HomeCalendarGalleryGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés

Share | 
 

 Könyvajánló topik

Go down 
Ugrás a következő oldalra : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
SzerzőÜzenet
R2-D2
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 3710
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: E.K. Johnston: Ahsoka   Hétf. Feb. 20, 2017 11:53 pm


E.K. Johnston: Ahsoka
Ha valaki követi SW írásaimat, az tudhatja, mennyire kedveltem a kis togruta lány történetét a TCW-ben: az idők folyamán az egyik legeslegjobb karakter lett számomra Anakin tanítványa. Nagyon örültem neki, mikor először hallottam róla, hogy külön könyvet kap Ahsoka, már csak azért is, mert rohadtul kíváncsi voltam, mi lett a lánnyal az után, miután kisétált a Jedi templomból és mielőtt a Lázadás egyik vezére lett. Szóval, elvárással feküdtem neki a könyvnek – és ahogy ilyenkor lenni szokott, icipicit csalódtam benne.

Először is: ez, annak ellenére, hogy a Szukitsnál jött ki, ez egy ifjúsági regény. Mintha a könyv stílusának igazodnia kellene a szereplőjéhez, ez egy kifejezetten egyszerűen (szegényesen) megírt, nagyobb betűvel is szedett ifjúsági regény, s mint olyan, eleve nem lehet annyira összetett és többrétegű, mint szerettem volna. Aztán. Vélhetően a szitu ugyanaz, mint a Vérvonalnál: az író, Mr. Johnston nem rendelkezik azokkal az információkkal, amikre én igazából kíváncsi lennék, így egy szimpla gyermeteg kalandregény lett a történetből, ami ugyan a maga nemében nem rossz, de néhány korábbi SW könyv szintjét nem üti meg. És igen, ennél sokkal, de sokkal jobb könyvek vannak az ignorált korábbi EU-ban… harmadszor pedig: Johnson az információ hiányt sokszor olyan ismeretekkel, eseményekkel, gondolatokkal pótolja, amiket már láttunk, olvastunk korábban – a könyv ezen szakaszai néha kínos önismétlésnek tűnnek. És végezetül: azokat az eseményeket, amik igazán újak lehettek volna, nem bontja ki az író, van pl. egy manadalori csata, ami Ahsoka emlékeiben szerepel, viszont elvileg nem is lehetett volna ott, s ami elég fontos volt a galaxis történelmében, mégsem tudunk meg róla semmit…

A sztori annyi, hogy Ahsoka a 66-os parancs miatt és a Birodalom Jedik/Erőérzékenyek utáni hajszája miatt bujkál: megkapta az üzenetet a Templomból, érzi az Erőben, hogy nincsenek már Jedik, de igazából nem tudja mi történt és ki is tette azt. Szóval bujkál, egy eldugott bolygón a Fardi családnál dolgozik – szerelőként (Anakin mellett nem volt nehéz jó szerelőnek enni, ugyebár). Egyszer aztán a Birodalom születésnapján eljön a bolygóra a Birodalom, ő meg elmenekül, s egy mezőgazdasági holdon, a Raadán száll le – a nyugodt „vidéki” élet reményében. A zárkózottságát nagyrészt megtartva barátokat szerez, mindenekelőtt egy Kaeden Larte nevű lány személyében, s szép lassan beilleszkedik a földművesek közé. Persze, nem lenne könyv, ha nem érne el ide s a Birodalom keze: egy agrármérnök (?) birodalmi tudós terve alapján a rohamosztagosokkal megtámogatott helytartó újfajta növény termesztésére kényszeríti a helyi lakosokat. A baj csak az, hogy a növény felemészti a termőföldet, a munka meg a parasztokat – akikben egyre csak gyűlik a harag. Ez pedig lázadásba torkollik, Ahsokának meg megint mennie kell – hisz Jediként rögtön felkerült a céltáblára.

Többet nem is írok a történetről, van benne néhány érdekes, szívszorító és fontos találkozás., no meg természetesen rengeteg Jedi dolog. YU egy-másfél évvel vagyunk, Leia és Luke még nagyon picik, de más karakter bizony feltűnik és ez jó. Egyébként is, a könyv a végére rendesen olvastatja magát, ahogy bonyolódik a helyzet, ahogy mászik bele Ahsoka a Lázadásba, úgy lesz egyre jobb a sztori. Akkor is, ha a Hatodik Testvér feltűnése… hmm … kicsit kérdéses (egy évvel YU!!!), illetve hogy megint csak túl hirtelen lett Ahsokából az a karakter, aki miatt a Rebels S1 végén majdnem elsírtam magam… megint csak Vérvonal feeling, hipp-hopp legyen egy fontos kapocs – és lőn! De amúgy nem rossz az egész, a már említett ismétlések végül is jól kötik a történetet a TCW-hez, s Ahsoka vívódása is benn van a könyvben. Igaz, kicsit gyerekesen, túl nagy mélységek nélkül, de benn van.

Kellemes kis regény, de nekem icipicit gyerekes volt. De azért szerettem, ahogy továbbra is nagyon bírom a lányt a két fehér karddal.

.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése http://www.artudetu.gportal.hu/
R2-D2
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 3710
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: James Luceno: Katalizátor   Csüt. Márc. 23, 2017 1:31 pm

James Luceno: Katalizátor
Ugyebár tavaly év végén kiderült, hogy az első Halálcsillagot nem tervezési hiba, hanem egy szabotázs tette sebezhetővé, a szabotázst pedig egy Galen Erso nevű jóember követte el… viszont a filmből nem derült ki (mert nem arra fókuszálták a történetét), hogy ki is ez az Erso, honnan jött és miért is tervezett egy csatornát a reaktormaghoz. Vagy igazából miért is nem tett rá rácsot.

A könyv egyébként meglepően messziről indít, még a klónháborúk idejéből, amikor is Galen és felesége, az akkor már Jynnel terhes Lyra egy bányászvállalatnak dolgozik a távoli – és függetlennek gondolt – Valt bolygón. Galen szakterülete az energiafókuszálás és a kristályok, nem csoda hát, hogy a szeparatisták is meg akarják maguknak szerezni. Állítólag ugyanis azok egy hatalmas szuperfegyvert építenek, ezért a Köztársaság is elkezdi építeni a magáét – azt nem is sejti ekkor senki, hogy az egész igazából Palpatine manipulációja. Ha jól belegondolok, meglehetősen érdekes (és mindenképp új), hogy mondjuk a TCW alatt már Krennic vezetésével épül a Halálcsillag, az meg pláne érdekes, hogy azt geonosisiak építik, de hát ez van. Nekem legalábbis fura volt az egész, s bár az idő miatt logikusnak tűnhet a dolog, meg hát a vukikat is használhatták később, mindenesetre némileg ellentmond az én elképzeléseimnek. A lényeg: Krennic régóta ismeri Galent, együtt jártak iskolába, tudja, mekkora érték a faszi, de azt is tudja, hogy soha nem fog fegyvert tervezni – sem a szeparatistáknak, sem a köztársaságiaknak. A Katalizátor központi története így az, hogy Krennic milyen módon tudja rávenni Galent arra, hogy a Halálcsillag lézersugarait egy halálos erejű sugárba fókuszálja – a nélkül, hogy tudna erről.

Nem volt rossz az egész, Krennic és Galen viszonyába rendesen bekavar Lyra, aki érzi, hogy nincs minden rendben, de nehéz munkamániás férjét kirángatni világából. A könyv YE 22-től YE 17-ig játszódik, a Galaxis néhány fontosabb eseményt érinti, de úgy nagyjából végig az Erso család mellett maradunk. A klónháború hirtelen vége amúgy érdekes adalék volt, mint hogy a már több könyvben is megírt Vader mítosz is: mi, akik ismerik Anakin történetét, teljesen máshogy nézünk rá, mint mondjuk a Galaxis átlag polgára, aki csak egy rémes fekete halálosztót lát benne. Luceno megint nagyon jól játszik a karakterekkel, most először talán sikeresen eltekintett attól, hogy SW tudását fitogtatva mindent és mindenkit bele is írjon a könyvbe, sőt, Saw Garrera, de akár Tarkin is inkább csak tisztes mellékszereplő a történetben. Egyébként Krennic és Tarkin rivalizálása remek lett, kiválóan megágyaz a Zsivány Egyes eseményeinek – ahogy az egész könyv is. Ez után kicsit már máshogy nézi az ember a filmet, hisz Jynnel ellentétben tudjuk, ki volt az apja és mit is csinált. Mit, miért csinált. S még valami: tök jó volt, hogy az olvasott figuráknak volt arca, sokkal jobban át lehetett érezni a történteket, hogy mondjuk Mads Mikkelsen tetteit olvastam….


A hozzászólást R2-D2 összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Kedd Jan. 30, 2018 3:43 pm-kor.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése http://www.artudetu.gportal.hu/
Niwrok
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 2594
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Könyvajánló topik   Pént. Jan. 12, 2018 7:28 pm

Niwrok írta:

R2-D2 írta:

Niwrok írta:

Érkezés / Arrival

Nekem a színfalak mögötti része tetszett, a díszlet viszont nem... de még ezzel együtt is kezelhetőbb volt, mint Villeneuve legutóbb látott filmje, az Enemy.

7/10


egyetért
Jól van, megnyugodtam. Smile


Ezért is akarom elolvasni a novellát. Kíváncsi vagyok, mi is az, ami ténylegesen Villeneuve sara, illetve hogy mit tett hozzá a filmhez.
A témái miatt sajnáltam lepontozni, de hiba volt azt hinni, hogy egy film attól lesz drámai, hogy lassú, mint a tetű.


Én is megnyugodtam, mert eredetileg is így gondoltam: Villeneuve a díszletet tette hozzá, a tartalom meg teljes egészében Ted Chiangot dicséri.

Azaz a novellában kagylók és gravitációs ugrabugra helyett óriási tükrös monitorok vannak, nincs szó benne a világpolitikáról, és ezek meg a lassúság hiányában sokkal jobb a ritmusa. Érthető, ha figyelembe vesszük, hogy egy 60 oldalas novella lett két órára bővítve, de olvasva mindezt a száraz tudomány, az új felfedezések, a nyelvtanulás kihívásai és az érzékelés filozófiája is jobban összeálltak, és a dráma is jobban átjött. Az "előre-" és a visszaemlékezésekből, a személyes élményekből -a figyelemelterelések híján- sokkal szebben kirajzolódik Louise dilemmája, aki úgy vállalja, hogy megszüli a lányát, hogy tudja, Hannah 25 éves korában szörnyethal egy sziklamászó balesetben.


Érdemes elolvasni.

.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 3710
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: James Luceno: Tarkin   Kedd Jan. 30, 2018 3:42 pm


James Luceno: Tarkin
James Luceno rendesen befészkelte magát a SW EU írói közé… még emlékszem első műveire, amik úgy igazából nem lopták be magukat a szívembe, de aztán szép lassan megismertem és elfogadtam a stílusát és látásmódját. Az sosem volt kérdéses, hogy a SW világát egyik legjobban ismerő íróról van szó, lexikai tudása hatalmas lehet – de néha már pont az a baj az ilyen írókkal, hogy mindezt bele is írják a műveikbe… feleslegesen. Szerencsére ezúttal erről szó sincs: minden háttér információ pontosan olyan mértékben szerepel, amennyire szükség van rá, Plagueis említése ekkora mértékben szinte kötelező, ha más Sidious is benn van, ráadásul külön öröm volt olvasni a TCW kapcsokat Tarkinnal kapcsolatban.

Pár évvel járunk a Sithek bosszúja eseményei után. Tarkin állomásparancsnok a Külső Űrben, s bár mindenki büntetésként tekint posztjára, ő maximálisan elégedett vele: titokban, ő felügyeli a Halálcsillag építését, annak fontosabb szakaszait. Igaz, a hatalomvágy – és a racionalitás – azt diktálja neki, hogy egy egész szektornak kellene parancsolnia, de egyelőre ilyen pozíció még nincs a Császár udvarában. Logikus és jogos gondolat, hogy azt a szektort, ahol épül az űrbázis, az felügyelje, aki építteti, azonban ezt még nem sikerült elérnie: gondolom Sidious nem nagyon akart ekkora hatalmat adni egy ember kezébe. Ehhez először le kell vizsgáztatni az illetőt – a Tarkin című könyv meg tulajdonképp pont erről szól. A moff ugyanis egy, a Sentinel bázist ért támadás sikeres elhárítása után és minden tiltakozása ellenére a Coruscantra kell, hogy utazzon, hogy nyomozásba kezdjen bizonyos hátrahagyott szeparatista eszközök miatt – nem is sejtve, hogy egy csapdába sétál bele, a csapda meg egyszerűen arról szól, hogy elrabolhassák saját hiper-szuper hajóját, a Carrion Spike-ot. Azonban sem a csapda felállítói, sem a hajótolvajok nem egészen számoltak Tarkin zsenialitásával, taktikai érzékével, nyomkövetési készségével… meg talán azzal sem, hogy a Császár Vadert adja Tarkin mellé kísérőnek.

Így a könyv kapásból három vonalon válik rögtön érdekessé: az egyik a Tarkin/Vader kapcsolat, egészen fura és megdöbbentő volt olvasni, hogy Tarkin (a TCW eseményei után pláne) tudta, ki van a maszk mögött, sőt Sidious valódi hatalomra kerülésével is tisztában van. A másik, a könyv fő váza, ahogy Tarkin végigüldözi saját hajóját a fél galaxison, igazán remek, izgalmas és fordulatos történet – nem ritkán eszembe jutott Thrawn főadmirális, mint viszonyítási alap taktika terén. A harmadik, ami kellemes meglepetés volt, s már-már filmszerűen illeszkedett a könyvbe, az a rengeteg flashback volt, ami Tarkin képességeit volt hivatott alátámasztani: nagyon tetszett az a gyerekkor, azok a próbák, amit Eridaun, a fennsíkon élt át ifjúkorában. Tök jó volt, hogy a Galaxis egyik legkeményebb, legridegebb emberéről többet tudtunk meg, tök jó, hogy ezzel is bővült az EP IV körüli időszak, tök jó volt olvasni a TCW kapocsról, a Halálcsillag üzembe helyezéséről… bár az icipicit fura volt, hogy ezúttal a geonosisiakat nem említi Lucerno, mint munkaerőt. Mondjuk, a rabszolgákba beleférnek.

Egyre jobban és átgondoltabban ír az író, a Katalizátor is bejött, kezdem megkedvelni. peace.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése http://www.artudetu.gportal.hu/
R2-D2
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 3710
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Timothy Zahn: Thrawn   Vas. Feb. 04, 2018 12:15 pm

.

Timothy Zahn: Thrawn
Ki más írhatott volna könyvet a kék színű chiss admirálisról hitelesebben, mint maga annak kitalálója, az a Zahn, akinek annyit köszönhet(ne) maga az egész Star Wars világa. Nem fogom sokadszorra is elmondani, mennyire fontos szereplőnek érzem az írót az egész univerzumban, csak annyit jegyeznék meg, hogy bizony meglehetősen bosszús voltam, mikor a Disney gyakorlatilag eltörölte a korábbi EU-t, vele együtt a zseniális főadmirális karakterét. Egyúttal sajnáltam is Zahnt, aki annyi munkát tett az egészbe, annyira jó világot talált ki a filmek mellé (Coruscant, ugye)… de aztán csoda történt: Thrawn bekerült a Disney éra új razfilmsorozatába, a Rebelsbe, Zahn meg újra könyvet írhatott kedvenc karakteréről. Nem kicsi elégtételt éreztem, hisz nekem ő (volt) A SW ÍRÓ, aki anno folytatta (sokkal jobban) a Jedi visszatért…

Ezek után azt hiszem, nem lep meg senkit, ha azt mondom, a Thrawn regényt imádtam olvasni. Sok sztereotípia bukott már meg a korábbi világból, az új könyvekben/filmekben hirtelen lettek női birodalmiak, de a Császár fennhangon emlegetett idegenellenessége ellenére eddig nem nagyon tudtam hova tenni Thrawn szerepét – főadmirális rangban. Nos, ez a könyv a lehető legjobb, legizgalmasabb, leghihetőbb módon avat be minket abba, hogyan is jutott ő ilyen pozícióba, hogy sikerült egy idegen faj képviselőjeként Sidious kegyeibe férkőzni. Azt ugye mondanom se kell, hogy Luceno mellett Zahn az, aki kívülről-belülről ismeri az egész világot (de ő volt előbb), így az nem meglepő, hogy a könyv bámulatos gazdagsággal és részletességgel illeszkedik az eddig megismertekhez – azt kell mondjam, tulajdonképp semmi olyat nem állít, ami szembe menne a korábbi EU-val, ugyanakkor szervesen kiegészíti a jelen kánonját – mindenekelőtt a már említett Rebels sorozatot. Amit meg magával a főszereplővel csinált, az zseniális: taktikai képességei, szenzációs eredményei, ahogy a kalózokkal, majd a lázadók csírájával elbánik, az méltán alapozzák meg a későbbi eredményeit.

A történet nagy vonalakban annyi, hogy Thrawn száműzetésben van egy bolygón, ahonnan a Birodalom foglya lesz – ebből a helyzetéből pedig vártalan húzásaival, azok sikereivel hamarosan elindul a parancsnoki ranglétrán felfelé. Segítséget talál ebben egy Eli Vanto nevű emberben, aki kezdetekben simán tolmácsként marad mellette, majd később egyre inkább segédjévé, tanítványává válik: nagyon jó a srác karaktere, ahogy először elvágyódik Thrawn mellől, majd ahogy elfogadja a sorsát, ahogy a chiss emelkedik a ranglétrán és húzza magával Vantot is, remek karakterfejlődést mutat. A könyv főellenésge egy bizonyos Nightswan nevű titokzatos harcos, aki rengeteg borsot tör a Birodalom orra alá, s aki méltó ellenfele Thrawnnak: részben kettejük harca miatt, részben Thrawn már-már látnoki képességei miatt nem egyszer éreztem úgy, mintha egy Sherlock Holmes regénybe lennék a messzi-messzi galaxisban. Zahn pedig nagyon otthon van ebben a világban, az ő karakterének építgetésében, finomításában…

A történetnek amúgy van még egy másik szála is: egy bizonyos Arhinda Pryce nevű lány története, akinek családját Lothal birodalmi kormányzója tönkretette, s aki fejébe vette, hogy bosszút áll. Nos, az ő törekvéseit, játszmáit is olvashatjuk a coruscanti politikai elitben, amiben a kezdetben szimpatikus lányból hogyan lesz egy birodalmi vadállat – no meg sokáig elképzelni sem tudjuk, sorsának mi köze van Thrawnhoz. Pedig aztán zseniálisan össze van fűzve az egész, s nem utolsó sorban külön öröm, hogy kapcsolódik a Rebelshez ebben a vonatkozásban is. Ahogy amúgy más karakterek (Yularen) vonatkozásában egyéb kánon művekhez (pl. Tarkin)… A lényeg, hogy nekem, aki kifejezetten szeretem Zahnt, aki kifejezetten bírom Thrawn-t, nagy élmény volt. Várom a folytatását.


.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése http://www.artudetu.gportal.hu/
R2-D2
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 3710
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Chuck Wendig: A Birodalom vége   Pént. Feb. 09, 2018 8:17 pm

.

Chuck Wendig: A Birodalom vége
Ugyebár ez a könyv az író Utóhatás trilógiájának záró darabja, aminek első kötete anno az EP VII megjelenése előtt jött ki, és ugye úgy volt reklámozva, hogy a „Felvezetés az Az ébredő Erőhöz”. Nos, az már akkor kiderült, hogy az egy olcsó marketingfogás, de az ember azt gondolta, hogy oké, lesz még két rész, majd a másik kettő kisegít. Engem leginkább az érdekelt volna, hogy miként alakult ki az az abszurd felállás, amiben az EP VII elején leledzik a Galaxis, Első Renddel, Ellenállással, szanaszét szórt hősökkel, kikapcsolt R2-vel, stb.. El kell szomorítsak mindenkit, a sorozat harmadik része sem ad választ semmire, sőt, inkább csak kérdést hagy maga után – nyilván Wendig sem ismeri a teljes történetet (gyanítom, a Disneynél senki), így nem is tudta megírni – ez a történet, Nora, Temming, Sinjir és a többiek kalandja a jakkui csatával ér véget, alig egy évvel Endor után…

A három rész közül nekem a középső tetszett a legkevésbé, hirtelen túl tág lett a világ, amit Wendig nem igazán bírt jól kezelni. Csomó olyan hülyeséget tett bele, ami a mai kor elvárása, de teljesen idegen volt eddig a SW-tól, így engem rendesen ki is akasztott – ehhez képest ugye, ennek folyományaként a harmadik kötetben már kevéssé húzott fel Sinjir és Condor románca. Másrészt, az egész középső könyvet totál tölteléknek és feleslegesnek éreztem, egy olyan központi szállal, ami a régi, törölt EU-ban is ciki lett volna, az új, főbb karakterek meg hát persze, hogy háttérbe szorulnak, ha Han, Leia, Chewie színre lép… holott ennek nem feltétlenül kellene így lennie. Érezhette ezt Wendig is, mert a harmadik kötetben akkora szerepet nem kapnak a „hősök”, sokkal inkább követi a kis csapat három részre szakadt tagjait a történet folyamán. Nora és Jas a Jakkun ragad, követi Sloane nyomát, Nora szeme előtt azonban vörös köd lebeg: elpusztítani azt a nőt, akit felelősnek tart mindenért. A chandrilai merényletért, férje árulásáért, az egész életéért… számára Sloane maga a Birodalom. Jassal karöltve követik a sérült admirális nyomát a jakkui sivatagban – Jasnak amúgy megvan a saját keresztje néhány rá vadászó másik bérgyilkos képében – de sem azt nem tudják, hogy Sloane útitársa Brentin, sem azt, hogy az admirálist is a bosszú hajtja, Gaius Rex után.

A másik fő szálon meg a Köztársaság tökölését láthatjuk, ahogy Temmin és Sinjir próbálja rávenni Mon Mothmát  arra, hogy ha már ott van az egész birodalmi flotta maradéka a Jakkunál, csapjanak le rájuk és fejezzék be a háborút. Sajnos túl hosszúra van nyújtva ez a szál is, és még ha nekem tetszett is a politikai manipulációs háttér, a Szenátus tehetetlensége, a pacifizmus átka, a bűnszervezetek feléledése, az egész körítés, ami megelőzte a végső támadást, helyenként bizony untam magam. Ugyan érdekes volt a Leia és Mon Mothma közti kapcsolat, és bár Han ezúttal inkább egy béna kacsa volt, az egész Jakkun kívüli történet helyenként kissé laposra és unalmasra sikeredetett – no de ha már eleve tudjuk, hogy lesz csata, akkor mi a francért húzza az író az időt, hogy odáig eljussunk?? Mindegy, a végső ütközet legalább jó lett, különösen a földi események, no meg most már azt is tudom, hogy kettő lezuhant csillagromboló is van a Jakkun: a Ravanger és az Inflictor – ha jól gondolom, Rey utóbbiban kutakodott, de előbbiben volt a Falconos üldözés. Jó volt a kis önfeláldozásos dráma, jó volt, hogy tudtam, hogy pl Cienna ésThane is ott van egy másik könyvből, számomra – kiegészítve a Battlefront videóival maga a jakkui csata remek lett.

Én azért ezeknél jóval több magyarázatot vártam volna, mint amit e könyv nyújtott – még saját felvetéseire is. Mit akart az Uralkodó, mit érzett az Ismeretlen Régióban, minek kellett(ek) az Obszervatórium(ok), mit és miért akart egyáltalán Gaius Rex… A kis Hux behozatalán kívül semmivel nem jutottam közelebb YU 30-hoz, ráadásul a könyv végére az a kis csapat sincs már, ami a trilógia elején összekovácsolódott. A közjátékok sem annyira ütősek, mint korábban, egyedül a Jar-Jar epizód volt jó – elsősorban nosztalgiából… szegény Jar-Jar. Biztos nehéz lehetett az írónak írni valamiről, amiről senkinek fogalma nincs, de azért az elvárható lett volna, hogy a saját hőseit, a saját környezetükben szerethetővé tegye, az ő kalandjaikat élvezhetően és izgalmasan tárja elénk. Nem sikerült, mert abban a pillanatban, hogy csatlakozni „kellett” a nagy egészhez, elfogyott a szufla, így sajnos az Utóhatás trilógia – azon kívül, hogy most már le van írva, hogy mikor volt a Birodalom utolsó lehetősége visszatérni, és ezt hogy állították meg – nekem semmi igazán érdemlegeset nem nyújtott..


A hozzászólást R2-D2 összesen 2 alkalommal szerkesztette, legutóbb Szomb. Feb. 10, 2018 1:17 pm-kor.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése http://www.artudetu.gportal.hu/
Niwrok
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 2594
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Könyvajánló topik   Pént. Feb. 09, 2018 9:10 pm

.
Wow, ezeket egyszerre olvastad, vagy csak most lett időd írni róluk?

.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 3710
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Könyvajánló topik   Pént. Feb. 09, 2018 9:27 pm

Niwrok írta:
.
Wow, ezeket egyszerre olvastad, vagy csak most lett időd írni róluk?

.

Utóbbi. Smile

Az EP VII után inkább nyakamba veszem a könyveket, ezeket az elmúlt két hónapban olvastam, de pont úgy érzem magam, mint a filmek terén... utolérhetetlen az anyag. Sad
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése http://www.artudetu.gportal.hu/
R2-D2
Admin
avatar

Hozzászólások száma : 3710
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Michael Reaves & Steve Perry: Medstar I. – Harctéri sebészek   Pént. Feb. 16, 2018 11:24 pm

.

Michael Reaves & Steve Perry: Medstar I. – Harctéri sebészekKét évvel járunk az első geonosisi csata után. A klónháború elterjedt a Galaxisban, a szeparatista droidsereg és a köztársasági klónsereg ádáz harcot vív minden egyes bolygóért – különösen az olyanokért, ahol valami értékes nyersanyag, élelmiszer, vagy egyéb, háborút segítő eszköz, tudás van. Ilyen hely a Külső Gyűrűben lévő, trópusi Drongar bolygó is, ahol egy rendkívül értékes, de csak itt található növény, a bota található. Felhasználási területe rendkívül sokrétű, a gyógyítástól kezdve a kábítószerig terjedően sok mindenre lehet használni – miután viszont csak itt terem, érthető, hogy mindkét fél uralni akarja a kitermelést… és a bolygót. Sőt, ahogy ilyenkor lenni szokott, a Fekete Nap is beszáll a játszmába, busás haszonnal adja tovább az innen ellopott növényt.

A Köztársasági kitermelést nehezítik a szeparatista támadások, de a learatott növényből sincs meg minden – valaki jó eséllyel megcsapolja a szállítmányokat. Ennek kivizsgálására a Jedik a fiatal Barriss Offee padawant küldik a bolygóra, némi nyomozás céljából – no meg mestere, Luminala bízik benne, hogy tanítványa a küldetés végeztével megérik majd a Jedi lovag címre is. Igen, igen, ő az a kis miriliai lány, aki miatt Ashoka majd elhagyja a Jedi rendet (és így szerencsére életben marad), s akivel több kalandot is átélhettünk a TCW sorozatban. Megérkezése után a helyi mobil kórházban segít a Harctéri sebészeknek – egy színes kis orvoscsapatnak, akik a csatából szinte futószalagon érkező klónokat műtik és rakják össze – néha szó szerint. A könyv egyik fő pillére ez a sebészi munka, négy különböző fajú élőlény, négy orvos emberfeletti erőfeszítéseit bemutatva, akiken keresztül számomra az írók egy rettentő fontos és elgondolkodtató dolgot emeltek be a SW univerzumba. Azt eddig is tudtuk, a RepCom regények és a TCW után, hogy a klónoknak saját személyiségük van, de az egész történet egyik legjobb húzása az volt, hogy gyakorlatilag mennyire szenvtelenül és gépiesen tudtak dolgozni az orvosok… ezen pedig azt értem, hogy ugye miután minden klón Jango testének reprodukciója, ezért minden katona minden szerve teljesen szabadon cserélhető, berakható a másikba. Nincs kilökődés, stb, a szervek lehetnek előre gyártott elemek, de lehetnek donortól származóak is - tekintve azt a másik megdöbbentő jelenetet, ahogy a dokik és az orvosdroidok osztályozzák a sérülteket. Én ebbe még sosem gondoltam így bele, de borzongató felfedezés, az biztos. Ahogy Barriss és Jos, az egyik doki felfedezi a klónok személyiségét, az nagyon jó (de nem akkora újdonság), és tök jó volt, hogy van egy C3PO szerű protokolldroid is, akinél hasonlóan személyiség alakult ki az évek során. Tök jó volt kicsit hátrébbról nézni a dolgokat és látni, mennyire is fura volt az átlagembereknek, hogy Jedi jár közöttük, nekünk az tök természetes, de belegondolva az ő helyzetükbe, tényleg varázslónak tűnhetett a fiatal lány.

De rajtuk kívül is van jó pár érdekes szál és karakter a történetben, mindenekelőtt ugye a Bunduki bolygóról származó, félelmetes harcos Phow Ji, akivel kapcsolatban az olvasó elgondolkodhat azon, hogy mi a hős és a tömeggyilkos közti különbség… megint. Aztán itt van ugye a Köztársaság admirálisa, aki a saját pecsenyéjét sütögeti közben, egy hutt, egy sullusti újságíró, valamint egy rendkívül fura szerzet, egy madárszerű lény a nedij fajból. Színes és érdekes az egész és bár a könyv két fő csapásiránya egyértelműen az orvosi szál valamint természetesen Offee vívódása és fejlődése, ezen szereplők, plusz egy titokzatos kém feltűnése remekül ízesítik a sztorit. Szóval tök jó lehetne az egész, sőt egy bizonyos pontig nagyon tetszett is… aztán történt valami. Mintha felhívták volna az írókat, hogy fiúk, nincs több idő, itt a lapzárta, be kell fejezni – így az történt, hogy jó pár karaktert, amire esetleg építhettek volna néhány dolgot, simán kidobnak a kukába. Csak passogtam, hogy most akkor mi van, és miért kellettek azok a nem várt fordulatok, amik történtek – pláne annak a tudatában, hogy ennek van egy második része!!! Sőt, még egy kis novella is a kettő között!! Így viszont, a kifejezetten rövid, 278 oldalas regény hiába olvasóbarát hossz és minőség tekintetében, az összecsapott finálé felemás érzést hagy maga után.

Mindegy, Barriss Offee figuráját árnyalták kicsit, árulása is még messze van, a könyv olvasmányos, érdekes, jó ötletekkel. Várom a folytatást..
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése http://www.artudetu.gportal.hu/
Sponsored content
TémanyitásTárgy: Re: Könyvajánló topik   

Vissza az elejére Go down
 
Könyvajánló topik
Vissza az elejére 
9 / 9 oldalUgrás a következő oldalra : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
 Similar topics
-
» Könyvajánló

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Filmfórum :: A mozitermen kívül :: Könyv, játék, zene-
Ugrás: