Kritikák, gondolatok a filmek világából
 
HomeCalendarGalleryGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés

Share | 
 

 Niwrok írásai 2.0

Go down 
Ugrás a következő oldalra : Previous  1 ... 12 ... 21, 22, 23 ... 39 ... 57  Next
SzerzőÜzenet
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Iron Fist S1   Pént. Ápr. 28, 2017 7:33 pm

.
Iron Fist S1
A nemrég nézett Daredevil meghozta a kedvem a Netflix-Marvel együttműködés további darabjaihoz, de mert Mattnek kijárt egy kis pihenő, a Jessica Jonesból még nincs folytatás, Luke Cage-t pedig egy kicsit érlelni gondoltam, így maradt a The Defenders "vonósnégyesének" utolsó tagja, az Iron Fist.

Amikor a Rand Enterprises irodaházába egy mezítlábas, hajléktalanforma fickó érkezik, és bejelenti a recepción, hogy az igazgatóval jött beszélni, aligha lehet csodálni, hogy a biztonságiakkal dobatják ki az utcára. Még akkor sem talál megértő fülekre és a várt lelkes fogadtatásra, amikor elmondja, hogy ő Danny Rand, vagyis a céget alapító üzletember-páros egyikének fia és egyetlen örököse... sőt, már ezzel is szálka lesz egyesek szemében. Mindenki úgy tudja ugyanis, hogy Danny is odaveszett abban a repülőszerencsétlenségben, amiben a szülei meghaltak, amikor egy üzleti úton lezuhant a gépük a Himalája zord vidékén, és az, hogy 15 évvel később felbukkan, igencsak kényes helyzetbe hozza a másik cégtárs utódait, Ward és Joy Meachum-ot, akik jelenleg a céget vezetik. Joy még talán hajlana is arra, hogy elhiggye, Danny tényleg él, Wardnak azonban esze ágában sincs osztozni gyerekkori barátjával, így szeretne így vagy úgy, de mielőbb megszabadulni tőle. Csak hát Danny sem az a tizenéves nyápic már, az eltelt idő alatt szerzett némi tudást a túléléshez. Merthogy a fagyos roncsok között fekvő, sebesült fiút annak idején egy titkos himalájai harcos szerzetesrend tagjai találták meg, fogadták be maguk közé, az évek alatt megosztva vele a tudásukat is. Danny pedig olyan tehetséges tanítványnak bizonyult, hogy a kung-fu művészetének és a buddhista filozófia megtanulása mellett különleges technikákat is elsajátított, olyat is, amivel képessé vált a chi-jét koncentrálni az ütéseiben és a rúgásaiban, melyet egyetlen cél szolgálatába kell állítania: hogy legyőzze az ősi, misztikus háttérhatalmat, amit mindenki csak úgy ismer, a Kéz.

Ha a fenti szöveg kicsit gagyinak tűnik, az talán nem csak az én hibám. Én igyekeztem az alapsztoriból kihozni a legtöbbet, de nincs mit tenni akkor, ha az írók nem csináltak mást, mint az összes lehetséges kung-fus, "B" kategóriás bunyós filmes klisét egybeborították (az olyan gyöngyszemeket, mint az illegális utcai verekedések és a féltékeny társ-tanítvány felbukkanása még hanyagoltam is), lett belőlük egy akkora hegy, mint a Himalája, és addig gyurmázták azokat, míg Danny Rand lett belőle. Vele meg egyszerűen az van, hogy kezdetben még aranyos, ahogy gyermeki naivitással keresi azt, ami ismerős számára, és szerzetesi értetlenséggel fogadja mindazt az elutasítást, amit ennek keretében kap, hiszen ez a fajta környezet idegen számára... de gyorsan unalmassá, irritálóvá, végül abszurdan nevetségessé válik az, hogy tényleg azt hiszi, redvásan és szakadtan is mindenkinek a keblére kéne ölelnie (mindezt úgy, hogy el sem tudtam képzelni, hogyan jutott el így egyáltalán Manhattanig... a Himalájából, és főleg Marokkón keresztül  confused ), később pedig azt, hogy a buddhizmus megfelelő alap egy olyan cégbirodalom megreformálásához, mint a Rand. A pszichiátriás "kiruccanástól" például a falra másztam, annyira érdektelen és unalmas az a "nyomozás", amit annak kiderítésére folytatnak, hogy Danny tényleg Danny-e. Lehet, hogy Danny itt a hazatért hős kis árva a sárgán világító öklével, aki olyan, mint egy kerge tini, akinek közben mindenről valami évezredes bölcselet jut eszébe, és mesél hosszan úgy K'un-Lun misztikus világáról, mintha magától értetődő lenne, hogy azt mindenki ismeri (miközben a néző is inkább csak gagyi green-box bevágásokat lát belőle, ahogy Danny meditál a hegyen)... de ugyanezt nagyjából Po is tudja a Kung Fu Pandából, aztán mégsem az jut eszembe róla, hogy egy irritáló, tudálékos kis "pötsch"... legalábbis már nem  Smile ...

Amíg a Jessica Jonest egy kicsit feljavították, a Daredevilt pedig remekül kiegészítették a kiváló mellékszereplők, az Iron Fist még bennük is elbotlott. Mert bár akadnak jobbak, nincs igazán olyan összetettség vagy meglepetés bennük, mint a többiek sleppjében voltak (kétszer sikerült meglepődnöm az egész évad alatt). Ward szétforgácsolódása az apja "árnyékában", drogfüggőséggé fokozódó gyógyszerfüggősége, majd a haluzásai, vagy Joy egyensúlyozása az "emberarcú" cégvezető szerepében még nem is lenne rossz, ahogy Coleen karaktere is hordoz magában érdekes kihívásokat. De amikor viszonyításképpen felbukkannak pár rész vagy jelenet erejéig olyan vendégszereplők, mint Madame Gao (mondjuk ezúttal szívesebben hívtam magamban Ripacs Gaonak), Claire (ő lenne Rosario Dawson) vagy Hogarth (ha még nem mondtam volna, Carrie-Ann Moss játssza), akkor az ittenieknek egyszerűen nincs máshol helyük, csak a "futottak még" kategóriában. Már csak azért is, mert a "beugrósok" azok, akik ahogy eddig, ügyesen megteremtik a kapcsolatot a szériák között már azelőtt, hogy a főhősök találkoznának... bár attól már egy kicsit herótom van, hogy Claire az egyetlen egészségügyis a környéken. És akkor jön a kérdés, hogy mit lehet egyáltalán kezdeni egy olyan sorozattal, aminek a legjobb szereplői nem ehhez a sorozathoz tartoznak...

És sajnos ugyanez igaz a színészekre, a hangulatra és a látványvilágra is. A Danny Randet alakító Finn Jonesnak azt még el tudtam volna nézni, hogy az átvezetőkben bágyadtan tolja el az üres szövegeket, ahogy azt is, hogy egy maszk jótékony takarása nélkül (ami azért óriási segítség volt a Daredevil stábjának) bizony neki kellett megtanulni a verekedések koreográfiáját, amennyire tudta, így azok sokszor éppen ilyen bágyadtak, agyonvágottak és erőtlenek lettek... de legalább ha már erőltetik a formagyakorlatokat, abban vitt volna a gyerek némi dinamikát és erőt, az ég szerelmére! Miközben ő lenne a kung-fu félistene, Jessica Henwick (ő a kötelező romantikus szál és a harcostárs 2-in-1 Coleen) bármelyik jelenete kenterbe veri, némelyik meg annyira béna, hogy csodálkoztam, a kis lajhár nem aludt el a kamera előtt. És hiába a többször is Danny-nek szegezett kérdés arról, hogy ha ő Iron Fist, K'un Lun védelmezője, akkor miért nem K'un Lunt védelmezi a manhattani luxuskiruccanás helyett, vagy ha bejön a képbe a mások életéről döntés morális dilemmája, ha erre a csávó egyetlen reakciója a megszeppenés, mintha anyu megszidta volna, mert eltörte a kedvenc vázáját. A Meachum-testvérek esetében egy fokkal jobb a helyzet. Jessica Stoupon legalább látszottak azok a kétségek, amit a két balfék mellett nap mint nap megélt, nem egyszer egyedüliként maradva a Rand kormányrúdja mellett, amíg a tesó és Danny a magánügyeiket intézik, de ha a "beugrósokat" nem számítom, akkor hitelességben és kihívásban messze Tom Pelphrey teljesített az élen Wardként. A fickó a Banshee-beli alakításával egy életre beírta magát a fejembe, és legalább benne nem kellett csalódnom itt sem (na jó, talán egyszer-kétszer)... sőt, külön örültem, hogy abból a sorozatból nem csak ő került be az Iron Fist stábjába, hanem Hoon Lee is, igaz, csak egy-két percre. A látványvilágról és a hangulatról pedig (mert hát Manhattant filmezni nem kunszt) azt a nevetségesen olcsó megoldást kell kiemelnem, amikor megpróbáltak egy lepukkant, romos kikötői raktárat kínai helyszínnek eladni, ami (a 8. rész ezen szakasza) annyira szánalmasan röhejes, részeges kung-fu mesterestől, koldusostól (ne már, hogy kilométerekre bármilyen lejmolható embertől csak azért odaültetnek egy koldust az írók, hogy Danny-éknek legyen kitől megkérdezni, hol dekkolnak a triádosok   faceplam !), hogy annál még a Youtube-on is láttam jobb rajongói kisfilmeket... De szorosan a nyomában ott van az a Mortal Kombatra hajazó kínlódás az építési állvánnyal meg a wannabe Fekete Özveggyel a szakadt takarófóliák között, amikor is Danny-nek először kéne bizonyítania Iron Fistként.

Mindkettőnk szerencséje, hogy olyan időben néztem az Iron Fistet, amikor amúgy sem volt nagyon agykapacitásom másra, így amin máskor felcsesztem volna magam, azt most inkább kiröhögtem. Így a sok "vidám" perccel egy közepes akciósorozatnak elment, máskülönben én is jobban koncentráltam volna a chi-met, és egy acélos köpés formájában be is terítettem volna vele a Netflix eddigi egyik leggyengébb próbálkozását. Azt mondanám a legnagyobb előnyének -és talán ebből is kiderül, mennyire vézna is lett ez a "kung-fu félisten"-, hogy az eddigi Bosszúállókos-szuperhősös hangulatba behozta egy kicsit a Doctor Strange féle mágiát és misztikumot is.


6/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Pént. Ápr. 28, 2017 8:57 pm

Niwrok írta:
.
Iron Fist S1

Így a sok "vidám" perccel egy közepes akciósorozatnak elment, máskülönben én is jobban koncentráltam volna a chi-met, és egy acélos köpés formájában be is terítettem volna vele a Netflix eddigi egyik leggyengébb próbálkozását. Azt mondanám a legnagyobb előnyének -és talán ebből is kiderül, mennyire vézna is lett ez a "kung-fu félisten"-, hogy az eddigi Bosszúállókos-szuperhősös hangulatba behozta egy kicsit a Doctor Strange féle mágiát és misztikumot is.


6/10
.

Inkább nem is kezdek bele (az egészbe), hátha én nem tudnám visszatartani... scratch

De köszi az írást! taps


.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Szomb. Ápr. 29, 2017 8:35 pm

R2-D2 írta:

Niwrok írta:
.
Iron Fist S1

Így a sok "vidám" perccel egy közepes akciósorozatnak elment, máskülönben én is jobban koncentráltam volna a chi-met, és egy acélos köpés formájában be is terítettem volna vele a Netflix eddigi egyik leggyengébb próbálkozását. Azt mondanám a legnagyobb előnyének -és talán ebből is kiderül, mennyire vézna is lett ez a "kung-fu félisten"-, hogy az eddigi Bosszúállókos-szuperhősös hangulatba behozta egy kicsit a Doctor Strange féle mágiát és misztikumot is.

6/10

Inkább nem is kezdek bele (az egészbe), hátha én nem tudnám visszatartani... scratch


Mit, a lelkesedést Razz ?

Az "egészbe" én is egyre kevésbé hiszem, hogy bele fogsz kezdeni, hiszen az már most is 5x10 rész, és akkor még a The Defenders, mindezt egy olyan műfajban, amit amúgy is háttérbe szorítottál. Talán, ha majd nem lesz mit nézned Smile ...

Ezzel együtt mondom, hogy a Daredevil S1 egy baromi jó eredettörténet, ami önállóan is kerek... persze ha érdekel maga a karakter, vagy egy szerintem jó krimi-akciót akarsz látni. Az pedig, amit a Jessica Jonesból láttam eddig, a legkülönlegesebb sztori volt a képregények eddig általam megismert sorában: a cinikus, alkesz szuperhősé, akit az rántott le a köpenyes-jelmezes csingiling világból, hogy egy másik szuperhős, egy mutáns bábként kezdte el rángatni, és egy csomó olyan dolgot megcsináltatott vele, a gyilkosságtól a nemi erőszakig, amiktől szinte csak az undor, a félelem és az önutálat keveredik a mostani érzéseiben. Gyakorlatilag mindkettő lezárul, tehát Wink ...

Danny esete duplán más. Nem is csak azért, mert önmagában is elég bénácska, hanem mert többször is azt éreztem- még ha ez persze az én saram is-, hogy a két kimaradt évad (Luke Cage S1, Daredevil S2) hiányában nem olyan a történet, mint amilyen velük lett volna.
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
téglagyári megálló

téglagyári megálló

Hozzászólások száma : 116
Join date : 2012. Oct. 04.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Hétf. Május 01, 2017 9:36 am

Niwrok írta:
R2-D2 írta:

Niwrok írta:
.
Iron Fist S1

Így a sok "vidám" perccel egy közepes akciósorozatnak elment, máskülönben én is jobban koncentráltam volna a chi-met, és egy acélos köpés formájában be is terítettem volna vele a Netflix eddigi egyik leggyengébb próbálkozását. Azt mondanám a legnagyobb előnyének -és talán ebből is kiderül, mennyire vézna is lett ez a "kung-fu félisten"-, hogy az eddigi Bosszúállókos-szuperhősös hangulatba behozta egy kicsit a Doctor Strange féle mágiát és misztikumot is.

6/10

Inkább nem is kezdek bele (az egészbe), hátha én nem tudnám visszatartani... scratch


Mit, a lelkesedést  Razz ?

Az "egészbe" én is egyre kevésbé hiszem, hogy bele fogsz kezdeni, hiszen az már most is 5x10 rész, és akkor még a The Defenders, mindezt egy olyan műfajban, amit amúgy is háttérbe szorítottál. Talán, ha majd nem lesz mit nézned  Smile ...

Ezzel együtt mondom, hogy a Daredevil S1 egy baromi jó eredettörténet, ami önállóan is kerek... persze ha érdekel maga a karakter, vagy egy szerintem jó krimi-akciót akarsz látni. Az pedig, amit a Jessica Jonesból láttam eddig, a legkülönlegesebb sztori volt a képregények eddig általam megismert sorában: a cinikus, alkesz szuperhősé, akit az rántott le a köpenyes-jelmezes csingiling világból, hogy egy másik szuperhős, egy mutáns bábként kezdte el rángatni, és egy csomó olyan dolgot megcsináltatott vele, a gyilkosságtól a nemi erőszakig, amiktől szinte csak az undor, a félelem és az önutálat keveredik a mostani érzéseiben. Gyakorlatilag mindkettő lezárul, tehát  Wink ...

Danny esete duplán más. Nem is csak azért, mert önmagában is elég bénácska, hanem mert többször is azt éreztem- még ha ez persze az én saram is-, hogy a két kimaradt évad (Luke Cage S1, Daredevil S2) hiányában nem olyan a történet, mint amilyen velük lett volna.
.

A Daredevil és a Jessica Jones a valaha látott sorozatok legjobbjai között foglal helyet, ezt kb. két év alatt kb. két tucatszor elmondtam, 25-ötödször nem fogom, mindenki azt néz, amit akar, ilyen értelemben meg felesleges ajánlót írni. Hangulatában a Luke Cage-es sorozat is az első kettő felé húz, Iron Fistről nem tudok nyilatkozni, mert még nem láttam. Mindenesetre ha egy négyesből tetszik az első három, akkor az utolsó tag miatt nem fogom kukázni a csapatot, elvégre egy baráti társaságban sem mindenkit tartok egyformán értékesnek, mégsem hagyom ott a bandát. Smile
Niwrok legalább belekóstolt a Defenders világába, még ha nem is az alkotók szerint szült sorrendben, ami ugyebár általa is elismert módon csökkentette a befogadás élményét. Ennyit tudtam tenni a mások szórakoztatásáért, azért így is valamivel több, mint a semmi.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Hétf. Május 01, 2017 11:16 am

téglagyári megálló írta:

Iron Fist S1

A Daredevil és a Jessica Jones a valaha látott sorozatok legjobbjai között foglal helyet, ezt kb. két év alatt kb. két tucatszor elmondtam, 25-ötödször nem fogom, mindenki azt néz, amit akar, ilyen értelemben meg felesleges ajánlót írni.

Niwrok legalább belekóstolt a Defenders világába, még ha nem is az alkotók szerint szült sorrendben, ami ugyebár általa is elismert módon csökkentette a befogadás élményét. Ennyit tudtam tenni a mások szórakoztatásáért, azért így is valamivel több, mint a semmi.

Lehet, sőt biztos, de ne haragudj, engem ez teljesen hidegen hagy. Ahogy téged a zombik... pedig a TWD is a valaha látott legjobb sorozatok között foglal helyet. Laughing

Ennyi, ennyire mások vagyunk. hmmm
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
téglagyári megálló

téglagyári megálló

Hozzászólások száma : 116
Join date : 2012. Oct. 04.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Hétf. Május 01, 2017 12:41 pm

R2-D2 írta:
téglagyári megálló írta:

Iron Fist S1

A Daredevil és a Jessica Jones a valaha látott sorozatok legjobbjai között foglal helyet, ezt kb. két év alatt kb. két tucatszor elmondtam, 25-ötödször nem fogom, mindenki azt néz, amit akar, ilyen értelemben meg felesleges ajánlót írni.

Niwrok legalább belekóstolt a Defenders világába, még ha nem is az alkotók szerint szült sorrendben, ami ugyebár általa is elismert módon csökkentette a befogadás élményét. Ennyit tudtam tenni a mások szórakoztatásáért, azért így is valamivel több, mint a semmi.

Lehet, sőt biztos, de ne haragudj, engem ez teljesen hidegen hagy. Ahogy téged a zombik... pedig a TWD is a valaha látott legjobb sorozatok között foglal helyet. Laughing

Ennyi, ennyire mások vagyunk. hmmm

A különbség csak annyi, hogy én elég sok időt töltöttem a Walking Dead-del, mivel egy ismerősömnek rendszeresen kell felvennem, korábban még feliratot is eszkábáltam az epizódok alá, így volt alkalmam rálátni, hogy milyen és amiatt nem tetszik. Te meg már eleve nyafogtál a Marvel logó miatt, mert jujj megint képregény, hiába bizonygattam, hogy ez nem olyan, mint amit moziban látsz a Marveltől. Ugyanakkor eddig mégis minden Marvel filmet megnéztél, mintha az valami kötelező lecke lenne, ami meg tényleg jó ebben a műfajban, az elől elzárkózol. Így ebben a témában nem vagy hiteles, de tudom, a válasz az, hogy ilyen vagy és nem fogsz megváltozni. Erre írtam, hogy mindenki azt néz, amit akar, de akkor nincs értelme hosszú ajánlókat írni csak azért, hogy az ember azt kapja vissza, hogy köszi, de nem érdekel. Ha Niwrok ilyen mazochista, akkor minden tiszteletem az övé, kettőtök közül ő a nyitottabb, úgy látszik. No, nincs aggódás, mint mondtam, a véleményem leginkább csak erre a témára vonatkozik, nem általánosítás. Wink
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Hétf. Május 01, 2017 12:57 pm

téglagyári megálló írta:

Iron Fist S1

Ha Niwrok ilyen mazochista, akkor minden tiszteletem az övé, kettőtök közül ő a nyitottabb, úgy látszik. No, nincs aggódás, mint mondtam, a véleményem leginkább csak erre a témára vonatkozik, nem általánosítás.  

Ez minden kétséget kizárólag így is van, nem is volt soha másképp és nem is fog változni. Laughing

Marvelt még csak-csak megnézem, bár egyre inkább fáj, a DC-t viszont már tejesen kihagytam, ahogy mindennemű képregényes sorozatot is. Átérzem, milyen az, ha valamit nagyon szeretnél megnézetni valakivel, de ő nem hajlik rá, magam is jártam így, de ezzel együtt kell tudni élni. Van sok jó és más mozgókép, ami érdekel. peace


De hagyjuk az egészet, örüljünk inkábba a sok közös pontnak, amik mindkettőnknek tetszenek...
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
téglagyári megálló

téglagyári megálló

Hozzászólások száma : 116
Join date : 2012. Oct. 04.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Hétf. Május 01, 2017 1:08 pm

R2-D2 írta:
téglagyári megálló írta:

Iron Fist S1

Ha Niwrok ilyen mazochista, akkor minden tiszteletem az övé, kettőtök közül ő a nyitottabb, úgy látszik. No, nincs aggódás, mint mondtam, a véleményem leginkább csak erre a témára vonatkozik, nem általánosítás.  

Ez minden kétséget kizárólag így is van, nem is volt soha másképp és nem is fog változni. Laughing

Marvelt még csak-csak megnézem, bár egyre inkább fáj, a DC-t viszont már tejesen kihagytam, ahogy mindennemű képregényes sorozatot is. Átérzem, milyen az, ha valamit nagyon szeretnél megnézetni valakivel, de ő nem hajlik rá, magam is jártam így, de ezzel együtt kell tudni élni. Van sok jó és más mozgókép, ami érdekel.  peace


De hagyjuk az egészet, örüljünk inkábba a sok közös pontnak, amik mindkettőnknek tetszenek...

Ámen Smile
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Hétf. Május 01, 2017 7:21 pm

Niwrok írta:
.
Fences

Talán egy kicsit hosszúra nyúlt, de a sztori -egy elsőre egyszerűnek látszó családi drámán keresztül is- érdekes annyira, az alakítások meg vannak olyan hitelesek, hogy az eddig látott jelöltek közül talán leginkább ennek adtam volna az én díjamat... de ahhoz a lezárást valahogy máshogy kellett volna megadni ennek a filmnek, az az egyetlen, ahol Denzel Washington rendezése megbotlik. Így csak erős középmezőny.


8/10
.

Hááát... én nem. Mármint én nem adtam volna ennek semmi díjat. Rolling Eyes

Sok mindent nem tudok hozzáfűzni az írásodhoz, minden benn van amit én is gondolok, csak két dolog: az egyik, hogy nekem (is) iszonyat hosszú volt az egész, az első harmada, fele, míg a "bejelentés" meg nem történik, dögunalom volt - ráadásul életemben nem láttam még ilyen filmet, amibe ennyi semmitmondó duma van folyamatosan.

A másik meg, hogy nagyon hamar unszimpatikus lett nekem Troy, egy agresszív, bunkó barom - így valahogy az egész filmre rányomta a bélyegét a szokásos nemszeretem karakter=nemszeretem film érzése...

A vége meg, ahogy te is írtad... megint az offscreen és a nagy semmi. Bocsánat, a fényesség... Anyám... faceplam

Nálam olyan 65%


.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Hétf. Május 01, 2017 10:37 pm

R2-D2 írta:

Fences

A másik meg, hogy nagyon hamar unszimpatikus lett nekem Troy, egy agresszív, bunkó barom - így valahogy az egész filmre rányomta a bélyegét a szokásos nemszeretem karakter=nemszeretem film érzése...
A vége meg, ahogy te is írtad... megint az offscreen és a nagy semmi. Bocsánat, a fényesség... Anyám... faceplam
Nálam olyan 65%


Unszimpatikus, bunkó barom, persze, de az tetszett, ahogy a harsány, de szigorúságában is boldog család képét a húsz perc szófosás után elkezdték szépen leépíteni, és valami egészen mást hoztak ki belőle.
Az offscreen meg csak hagyján, az émelygés a felhőn "vágott" lyukkal jött el nekem faceplam ...
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Hétf. Május 01, 2017 11:11 pm

Niwrok írta:

Fences

Unszimpatikus, bunkó barom, persze, de az tetszett, ahogy a harsány, de szigorúságában is boldog család képét a húsz perc szófosás után elkezdték szépen leépíteni, és valami egészen mást hoztak ki belőle.


Ez tény, ez jó is volt, csak addig el kell jutni... az volt az igazán nehéz. Pedig akkor még Troy is szimpi volt... scratch
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: A sebész / The Knick S2   Szer. Május 03, 2017 8:57 pm

.
A sebész / The Knick S2
Ennek a folytatását is régóta halogattam, pedig az előző századforduló hangulatát kiválóan megidézte Steven Soderbergh sorozata egy kórház életén keresztül.

A "Kórház a XX. század szélén" első évadának vége rendesen szétszórta a szereplőket, ki elmegyógyintézetbe került, ki szanatóriumba, esetleg börtönbe, de olyan is volt, aki másik városba költözött a családi akaratnak megfelelően... így most az első egy-két rész szinte csak arra megy el, hogy újra összetereljék őket, hogy a régi kötelék, a Knickerbocker kórház, újra megjelenjen. De már nem sokáig, hiszen ennek az évadnak egyik központi témája, amiről már előzőleg is szó volt, hogy a kórház már nem bírja a mindenfelől érkező bevándorlók rohamát, a bábeli nyelvet, a behurcolt kórságokat, és hogy ezzel együtt a gazdagabb páciensek a külvárosba költöznek, ezért született meg a döntés az új kórház építéséről. Miközben a Robertson-családban a finanszírozási nehézségek állandó konfliktust jelentenek, a másik oldalon Mr. Barrow kiváló lehetőséget lát arra, hogy tovább csapolja a főnökei vagyonát, de ugyanúgy kiélesedik a Dr. Edwards és Dr. Gallinger közti ellentét is, hiszen az új hely szükségessége etnikai kérdéseket is vastagon felvet.

Az építkezés az állvány, amire aztán felhúzták a szereplők történetszálait, szinte mindenkinél ügyelve arra, hogy legyen köztük legalább egy szakmai és egy magánéleti konfliktus vagy kihívás is, és mert nagyjából 15 karaktert követünk párhuzamosan, így ennek kétszeresével kell nagyjából zsonglőrködni. Ott van például Dr. Thackery (Clive Owen), aki nem pusztán a saját problémájára keresi a megoldást, mellette még viszi a sebészeti freak-show vonalat a bizarr műtétekkel (néha 2-in-1, ahogy agyműtétet végez a drogfüggőség okait kutatva), és Abigaillel is próbálja rendezni a kapcsolatát. Cornelia még mindig szívén viseli New York járványügyi helyzetét, mint a korabeli CDC, aminek keretében egy gyilkossági üggyel is kapcsolatba kerül, pedig az apósa egyre határozottabban követeli, hogy ideje lenne feleségként és leendő anyaként viselkedni. És mint ahogy Mr. Barrow egyre magasabbra próbál kapaszkodni a társadalmi ranglétrán az elsikkasztott pénzzel, mindent akarva, amit pénzen csak venni lehet, ugyanúgy csúszik bele az egykor oly szende Elkins nővér a bűnbe és az erkölcstelenségbe, ha már egyszer nem akarja élete végig az ágytálat cserélni a betegek alatt. Ilyen komor, drámai körülmények között nagyon kevés az a helyzet, amibe a humort a stáb beengedte, majdnem az évad végéig gyakorlatilag két ilyen van, Mr. Cleary küzdelmes, mégis egyre jobban megmutatkozó románca Harryvel (aki Harriett Smile ...), és ahogy Bertie az új nőjével, az újságíró Genevieve-vel kacérkodik, akik valahol az évad közepén előadnak egy olyan ágyjelenetet, hogy azon végig csak mosolyogni tudtam. Ehhez még csak annyit, hogy a The Knick szereplői eddig is széles skálán mozogtak, ami a morális kérdéseket illette, senki sem volt fekete-fehér, még az apácák sem, de most mintha sportot űznének az írók abból, hogy a korábbi tragédiák helyett inkább az embereket behálózó korrupciót, megtévesztést és romlást vegyék mikroszkóp alá, amiben a szabályt erősítő kivétel tud csak tiszta maradni, és ahol a végére is tartogatnak olyan fordulatokat, hogy azzal jó pár dolgot felül tudnak írni.

Eközben a világ, amit az 1900-as évek elejéről bemutat a sorozat, még mindig abszolút lenyűgöző. Ez alatt természetesen továbbra is gondolok a remek díszletekre, a jó pár mozgalmas életképre vagy a ruhákra; ritkán látni sorozatban ennyire látványosra épített háttereket, mint itt mondjuk a kínai bordélyban vagy a vurstliban, amivel szemben a The Knick továbbra is hordja a legcsúnyább CGI-k bélyegét... ja, és az a műdisznó is halál gáz. Aztán ugyanúgy megvannak a hosszan kitartott felvételek, a különleges kamerabeállítások, amiktől könnyű elveszni a képekben, és kevés figyelmet fordítani a továbbra is borzasztóan koridegen háttérzajra, ami még mindig az aláfestő zenét helyettesíti. De ami talán a legjobban tetszett, az az volt, ahogy az évszázados múltat párhuzamba állítják a jelennel... ha tippelnem kéne, néhányaknak ez már a bevándorlók említésekor szöget ütött a fejében Smile . Ezt már a múltkor is említettem, hogy az akkori plakátkampányt is erre építették fel, de akkor inkább a szerepek, a kórházzal kapcsolatba kerülők szempontjából volt ez kiemelve, most viszont inkább egy-egy szigorúan mainak gondolt tárgy került a forgatókönyvbe színesítésként, amiről talán nem is gondolnánk, hogy már akkor is megjelentek, vagy akár a mindennapi élet részei voltak. Tipikusan ilyen az elektromos autók megjelenése a sorozatban, persze nem környezetvédelmi szempontból, mint manapság, hanem azért, mert az USÁ-ban, az agresszív villamosítás korában (meg is nevezik Edisont) egyszerűen nem volt még piaca a dízel és benzines autóknak; itt még a benzin hulladék (a kerozingyártás mellékterméke), amit biztonsági okokból(!) a folyókba öntenek! A másik ilyen, amit nagyon megjegyeztem, az a házipornó Smile .

Önmagában a The Knick megítélése nálam nem változott sokat; még mindig egy izgalmas kort mutat be, sok érdekes vonással, részletgazdag látvánnyal, és amiben éppúgy elférnek a tragikus drámák, mint a humor vagy a borzongás egy-egy műtéti eljárástól vagy orvosi módszertől... De azzal, hogy a sorozat ennyifelé próbál figyelni, nem egyszer válik zavarossá, csapongóvá, attól pedig érdektelenné és vontatottá, amit az elmúlt idők sorozatai után már nem veszek annyira félvállról.


7,5/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Csüt. Május 04, 2017 1:25 am

Niwrok írta:
.
A sebész / The Knick S2

Önmagában a The Knick megítélése nálam nem változott sokat; még mindig egy izgalmas kort mutat be, sok érdekes vonással, részletgazdag látvánnyal, és amiben éppúgy elférnek a tragikus drámák, mint a humor vagy a borzongás egy-egy műtéti eljárástól vagy orvosi módszertől... De azzal, hogy a sorozat ennyifelé próbál figyelni, nem egyszer válik zavarossá, csapongóvá, attól pedig érdektelenné és vontatottá, amit az elmúlt idők sorozatai után már nem veszek annyira félvállról.


7,5/10
.

Embarassed Embarassed  Embarassed  Embarassed

Szégyenlem is magam, hogy a múltkori ígéretem ellenére még nem kezdtem bele... de a te szavaiddal élve teljesen "radar alá" került... Na mindegy, egyszer ennek is eljön az ideje.

De ez az írás most "kicsit" rövidebb, nem? tongue

Niwrok írta:
... most viszont inkább egy-egy szigorúan mainak gondolt tárgy került a forgatókönyvbe színesítésként, amiről talán nem is gondolnánk, hogy már akkor is megjelentek, vagy akár a mindennapi élet részei voltak. Tipikusan ilyen az elektromos autók megjelenése a sorozatban, persze nem környezetvédelmi szempontból, mint manapság, hanem azért, mert az USÁ-ban, az agresszív villamosítás korában (meg is nevezik Edisont) egyszerűen nem volt még piaca a dízel és benzines autóknak; itt még a benzin hulladék (a kerozingyártás mellékterméke), amit biztonsági okokból(!) a folyókba öntenek! A másik ilyen, amit nagyon megjegyeztem, az a házipornó
 Smile .

lol!

Erre kíváncsi leszek....


.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   Csüt. Május 04, 2017 7:17 am

R2-D2 írta:

Niwrok írta:
.
A sebész / The Knick S2

Önmagában a The Knick megítélése nálam nem változott sokat; még mindig egy izgalmas kort mutat be, sok érdekes vonással, részletgazdag látvánnyal, és amiben éppúgy elférnek a tragikus drámák, mint a humor vagy a borzongás egy-egy műtéti eljárástól vagy orvosi módszertől...

7,5/10

Szégyenlem is magam, hogy a múltkori ígéretem ellenére még nem kezdtem bele... de a te szavaiddal élve teljesen "radar alá" került... Na mindegy, egyszer ennek is eljön az ideje.


Végülis csak annyit ígértél, hogy felírod a cetlire, nem  Smile ?
Ahogy láthattad, én sem rohantam megnézni... A mai korra kiélezett korrajz miatt folytattam igazából, és mert arról kétszer nem nagyon lehet írni (főleg, hogy az orvosi dolgok kicsit háttérbe is szorultak), azért lehet ez most rövidebb  Smile .
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: TURN - Washington's Spies S3   Vas. Május 07, 2017 11:17 pm

.
TURN - Washington's Spies S3
Noha ez volt az a sorozat, ahol az emlékeim a másfél év alatt leginkább megfakultak, és az is, amelyik idehaza leginkább a "noname" kategóriába tartozik (talán még a Mr. Selfridge is ismertebb, lévén azt már játsszák a magyar tévék), az amerikai függetlenségi háború eseményeit egy kémhálózat nézőpontjából bemutató TURN afféle titkos favorit volt nálam mindig is. Nincsenek benne ugyan hűdelátványos jelenetek, amik könnyen megragadnák a néző figyelmét, viszont ebben a kis szűk közösségben nagyon jól bánik az emberi kapcsolatokkal, ami egy pókhálószerű összeesküvés esetében fontosabb talán, mint az egymásnak rontó seregek bemutatása. Volt ez még úgy is, hogy a második évad inkább az építkezésé volt, az előkészítésé, több halványabb mellékszállal, túlzottan eltolódva a romantikus-kosztümös irányba, még ha a vége, a futár lelövése jobban be is indította az eseményeket.

Legutóbb Simcoe-val (Samuel Roukin még mindig olyan kiválóan hozza a pszichopatát, hogy imádom utálni a fickót  Smile ) és Rogersszel már elkezdődött az a folyamat, ami egy kicsit átrendezte a táblát a két oldal, a lojalisták és a patrióták között, és ez csak folytatódott azzal, hogy egyre többen kerülnek egyfajta szürke zónába. Egyre kevesebbeknél motiváló erő a puszta eszme, a tiszta hűség a királyhoz, vagy az elköteleződés az államok függetlensége iránt, ehelyett éppen elég régóta gubancolódnak a szálak ahhoz, hogy a személyes ellentétek vagy vonzalmak is meghatározók legyenek, akár az alapvető elvek, a magasztosabb célok ellenében is. Ez eredményez olyan helyzeteket, amikor mondjuk Hewlett őrnagy egy "gyűlölt" függetlenségpártival köt alkut -akit már csak a pozíciójából adódóan is másnapra legkésőbb fel kéne köttetnie- mindezt azért, hogy a -legalábbis névleg- szintén György király fennhatósága alá tartozó Simcoe-t csapdába csalják és megöljék. Nincs szó itt arról, hogy az ellenségem ellensége a barátom lenne, csak a megalkuvással és néma undorral viselt kényszerszövetségek ideje ez.

Ettől jócskán felpörögnek az események, az évad feltűnően rövid időtávokkal dolgozik, az egész talán ha hetekben mérhető. Ebben szerepe lehet annak is, hogy Abe ezúttal sokkal kevésbé alakítója az eseményeknek. A Culper Ring már kiépült, több taggal is dolgozik, Setauket sem annyira meghatározó hírforrás már, ezért az információk legtöbbször már nem tőle indulnak, hanem csak keresztülfolynak rajta, így konkrétan arra is van ideje, hogy elkezdte felújítani a farmját. Nagyobb vad van most már célkeresztben, a már múltkor is emlegetett Benedict Arnold, aki az egyik legérdekesebb figura lett az egész sorozatban. Az írók a valós tényekre alapozva jól építették fel a folyamatot, amivel először a szakmai hozzáértésének megkérdőjelezésével, aztán a becsvágyának feltüzelésével, végül az általa megérdemeltnek gondolt (és emiatt kisajátított) anyagi javak miatt a nyakába akasztott rágalmakkal és perrel egyre jobban eltávolítják őt a függetlenségpártiaktól, elérve, hogy  meggyőződésévé váljon az embernek, neki kell annak lennie, aki Washington és az őt nem értékelő vezetők orra alá dörgöli a saját dilettantizmusukat, lehetőleg a csatatéren, elhozva ezzel a mindenki által várt békét... még ha ezzel a loyalisták győznek is. Szép is az, amikor valakiben folyamatosan viaskodik a lelkiismeret és a messiás-komplexus... Ilyen háttérrel pedig, komolyan mondom, még a brit ügynök John André és Peggy kisasszony szerelméért is jobban tudtam izgulni, ahogy utóbbi pengeélen táncol, próbálva minél inkább Benedict Arnold bizalmába férkőzni, de úgy, hogy a túlzott elköteleződést, azaz a házasságot titokban akadályozni, de legalábbis késleltetnie kell.

Ezzel párhuzamosan az évad kicsit akciódúsabb és véresebb is lett. Kémnek lenni eddig sem volt életbiztosítás, a lebukásból eredő feszültség és az erősödő paranoia végigkísérték a sorozatot, de a szervezkedéseken túllépve egyre többen kerülnek nyílt összeütközésbe. Persze nem olyan közvetlen és állandó életveszély ez, mint a TWD, vagy főleg a Trónok harca, hogy nem is nagyon érdemes megkedvelni a szereplőket, mert mind rajta vannak a halállistán. De azért az jó, hogy van egy kis feszültség abban, hogy egy-egy veszélyesebb helyzetet ki hogy old meg, ki hogyan kerül ki a slamasztikából, akár sebesülések árán is... még ha az nem is nagyon kérdéses, hogy ki fog. De ettől még ki tudnak írni fontos szereplőket egyik pillanatról a másikra, ha arról van szó.

Nem volt rossz az ez előtti etap sem, de az igazi elismerésem az tudja kivívni, ha egy stáb egyszerű eszközökkel tud izgalmat, feszültséget kiváltani, és nem nyúlnak olyan "olcsó" trükkökhöz, mint amilyenek Ben Franklin kütyüjei voltak. Mert az tud meglepetéssel szolgálni, legalább akkorával, mint hogy egy falusi káposztatermesztő kalandjai helyet követelhetnek maguknak akár a csöcsökkel és sárkányokkal gazdagon felékesített Trónok harca mellett is. Nálam legalábbis biztosan.

8,5/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Ajánlott tartalom
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 2.0   

Vissza az elejére Go down
 
Niwrok írásai 2.0
Vissza az elejére 
22 / 57 oldalUgrás a következő oldalra : Previous  1 ... 12 ... 21, 22, 23 ... 39 ... 57  Next

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Filmfórum :: Filmek, sorozatok világa :: Kritikák, filmes gondolatok-
Ugrás: