Kritikák, gondolatok a filmek világából
 
HomeCalendarGalleryGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés

Share
 

 Niwrok írásai 2.0

Go down 
Ugrás a következő oldalra : Previous  1 ... 15 ... 27, 28, 29 ... 44 ... 61  Next
SzerzőÜzenet
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3094
Join date : 2012. Oct. 06.

Niwrok írásai 2.0 - Page 28 Empty
TémanyitásTárgy: A préri urai / Hell or High Water   Niwrok írásai 2.0 - Page 28 EmptySzomb. Aug. 05, 2017 6:09 pm

.
A préri urai / Hell or High Water

Niwrok írásai 2.0 - Page 28 Hell-o10

R2-D2 írta:

A préri urai

Tegnap óta azon tűnődöm, mi a francot keres ez a film az idei Oscar kínálatban. Elképzelni sem tudom, mi az a titkos összetevő, ami rávette az Akadémia jelölőit, hogy ezt a bankrablós-texasos-roadmovies akciófilmet a legjobb kilenc közé nevezzék. Mert akárhogy forgatom, csűröm-csavarom, sem az indiános vonal, sem a bankos/pénzügyes vonal nem annyira jól kidolgozott, hogy akkora erő lenne benne… ha meg a drámaisága miatt… nos, nem tudom, ki hogy van vele, de tök egyértelmű, kiszámítható és logikus, ami ennek égisze alatt a karakterekkel történik. Szóval… nem tudom. Ez jó esetben egy szépen fényképezett, kicsit művészi, kicsit odamondogatós, szurkálós akciófilm, amiben egy testvérpár több bankot kirabol Texas államban: nem rossz, egyszer simán meg lehet nézni, de ha most hirtelen valamihez viszonyítanom kell, akkor a kétes emlékű Országúti bosszú, illetve a 70-es évek autósüldözéses filmjei jutnának eszembe.

70%


Ahhoz képest, hogy ettől vártam talán az Oscar-mezőnyben a legjobb film jelöltek közül a legkevesebbet, és hogy emiatt elég lesajnálóan nyilatkoztam róla előzetesen, ez volt talán a legkellemesebb meglepetés közülük. Nem azért, mert annyira jó, hanem mert vagy jobban össze van rakva, vagy egyenletesebb, és nem egy drámánál ragad le, mint egyik-másik. A téma, a bunkóság és az erőszak ellenére meg jól is szórakoztam rajta.

Ha nekem kapcsolatot kellett volna keresni, akkor a Sugarlandi hajtóvadászatot meg a Thelma és Louise-t mondanám, mert ezekben volt téma az a küzdelem, ami a "kisemberek" igazságérzete meg a törvény és rend szervezete közötti zajlik, ami igazából mindkét fél akaratán kívül elfajul, egészen a nem túl kétséges végkifejletig. Ebben kap szerepet most a "gonosz" pénzügyi rendszer, a kizsákmányoló bankárok, amit az út mentén sorakozó óriásplakátok szemléltetnek; ez a hitelspirál a puszta életben maradásért, amiből nincs kiút. Nyugat-Texasban meg aztán főleg nincs, ahol a szárazság és a gyér termés miatt mindig a legkevesebből kellett kihozni a legtöbbet, és az sem volt elég sok mindenre... mert mégsem találhatott mindenki olajat a hátsó udvarban, csak a legszerencsésebbek meg a Ewingok. Talán ezért is -ahogy mondjuk itthon is Ambrus Attila-, a Howard-tesók is mindaddig még majdhogynem szimpatikus figuraként jelennek meg a mellékszereplők és a nézők számára, amíg az okosan kimódolt hadjáratuk nem jár gyilkosságokkal, amikor a körülmények változása miatt nagyobb kockázatot kell vállalniuk, mint amekkorával eredetileg kalkuláltak, és ami nélkül a rablássorozat még akár bocsánatos bűn is lehetett volna a jog szemében.

Amiért ez mégis több, mint egy sima bankrablós film, amiért mégsem mindegy, hogy "eső vagy fagy lenne a háttér, esetleg a Sziklás hegységgel vagy a felhőkarcolókkal", az éppen a környezet miatt van. Én sokkal inkább azt éreztem, hogy a helyszín, ami esszenciális, a kor viszont lehetne más, mondjuk visszaugorva 150-180 évet, és akkor akár megkaphatnánk ugyanezt a sztorit. Ugyanúgy lennének benne banditák, sheriff meg indiánok, ugyanúgy a pénzeszsákokról meg a törlesztők alatt nyögőkről, a zsebkendőnyi földterületükért küzdőkről szólhatna a film, ugyanúgy kihalt porfészkeket, marhacsordákat mutatna a kamera, csak autók helyett több ló lenne benne, kamion helyett postakocsi, a távolban meg épülnének a sínek. Az a cowboy fogta meg szerintem leginkább a lényeget, aki kifakadt azon, hogy másfél évszázada pontosan ezt csinálta volna, mert ezt a vidéket, ezt az életformát ennyire elkerülte az idő. Ezt nekem a bankok felszereltsége fejezte ki a legjobban, ahol nem "biztonsági rés" van, hanem informatikai kőkorszak, mert a problémát az okozza, hogy most építik ki a VHS-alapú megfigyelő rendszerek helyett a digitálisat... 2016-ban, az okostelefonok korában, amikor már azért nem csak a mosópor intelligens...

De a társadalmi vonatkozásai mellett a személyesek is jól illettek a filmbe. A bankrabló testvérpár tényleg lassan feltáruló háttere, a kapcsolatuk mélysége egyszerre volt dinka és megkapó... azért kevesen mondják ilyen szeretettel egymásnak, hogy "Kapd be a faszom!", csak azért, hogy a kritikus pillanatokban ne érzékenyüljenek el texasi férfihoz már-már méltatlan módon  Smile . Minden jelenettel egyre újabb és újabb rétegek derülnek ki az életükről, Chris Pine és főleg Ben Foster pedig nagyon jól átadják ezt, a múlt eseményeire, például a szüleik halálára vonatkozóan éppúgy, mint amilyen kilátástalanságban ebbe az egészbe belevágtak és ahogy azt végigcsinálják. Ehhez képest Jeff Bridges nyugdíj előtt álló nyomozója legtöbbször inkább a komikus vonalat erősíti, még az állandó beszólógatásai is a helyettesének csak csipkelődésnek tűnnek (pedig azért közel sem azok). Viszont az évtizedes nyomozómunka minden napja is ott van az alakításában, az is, amivel már esze ágában sincs rohangálni a tolvajok után, csak szépen megvárja, hogy a csapdájába sétáljanak, de az is, hogy tudja, talán ez lehet az utolsó alkalom egy kis mozgalmasságra, és amikor személyessé válik a dolog, akkor nincs kegyelem... De nem csak a fő szál, hanem a melléksztorik is nagyon tetszettek, főleg mondjuk a két pincérnő; az is, amelyiket nem érdekli, honnan van a borravalója, amíg abból kijön a félhavi törlesztő, és az is, amelyik 44 év után már aligha tud mosolyogni a vendégekre... és azok nem is nagyon igényelnék.

Illetve de, egy újdonság volt a filmben, mégpedig...

Spoiler:
 

Szerintem nem elemeiben kell keresni az okot a jelölésre, hanem egyben, indiánostól, bankostól, lovasostól, és azt még hozzátenni, hogy az amcsik adják az Oscart. A Hell or High Water ugyanis nekem egy kiváló XXI. századi western volt, miközben azon túl is működött családi drámaként, hogy nagy újdonságot nem villantott... Komolyan, nálam simán az idei Oscar-jelöltek élbolyában van.

8,5/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4148
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

Niwrok írásai 2.0 - Page 28 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 28 EmptyVas. Aug. 06, 2017 1:31 am

Niwrok írta:
.
A préri urai / Hell or High Water

Szerintem nem elemeiben kell keresni az okot a jelölésre, hanem egyben, indiánostól, bankostól, lovasostól, és azt még hozzátenni, hogy az amcsik adják az Oscart. A Hell or High Water ugyanis nekem egy kiváló XXI. századi western volt, miközben azon túl is működött családi drámaként, hogy nagy újdonságot nem villantott... Komolyan, nálam simán az idei Oscar-jelöltek élbolyában van.

8,5/10
.


Így, utólag, pár hónappal később igazad lehet... hmmm ... de hirtelen felindultságomban, az Oscar-dömpingben így gondoltam...

Örülök, hogy neked bejött, számomra ez most csak egy egyszernézős mozi volt. Nehezen tettem túl magam kiszámíthatóságán és felületességén... a hangulata ezúttal nem volt elég. Ez a modern western ilyen mixban nekem nem jött be. peace.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3094
Join date : 2012. Oct. 06.

Niwrok írásai 2.0 - Page 28 Empty
TémanyitásTárgy: The Conjuring / Démonok között 2.   Niwrok írásai 2.0 - Page 28 EmptySzer. Aug. 09, 2017 11:43 pm

Niwrok írta:

The Conjuring / Démonok között 2

Annyira nem éreztem jónak, mint az első részt. Az valahogy egységesebb, jobban összerakott volt, de elemeiben ez is legalább olyan kiváló. Sajnos mind a terjedelme (közel két és fél óra egy horrorfilmre rengeteg), mint a hangulata azt sugallja, hogy van alapjuk a pletykáknak, James Wan tényleg ezt szánta a horrorfilmes hattyúdalának, mielőtt elhúzott volna Aquamant és MacGyver reboot-pilotot  No  faceplam  forgatni. Én pedig az eddigiek alapján aligha várhatom, hogy bárki is ugyanazzal a hozzáértéssel nyúl majd hozzájuk és kelti életre őket, ha ez már a közvetlen és évtizedes alkotótársának, Leigh Whannellnek sem sikerült.

8,5/10


Az Annabelle 2,5.-re ráhangolódásként ezt találtam a legjobbnak megnézni, és annyiban változott csak a véleményem, hogy a hossza jobban agyonnyomta, most olyan 8 körül lenne a pontom. Remek jelenetek vannak benne, a para is működött, ahogy a kétségre is jól rájátszik, a hangfelvételekkel való játék meg egyszerűen megunhatatlan... de túl sok minden lett belepréselve ahhoz, hogy a feszültség kitartson a végéig, ráadásul a szellemek és démonok grimaszai néha inkább nevetségesek, mint ijesztőek.

Viszont most már külön tudtam figyelni a játékos jelekre...

Spoiler:
 

.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3094
Join date : 2012. Oct. 06.

Niwrok írásai 2.0 - Page 28 Empty
TémanyitásTárgy: Annabelle 2: A teremtés / Annabelle: Creation   Niwrok írásai 2.0 - Page 28 EmptyVas. Aug. 13, 2017 8:36 am

.
Annabelle 2: A teremtés / Annabelle: Creation

Niwrok írásai 2.0 - Page 28 Annabe10

- Az ott mi?!
- Nem mindegy?! Futás!


A filmtörténelem leghónajszagúbb pöcegödrében minden bizonnyal azok a filmek vannak, amik a folytatás folytatásai. Ezeket általában semmi másért nem forgatják le, mint hogy a nyúzott rókáról az utolsó hártyát is eltávolítsák, így aztán jellemzően semmire sem jó rendezők kapják meg kegyelemből a fél óra alatt összefirkált forgatókönyvet, mert úgysem érdekel senkit, hogy jó lesz-e vagy sem... ha sikerül a címmel párezer embert behúzni a moziba, már nyert ügye van a producereknek. Az Annabelle ennek tipikus példája volt, ahogy a Démonok között tíz perces bemelegítésére ráfeküdve próbált még egy pár csepp vért, sikkantást és bankót kifacsarni a világ legrusnyább babájából, amit amúgy gyerek kizárólag büntetésből kaphatna meg, a debilek meg kirakják a polcra, hogy befossanak tőle. Aztán jött az újabb nyúzás, az Annabelle 2.-re keresztelt előzmény-folytatás... és valahogy egy komplett rókabunda lett belőle.

A babafaragásból élő Samuel Mullins a feleségével és a lányával, Bee-vel szeretetben, törődésben él a várostól távol eső, a préri szélén levő házukban, a kislányt azonban egy szörnyű baleset miatt elveszíti a pár. Tizenkét évnek kell eltellnie, hogy Mullinsék ezt fel tudják dolgozni annyira, hogy újra be tudják fogadni a házba a gyerekzsivajt, konkrétan akkor, amikor az egyházközösségük kérésére egy árváház hat kis lakója és a nevelőjük náluk talál átmeneti szállásra. A hat érkező lány különböző korban van, a kamaszkorban levő idősebbek már nem szívesen közösködnek a két kis "pisissel", Janice-szel és Lindával, akiket sokszor csúfolnak és űznek velük gonosz tréfákat, de a két legkisebb egymásban nagyszerű barátnőre talált, Charlotte nővérre pedig mindig számíthatnak egy jó szóért. A hatalmas, zegzugos ház sokféle izgalmas felfedeznivalóval szolgál, de mert Mr. Mullins zárva tart bizonyos szobákat, hát persze, hogy egy gyerek számára az a legizgalmasabb, amit nem szabad... Janice így egyik éjszaka bejut Bee régi szobájába, abban pedig talál egy fura babát a szekrényben... és úgy tűnik, azzal együtt valami elszabadul a házban, valami gonosz, és minden nap egyre erősebbé válik...

Az azért látszik, hogy a történet önmagában nem tartogat olyan hatalmas fordulatokat, de a funkcióra tökéletesen megfelelő. A lényeg ugye az, hogy a kimenetnél legyen egy ronda baba, amit megszállt egy démon, tehát kell valaki, aki elkészíti Annabelle-t, kell, hogy valamiért ez legyen a neve, hogy megszállja egy démon (amihez általában az emberek félelméből, szenvedéséből táplálkozva kell egy tragédia), és hogy a végén eljusson oda, ahova kell neki... bár aki jobban emlékszik az első rész elejére, az tudhatja, hogy van még egy köztes állomás. Minden más csak körítés ehhez, hogy legyen azért benne egy kis terrorizálás meg sikítozás, amihez meg jól jön, hogy a ház távol esik mindentől, hogy a betegsége miatt ágyhoz kötött Mrs. Mullins is olyan rejtélyes a lefüggönyözött szobában, és hogy a szereplők oda vannak kötve. Így sokáig lehet azzal magyarázni a dolgokat, hogy a gyerekek csak rosszat álmodtak, meg hogy az esténként mesélt rémtörténetekkel hozták egymásra a frászt, de persze az is közrejátszik, hogy Mullinsék otthon vannak, az árváknak meg valamiért nincs hova menniük. És amúgy is pár nap alatt lepörög az egész; amire beindul a pokoljárás, már nincs is nagyon idő észbe kapni.

Ezzel pedig nézőként is nagyjából így voltam, már csak azért is, mert az első fél óra olyan, mint valami kísértethistóriás lányregény a pletykáló, visongó lányokkal meg a kis bice-bóca Janice-szel, ahogy megtapsolják, hogy fel tud menni az emeletre a Mullins-ház mozgássérült liftjével. Addig csak pár nyikorgó meg becsapódó ajtó borzolja az idegeket, de a cetlik, aztán meg a már jól ismert baba előkerülésével és az azt követő eseményekkel egyre inkább olyan élményszerű riogatást sikerült összehoznia a stábnak, amivel persze Warrenék nélkül, de ez a film már végre méltó arra, hogy a Démonok között függelékeként emlegessék. Nem mondom, hogy minden ijesztés vagy paráztatás szervesen illeszkedik a történetbe, és nem csak jó pár, egyébként kreatív ötlet beleszuszakolása az Annabelle keretei közé (mondjuk ilyen a madárijesztős meg a kutas rész), és hogy némelyik nincs egy kicsit túlnyújtva (ez meg az étellift jelenete). Az is zavaró egy kicsit, hogy ezek a csajok sosem sikítoznak, és még ha igen, akkor sem ébred fel rá senki, de végülis rá lehet fogni a sokkra meg a mély alvásra, ha nagyon akarom... Viszont mindezek hangulatosak, a többivel együtt (Mr. Mullins feszületes akcióját és Mrs. Mullins padlón mászását külön is kiemelném) meg egyre inkább vittek bele egy kifejezetten lelkes érzésbe, hogy ez jó! Végre valaki mer hosszasan, akár tíz percig is felépíteni egy horrorjelenetet, amitől mára ritkaság, hogy az ijesztések rendesen össze vannak kötve, és az is, hogy végre nincs agyoncsapva a feszültség az első beijesztés után a reggeli ébredés képeivel meg madárcsicsergéssel. És ami nálam egyfajta fokmérő, mert bátorságra vall a klasszikus éjszakai jelenetek között: merték és tudták verőfényes napsütésben is a frászt hozni a nézőre, hogy a nappal se legyen menedék, ott se engedje el magát senki! Amikor olvastam, el sem akartam hinni, hogy ugyanaz (Gary Dauberman) írta mindkét Annabelle-film forgatókönyvét, azt viszont magamtól is kitalálhattam volna, hogy a rendezői székben most David F. Sandberg, a Lights Outtal befutott fickó ült, mert itt is bravúrosan bánt az elsötétedésekkel meg az apró, tűhegynyi fénypontokkal is.  

Az Annabelle: Creation tényleg "teremtés" lett nálam, a sok csalódás után a reményé, mert most először éreztem azt, hogy James Wan munkásságának, stílusának lesz valamiféle szellemi öröksége, amit nyilván valamennyire saját képükre formálva, de vannak, akik tovább tudnak vinni. A kicsit túl hosszan bemutatott díszlet végül remek háttere lett a majdnem egy órányi, szinte folyamatos, fokozatosan egyre ijesztőbb és véresebb félelemkeltésnek, amivel az idei horrorok közül az Annabelle 2. simán az élre tört. De a legnagyobb dicsérete talán az ennek a filmnek, hogy bármennyire is selejtesnek tartottam az első Annabelle-t, ahogy az epilógus közvetlenül összeköti a két filmet, hát bizony kedvem lett újra megnézni azt!


8/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3094
Join date : 2012. Oct. 06.

Niwrok írásai 2.0 - Page 28 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 28 EmptyVas. Aug. 13, 2017 12:34 pm

Niwrok írta:
.
Annabelle 2: A teremtés / Annabelle: Creation

De a legnagyobb dicsérete talán az ennek a filmnek, hogy bármennyire is selejtesnek tartottam az első Annabelle-t, ahogy az epilógus közvetlenül összeköti a két filmet, hát bizony kedvem lett újra megnézni azt!

8/10
.

Meg is tettem, de az épp csak azzal a fikarcnyival lett jobb, amennyivel a kapcsolódás miatt most jobban tetszett az eleje, így lehetne akár 6 pont is.

Ez az egész kertvárosi környezet a két Barbie-dobozból előkerült szülővel abszolút hangulatgyilkos, pár beijesztésen kívül az első egy órában nem történik gyakorlatilag semmi, a sokadik ki-be kapcsoló háztartási gép baromi unalmas, és még a leghosszabb parás jelenet, a pincés is alig van három perc. A kreténség meg még mindig zavart, elvégre gyerek hiányában sem gondolnám, hogy a kukából előbányászódott, redvás babát egy alapos szappanos mosás nélkül, csak úgy feltenném a pár hónapos kislányom szobájában a polcra... és ez csak egy ilyen a tucatnyi közül. A sztori amúgy nem lenne rossz, de ezzel a tempóval gyorsan kifullad és unalmassá válik. Evelynnel van egy kis drámai éle, ahogy akadt pár érdekesebb jelenet (a rajzok a lépcsőn vagy a szaladó kislány az ajtóval), de ennyi parával és ijesztgetéssel legfeljebb unatkozó háziasszonyoknak tudnám elképzelni, akik egy kedves fiatal házaspár románcán és a babájuk megpróbáltatásain keresztül akarnak belekóstolni a horror műfajába... de azért nem túlságosan.

.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4148
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

Niwrok írásai 2.0 - Page 28 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 28 EmptyVas. Aug. 13, 2017 11:05 pm

Niwrok írta:
.

Annabelle 2: A teremtés / Annabelle: Creation


A babafaragásból élő Samuel Mullins a feleségével és a lányával, Bee-vel szeretetben, törődésben él a várostól távol eső, a préri szélén levő házukban...

Az azért látszik, hogy a történet önmagában nem tartogat olyan hatalmas fordulatokat, de a funkcióra tökéletesen megfelelő. A lényeg ugye az, hogy a kimenetnél legyen egy ronda baba, amit megszállt egy démon, tehát kell valaki, aki elkészíti Annabelle-t, kell, hogy valamiért ez legyen a neve, hogy megszállja egy démon (amihez általában az emberek félelméből, szenvedéséből táplálkozva kell egy tragédia), és hogy a végén eljusson oda, ahova kell neki...


Ezzel pedig nézőként is nagyjából így voltam, már csak azért is, mert az első fél óra olyan, mint valami kísértethistóriás lányregény a pletykáló, visongó lányokkal meg a kis bice-bóca Janice-szel, ahogy megtapsolják, hogy fel tud menni az emeletre a Mullins-ház mozgássérült liftjével. (...)  Nem mondom, hogy minden ijesztés vagy paráztatás szervesen illeszkedik a történetbe, és nem csak jó pár, egyébként kreatív ötlet beleszuszakolása az Annabelle keretei közé (mondjuk ilyen a madárijesztős meg a kutas rész), és hogy némelyik nincs egy kicsit túlnyújtva (ez meg az étellift jelenete). Az is zavaró egy kicsit, hogy ezek a csajok sosem sikítoznak, és még ha igen, akkor sem ébred fel rá senki, de végülis rá lehet fogni a sokkra meg a mély alvásra, ha nagyon akarom... Viszont mindezek hangulatosak, a többivel együtt (Mr. Mullins feszületes akcióját és Mrs. Mullins padlón mászását külön is kiemelném)


8/10
.

No. Én is örülök, hogy a teljesen érdektelen és középszerű első epizódot bőven felülmúlta a folytatás, de ENNYIRE ez engem nem ragadott magával...

Mullins és a babái... még mindig nem értem és nem tudom, ilyen kifejezetten ronda babákat kinek és hova lehet eladni (későbbi eseményekben meg még inkább fura majd). De nekem már Bee-vel is bajom volt, valahogy tök unszimpi volt az egész kislány - de ettől még még nem kellett volna végig azon tűnődnöm, hogy az ő elvesztése önmagában mi okot ad egy démon feltűnésésre. Aztán jött a magyarázat (szerencsére), de az meg nekem olyan kifacsart lett. Meghackelték a fohászt, vagy mi? Az egész felvázolt sztori nem nagyon akart összeállni egy kerek egésszé, hogy akkor ki mit és miért is száll meg, és mit is akar. Ezekre meg csak habok voltak a tortán az olyan apró - de bosszantó - mellékzöngék, amik a dramaturgia hatásásra megtörték a hitelességet.

Pl::
 

Az egész összkép még így is bőven pozitív, kissé kiszámítható, de hangulatos kis horrorfilm, remek részletekkel (az ajtó üvegének mintája külön tetszett) és ijesztgetéssel. A lányok is jók, aranyosak, Mullins keresztes jelenete szinte fájt. Viszont... babás horrorban még mindig az A fiú a király nálam... mint ahogy a rendező első filmje is jobban tetszett. De Annabelle témában kifejezetten látható a fejlődés. Már csak egy még jobban átgondolt és összerakott forgatókönyv kellene.


75%.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3094
Join date : 2012. Oct. 06.

Niwrok írásai 2.0 - Page 28 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 28 EmptyHétf. Aug. 14, 2017 9:32 pm

R2-D2 írta:

Niwrok írta:
.

Annabelle 2: A teremtés / Annabelle: Creation

Ezzel pedig nézőként is nagyjából így voltam, már csak azért is, mert az első fél óra olyan, mint valami kísértethistóriás lányregény a pletykáló, visongó lányokkal meg a kis bice-bóca Janice-szel, ahogy megtapsolják, hogy fel tud menni az emeletre a Mullins-ház mozgássérült liftjével. (...)  Nem mondom, hogy minden ijesztés vagy paráztatás szervesen illeszkedik a történetbe, és nem csak jó pár, egyébként kreatív ötlet beleszuszakolása az Annabelle keretei közé (mondjuk ilyen a madárijesztős meg a kutas rész), és hogy némelyik nincs egy kicsit túlnyújtva (ez meg az étellift jelenete). Az is zavaró egy kicsit, hogy ezek a csajok sosem sikítoznak, és még ha igen, akkor sem ébred fel rá senki, de végülis rá lehet fogni a sokkra meg a mély alvásra, ha nagyon akarom... Viszont mindezek hangulatosak, a többivel együtt (Mr. Mullins feszületes akcióját és Mrs. Mullins padlón mászását külön is kiemelném)


8/10
.

No. Én is örülök, hogy a teljesen érdektelen és középszerű első epizódot bőven felülmúlta a folytatás, de ENNYIRE ez engem nem ragadott magával...

Mullins és a babái... még mindig nem értem és nem tudom, ilyen kifejezetten ronda babákat kinek és hova lehet eladni (későbbi eseményekben meg még inkább fura majd). De nekem már Bee-vel is bajom volt, valahogy tök unszimpi volt az egész kislány - de ettől még még nem kellett volna végig azon tűnődnöm, hogy az ő elvesztése önmagában mi okot ad egy démon feltűnésésre. Aztán jött a magyarázat (szerencsére), de az meg nekem olyan kifacsart lett. Meghackelték a fohászt, vagy mi? Az egész felvázolt sztori nem nagyon akart összeállni egy kerek egésszé, hogy akkor ki mit és miért is száll meg, és mit is akar. Ezekre meg csak habok voltak a tortán az olyan apró - de bosszantó - mellékzöngék, amik a dramaturgia hatásásra megtörték a hitelességet.

Pl:
 

Az egész összkép még így is bőven pozitív, kissé kiszámítható, de hangulatos kis horrorfilm, remek részletekkel (az ajtó üvegének mintája külön tetszett) és ijesztgetéssel. A lányok is jók, aranyosak, Mullins keresztes jelenete szinte fájt. Viszont... babás horrorban még mindig az A fiú a király nálam... mint ahogy a rendező első filmje is jobban tetszett. De Annabelle témában kifejezetten látható a fejlődés. Már csak egy még jobban átgondolt és összerakott forgatókönyv kellene.

75%


ENNYIRE nem jelentős különbség azért az a 0,5 pont Smile !

- A baba oké, szerintem is bizarr, ahogy megpróbálják elhitetni, hogy azt valaki jószándékból megveszi. Viszont éppen tegnap láttam egy kis összeállítást a Démonok között érdekességeiről, és abban az volt, hogy Annabelle "szerepére" eredetileg ezt a típusú, egyébként az USÁ-ban elég népszerű babatípust akarták Wanék:

Niwrok írásai 2.0 - Page 28 41crCVAFfOL._SY450_

Ami ugye azért vicces, mert ezt most bele is tették a filmbe, gondolom, kis "Easter Eggként" a rajongóknak Smile . Viszont Annabelle a mostani formájában sokkal jobban illik egy horrorba, ezt a Raggedy Annt fényelhették volna akárhogy, minden ijesztés csak röhejes lett volna, úgyhogy máris jobban megbékéltem vele Smile .

- Meghackelték Smile ? Nem tudom, nem ismerem az ima efféle lehetőségeit Smile . Ellenben még Stephen King egyik novellájában volt szó egy régi történetről, a Majom mancsról, ami ilyen kifacsart módon teljesülő kívánságokról szól (mondjuk hogy az apa kíván 200 dollárt, erre másnap meghal a fia üzemi balesetben a gyárban, és a kártérítés éppen 200 dollár...); valahogy így tudtam elképzelni ezt is. Vagy akár azt, hogy a démon nem a fohászra jött, hanem a szülők fájdalmára, ácsingózva a gyászban legyengült lelkekre... csak aztán azok még időben el tudták zárni. A bibliás szobát egyébként én sem értettem, hogy hogy működik, nekem is feltűnt, hogy a démonbaba az utóbbi időben átjáróháznak használja azt...

- Bár az ételliftes jelenet szerintem is gáz volt, az biztos hogy nincs köztes állomás Smile . Ha nézted a mozgássérült liftet és a belmagasságot, a padlótól a plafonig ez a ház vagy négy méter volt, emelet viszont csak egy. Nem is kellett a köztes állomás, hiszen a földszinten az ebédlő mellett volt Mullinsné szobája, fent meg a nővér szobájában véget is ért az egész, ami ezek szerint Mullinsné régi szobája lehetett. És nem, semmi értelme annak, hogy egy házaspárnak egy gyerekkel ekkora hangárja legyen, hat szobával, vagy háromszáz négyzetméteren Smile ...

Spoiler:
 

.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3094
Join date : 2012. Oct. 06.

Niwrok írásai 2.0 - Page 28 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 28 EmptyCsüt. Aug. 17, 2017 7:18 pm

Niwrok írta:

Annabelle 2: A teremtés / Annabelle: Creation


Most olvastam róla (amellett, hogy az "olvasottsági" rekordok mellett milyen nézettségi adatokkal büszkélkedhet a film Smile ), hogy a poszteren szereplő Conjuring-univerzumot mennyire komolyan veszik. Azt tudtam, hogy a The Nun már készül, az Annabelle 2.-be is szépen beleszőtték az arra való utalást, de az nem, hogy a Conjuring 2.-ben látott Crooked Man is saját filmet kap...

Vajon milyen lesz hát a folytatás spin-offjának folytatása ?
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3094
Join date : 2012. Oct. 06.

Niwrok írásai 2.0 - Page 28 Empty
TémanyitásTárgy: Daredevil S2   Niwrok írásai 2.0 - Page 28 EmptyPént. Aug. 18, 2017 7:03 am

.
Daredevil S2

Niwrok írásai 2.0 - Page 28 Dd210


Noha az első évad nagyon tetszett, a legjobban a Defenderst felvezető Marvel-sorozatok közül, a második évadnak egy kicsit vonakodva álltam neki, pedig akár már az első után közvetlenül megnézhettem volna. Ennek egyik oka az volt, hogy a Daredevil egyik fő élményfaktora tűnt el nálam azzal, hogy Matt megkapta a jól ismert szarvacskás kezeslábast, legalábbis én az évadzárót találtam a leggyengébbnek, és ezt a jelmezzel kötöttem össze. A másik az volt, hogy amíg a Daredevil mozifilmet még úgy-ahogy kedveltem a moziban (Ben Affleckkel együtt), az tudható volt, hogy Matthez két olyan karakter csatlakozik így vagy úgy, akikről igencsak rossz filmes emlékeim vannak, mert a Punishernél (mármint az első, Thomas Jane félénél) és az Elektránál kevés elcseszettebb képregényes feldolgozást láttam eddig.

A Daredevil stábja aztán megint megcsinálta, és mindkét karaktert szinte tökéletesen illesztette be Hell's Kitchen díszletei közé, kezdve Frank Castle-lel. Azon természetesen nem változtattak, hogy a családja megölését megbosszulni akaró katonáról van szó, ahogy végre azon sem, hogy a készítők ezt leginkább sok géppuska-sorozattal képzelik el (amitől már jobb lett, mint a béna mexikói szappanoperával megfojtott mozifilm), de ahogy Jon Bernthal (a TWD Shane-je) megtestesíti Punishert, és ahogy úgy állítják szembe Matt-tel, hogy igazából a köztük levő hasonlóságra építenek, az önmagában is baromi jó volt. Fisk kiesésével és a kínaiak meg a japánok visszavonulásával ugyanis a kisebb bűnözői csoportok, utcai bandák ideje jött el, akik próbálják kitölteni a megüresedett alvilági posztokat, de az ezzel együtt járó leszámolásokról lassan kiderül, hogy nem is a csoportok estek egymásnak, hanem egy külső erő, egy egyszemélyes hadsereg kezdte következetesen írtani őket az utolsó szálig. Persze lehet mondani, hogy ki ejt könnyet pár tucat kilyuggatott vagy véres masszává lőtt bűnözőért, de itt jön képbe Daredevil, aki -csóró Batmanként és jogászként is- ellene van az emberölésnek... mégis, Punisher felbukkanásával ő lesz az, aki a közvélekedés szerint utat nyitott a megoldást az erőszakban látó holdkórosok felé. Hiszen amit mindketten csinálnak, az csak a végeredményben tér el, az eszközeikben alig... és Matt is tudja, hogy sokszor hiábavaló próbálkoznia, mert akiket elkap, azok akár pár órán belül újra az utcán lehetnek a jó ügyvédeiknek és a törvényes rendszer korrupt elemeinek hála, Frank módszere meg elég végleges.

Elektra már nem volt ennyire pozitív meglepetés, de legalább Jennifer Garnerénél jobb volt. Az ő karakterének azzal próbáltak egy új réteget adni, hogy Matt volt főiskolai barátnőjeként lép be a sztoriba, ami annak viharos volta és még viharosabb lezárása miatt jól színesíti a mostani kapcsolatukat is. Kár, hogy ez egyben olyan visszaemlékezésekkel is jár, ahol Charlie Cox fejét röhejessé torzítva próbálják érzékeltetni, milyen kis gyík volt Matt a Netflix stylistja nélkül. A nagyobbik baj viszont az, hogy sem különösebben érdekessé, sem az elvárható mértékben szimpatikussá nem sikerült tenni Elektrát, aki nappal az elkényeztetett milliomoscsemete-üzletasszony szerepében pózol, aki rettentő módon unja a milliomos létet, és azt, hogy Matten kívül semmifajta kihívást nem jelentenek neki az emberek... és mi is tudna izgalmasabbá tenni egy unott, gondtalan életet, mint az alvilági kapcsolatok és az általuk előidézett életveszélyes helyzetek? Miss Nachios hivatott mozgásban tartani az akciójeleneteket azzal, hogy Mattet folyton elrángatja mindenféle éjszakai bevetésekre, amiknek célja egy rejtélyes jakuza szállítmány eredetének és helyének felderítése, majd megszerzése, amik során hol nindzsákkal kerülnek szembe, hol fény derül Elektra és Matt régi közös ismerősére, hol egy régi szereplőt hoznak vissza a múltból, míg végül a szálak az Iron Fistben általam már "előre" megismert The Hand misztikus szervezetéhez kezdenek vezetni.

Az elejét, sőt, nagyjából a tizedik részig nagyon bejött az egész, amíg inkább a Punisher és az ügyvédkedés volt a téma. Tetszett, ahogy Matt és Frank ellentéte a -leginkább kezdeti- nyílt egymásnak feszüléseken (és azon a frenetikus "vágatlan" lépcsőházi verekedésen!) túl olyan remek vitákig fajul, mint amit a tetőn folytatnak arról, milyen sorsot is érdemelnek a bűnösök. Másrészt egy-egy harcuknak is egyedi hangulatot kölcsönöz, hogy amikor egy oldalon vannak, akkor is Mattnek nem elég a rohamozó gengszterekre figyelni, hanem arra is kell, hogy Frank se végezzen senkivel, más csak megszokásból sem. Ennek csúcsán meg, ahogy egy-két részig uralkodó lett a tárgyalótermi-jogászos műfaj, és ahogy ennek keretében a Nelson & Murdock Ügyvédi Iroda nekimegy a kerületi ügyész Reyesnek, és remekül rátapintva a stílusra Mattnek és Foggynak is olyan dumái, olyan érvelései vannak, hogy beszarás, hogy a legtöbbön Karen is már csak vigyorogni tud a háttérben, az valami hatalmas!

De ahogy Matt egyre kevésbé tudja összeegyeztetni az éjszakai műszakot, a portyákat a hivatásával, ahogy Foggy és Karen is csalódásukban külön utakon kezd járni, és ahogy a részek egyre inkább misztikus ködbe kezdenek burkolózni, úgy az én lelkesedésem is alábbhagyott. A Handnek már "legutóbb" is voltak bizarr megnyilvánulásai, de attól, hogy valami ősi és misztikus, még nem kéne ennyire zavarosnak lennie, és az egyre szaporodó nindzsatámadások közepette egyre kevésbé érdekelt, hogy ki és mit kotyvaszt abban a nagy köcsögben... De ez lett volna a kisebbik baj, közben viszont egyre kevésbé volt idő jó fordulatokat és jó párbeszédeket írni, csak az volt a lényeg, hogy némi csöpögős vagy ködös közhely kitöltse az időt két bunyó között, és hogy mindenáron legyen legalább egy fordulat minden részben, ha semmi értelme, ha az egész légből kapott vagy totálisan összecsapott, akkor is. Ahogy Matt egyre inkább a Handre kezd koncentrálni, ahogy egyre több mindent áldozott fel a küldetésért, úgy a stáb is egyre több mindent áldozott fel, amiért kedvelem ezt a sorozatot. Az első évadnál az utolsó részhez írtam, hogy olyan volt, mintha az írók ott jöttek volna rá, hogy még mennyi mindent össze kell kötniük vagy el kell varrniuk, és nekiálltak kapkodni, amiből csak káosz és idegeskedés lett... itt az utolsó három rész volt ilyen, olyan kínosan otromba megoldásokkal, mint az a buszos hülyeség, aminek se füle, se farka, közben meg olyan erőltetett az egész a nyomjelzős fickóval, hogy én szégyelltem magam miatta.

A Daredevil ezzel együtt is egy remek sorozat, de igazán addig tudott lenyűgözni, amíg önállóan tudott létezni, és minél inkább csak a Defenders és a Punisher spin-off előkészítésére használták, annál kevésbé. Azzal eltűnt belőle az igazi élet, és megjelent a helyén a túlzott képregény-íz, és az nem állt jól ennek a pörgős párbeszédekben és akciókban egyaránt bővelkedő évadnak.


8/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4148
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

Niwrok írásai 2.0 - Page 28 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 28 EmptyPént. Aug. 18, 2017 9:52 pm

Niwrok írta:
.
Daredevil S2

... de ahogy Jon Bernthal (a TWD Shane-je) megtestesíti Punishert, ...

8/10
.


taps taps taps taps

Köszi az írást, magam részéről annyit tudok hozzátenni, hogy a kiragadott félmondat első fele lenne egyedül, ami a TV elé ültetne, de ugyanazzal a lendülettel a második fele fel is keltene onnan. Rolling Eyes

Mindegy, van más, aki ezt nézi majd helyettem. peace.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3094
Join date : 2012. Oct. 06.

Niwrok írásai 2.0 - Page 28 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 28 EmptyPént. Aug. 18, 2017 10:18 pm

R2-D2 írta:

Niwrok írta:

Daredevil S2

... de ahogy Jon Bernthal (a TWD Shane-je) megtestesíti Punishert, ...

8/10


Köszi az írást, magam részéről annyit tudok hozzátenni, hogy a kiragadott félmondat első fele lenne egyedül, ami a TV elé ültetne, de ugyanazzal a lendülettel a második fele fel is keltene onnan. Rolling Eyes  Mindegy, van más, aki ezt nézi majd helyettem. peace


Én azért még annyit hozzáteszek, hogy ha egyszer megkérdeznél, hogy az eddig itt előkerült sorozatok közül melyik lenne az a három, amit leginkább megnézésre ajánlanék, amit a Listához adatnék (persze nem korlátozva csak ezekre, de tényleg "leginkább"...), akkor a Daredevil köztük lenne. Például a buzi zombi helyett   Razz .
De persze azzal sincs baj, ha nem kérdezel meg... muszájból még senki sem talált jónak egy sorozatot  peace .
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4148
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

Niwrok írásai 2.0 - Page 28 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 28 EmptyPént. Aug. 18, 2017 10:27 pm

Niwrok írta:

Daredevil S2

Én azért még annyit hozzáteszek, hogy ha egyszer megkérdeznél, hogy az eddig itt előkerült sorozatok közül melyik lenne az a három, amit leginkább megnézésre ajánlanék, amit a Listához adatnék (persze nem korlátozva csak ezekre, de tényleg "leginkább"...), akkor a Daredevil köztük lenne. Például a buzi zombi helyett   Razz .
De persze azzal sincs baj, ha nem kérdezel meg... muszájból még senki sem talált jónak egy sorozatot  peace .
.

Laughing buzi zombi parkolópályán van... tongue

Értem én, de egyszerűen ha csak meghallom ezeket a karaktereket, kiráz a hideg. Elég mély sebeim vannak képregényfilmek terén, kész csoda, hogy amik működnek, azok működnek. peace

Inkább a TURN meg az Outcast. Sőt... inkább még Banshee is... Laughing


.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 3094
Join date : 2012. Oct. 06.

Niwrok írásai 2.0 - Page 28 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 28 EmptyPént. Aug. 18, 2017 10:36 pm

R2-D2 írta:

Inkább a TURN meg az Outcast. Sőt... inkább még Banshee is... Laughing


A TURN már tudtommal a Listán van, azt már nem kell "hozzáadatnom" Smile .
Az Outcast S2-ről hamarosan olvashatsz, de az messze van attól, hogy külön ajánljam, bár neked az egyre TWD-sebb hangulata miatt biztos bejönne... mondjuk amikor hónapokig kénytelen vagy nélkülözni Rickéket Smile .
A Banshee viszont igen, igen és IGEN, ott lenne a Big3-ben Smile !

De nem kérdeztél Smile .
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4148
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

Niwrok írásai 2.0 - Page 28 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 28 EmptyPént. Aug. 18, 2017 10:45 pm

Niwrok írta:


De nem kérdeztél  Smile .
.

Most nem, de a Banshee régóta radar fölött van, ráadásul "a lépcsőházban csak a macska nem ajánlotta" ( tongue  ) eddig - vagy valahogy így.  Laughing

Kicsit visszatart az agyatlan stílusa, de majd meglátom. Asszem két hét és GoT, az most mindennél fontosabb lesz. Smile

Amúgy meg.... nem kell kérdezni, ismerlek. tongue
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4148
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

Niwrok írásai 2.0 - Page 28 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 28 EmptySzomb. Aug. 19, 2017 11:37 am

Niwrok írta:
.
Annabelle 2: A teremtés / Annabelle: Creation

8/10
.

EZ is egy vélemény... Rolling Eyes

Nem mondom, hogy néhány dologban nincs igaza, de ha szigorúan vesszük, semmi horrort nem érdemes nézni. Mindent 20 éve kellett volna. faceplam


.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Ajánlott tartalom
Niwrok írásai 2.0 - Page 28 Empty
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Niwrok írásai 2.0 - Page 28 Empty

Vissza az elejére Go down
 
Niwrok írásai 2.0
Vissza az elejére 
28 / 61 oldalUgrás a következő oldalra : Previous  1 ... 15 ... 27, 28, 29 ... 44 ... 61  Next

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Filmfórum :: Filmek, sorozatok világa :: Kritikák, filmes gondolatok-
Ugrás: