Kritikák, gondolatok a filmek világából
 
HomeCalendarGalleryGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés

Share | 
 

 Niwrok írásai 2.0

Go down 
Ugrás a következő oldalra : Previous  1 ... 14 ... 25, 26, 27 ... 41 ... 57  Next
SzerzőÜzenet
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Emerald City S1   Szomb. Júl. 01, 2017 12:55 am

.
Emerald City S1
A sok sorozat között olyanok is akadnak, amiknek a központjában mesék vagy az évek során azzá alakult történetek állnak. Évek óta fut már az Egyszer volt és a Grimm, Alice és Csodaország lényei is megélték már a maguk feldolgozásait, és a mostani írás tárgya is egy ilyenből, Óz, a Nagy Varázsló történetéből merített. Úgy tíz éve már volt egy minisorozat belőle, a Tin Man, ezúttal pedig az A sejttel, a Zuhanással és a Türköm, tükrömmel a névjegyét a mozikban már letevő Tarsem Singh gondolta újraértelmezni, amit Smaragdváros és Óz lakóiról tudunk.

Ahhoz képest, hogy eredetileg aktuálpolitikai szatíraként propagandának szánták, Dorothy története igencsak kinőtte magát, köszönhetően leginkább az 1939-es filmfeldolgozásnak. Így annyit azért általánosságban tudnak róla, hogy lány, tornádó, kutya, madárijesztő, bádogember, oroszlán, sárga köves út, aztán esetleg még azt, hogy vannak benne boszorkányok, és hogy Óz varázslója valójában egy szélhámos, aki Dorothyhoz hasonlóan a Földről került Óz világába. Az Emerald City természetesen megtartja ezeket a szereplőket és motívumokat, de eleve nem ragaszkodik a könyv lineáris történetvezetéséhez, hogy megyünk az úton, aztán szembejön mindenki, és kész a csapat, ami odaér Smaragdvárosba, és annyi... másrészt minden szereplőt egy kicsit át is értelmez a saját keretei között. Dorothy például már felnőtt, ápolónőként dolgozik egy kórházba, és mielőtt még jobban megismernénk a születésének és felnövésének körülményeit, már el is ragadja a jól ismert tornádó, kis házikó helyett ezúttal egy rendőrautóban. Mumpicok helyett ott aztán ilyen kelta-viking nomádokkal találkozik, akik az autó hátsó részében érkező németjuhászra annyit mondanak, toto, később összefutunk a Sárga Út mentén a madárijesztőként funkcionáló, keresztre feszített és szalmába forgatott, amnéziás katonával, és annak is megadják a módját, hogy hogyan kerül fel Dorothy halállistájára a Keleti Boszorkány (azt hiszem, ez volt a legbizarrabb gyilkosság, amit filmben eddig láttam).

Ahogy a fenti furcsaságok magyarázatát, úgy a későbbi események alakulását sem akarom teljes körűen leírni, hiszen a néha (főleg az elején) vontatottnak, darabosnak ható, mellékszálakkal bőséggel teletűzdelt történet jó pár érdekes vonást, kellemes fordulatot hozott. Egyes oldalak és kritikák odáig merészkedtek, hogy a Trónok harcához hasonlítsák az Emerald City cselekményét, összeesküvéseit és csavarjait, és még ha annyira nem is nagy a keveredés, maga a hatalmi háló, amit felvázol, a Varázslóval és a Boszorkányokkal jó alap lesz ahhoz, amiben Dorothy érkezése veti az első hullámokat. Az évad teljes hossza alatt derülnek ki a múlt kirakósai, nagyjából húsz évre visszamenően, amikor is Óz világát végigpusztította a Szörny, kivéve Smaragdvárost, amit a közvélekedés szerint a Varázsló védett meg kőóriások segítségével. Azóta a Varázsló utasítására a mágia és az azt képviselő boszorkányság tiltott, üldözendő dolognak számítanak, viszont sokkal nagyobb megbecsülésnek kezdett örvendeni a szomszédos királyság, Ev által képviselt tudomány (ami miatt többen is kiemelték, hogy az Emerald City milyen általános kérdéseket is feszeget hit és tudás, természetfeletti és tudomány viszonylatában). A csapásban legyengült fő Boszorkányok kénytelenek voltak megelégedni a számukra kijelölt tartományok feletti hatalommal, alárendeltként, akik közül a Nyugati Boszorkány például ópiumbarlangként is működő bordélyházat üzemeltet, de legalább ennyire kifacsart a könyvben még oly jóságos Glinda, az Északi Boszorkány apácazárdája is. Persze a történetet ismerők fejében már itt gyűlni fognak a kérdőjelek, hogy a Varázsló hogyan is gátolhatta meg bármiben a Szörnyet, és mi is volt az tulajdonképpen, amikor ugyebár csak egy egyszerű földi halandóról beszélünk, még ha nem is arról a vásári mutatványosról, akiről eredetileg a történet szólt... de talán ennyi alapján is elhiszitek, elég összetett az a szövetségekből, sérelmekből, titkokból és félreértésekből álló alap, aminek a további sorsában Dorothynak és a társainak kulcsszerepe lesz.

Aki látta már Tarsem bármelyik filmjét, az a karakterjegyek terén valószínűleg elsőként említené azok erős látványvilágát, a monumentális, valós helyszíneket, természeti csodákat és épületeket is magába foglaló díszleteket, és a hihetetlenül aprólékos és játékos jelmezeket. Bevallom, ez volt az elsődleges oka annak, hogy az Emerald City a premierhez képest ilyen közel a lejátszómba került... és volt ez még úgy is, hogy sajnos tudtam, hogy a személy, aki Tarsem képi kifejezésmódjára a legnagyobb hatással volt -a jelmeztervező Eiko Ishioka-, az pár éve elhunyt. Aztán azt is be kell vallanom, azokat a még így is gazdagon díszített ruhákat én most sokszor halvány utánzatoknak éreztem, egy kis "ezt már láttam"-utóízzel, és talán a Boszorkányok egy-egy öltözéke meg Lady Ev maszkjai voltak azok, amik jobban megragadták a figyelmem. Annyiból ugyanígy jártam a helyszínekkel, hogy akad közül nem egy ismerős, hiszen mondjuk a Zuhanáséhoz képest kisebb léptékben, de Tarsem stábja most is több országban forgatott (ez a szám a Zuhanásnál 18 volt, még ha csak pár másodperces bevágások erejéig is), hogy jellegzetes épületeket találjon például az egyes birodalmak uralkodói palotáinak és a Boszorkányok otthonának. Smaragdváros látképét például egyértelműen meghatározzák Barcelona olyan nevezetességei, mint a Sagrada Família, vagy a Park Güell mozaikjai és házai... és akik esetleg Ev királyi kastélyában a Budavári Sikló tetejére épített Parlamentre ismernének rá (igen, ez is elég bizarr  Smile ...), az sem a véletlen műve, mert az egyik forgatási helyszín Magyarország volt.

Az Emerald City-nek volt nem egy történetvezetési hiányossága az évad alatt (némi karakter-árnyalás például nem ártott volna az egyes szereplők motivációjának jobb kibontásához), ahogy a lassan összefonódó mellékszálak is túl vontatottan adják ki a történet egészét (Tip a háttérsztorija nélkül például sokáig csak kolonc). A végére viszont egészen megkedveltem ezt a világot ebben a formájában is, az utolsó néhány részben több izgalomban és drámában volt részem, mint a Csöcsök & Sárkányok elmúlt egy-két évadában. Most a többség azt találgatja, lesz-e folytatás, amire az évadzáró ugyan lehetőséget adna egy teljesen megváltozott Smaragdváros keretei között, a nézettségi adatok és az igencsak vastagon fogó költségvetési ceruza viszont kevésbé. Az évad közepénél még nem hittem volna, hogy ezt mondom, de jó lenne, ha lenne...

7/10

U.i: Azóta utánanéztem: Nem lesz.
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Szomb. Júl. 01, 2017 9:29 pm

Niwrok írta:
.
Drága Elza!
A jobb háborús filmek amúgy is sokat foglalkoznak a katonák, a harcok által megkínzott emberek lelkivilágával, de a Drága Elzában ez már szinte egy háborús díszletek előtt zajló dráma, egy road-movie. Engem éppen ezért nemhogy a már fent is hivatkozási alapnak vett Szürke senkikre emlékeztetett, hanem az Út a szabadságba (The Way Back) című filmre.

És akkor a látványvilág... Szintén a Szürke senkik esetében hoztam fel, hogy a magyar háborús filmek további gyarapodásának az lehet a kulcsa, hogy a stábok megtalálják azokat az eseményeket egy háborúból, amiket gigaköltségvetés nélkül is hitelesen lehet bemutatni. Hogy lehet, hogy csak egy madárszaros lovaskocsira futja a kasszából, de akkor olyan történetet kell mögétenni, ahova ez is elég.

Talán csak a sztorinak magának kellett volna kicsit letisztultabbnak lennie, hogy egységesebb legyen az összhatás (mert azért az utolsó öt perc elég szürreálisra sikeredett, sok kérdőjellel arról, hogy mit is akar jelenteni a befejezés)... és akkor lehetett volna nagyobb élmény, magával ragadóbb a hangulat. De tényleg csak ennyi kellett volna hozzá. Nézzétek, osszátok!

8/10
.

Ezt most pont fordítva éltem meg, mint a múltkor a MEMO-t. Nekem most ez kevésbé tetszett picit, mint neked, na nem sokkal, mondjuk 5%-kal.

Nem volt rossz, de néha bizony éreztem rajta némi "magyarságot", némi amatörizmust. A történet sem tudott maximálisan lekötni, pl. a taposó és lökdöső szerepkörök drámaiságát nem igazán éreztem át. Valami hiányzott belőle, valami igazi súly, tét, amitől emlékezetes lehetett volna. Az orosz duma tényleg tök steril volt, a finálé valamiféle purgatóriumot szimbolizált - de a legnagyobb bajom, hogy a képzelt barátot nem tudtam hova tenni. Legalábbis én totál úgy értelmeztem,
Spoiler:
 
az pedig elvileg nem lehet...

Abban igazad van, hogy zseniálisan költséghatékony megvalósítása volt, nem is hiányzott szélesebb tabló, jók voltak a kamerabeállítások, színek, a háttér és a dilemmák - kevés kellett volna egy igazán ütős filmhez.

De köszi, hogy ajánlottad! Wink.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Szomb. Júl. 01, 2017 9:41 pm

Niwrok írta:
.
Emerald City S1

Az Emerald City-nek volt nem egy történetvezetési hiányossága az évad alatt (némi karakter-árnyalás például nem ártott volna az egyes szereplők motivációjának jobb kibontásához), ahogy a lassan összefonódó mellékszálak is túl vontatottan adják ki a történet egészét (Tip a háttérsztorija nélkül például sokáig csak kolonc). A végére viszont egészen megkedveltem ezt a világot ebben a formájában is, az utolsó néhány részben több izgalomban és drámában volt részem, mint a Csöcsök & Sárkányok elmúlt egy-két évadában. Most a többség azt találgatja, lesz-e folytatás, amire az évadzáró ugyan lehetőséget adna egy teljesen megváltozott Smaragdváros keretei között, a nézettségi adatok és az igencsak vastagon fogó költségvetési ceruza viszont kevésbé. Az évad közepénél még nem hittem volna, hogy ezt mondom, de jó lenne, ha lenne...

7/10

U.i: Azóta utánanéztem: Nem lesz.
.

Jééé... ezt meg észre sem vettem... Shocked

Annyira nem vagyok Óz rajongó, a legutóbbi Óz film pl kimondottan fájt, Tarsem Singh pedig eddig nem igazán varázsolt el - miért is most tenné? Szóval, a fene tudja, egy évad... hmmm talán.

Majd meglátom. Azért köszi.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Szomb. Júl. 01, 2017 11:06 pm

R2-D2 írta:

Niwrok írta:
.
Drága Elza!

Talán csak a sztorinak magának kellett volna kicsit letisztultabbnak lennie, hogy egységesebb legyen az összhatás (mert azért az utolsó öt perc elég szürreálisra sikeredett, sok kérdőjellel arról, hogy mit is akar jelenteni a befejezés)... és akkor lehetett volna nagyobb élmény, magával ragadóbb a hangulat. De tényleg csak ennyi kellett volna hozzá. Nézzétek, osszátok!

8/10


Ezt most pont fordítva éltem meg, mint a múltkor a MEMO-t. Nekem most ez kevésbé tetszett picit, mint neked, na nem sokkal, mondjuk 5%-kal.

Nem volt rossz, de néha bizony éreztem rajta némi "magyarságot", némi amatörizmust. A történet sem tudott maximálisan lekötni, pl. a taposó és lökdöső szerepkörök drámaiságát nem igazán éreztem át. Valami hiányzott belőle, valami igazi súly, tét, amitől emlékezetes lehetett volna. Az orosz duma tényleg tök steril volt, a finálé valamiféle purgatóriumot szimbolizált - de a legnagyobb bajom, hogy a képzelt barátot nem tudtam hova tenni.
Abban igazad van, hogy zseniálisan költséghatékony megvalósítása volt, nem is hiányzott szélesebb tabló, jók voltak a kamerabeállítások, színek, a háttér és a dilemmák - kevés kellett volna egy igazán ütős filmhez.
De köszi, hogy ajánlottad! Wink


Évekre előre ki fog merülni a kereted, ha nem vigyázol yeah !

Minden észrevétel abszolút ül, de az én pontomban talán benne volt annak az elégedettsége is, hogy egy ilyen régóta várt filmet láthatok. Az fix, hogy most már igazán csak forgatókönyvet kéne rendesen megtanulni itthon, dramaturgiát és párbeszédeket, mert most már a többire vannak szép számmal pozitív példák, összeszedett történetre és hiteles mondatokra meg még nem annyira. Lombos figurája nekem például erősen túl volt tolva....

Spoiler:
 
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Szomb. Júl. 01, 2017 11:14 pm

R2-D2 írta:
Niwrok írta:
.
Emerald City S1

Az Emerald City-nek volt nem egy történetvezetési hiányossága az évad alatt (némi karakter-árnyalás például nem ártott volna az egyes szereplők motivációjának jobb kibontásához), ahogy a lassan összefonódó mellékszálak is túl vontatottan adják ki a történet egészét (Tip a háttérsztorija nélkül például sokáig csak kolonc). A végére viszont egészen megkedveltem ezt a világot ebben a formájában is, az utolsó néhány részben több izgalomban és drámában volt részem, mint a Csöcsök & Sárkányok elmúlt egy-két évadában. Most a többség azt találgatja, lesz-e folytatás, amire az évadzáró ugyan lehetőséget adna egy teljesen megváltozott Smaragdváros keretei között, a nézettségi adatok és az igencsak vastagon fogó költségvetési ceruza viszont kevésbé. Az évad közepénél még nem hittem volna, hogy ezt mondom, de jó lenne, ha lenne...

7/10


Jééé... ezt meg észre sem vettem... Shocked

Annyira nem vagyok Óz rajongó, a legutóbbi Óz film pl kimondottan fájt, Tarsem Singh pedig eddig nem igazán varázsolt el - miért is most tenné? Szóval, a fene tudja, egy évad... hmmm  talán.

Majd meglátom. Azért köszi.


Választ annyira nem is vártam, sejthetően "nem ez a te sorozatod", de egy-két nap múlva csak rákérdeztem volna, hogy tényleg annyira rossznak találtad-e a témát vagy az írást, hogy még a facebookra sem méltó Razz peace ...
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Vas. Júl. 02, 2017 12:14 am

Niwrok írta:
.
Drága Elza!

Spoiler:
 
.

Én is sokáig azt hittem,
Spoiler:
 

Niwrok írta:

Emerald City S1


Választ annyira nem is vártam, sejthetően "nem ez a te sorozatod", de egy-két nap múlva csak rákérdeztem volna, hogy tényleg annyira rossznak találtad-e a témát vagy az írást, hogy még a facebookra sem méltó  Razz  peace  ...

.

Kimegy majd, de csak holnap... nem akarom kedves követőinket túlterhelni. Very Happy
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Pénzes cápa   Vas. Júl. 02, 2017 1:44 pm

Niwrok írta:
.
Pénzes cápa

Ezt már moziban is látni szerettem volna, de ott valamiért kimaradt. Talán csak lusta voltam éppen aznap, pedig mindkét főszereplő színészt kedvelem (ahogy utólag rájöttem, mindhármat, de erről majd később), a sztorija izgalmasnak tűnt (szűk térbe zárt emberes minidrámából sosem elég!), és pénzügyi témáról szólt, ami azért szakmai ártalomként mindig egy kis plusz.

Nekem ez volt a gazdasági válságról készített legszórakoztatóbb feldolgozás, még ha csak közvetetten is szól arról. Sokkal jobb, mint az A nagy dobás vagy a Wall Street farkasa, mert ugyan nem valós történeten és személyeken alapul, viszont nem (csak...) videoklipes hülyeségekkel meg kamerából kiszólogatással, és nem is kurvák seggéről felszívott kokain-záróvonalakkal próbált meg érdekes lenni, hanem egy hellyel-közzel feszült, viszonylag fordulatos történettel, ami sem a drámai helyzeteket, sem a tanulságokat nem nélkülözi. Aki ezután sem akarja érteni, hogy miről szól a tőzsde, hogy milyen kockázatai vannak, az legközelebb a lottózóban dolgozókat fogja túszul ejteni, mert nem az ő számait húzták ki szombaton.

8,5/10
.

Úgy néz ki, mostanság ilyen bepótlós-reagálós időszakot élünk... Laughing

Rég a gépen pihent már a film, de csak most volt hangulatom hozzá - így viszont sokkal jobban "esett". Valóban jó kis thriller, ami egyben jó kis gazdasági válságos film, talán tényleg az egyik legjobb a témában. Sőt, talán nem is annyira gazdasági válságos, mert ha jól értettem, nem kapcsolódik közvetlenül az ingatlanlufihoz, inkább egy gigantikus csalás által okozott kár következménye - mindemellett egyszerre görbe médiatükör és rohadt jó thriller is. Izgalmas, feszült, meglepő húzásokkal - már-már a tipikus kamaradarab. Mindhárom színész nagyon jó, Julia Robertset úgyis ritkábban látom manapság (nem csinál olyan filmeket, amiket én nézek).

Nekem egyedül a támadó srác, annak karaktere nem tetszett. Valahogy annyira béna volt néhány jelenete, annyira életszerűtlenül viselkedett, hogy kizökkentett a moziélményből. Értem, hogy a tipikus fegyveres amerikai kispolgárt személyesítette meg, a maga zavarodottságával, tapasztalatlanságával, dühével, mindennel - de nekem fura volt.

Viszont a csaja, az a pár perc, az zseniális. Smile


80%


A hozzászólást R2-D2 összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Kedd Márc. 27, 2018 8:23 pm-kor.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Vas. Júl. 02, 2017 2:56 pm

R2-D2 írta:

Niwrok írta:

Pénzes cápa

Nekem ez volt a gazdasági válságról készített legszórakoztatóbb feldolgozás, még ha csak közvetetten is szól arról. Sokkal jobb, mint az A nagy dobás vagy a Wall Street farkasa, mert ugyan nem valós történeten és személyeken alapul, viszont nem (csak...) videoklipes hülyeségekkel meg kamerából kiszólogatással, és nem is kurvák seggéről felszívott kokain-záróvonalakkal próbált meg érdekes lenni, hanem egy hellyel-közzel feszült, viszonylag fordulatos történettel, ami sem a drámai helyzeteket, sem a tanulságokat nem nélkülözi.

8,5/10

Úgy néz ki, mostanság ilyen bepótlós-reagálós időszakot élünk... Laughing

Rég a gépen pihent már a film, de csak most volt hangulatom hozzá - így viszont sokkal jobban "esett". Valóban jó kis thriller, ami egyben jó kis gazdasági válságos film, talán tényleg az egyik legjobb a témában. Sőt, talán nem is annyira gazdasági válságos, mert ha jól értettem, nem kapcsolódik közvetlenül az ingatlanlufihoz, inkább egy gigantikus csalás által okozott kár következménye - mindemellett egyszerre görbe médiatükör és rohadt jó thriller is. Izgalmas, feszült, meglepő húzásokkal - már-már a tipikus kamaradarab. Mindhárom színész nagyon jó, Julia Robertset úgyis ritkábban látom manapság (nem csinál olyan filmeket, amiket én nézek).

Nekem egyedül a támadó srác, annak karaktere nem tetszett. Valahogy annyira béna volt néhány jelenete, annyira életszerűtlenül viselkedett, hogy kizökkentett a moziélményből. Értem, hogy a tipikus fegyveres amerikai kispolgárt személyesítette meg, a maga zavarodottságával, tapasztalatlanságával, dühével, mindennel - de nekem fura volt.

Viszont a csaja, az a pár perc, az zseniális. Smile

80%


Az "uborkaszezon" már csak ilyen, előkerülnek a "konzervek" Smile ...
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Transformers - Az utolsó lovag / Transformers - The Last Knight   Vas. Júl. 02, 2017 4:34 pm

.
Transformers - Az utolsó lovag / Transformers - The Last Knight
Nem tehetek úgy, mint ha az új Robotgyepálás film körül nem gyülekeztek volna az aggodalomra okot adó dolgok. Hogy hiába a több-kevesebb félrenézést kívánó franchise, azért csak beültem rá minden alkalommal, de most a legelemibb kíváncsiság is hiányzott belőlem (ahogy azt említettem is). Hogy sorra jöttek a negatív vélemények, amik nem is azt emelték ki, hogy rossz, hanem hogy rosszabb, mint a Kihalás kora, pedig hát az is már csak a "Semmi"-től a "CGI-pornó"-ig gyűjtötte a címkéket. És az is ott volt, hogy az utóbbi években a látványfilmek IQ-szintje egyre csökkent. Úgy sem tehetek, mintha nem álltak volna készen a fejemben a szófordulatok az élménybeszámolómat illetően, mondjuk amikben hosszasan elemeztem volna a DuckTV és a Transformers 5 hasonlóságait, vagy ahol ismét kitértem volna rá, hogy az nem zavar, ha egy film gyereknek néz, csak lehetőleg ne másfél évesnek.

De én erre nem voltam felkészülve... Nem tudom, mi kell ahhoz, hogy valaki ezt élvezze, hogy szórakozzon rajta, vagy legalább hogy ne a karfát kaparja közben kínjában, de azzal a tulajdonsággal vagy képességgel én nem rendelkezem, és ha ettől leszek selejtes, vállalom. Mert ez a film már nem a "semmi", az üresség, hanem a legtöményebb hiánya mindannak, amiért én filmeket nézek, és amiért szeretem azokat. Ebben nincs sem munka, sem kreativitás, és nem is csak egy sima robotos roncsderbi próbál lenni, mert a TR4 is az volt, aztán abba mégsem fájdult bele a fejem, sőt, még volt is valami cinikus önirónia benne, amit minden dühöm ellenére viccesnek találtam.

Ez csak egy minden eddiginél szédítőbb tempóra vágott pózőrködés, ahol a film minden másodperce azt tuszkolja le a néző összes testnyílásán és érzékszervén, hogy ez milyen dinamikus, mennyire összetett és akciódús, milyen sok szereplőt mozgat, és mindezt meghinti egy kis nosztalgiával a korábbi részeket illetően. Csak az a cél, hogy legyen tele minden izzadt férfitestekkel, fegyverekkel, lángcsóvákkal, formás női lábakkal és blúzrobbantóan feszes mellekkel. Legyen macsó, közben meg szexi, de legalábbis cuki, és közben semmi más ne legyen. Legyenek benne eszes, kalandvágyó, de azért gyengédségre és szeretetre éhes gyerekek. Úgy ugráljunk földrészek, évszázadok és bolygók között, hogy hű, és legyen benne vagy félszáz robotot, de lehetőleg legyen mindegyik olyan, mintha most szabadult volna a ganxta gettóból, mert az olyan tökös. És dől a hősiesség meg a pátosz megállíthatatlanul, mert Bay tényleg ehhez ért a legjobban.

De közben meg annyira mű az egész, annyira hamis az igyekezet, hogy talán ez volt, ami végképp kiakasztott: az állandó győzködés erőszakossága. Mert ne legyen semmi, ami összeköti a film elemeit, de legyen szomin árva robotmentő tinilány-zseni és őrizetlen katonai zóna, ahova a lyukasórában a többi tini belóg. Ne legyen a legkisebb értelme sem annak, amit a szereplők nagy része beszél, de legyenek idióta poénok női hangmodulátorokkal meg kutyalánccal a nyakukban reppelő robotokkal. Ne álljanak másból a szereplők, csak fröccsöntött műanyagból, és az sem baj, ha az írók olyan eleve szar filmekből lopnak ötleteket rettenetesen szarul, mint a Suicide Squad, de legyenek olyan nevetséges helyszínek, mint a sivatagi porfészekbe épített katedrális. Tőlem a robotok akár szülhetnek is kis dinóbotokat, vagy próbálhatják azt beadagolni, hogy a világtörténelem olyan fontos eseményeinél is a Transformerek bábáskodtak, mint Arthur király. Csak ne próbáljanak rákényszeríteni ennyire, hogy ezt jónak tartsam.

Pontosan tudom, hogy sokan megtalálják a mentségeket ennek a torzszülöttnek. Hogy Bay mindig is ilyen volt, hogy a Transformers soha nem szólt többről, és amúgy is mennyi hasonló film készül, és a közönség ezeket mennyire szereti, és egyébként is csak ki kell kapcsolni az agyat. De ezek csak "alternatív tények". Mert Bay is hiába megszállottja a CGI-pusztításnak, azért csinált ő jó filmeket is, és hogy ne mindig a Szikláig menjünk vissza, alig egy éves a 13 Hours: Benghazi, ami egy remek akciófilm, sok olyan poénnal, ötlettel, amit az ember, ha csak a Trafókat látja, ki sem nézne Bay-ből. A Transformersek sem célozták meg soha ennyire a negatív IQ pihentető egyszerűségét, pedig hát voltak ott már háztetőre elbújni igyekvő galaktikus fővezér és bontógolyó herék is... és nem, azokat sem éreztem ennyire idiótának, pedig éppen eléggé utáltam azokat a jeleneteket is. Más filmek sem játszanak, mert hogy csak az év másik turha-céltábláját említsem, ehhez képest az FF8 egy Shakespeare-színmű, kreativitásban pedig olyan messze van tőle, mint a Lego egy földbe ásott gödörtől.

Ennyi köpedék után be kell vallanom, a TR5 elért nálam egy pontot, amit eddig kevés film tudott: kijöttem róla. És úgy, hogy nem a pénzt sajnáltam közben, mert az annak az ára volt, hogy megadjam az esélyt, hogy ez legalább egy tűrhetően szórakoztató látványfilm. Egy óránál viszont nem voltam hajlandó többet elbaszni rá az időmből, mert addigra vált elviselhetetlenül fájdalmassá a gondolat, hogy ennél sokkal hasznosabb módokon is elbaszhatom az időmet, legalábbis a végéig még meglevő másfél órát... például azzal, hogy ilyen hosszan leírom, mennyire szar film is volt nekem az új Transformers a látottak alapján. A finálét meg a megmenekülő emberiségről és annak robotmessiásairól, ha hiányozni fog az életemből, majd megnézem a tévében...

00/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Vas. Júl. 02, 2017 8:19 pm

Niwrok írta:
.
Transformers - Az utolsó lovag / Transformers - The Last Knight

Ennyi köpedék után be kell vallanom, a TR5 elért nálam egy pontot, amit eddig kevés film tudott: kijöttem róla. ... A finálét meg a megmenekülő emberiségről és annak robotmessiásairól, ha hiányozni fog az életemből, majd megnézem a tévében...

00/10
.

lol!

Az kemény. Én életemben két filmről jöttem eddig ki, de ez nem volt köztük.

Fos, volt, nem vitás, de nekem nem volt fosabb, mint a TR4. Wink
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Vas. Júl. 02, 2017 10:32 pm

R2-D2 írta:

Niwrok írta:

Transformers - Az utolsó lovag / Transformers - The Last Knight

00/10


Az kemény. Én életemben két filmről jöttem eddig ki, de ez nem volt köztük.


És melyik volt az a kettő Wink ?

Igazán nálam csak egy volt emlékezetes, de az sem azért, mert olyan rossz volt, hanem mert olyan hatásosan váltotta ki belőlem az undort és a megvetést. Ez volt a Nyugalom, Alföldi Róbert rendezésében.
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Vas. Júl. 02, 2017 10:50 pm

Niwrok írta:
R2-D2 írta:


Az kemény. Én életemben két filmről jöttem eddig ki, de ez nem volt köztük.


És melyik volt az a kettő  Wink ?

Igazán nálam csak egy volt emlékezetes, de az sem azért, mert olyan rossz volt, hanem mert olyan hatásosan váltotta ki belőlem az undort és a megvetést. Ez volt a Nyugalom, Alföldi Róbert rendezésében.
.

Még a 80-as években a Superman és a Cadilac Man Smile

Nem szeretem a maneket??? hmmm.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Hétf. Júl. 03, 2017 9:13 pm

Niwrok írta:
.
Transformers - Az utolsó lovag / Transformers - The Last Knight

00/10
.

Még két dolog jutott eszembe... lehet, nem is láttad őket, de van egy időmegállító fegyverrel rendelkező Autobot, aki viszont csak akkor használja a fegyverét, amikor épp eszébe jut. A másik meg ez:


Itt most mi is van a méretarányokkal?? Vagy csak nekem tűnik túl nagynak Megatron?? hmmm.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Hétf. Júl. 03, 2017 11:11 pm

R2-D2 írta:
Niwrok írta:
.
Transformers - Az utolsó lovag / Transformers - The Last Knight

00/10
.

Még két dolog jutott eszembe... lehet, nem is láttad őket, de van egy időmegállító fegyverrel rendelkező Autobot, aki viszont csak akkor használja a fegyverét, amikor épp eszébe jut. A másik meg ez:

Itt most mi is van a méretarányokkal?? Vagy csak nekem tűnik túl nagynak Megatron?? hmmm


"Időmegállító fegyver"... Egyre biztosabb: hogy jól tettem, hogy kijöttem... Mondasz még pár ilyet, csak hogy tuti legyek benne Smile ?

A méretarányokban nem látok kivetnivalót... Eddig is úgy kellett lehajolni a robotoknak Shiához, noha azok sem egy méretben vannak. Néztem, vannak a neten olyanok, akik azzal "ütik" el az időt, hogy a robotok mérete hogyan viszonyul egymáshoz és az emberekéhez ("Transformers size comparison"), ez ahhoz képest is oké. Az meg, hogy a robotok "összemennek" az átalakulásban, eddig is így volt, már a rajzfilmben is. Ott az egyik Álca normál kazettás magnóvá tudott átalakulni, és voltak is benne kazetták, amik meg mindenféle állat-bottá (Soundwave) Smile .

De ne már, hogy ezek voltak a legnagyobb bajaid vele Razz hmmm ?!
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Hétf. Júl. 03, 2017 11:43 pm

Niwrok írta:


"Időmegállító fegyver"... Egyre biztosabb: hogy jól tettem, hogy kijöttem... Mondasz még pár ilyet, csak hogy tuti legyek benne Smile ?


Ezen még gondolkodnom kell... Laughing

Niwrok írta:

A méretarányokban nem látok kivetnivalót...

Mert szerinted Megatron itt 10 méter (35 láb?)


Pont most ment valamelyik adón a TR3, ott sokkal "emberibb méretűeknek tűntek ... hmmm

Niwrok írta:

De ne már, hogy ezek voltak a legnagyobb bajaid vele  Razz   hmmm   ?!
.

No No No No
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Ajánlott tartalom
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   

Vissza az elejére Go down
 
Niwrok írásai 2.0
Vissza az elejére 
26 / 57 oldalUgrás a következő oldalra : Previous  1 ... 14 ... 25, 26, 27 ... 41 ... 57  Next

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Filmfórum :: Filmek, sorozatok világa :: Kritikák, filmes gondolatok-
Ugrás: