, 2018 7:45 pm

R2-D2 írta:

Bright

A néző elfogadta. Smile
Minden további előtt: köszi az ajánlást, érdekes és ígéretes mozi volt, a 75%-ot magam is megadom neki...


Elsőre csak röviden  Smile :

R2-D2: Fantasyhoz túl rideg, zsarufilmnek meg túl nevetséges.
egyetért

R2-D2: Nem javított a helyzeten az orkok kinézete.
egyetért

R2-D2: Néha bizony a látvánnyal is gondom volt
egyetért


Innentől egy kicsit bővebben  Smile :

R2-D2: Történetileg, logikailag, dramaturgiailag is csóváltam néha a fejemet... Mindenesetre a gonosz tünde állítólag a pálcájával nagyon erős, mégis csak sikerült ártalmatlanítani.
egyetért
Már az alaphelyzet is hülyeség, mely szerint a főtünde odaadja másnak a varázspálcáját   Shocked   Shocked   Shocked  , hogy azzal bérgyilkolja le a lázadó tündét... azt a varázspálcát, amivel állítólag fel lehet éleszteni a Nagyurat, meg teljesít minden kívánságot   faceplam . Kb. mintha Szauron odaadta volna az Egy Gyűrűt az egyik Nazgulnak...

R2-D2: Oké, hogy van egy világ, amibe belecsöppenünk, de sok más mozihoz hasonlóan (pl. Setét torony) itt sem ártott volna még több magyarázat e világ létrejöttéről, az aktuális erőviszonyokról, érdekekről.
egyetért
Egyértelmű, hogy ez most nekem volt sokkal könnyebb, hiszen nem egy ismert történetet láttam egy ismeretlen világban, hanem egy hellyel-közzel ismert világ egy újabb történetét ismertem meg. Elvileg erről is szól majd a második rész, ahol az utcai zsarus sztorit nem lehet megint elsütni...

R2-D2: Az is tiszta, hogy az ork rendőr (és amúgy a fantasy fajok) mást is szimbolizálnak, simán behelyettesíthetőek normál emberi rasszok a helyükre - de ahogy mondtam, nekem egy fantasytól nem az az elvárásom, hogy különféle társadalmi, elfogadásos tanmesét lássak.
Rolling Eyes
Elismerem, lehet így is nézni, de igazából szerintem fordítva van. Bármennyire is rájátszanak a készítők az etnikai sztereotípiákra, az én fejemben ez úgy van, hogy a fantasy világ épül rá a valóságra, és nem fordítva. A Shadowrun esetében, amikor ez még közel sem volt ennyire hangsúlyos téma, az etnikumok, kisebbségek azért jelentek meg a fantasyban, mert azok a leképezett földi világ részei voltak... emiatt akár halmozottan is megjelenhettek, mindegyiken keresztül bemutatva annak kiközösítését, hátrányait. Nem raktak egyenlőségjelet úgy, hogy fekete=ork, de mondjuk bemutatták, hogy trollnak lenni rossz, de még mindig jobb, mint féllábú, homoszexuális, zsidó fekete trollnak lenni  Wink .

.
Vissza az elejére Go down
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4196
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

Niwrok írásai 2.0 - Page 35 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 35 EmptyCsüt. Jan. 04, 2018 8:01 pm

Niwrok írta:

Bright


Elsőre csak röviden  Smile :

.

Akkor jó. Smile

Utolsóhoz: igen, ilyenkor nem mindegy, mit látsz először. Nekem ez pont fordítva jött le, a sok-sok okos, "népnevelő" mozi után meg sem fordult a fejemben, hogy ezt ne így lássam... Wink


.
Vissza az elejére Go down
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3152
Join date : 2012. Oct. 06.

Niwrok írásai 2.0 - Page 35 Empty
TémanyitásTárgy: Insidious: Az utolsó kulcs / Insidious: The Last Key   Niwrok írásai 2.0 - Page 35 EmptySzomb. Jan. 06, 2018 10:33 am

.
Insidious: Az utolsó kulcs / Insidious: The Last Key

Niwrok írásai 2.0 - Page 35 Ins410


Ahogy már a pár nappal ezelőtti újranézéssel is jeleztem, a Chapter 3. minden hibája ellenére nagyon vártam az Insidious sorozat folytatását. Még úgy is, hogy arra azért felkészítettem magam, az első kettő hangulatát meg sem fogja közelíteni, hiszen annak a motorja, James Wan még mindig csak producer, és most sem kevésbé elfoglalt más projektjeivel, mint az FF7 idején volt.

A sztori ezúttal jobban tetszett, mint legutóbb, köszönhetően a főszereplőhöz, a médiumként dolgozó Elise-hez való személyesebb kötődésnek. A felvezetésben Elise nehéz gyerekkorából kapunk ízelítőt -az anyja halálának körülményeiről, az apja erőszakosságáról, és az eddigi részekben "titokban" tartott öccséről-, hogy mindez rémálomként elevenedjen meg a jelenben, nem sokkal azelőtt, hogy egy kétségbeesett telefonhívás visszavezeti a nőt oda, ahol már vagy ötven éve nem járt: a szülői házba. Ezúttal már Tucker és Specs, a két tech-szellemvadász is vele tart, úgy próbálnak a végére járni, miféle entitás keseríti meg az ott lakó jómunkásember életét, abban az épületben, ami még mindig, szinte változatlan formában őrzi Elise régi emlékeit. A kutatásban nem várt segítségre akad, miközben egy nagyon is valós veszéllyel is szembe kell néznie, amíg sikerül felgöngyölítenie a családját és a helyet átokként kísértő démon hátterét.

Ahogy ebből kiolvasható, nem csak nekem lehettek bajaim azzal, hogy Quinn története már-már a Barátok közt cselekményét idézte, mert ezúttal egyetlen mellékszereplő sincs. Így végre nem Tamás bátya és Tamás néni tragédiája színesíti a horrort, hanem kizárólag Elise-re és szűk társaságára koncentrálva haladunk egyre mélyebbre a démon üregében... vagy legalábbis cammogunk, de erről majd később. Nekem már az egész háttér is tetszett; végre nem csak úgy odapottyantják valahova a túlvilágról a lényt, hogy "Na, itt halt meg az öreg bácsi, aztán a lelke bekattant", hanem van oka, hogy miért pont oda költözött be a valami, és hogy miért lesz neki az a hely egy éjjel-nappali gyorsbüfé. Az mondjuk furcsa, hogy ennek ellenére nem különösebben erős (hogy milyen az, abból kaphattunk már ízelítőt az első Conjuringban), és az is szokatlan, hogy inkább a démon táplálja, alakítja a drámát, ahogy egyre több mindenre jönnek rá arra, miket is művelt az évek alatt, mint hogy fordítva lenne. Vagyis nem az az elsődleges, hogy a néző féljen a sok kulccsal jellegzetessé tett démontól -inkább csak beijesztgetik vele, hogy ne aludjon el a film közben-, hanem hogy ki legyen derítve, hogyan befolyásolta az ott lakók életét. Ez egészen jól működik is sokáig, jobban, fordulatosabban, mint a szukákat gyűjtő vastüdős legutóbb, csak pont a legvégén nem bírták ki, hogy ne rontsák el ez is a "jó Odaáttal", amitől az egész démonosdi fél perc alatt vált teljesen nevetségessé.

A stáb viszont nem képes egyszerre sztorit írni, és feszültséget vinni abba. Hiába jobb a cselekmény (persze nem hibátlan ez sem), a képi világa és a tempója alapján viszont a Last Key igazi tucat-kacat. Lehet, hogy nem szeretem a 3. fejezetet, mert tele volt sekélyes és unalmas mellékszereplőkkel, velük az biztos, hogy a legritkább esetben éreztem, hogy nem történik semmi... még ha nem is érdekelt egy fikarcnyit sem, ami történt velük. A parásabb jelenetek között is akadt olyan, amit nem felejtettem el. Itt meg az lett, hogy amik igazán működnek, azok a családi, drámai részek, amik a film nappali jeleneteit teszik ki, az éjszaka meg kizárólag a szellemjárásé. Erről azt mondhatom, bár külön filmek tudnak arra épülni, hogy egy ember császkál egy sötét házban egy zseblámpával, ebben a filmben ez már sokszor vontatott lett. Nem építi a feszültséget, hanem rombolja (nem egyszer fél percig csak a sötétbe bámulva bele), amitől én csak arra vártam, hogy ugorjon már elő a következő rémség, vágjuk rá már végre egy véres, eltorzult pofára, aztán lépjünk tovább. A legjobb példa erre a bőröndös jelenet, aminél tudtam, hogy mire megy ki, így elég uncsi volt, ahogy Elise már a negyedik koffert nyitotta ki, negyedszer döbbent rá ugyanarra, negyedszer sikított fel, és még mindig nem jött elő a rémség a sötétből... és úgy untam, hogy egyben ez lenne a film drámai tetőpontja is. Az ilyen elcsépelt, vaksi botorkálásoktól egyre párásabb szemmel gondoltam vissza azokra a jelenetekre, amik régen nappali fényben, színekkel körülvéve is tudtak ijeszteni, mert annyira jól fel voltak építve (és még az olyan filmek is át tudták ezt venni, mint az Annabelle 2.)... na, ezeknek itt nyoma sincs, és még az sem válasz mindenre, hogy ez egy romos, lelakott ház. Ezek eredményeként az ijesztések legnagyobb része jump-scare, amikből aki esetleg látta bármelyik előzetest, kb. a kétharmadát előre tudni fogja, annyira kevés van még ezekből is. És ha már előzetes: annak a leghangulatosabb részét, a rácsokat nyitogató lélek-mutánsokat és a torz fejű nőt ne várja senki, a végső vágásba nem kerültek bele... újabb kellemetlen hibaként.

Ennél már csak a görcsös igyekezet volt zavaróbb az eddigi részek összekötésére. Van ebben persze nosztalgia is, meg a szándék is nemes, de már megint elő kell vegyem a régi vesszőparipáimat a filmmel kapcsolatban, és ehhez egy kicsit spoilereznem kell. A Last Key ugyanis úgy tesz, mintha közvetlenül ékelődne be a 3. és az 1. rész közé. Ennek vannak jobban sikerült elemei, például Tucker és Specs jól képezik az átmenetet, mert nincs annyi kütyü a filmben, tablet meg ilyen hülyeségek, mint "volt", és ami van, abban is érződik egy kis barkácsolás, az ételbúrával felturbózott mikrofon például kiváló volt. A személyiségük is közelebb áll a legelőször megismerthez, amitől kis humorforrás lesz, ahogy mondjuk esetlenül próbálnak csajozni. De vannak olyan dolgok is, amikbe az írók annyira belebonyolódtak, hogy kibogozás helyett inkább vastagon tojnak rájuk, és ilyen az idősíkok kezelése. Indul ez onnan, hogy Elise úgy emlegeti vissza a Quinn-nel történteket, és eleve a "beköltözés" hangulata azt sugallja, hogy talán csak hetek-hónapok telhettek el azóta, hogy ez rögtön az első közös ügyük... majd mindezt hozzáhegesztik az első részhez. Ez így együtt teljesen kizárt, hiszen már múltkor is kiemeltem, hogy Quinn sztorija évekkel meg kell előzze Lambertékét, de hogy kétség se legyen, mennyire nem érdekelt ez már senkit -rajtam kívül-, már megint ott az a tetves patás, mint állandó slusszpoén... de Dalton jelenlétével még mindig több oka van felbukkanni, mint a múltkor. Meg közben nekem azért az is ott volt a fejemben, vajon hány embernek nincs fogalma arról a nézőtéren, hogy ki az a Dalton és mi a frászt készít elő az epilógus... mivel ugyebár tudtommal az első rész hivatalosan még mindig nem lett bemutatva Magyarországon semmilyen formában  faceplam ... Mindebből az összefűzésből egy aprócska dolog tetszett igazán, ami valódi kapcsolatot jelentett a két rész között:

Spoiler:
 

Ha választani kell a cselekmény nélküli, de hangulatos riogatás, és a jobb háttérsztorival megtámogatott, de amúgy elég laposka ijesztgetés között, akkor csak azért billen a mérleg az utóbbi, azaz a Last Key felé, mert az évek alatt megkedveltem a Spectral Sightings tagjait, és jobban érdekel, milyen kalandokba bonyolódnak, mint hogy kétezredszer valami rám hozza a frászt, ha már a régi hangulatot úgysem várhatom, hogy bárki visszahozza. Pedig ez a rész szerintem felejthetőbb, jellegtelenebb, mint az előző volt.


6,5/10
.
Vissza az elejére Go down
Ajánlott tartalom
Niwrok írásai 2.0 - Page 35 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 35 Empty

Vissza az elejére Go down
 
Niwrok írásai 2.0
Vissza az elejére 
34 / 63 oldalUgrás a következő oldalra : Previous  1 ... 18 ... 33, 34, 35 ... 48 ... 63  Next

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Filmfórum :: Filmek, sorozatok világa :: Kritikák, filmes gondolatok-
Ugrás: