Kritikák, gondolatok a filmek világából
 
HomeCalendarGalleryGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés

Share | 
 

 Niwrok írásai 1.0

Go down 
Ugrás a következő oldalra : Previous  1 ... 34 ... 64, 65, 66  Next
SzerzőÜzenet
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Éjszakai szolgálat / The Night Manager   Kedd Ápr. 19, 2016 9:41 pm

.
Éjszakai szolgálat / The Night ManagerBár már bő két-három éve tart a trend, és sokszor fel is emlegettem, még mindig meg tud lepni, ahogy a mozifilmes sztárok felsorakoznak a korábban megvetett tévéfilmek mögé. Az viszont még valamelyest ritka, hogy eredetileg moziba szánt projektek élednek fel a tévé képernyőjére hangolva, és ahogy Remo volt kedves utána menni ennek, a The Night Manager már évek óta a fiókban lapult, hogy most hat órás minisorozatot csináljanak belőle.

A svájci hegyek között megbújó hotelben éjszakai recepciósként dolgozó Jonathan Pine élete mostanában olyan, mint egy remetéé. Nem csak azért vonult el a világtól, mert katonaként az iraki missziókban annyi borzalmat látott, hanem évek óta a gyász és a kiüresedés határozza meg a lelkiállapotát, amióta elvesztette Sophie-t. Az "arab tavasz" idején még egy kairói szállodában dolgozott, amikor is a káosz közepén egy gyönyörű, titokzatos nő kereste meg azzal, hogy fontos, kompromittáló iratai vannak az egyik legbefolyásosabb egyiptomi család piszkos üzelmeiről, fegyverekről, amiket egy Richard Roper nevű férfin keresztül akarnak megvásárolni. John a lovagiassága és az igazságérzete miatt is segíteni szeretne Sophie-nak (ráadásul meg is igézi annak szépsége), eljuttatni a saját kapcsolatain keresztül az iratokat a megfelelő helyekre, valamint elbújtatni a nőt, amíg biztonságban el tud menekülni az országból, mondjuk Londonba. De bárhogy igyekszik is, a Hamid-család és Roper erősebb ellenfél, mint akiket kezelni, vagy akár csak kellő ideig késleltetni tudna, így nem sokkal a találkozásuk után már csak Sophie brutálisan összevert holttestét találja meg a nő hotelszobájában. Azóta ezzel a bűntudattal, tehetetlenséggel és kiábrándultsággal él együtt, immáron Svájcban, és csak akkor lobban fel a lelkében újra a tűz, amikor egy nap váratlanul Richard Roper sétál be a hotel ajtaján.

Sajnálom, de egyszerűen képtelen voltam ezt a sztorit melodramatikus közhelyek sorozata nélkül leírni Smile .. Ez is az a fajta történet, ami menet közben olyan kis könnyed a legtöbbször felszínes izgalom és az egyre bonyolódó romantikus szálak mellett, de ha az ember visszagondol rá, mert mondjuk összefoglalót akar írni róla, hát nem sok minden látszik ki a hol véres, hol rózsaszín nyálhab alól. Leírhattam volna úgy is, de inkább képzelje maga elé mindenki a történetet a két napos(!!!) szívszerelmét évek óta sirató lovagról, akihez véletlenül pont besétál az a férfi, akit a lovagunk felelősnek gondol a nője halálában, hogy hónapokkal később meg ő bukkanjon fel "véletlenül" Roper sleppje körül, készen arra, hogy a brit titkosszolgálat beépített embereként belülről bomlassza szét a bűnszervezetet... ahol persze megint van egy nő... Félreértés ne essék, nem az a baj, hogy ez egy puhafedeles kémponyva, csak azért nem számítottam rá, hogy ENNYIRE az lesz... meg hát ez volt gyakorlatilag a legkisebb baj vele.

A nagyobbik az, hogy az Éjszakai szolgálat jelentős része unalmas, leginkább az, ami John körül zajlik. Az egy dolog, hogy a harmadik részre jutunk el egy hat részes sorozatban egyáltalán a beépülésig, mert előtte egy külön rész jut a kairói eseményekre (amit csendes véleményem szerint összesen max. 10 percnyi visszaemlékezéssel vagy rémálommal le lehetett volna tudni), majd még egy Svájcra, kiegészülve egy zavaros félepizód keretében az ún. "hírnév megalapozásra". De miután John beépül, akkor sem nagyon látni rajta a stresszt, hogy törné a fejét, hogyan juthatna információkhoz, vagy hogy annyira veszélyben érezné magát, helyette vannak lassú séták a tengerparton, teniszpartik, baráti vacsorák. Bár van pár jó trükk, ahogy például kapcsolatba próbál lépni a kintiekkel (mondjuk a fagyizás), van pár izgalmasabb jelenet, jobb fordulat, de inkább csak az utolsó két részben (na persze, itt nem arra gondolok, ahogy bénán körbeér minden, de tényleg minden!). Addig meg nem tudom, mi izgalmasnak kéne lennie abban a bárgyúságban, hogy John nem nyomoz ki igazán semmit, hanem a Roper környezetében levők időnként letüdőznek valami igazságszérumot, és kérdés nélkül elmondják neki, amit akkor éppen tudnia kell a további kutatáshoz. A mélypont -ami elsőre le sem esett, mennyire béna-, ahogy Roper nyolc év körüli fia ad teljes körű leírást az apja privát irodájáról, a kulcsáról és a riasztó működéséről, egészen abszurd információkat is megosztva róla; az egész Whoopi Goldberg lelövésére emlékeztetett a Haláli fegyverből, csak hát az ugye egy vígjáték... És igen, van is valami komikus abban, hogy Johnnak igazán egyetlen szereplővel, Corkyval gyűlik meg a baja (az is leginkább a "szakmai" féltékenység miatt...), és miközben gyűlnek a gyanús véletlenek, a kiszivárgott infókból eredő lebukások, Ropert annyira elvakítja John sármja, hogy sorra megvádol maga körül mindenkit árulással, kivéve azt az egyet, aki alig egy hónapja van mellette... szerintem ha Danny nem lép le időben, ő is sorra került volna  faceplam.

Ez volt a pont, ahol egyre inkább csalódtam Tom Hiddleston, minél messzebb jutottam a The Night Managerben. A film ponyva-jellegéből következik, hogy ő a mindenhez értő, mindenkit (ezt úgy értsd, hogy nőt, férfit, egyre megy...) a kisfiús mosolyával két pillanat alatt lefegyverző, fényes páncélú, de azért a sebzett szíve miatt bosszúra és elégtételre éhes lovag archetípusa, de hogy erre a sablonra is csak annyi fussa a színészi eszköztárból, hogy szúrósan nézzen, feszítse a hasát, és hogy többet vihogjon, mint egy vibrátorkatalógust lapozgató tinilány, az már egyszerűen zavart! Lokiként ő volt az isten, de itt egyszerűen mindenki lejátssza a pályáról, és el tudom képzelni, hogy azért, mert a legutolsó mallorcai cserjének összetettebb, színesebb karaktert írtak, mint neki. Elizabeth Debicki Roper szeretőjeként például a múltját próbálja rejtegetni, és John tevékenysége folytán kénytelen megküzdeni azzal a kiábrándulással, hogy az általa szeretett férfi mégsem csak kombájnok eladásából szedte össze a tengerparti luxusvillára valót (az egyébként a szépen fényképezett helyszínek között is egy gyönyörű darab, amit talán valami középkori erődből alakíthattak át), és bár az U.N.C.L.E. embereiben jobban bírtam a nőt, itt is kellemes jelenség volt. De sokakat megemlíthetnék a mellékszereplők közül (és csak közülük, mert őszintén szólva szerintem Hugh Laurie sem erőltette meg magát a hűvösen filozofikus, de azért kellően ripacs és idegbeteg fegyverkereskedő szerepében), és amúgy is tobzódnak a számomra ismerős arcok, úgyhogy ebből a szempontból jól éreztem magam ebben a hat órában.

Aki és ami viszont megmentette ezt a minisorozatot a sokkal lesújtóbb véleménytől, és nem csak nálam, az Angela Burr és a John tevékenységével párhuzamos londoni események. Már abban is van valami vicces, ahogy az abszurd módon meseszerű Jonathan mellé odaállították az abszurd módon emberi Angelát (utána lehet olvasni, hogy mi a fő karakterjegye, de én inkább nem árulnám el...  silent  ); legalább annyi, mint abban, ahogy Pine whiskey-t szürcsölget a napfényes medenceparton, a titkosszolgálat Roperre ráállított, pár fős részlegébe meg a következő jelenetben belefagy a szar is a londoni irodájukban, és dohogva várják a napok óta késő fűtésszerelőt. Mindeközben élmény nézni, ahogy Angela részt vesz az akciókban, ahogy szervezi a háttérmunkát, ahogy próbálja működtetni a rendszert John kiszolgálására és biztonságára, miközben a legváratlanabb helyeken ütközik falakba, ellenállásba, fenyegetésekbe. Mert sokan szívesen sütögetik a pecsenyéjüket a Roper árulta napalm tüzénél, főleg, ha csak annyi a dolguk, hogy jól megválasztott pillanatokban félre kell nézni, és mindez még kellően szövevényessé is válik a játékidő második felében. És még drámában is viszi a prímet, ahogy a kihűlt, de szeretetre és megszokásra épülő házasságáról beszél, máskor meg elcsukló hangon, a dühtől remegő szájszéllel idézi fel, miért lett Roper engesztelhetetlen, fáradhatatlan nemezise. Ehhez kellett az általam régóta kedvelt színésznő, Olivia Colman zseniálisan emberi alakítása, és kellett hozzá a rendező Susanne Bier kísérletező kedve és a drámákhoz való jó érzéke, aki ezt a csavart kitalálta a filmhez (Burr a regényben férfi). Angela és a hozzá kapcsolódó szálak azok, amiért érdemesnek tartottam egyáltalán, hogy Bier megrendezze ezt a sorozatot (én pedig, hogy megnézzem...), mert bár a hollywoodi lapok inkább az A tűz martalékát és a Serenát emlegetik fel vele kapcsolatban, mi azért itt tudunk más példákat is, például az Egy jobb világot és a Második esélyt  Wink ... Érdekes adalékként annyit, hogy Tom Hiddleston arra készült, hogy ezzel a sorozattal teszi le a névjegyét, mint James Bond aspiráns, de a dolgok jelenlegi állása szerint a The Night Manager nézői inkább Olivia Colemant látnák szívesen a szerepben  hihihi  .

Lehet, hogy két órába az istennek sem tudta belepasszírozni senki ezt a sztorit, de hogy hat órára elnyújtani meg felesleges volt, az biztos. Ha már valaki bűnügyi thriller forgatókönyvére adja a fejét, jó lenne, ha ez nem csak fenyegetően megvillanó tekintetekben és pengeélesre húzott szájakban mutatkozna meg, hanem feszültséget is tudna építeni (az író David Farr egyébként még a Hannát jegyzi, amit ugyanitt rontott el), különben csak egy világ körüli luxus-útifilm lesz Elizabeth Debicki fenekével, fegyverekkel játszott "itt a piros, hol a piros"-sal meg egy pár jobban eltalált karakterrel, akik viszont a központi helyszín Mallorca helyett szinte mind Londonban vannak.

6,5/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Kedd Ápr. 19, 2016 10:01 pm

Niwrok írta:
.
Éjszakai szolgálat / The Night Manager

... Bier megrendezze ezt a sorozatot (én pedig, hogy megnézzem...),

6,5/10


Hoppá! Nem követem naprakészen az imdb-t, ezzel most megleptél... kár, hogy annyira nem csigáztál föl.

Niwrok írta:

mert bár a hollywoodi lapok inkább az A tűz martalékát és a Serenát emlegetik fel vele kapcsolatban, mi azért itt tudunk más példákat is, például az Egy jobb világot és a Második esélyt  Wink


Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Kedd Ápr. 19, 2016 10:14 pm

R2-D2 írta:

Niwrok írta:
.
Éjszakai szolgálat / The Night Manager

... Bier megrendezze ezt a sorozatot (én pedig, hogy megnézzem...),

6,5/10


Hoppá! Nem követem naprakészen az imdb-t, ezzel most megleptél... kár, hogy annyira nem csigáztál föl.  


Hát, ennek akkor most felcsigázás nélkül kell nekifutnod, ha érdekel Twisted Evil . Mondanám, hogy olvasd el Remo írását, hátha az kedvet csinál, de ő még ennyit sem adott rá...
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Trónok harca / Game of Thrones S5   Vas. Ápr. 24, 2016 7:26 am

.
Trónok harca / Game of Thrones S5Miközben az előző évadok végét az elfojtott várakozás, a szálak további bonyolódása tette ki, vagy éppen a döbbenet utáni sokk, a negyedik évad zárását követően inkább a csendes, nyomasztó hullaszag kezdett rám telepedni. Félreértés ne essék, baromi jó volt az előző etap, talán az jött be a négyből a legjobban, miután elhagytuk az olyan koloncokat, mint Robb Stark, csak a végére igencsak kiürült a terep, és csak a köd meg a fejfák maradtak. A jelentősebb szereplők közel fele, akik a személyiségükkel vagy az egymásba folyó szarkavarásukkal eddig vitték a sorozatot, meghaltak vagy menekülni kényszerültek King's Landingből, szinte egyetlen konfliktust hagyva maguk után (az az egy viszont majdnem felért a többiek összesített értékével), de jó páran még Westerosból is, a Falnál levők dilemmáit és problémáit Stannis seregének érkezése látszott megoldani, még ha ez vehető cseberből vederbe helyzetnek is, az "essosi shopping királynő" esetében meg az írók végképp az új birodalom igazgatásában találták meg a tökéletes időhúzást, így ahogy láttam, Daenerys legpontosabb elképzelése a hőn áhított trón megszerzésének időpontjára a "majd" lesz még sokáig. Ahogy írtam legutóbb, ilyen helyzetben nem igazán tudtam elképzelni, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel merrefelé lehet tovább vinni a sztorit.

Ezt a készítők is így érezhették -nem tudom, mennyire párhuzamban a könyvvel-, ezért emberek helyett szervezeteket tettek ennek az évadnak a fő mozgatórugójává, azokon keresztül pedig a vallást és a misztikumot. Eddig is szóba került persze párszor a Hetek vallása, mint Westeros fő szellemi iránymutatása, ahogy az ősi vallás is északon a fehér fák oltárként való használatán keresztül, de most lett központi szerepe. Például azzal, hogy Cersei teljesen magára maradt King's Landingben, mint Lannister (Tommenről beszélhetnénk... de minek?), és úgy érezte, a nyomasztó Tyrell-dominancia ellen szüksége van valamilyen fegyverre, és erre a legalkalmasabbnak a nyomornegyedekben is még csak a szárnyait bontogató Sparrows vallási irányzatát gondolta. Szépen fel is van építve, ahogy rég elfeledett törvényekre és egyházi rendeletekre hivatkozva megerősíti a saját kis inkvizícióját a rongyokba öltözött, fundamentalista fanatikusokból, hogy a bűnök, amik felett az önmagában is velejéig korrupt papság eddig szemet hunyt -miközben a törvényeknek mindenkire egyformán kéne vonatkozniuk, ugye-, ne maradjanak a kiszabott büntetésük nélkül. Ezen a szálon legalább három remek fordulat illetve esemény is akadt, részben azzal, ahogy Cersei a felfegyverzett, megkérdőjelezhetetlen erővé tett Sparrow segítségével félreállítja a riválisait, aztán az ahogy az "inkvizíció" "önállósítja" magát, előidézve azt a Canossa-járást, amiről megint csak hetekig zengett a forgatások alatt a közösségi média a sorozat kapcsán, de érdekes volt az is, hogy még ezek a szigorú vallási doktrínák is milyen kiskapukat tartalmaznak.

Spoiler:
 

Ez a legmeghatározóbb, ilyen jellegű szála a történetnek, de a vallási-misztikus vonás szinte mindenki történetének meghatározó része. Stannis esetében nyilván ott van Melisandre, ahol ezúttal az elvakultság vezet szörnyű tettekre, rossz stratégiai döntések sorozatához, és miközben legutóbb a trónt fenyegető sereg oly dicsőségesen roppantotta meg az egyesült vadembereket a Falnál, most mindez szép csendben elvezet a történelem egyik legnyomorultabb hadjáratáig. Arya Jaqent és a tőle kapott érmét követve jut el az Arctalanok eddig is éppen elég sok misztikus, sőt, mágikus vonást felvonultató templomába-kiképzőközpontjába, hogy ott kitanulja az orgyilkosság efféle trükkjeit, leginkább azért, hogy eltűnhessen a világ elől. Daenerys esetében is egy új, orgyilkos fanatikusokból álló szekta próbálja megkeseríteni a hatalom megszilárdításával és a lázadó tinisárkányok nevelésével töltött napokat, de még az essosi száműzetésbe menekülő Tyrion is áthajózik pár valyriai romon, és Jamie-n keresztül Dorne-ban is teszünk egy kis kulturális kitérőt, további orgyilkosokkal, fanatikusokkal megismerkedve. Van bőséggel választék, de bennem azért az egész évad alatt csak ott motoszkált egyre erősödő belső hangján a kérdés: "Hova a picsába tűnt Bran Stark?!". Ha már misztikum, a warg képességeit egyre jobban kitanuló, a mágikus kisgyerekek közé megérkező Bran tökéletesen illett volna a képbe, de hogy most önkényesen kihagyják a történetből, azt nincs szókincsem minősíteni! Többször panaszkodtam rá, hogy Bran mennyire felesleges, hogy csak azt nézzük évadokig, ahogy caplat, de most egyszerűen dühítően szánalmas, hogy amikor végre történik valami vele, akkor eltűnik a sztoriból hónapokra, mert CSAK! Evil or Very Mad

Az a világleírás, háttértudás, amit ez az évad felépít, rengeteget tesz hozzá a Trónok harca hangulatához, de a lényegi események néha már fájdalmasan lassan mozdulnak előre, és még az is annyira töredezett, mint egy diafilm, miközben tele van vagy tucatnyi deus ex machina "csodás véletlenszerűségével". A körítés szempontjából csillagos ötös Arya beavatása a Many-Face God misztikumába, de nem csak ő unta, hogy heteken keresztül a hullákat mossa a félhomályos termekben. Vicces, ahogy Tyrion először Varys, majd "új útitársa" mellett is csak a mozgás és a bor hiányán tud panaszkodni a mély depressziója közepette, dettó Bronn szarkasztikus humora Jamie mellett, vagy Brienne és Pod összecsiszolódása, de csak töltelékjelenetek, ahogy nálam az is az, hogy Daeneryst -az uralkodás nehézségeit érzékeltetendő-, folyton ugyanazzal a problémával keresik fel, miközben itt-ott az aranymaszkosok produkálnak egy-egy harci jelenetet színesítésképpen. Ígéretes, majd később drámai, ahogy Stannis a seregét készíti fel a Winterfellbe bevackolt Boltonok ellen, hogy aztán a sorozat immáron harmadszor szaladjon bele ugyanabba a csapdába a trónra ácsingózókkal kapcsolatban, azaz a hosszú felvezetés utáni gyors kifingásba; nekem már rém erőltetett, ahogy fújják fel a lufit, ami aztán pikk-pukk, kidurran, ez a mostani ráadásul még azokhoz képest is szánalmasan összecsapott végkifejlettel zárul. Lehetett volna ezt sokkal egyenletesebben csinálni, és akkor kevésbé lettek volna hatásvadászak az összetorlódott meglepetések, aminek nálam a legrosszabbja Jamie útja volt Myrcella kimentésére, ami egy olyan ripacskodó, nyálas melodrámába torkollott a hajón, hogy a gyomrom is felfordult tőle. És ugyanez igaz a látványosságokra is, az évad végi arénajelenetre éppúgy, mint a sziklafalról szó szerint hullámokban támadó élőhalott seregekre, amik persze izgalmasak és elképesztőek egy tévésorozat keretei között, de nem felhőtlen az örömöm és az élmény, ha utóbbiakról is az jut eszembe, hogy "Na, ezek azok a White Walkerek, akiket Sam Tally is évadokkal ezelőtt le tudott futni!".

Nem lenne igazságos, ha az eddig kimaradt szereplőt nem említeném, csak nem illett a misztikus gondolatmenetbe, ahogy vizuálisan sem egy nagy truváj. Akit legutóbb név szerint is mondtam, hogy az ő történetében látom a legtöbb potenciált, most, hogy Littlefinger "oltalma" alá került, az Sansa. Lehet azt mondani, hogy a legidősebb Stark-lány örökségénél és nevénél fogva csak báb a többi család hatalmi intrikáinak közepén, de drámai szempontból régóta ő nekem az egyik, ha nem a legérdekesebb karakter (na jó, persze ott van még Reek). Az elején még ő volt a kis tündérkirálylány, a hisztis picsa, aki udvarhölgyként képzelte el legszívesebben az életét, de az apja kivégzése, a Joffrey melletti terror, majd a kényszerházasság és a további gyilkosságok jócskán megedzették. Hozzá képest mondjuk Arya már előtte is elég "fiúsan" viselkedett, és legutóbb már ő maga választotta, hogy inkább hátrahagy mindent, mint hogy visszatérjen a családjához. Ahogy aztán ezúttal Littlefinger felültette az amúgy is elég nyomorult, befásult Sansát a turbóhajtású szopórollerre, attól inkább leesett az állam, mint bármi mástól az évadban   Shocked !

Sokáig és sokszor volt olyan érzésem, hogy az ötödik évad igazából csak arról szól, hogy az HBO kibekkelje, amíg R.R. Martin végre hajlandó befejezni a celebkedést és az Asylum-szintű horrorfilmekben való kameózást, együtt a könyvsorozat hatodik részével, így az évad jó része egy helyben toporgás, némi misztikus mázzal, terroristákkal és jégvirágos zombikkal nyakon öntve a figyelem lekötéseként. Önmagában ami történik, az legtöbbször érdekes és/vagy látványos, nem egyszer a parasztvakítás szintjéig, de a megszaporodó melankolikusabb, elmélyültebb jelenetek inkább csak a hangulat átadását szolgálják, a kiüresedését, a pusztulásét, a kiszolgáltatottságét, mint a cselekmény előremozdítását, így maga a cselekmény is kiüresedett kicsit. De persze az is igaz, hogy amikor meg történik "valami", többségében az évad második felében, az letarol mindent, és a néző alig győzi kapkodni a fejét...

8,5/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Vas. Ápr. 24, 2016 1:55 pm

Niwrok írta:
.
Trónok harca / Game of Thrones S5

Sokáig és sokszor volt olyan érzésem, hogy az ötödik évad igazából csak arról szól, hogy az HBO kibekkelje, amíg R.R. Martin végre hajlandó befejezni a celebkedést és az Asylum-szintű horrorfilmekben való kameózást, együtt a könyvsorozat hatodik részével, így az évad jó része egy helyben toporgás, némi misztikus mázzal, terroristákkal és jégvirágos zombikkal nyakon öntve a figyelem lekötéseként. Önmagában ami történik, az legtöbbször érdekes és/vagy látványos, nem egyszer a parasztvakítás szintjéig, de a megszaporodó melankolikusabb, elmélyültebb jelenetek inkább csak a hangulat átadását szolgálják, a kiüresedését, a pusztulásét, a kiszolgáltatottságét, mint a cselekmény előremozdítását, így maga a cselekmény is kiüresedett kicsit. De persze az is igaz, hogy amikor meg történik "valami", többségében az évad második felében, az letarol mindent, és a néző alig győzi kapkodni a fejét...

8,5/10

Éééééssss... utolérted magad (meg az HBO-t)!!! Dance Dance Dance Dance

Ezt tök egyformán látjuk, még egyformán is értékeltük, még ha te másra fókuszáltál, akkor is. Wink

Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Hétf. Ápr. 25, 2016 9:13 pm

Niwrok írta:
.
A kétkedő fundamentalista


A film így két szálon fut párhuzamosan, és előre le kell szögeznem, hiába jó két órás a film, ebből az érdekesebb vonalra, a külső események által is egyre feszültebbé tett kávézói párbajra jut a kevesebb idő, pedig számomra ez tette vonzóvá elsődlegesen a filmet.

7/10


peace

Érdekes, nekem az USA rész jobban tetszett, néha meglehetősen sokkoló - ámde valahol törvényszerű - volt látni, ahogy az amerikai közvélemény egyre inkább minden arabban terroristát látott. Rengeteg háttárgondolat motoszkált a fejemben és sok kapcsolódási pontot véltem felfedezni a jelen Európája és a 15 évvel ezelőtti Amerika gondolkodásásban, illetve annak változásásban (mínusz Merlel idiotizmus).

Nagyon szeretnék még a héten bővebben írni róla, mert van mondandóm (talán a Kártyavár S4 alatt menni fog), de annyit előre lárulok, hogy a végeredmény nálam is 70%

Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Hétf. Ápr. 25, 2016 10:23 pm

R2-D2 írta:
Niwrok írta:
.
A kétkedő fundamentalista

A film így két szálon fut párhuzamosan, és előre le kell szögeznem, hiába jó két órás a film, ebből az érdekesebb vonalra, a külső események által is egyre feszültebbé tett kávézói párbajra jut a kevesebb idő, pedig számomra ez tette vonzóvá elsődlegesen a filmet.

7/10


peace

Érdekes, nekem az USA rész jobban tetszett, néha meglehetősen sokkoló - ámde valahol törvényszerű - volt látni, ahogy az amerikai közvélemény egyre inkább minden arabban terroristát látott. Rengeteg háttárgondolat motoszkált a fejemben és sok kapcsolódási pontot véltem felfedezni a jelen Európája és a 15 évvel ezelőtti Amerika gondolkodásásban, illetve annak változásásban (mínusz Merlel idiotizmus).

Nagyon szeretnék még a héten bővebben írni róla, mert van mondandóm (talán a Kártyavár S4 alatt menni fog), de annyit előre lárulok, hogy a végeredmény nálam is 70%


yeah

Tök jó, hogy ez is sorra került Smile !

Nekem az amerikai rész -éppen a törvényszerűsége miatt- nem volt annyira maradandó, noha így "belülről" látni a paranoiába átforduló xenofóbiát, és abból a kiközösítést, megbélyegzést mindenképpen újszerű volt.

De várom, mit hogy láttál ... azaz bounce Smile .
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Hétf. Ápr. 25, 2016 11:16 pm

Niwrok írta:


De várom, mit hogy láttál   ... azaz  bounce   Smile .
.

Igyekszem, péntekig össze kell hozni, mert jön a ballagás, meg az anyák napja. Sz*rni nem lesz időm, nem hogy írni.. scratch
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Pént. Jan. 13, 2017 2:00 pm

Niwrok írta:

And Then There Were None


Magunk között szólva a sztori így nagy újdonságot nem rejteget, mert azért az itteni "többség" tudtommal olvasta a könyvet, de az abban esetleg kevésbé járatosak is sejthetik, hogy az "És többen nincsenek" című film nem arról fog szólni, hogy egy bizonyos és elég titokzatos U.N. Owen (V.A. Lacky a magyar fordításban) meghívására egy szigetre vendégségbe érkező tíz ember hogyan fogja megérni a tisztes öregkort.

Még úgy is, hogy a könyvet vagy ötször olvastam, a BBC feldolgozása néha még izgalmas is tudott lenni az apróbb fordulataival, de a legnagyobb újdonság az a jól eltalált, egyre nyomasztóbb és fojtogatóbb légkör volt, ami ezt a villabeli mészár- és ítélőszéket egyre jobban belepi. Mindössze pár apróságot hiányoltam, amiket a stáb nem tartott fontosnak felidézni sem, mert úgy vélték, a történetet mindenki ismeri... illetve egyet nagyon, mert teljesen kimaradt, hogy a gyilkos hogyan választja ki az áldozatait, pedig ez egy érdekes adalék szerintem a történethez.


8/10Az itteni "többség" másik fele valóban olvasta még a múlt században, de megmondom őszintén azon kívül, hogy tudtam a sztori nagy fordulatát, semmire sem emlékeztem belőle. Se nevekre, se karakterekre, se motivációkra - csak annyi maradt meg bennem, hogy valahol a középső bábuk közül van a nem összetört...

Szóval remek kis emlékezetfrissítés volt, kiváló színészgárdával és hangulattal: nekem tök bejöttek a flashbackek is, amikkel felturbózták az amúgy sem unalmas sztorit. Némelyik valóban már-már horrorba hajló hangultúra sikeredett. Egy valamit hiányoltam belőle, egy montázst a végéről, hogy a tettes kivel hogyan, mikor és hol végzett úgy, hogy a többiek nem vették észre. De lehet, ez már az eredetiben sem volt... ez olyan Leslie L. Lawrences...

Köszi az ajánlást, a hiányos emlékeknek köszönhetően kellemes és izgalmas három óra volt. egyetért


.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Pént. Jan. 13, 2017 9:17 pm

R2-D2 írta:

And Then There Were None

Az itteni "többség" másik fele valóban olvasta még a múlt században, de megmondom őszintén azon kívül, hogy tudtam a sztori nagy fordulatát, semmire sem emlékeztem belőle. Se nevekre, se karakterekre, se motivációkra - csak annyi maradt meg bennem, hogy valahol a középső bábuk közül van a nem összetört...

Egy valamit hiányoltam belőle, egy montázst a végéről, hogy a tettes kivel hogyan, mikor és hol végzett úgy, hogy a többiek nem vették észre. De lehet, ez már az eredetiben sem volt... ez olyan Leslie L. Lawrences...

Köszi az ajánlást, a hiányos emlékeknek köszönhetően kellemes és izgalmas három óra volt. egyetért


Ne vitassuk el a Krimi Királynőjének érdemeit Wink . Lőrinc úr is csak tanulhatott tőle Smile .

Spoiler:
 

Örülök, hogy tetszett egyetért .
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Pént. Jan. 13, 2017 9:40 pm

Niwrok írta:

And Then There Were None

Spoiler:
 Nnna, ugye. Ez kicsit hiányzott nekem a végéről. Pedig filmben (képben) ezt tök hatásosan el lehetett volna mesélni. Mindegy, így is jó volt - de hát ugye jó az alapanyag.

Gyerekkoromban rengeteg Agatha Christie-t olvastam, de mindig is ez volt a kedvencem. Ez, akkor, első olvasásra hihetetlenül nagyot ütött, arra emlékszem. peace


.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Ajánlott tartalom
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   

Vissza az elejére Go down
 
Niwrok írásai 1.0
Vissza az elejére 
65 / 66 oldalUgrás a következő oldalra : Previous  1 ... 34 ... 64, 65, 66  Next

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Filmfórum :: Filmek, sorozatok világa :: Kritikák, filmes gondolatok-
Ugrás: