Kritikák, gondolatok a filmek világából
 
HomeCalendarGalleryGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés

Share | 
 

 Niwrok írásai 1.0

Go down 
Ugrás a következő oldalra : Previous  1 ... 5, 6, 7 ... 36 ... 66  Next
SzerzőÜzenet
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Válaszcsapás S3   Hétf. Nov. 18, 2013 9:01 pm

.
Strike Back S3"Don't you know a sympathy fuck when you had one?"

Ha elsőként látom ezt az évadot, akár különállóként, nem folytatásként, akkor is lennének fenntartásaim, de a második évad tükrében annyira semleges kopipészt utánzat volt, hogy azt már nem vettem igazán jó néven. Ugyanazt csinálja, mint az előző évad, de ezúttal sokkal sterilebben.

Ez az évad ugyanis csak abban próbál különbözni az előzőtől, hogy "több". Több akció, több hulla, több kilőtt golyó, nagyobb drámák, több csöcs, nagyobb tét, több mindenből. És a sok "több" közben áldozat lett az a kevés életszerűség és szerethetőség is, a lazaság, ami az összes képregényes-rajzfilmes stíluselem mellett is szórakoztatóvá tette a Cinemax sorozatát, és lett egy lélektelen klón. Hiába van több lőpárbaj aknavetőkkel meg minden, a bele fektetett energia elismerése mellett sem tűntek ezek többnek egy videojáték töltelékjeleneténél, ahol pontosan lehet tudni, hogy 76 arctalan senki lepuffantása után nyílik meg a következő szint, és lehet továbbhaladni. Kevesebb a poén, még Scott is hanyagolja a szexista beszólásokat, meg egyébként is nincs is kivel, mert túl drámaira és nyomasztóra akarta a stáb venni a hangulatot. Ugyanez igaz a védjeggyé vált dugásokra, mert ha legalább annyira abszurdak lennének, mint a múltkori "Gyere, bébi, futás közben van még két percünk...", de egyfelől elképzelni nem tudom, honnan szedtek ennyi baltával faragott arcú nőt (másik végletnek meg ott a milíciavezér nője, akin tisztán látszik a napi egy óra futópad és a modellkarrier), másrészt ezek mind érzékeny szeretkezések, a lelkek megértése és együvé olvadása... Scottnál... Tudtam én, hogy a legrosszabb, ami történhet, ha elkezdenek Scott érzékeny lelkére gyúrni.

Egyértelműen látszik a szándék a komolyságra, érzelmi töltésre, ezért próbáltak a korábbinál szövevényesebb sztorit összehozni, ennek mindenféle lelki válságokat, tragikus emlékeket a részévé tenni, de a készítők ritkán (igazából egyszer, a kivégzésnél) jutottak tovább a giccsnél és/vagy a kínos fordulatoknál, amiket még kínosabb epizódjelenetek színesítenek. Rögtön az elején Stonebridge élete duplán is drámai fordulatot vesz, de ilyenkor azért csak felmerül, hogy biztos adnék-e annak az ideggyenge fickónak éles lőszert a kezébe, aki a játékpisztollyal is bénázik... és mivel az egész drámának az alapja hiteltelen, így egy cseppet sem érdekelt, hogy a szabályok és az utasítások feltétlen hívénél még Pavlov kutyái is nagyobb önkontrollal rendelkeznek, és csaholva fut bosszút állni minden utcasarkon. Ugyanebbe a csapdába esik az évad jobb sorsra érdemes főgonosza, akinek tervét sikerült úgy összekatyvaszolni, hogy van, aki zoknit lassabban vált, mint az öreg "megtámogatandó" országot, hogy a végén "jobb híján" alapon nála is személyes bosszúba fulladjon a nagy machináció. Röhejes apróságokat gyakorlatilag minden epizódból lehetne mondani, kiemelve például a félepizód-zárókat, de a mélypont nálam a "csőcselék" volt: komolyan gondolta bárki is, hogy egy lincselésre kiéhezett tömeg órák alatt arra jut csak, hogy rázza a tyúkketrecnek is gyenge rendőrségi dróthálót?! Na meg hogy kerítésre alig van pénz egy p'csányi rendőrőrsön, de spéci sokkolós lövedékre igen... jajanyámborogass...

Ez most úgy tűnhet, mint egy fikahalom, ami alig hangsúlyozza a pozitívumokat... és ez így is van. Teljesen feleslegesnek tartom ugyanis még egyszer túlragozni azokat a szimpatikus elemeket, amik már a második évadban is benne voltak. A színészekre nem lehet panasz, az akciójelenetek koreográfiája hangulatos, a párbeszédek (a fent már kitárgyalt nyáltengereken kívül) tűrhetőek. Én Afrikával is ki voltam békülve, mert azért a kontinens elég nagy ahhoz, hogy többféle jellegű díszletet adjon, így aztán éppúgy belefér a homoksivatag, mint a lepukkant falvak, városrészek, kontrasztként pedig a luxuslakások és a felső tízezer gazdagsága. Az így is benne van ezekben a jelenetekben, hogy a bemutatott jótékonysági esteken többet költenek a mártásokra, mint amennyi végül egy-egy megsegítendő családhoz eljut...

Vannak jobb pillanatok, mellékszereplők, emlékezetes jelenetek, de a többi mellett ezek is szinte csak arra voltak elegendőek, hogy a végéig eljussak.

7/10, de ezt is nehezen adtam meg, inkább csak az évad második fele miatt.
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Hétf. Nov. 18, 2013 11:50 pm

Niwrok írta:
.
Strike Back S3

7/10, de ezt is nehezen adtam meg, inkább csak az évad második fele miatt.
.
Ismételten egyetértünk. Valami ilyesmit íram én is, csak más súlypontokkal. Smile

Nekem a következő projekt a S4 lesz, kíváncsi vagyok, merre mennek tovább...
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: A biztonság záloga    Szomb. Nov. 23, 2013 9:33 pm

.
A biztonság záloga / SafeMár a borítót olvasva is felszaladt a szemöldököm, elvégre a ketrecharcos-exrendőr még csak hagyján, de ez a zsenikislány vonal elég bizarrnak tűnt, viszont régen láttam vérbeli "B" kategóriás akciófilmet, ezeknél Statham mozijaira bizton lehet számítani, és ezek közül a Safe-re esett a választás.

Mivel ennek a stílusnak alapból megvannak a maga korlátai, így ezekkel nem is érdemes foglalkozni, és akkor a maradék negatívumokat a bevezetőben sorra is vettem. Vagyis azt, hogy az egész alapötlet marhaság. Statham karaktere, ez a Luke se kutyafüle, de benne legfeljebb a töménység zavaró, ahogy az összes 80-as évekbeli akcióklisét megpróbálták egy szereplőbe szuszakolni (mondjuk a "tévedésből elvesztett meccs, ami után kiírtanak egy családot" dolog még ott is erős lett volna, az utána megvalósított "felügyeletről" nem is beszélve). Mei puszta létezése és felbukkanása viszont egy gigantikus kérdőjel: a matektanárát is lealázó, Kínából importált, kiskorú matekzseni, akit a triádok zsebszámológépes PDA-ként használnak, pedig az elektronikus változatnál azért pár fokkal feltűnőbb és "sérülékenyebb", és akkor még hozzájönnek a személyes problémák is... EZMIEZ?! Oké, tudom, már csak egy bánatos kölyökkutya kéne, és kész is lenne a tökéletes film, de engem azért csak megdöbbent, amikor valakinek ilyen messzire gurul a gyógyszere, még akkor is, ha persze, azt is értem, hogy nehéz ebben a műfajban újat, figyelemfelhívót hozni, ez meg legalább az. Az író-rendező Boaz Yakin amúgy meglepetésemre egészen érdekes filmográfiát és egyéb filmes múltat tudhat magáénak, amik közül többet szeretek...

...és igazából ezt is, mert a két főhős abszurditásán túl elégedett voltam a filmmel. Leginkább amiatt, hogy ezeket a karaktereket milyen izgalmas kapcsolati hálóba dobja bele. Bár az első fél óra másról sem szól, mint hogy gubancolódik a Mei-Luke-ruszkimaffia-triádok-korruptzsarukéstársaik ötösfogat, de még utána is akad egy-egy új szál, amik körbehurkolják az egészet. Ez néha zavaró, de általában tetszeni szokott, ha egy film csak "ablak" a szereplők életére, és nem azzal húzzák az időt, hogy mindent előre szájba akarnak rágni. Ilyenkor meg aztán pláne, amikor a bűnszervezetek jó mélyen turkálnak egymás zsebeiben, persze mindenfajta bizalom nélkül, évekre/évtizedekre visszamenően. A Safe csúcspontja nekem az a hatalmi/üzleti/politikai háló volt, amiben nem is az a kérdés, hogy rablók és pandúrok hátbaszúrják-e egymást, még csak nem is az, hogy mikor, hanem minderről még alkudozni is kezdenek, hogy akkor most markolatig szúrnak-e, vagy esetleg bizonyos jutalékok megemeléséért, bizonyos érdekeltségek átengedéséért csak öt centi mélyen. Ez az, amiért egy kicsivel több, mint egy sima alsó-középkategóriás akciófilm.

Mert az, még úgy is, hogy a műfajhoz képest egy kicsit kevés az akciójelenet, meg rövidek is, a már említett drámaiság érdekében, a Luke és Mei között kialakuló kötődésnek nagyobb teret hagyva, ami jó, csak egy ilyen filmet nem ezért kezdek el nézni. Van azért egy szépen koreografált bunyó a metróban, két-három nagyobb lövöldözés és autós üldözés, ahol szerencsére nem csak a kilőtt golyók meg a leamortizált kocsik száma a fontos, hanem a rendezőnek jó pár érdekesebb beállításra is futja (pl.: a visszapillantó tükrös).

Röviden: Az időnkénti érzelgősködés és a röhejes alapsztori ellenére is azt kell mondanom, hogy a Safe összességében egy jó hangulatú és stílusos akciófilm, Statham munkásságának egyáltalán nem válik szégyenére... még ha ez egyeseknek nem is jelent sokat Smile.

7/10

.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Vissza a jelenbe    Szomb. Nov. 23, 2013 11:00 pm

.
Vissza a jelenbe / Hot Tub Time MachineAz "időutazó jakuzzi"... Na most ehhez, meg a fenti "egyenlethez" mit lehet még hozzátenni?! Mit mondhatnék, amitől vonzóbbá tehetném ezt a filmet, vagy amivel kevésbé nagy marhaságnak tűnne? Utóbbihoz nincsenek ötleteim, az előbbivel azért megpróbálkozom Smile.

Mert persze az alapötlet blőd, de attól még szimpatikus ezzel a 3+1 szerencsétlennel (három régi haver -akik egy kicsit távol sodródtak az évekkel egymástól- egészül ki egyikük kocka unokaöccsével), akiket megkeseredett, félrecsúszott életükben egy tragédia kovácsol össze, hogy aztán nem sokkal később egy váratlan lehetőséget kapjanak életük legjobb éjszakájának újraélésére... és esetleg megváltoztatására. Igazából ennyi, egy fejesugrás a rossz házasságokból és a döntések rossz következményeiből a 80-as évek féktelen síparadicsomi bulijába.

Mindezt szerencsére egész fogyaszthatóan és humorosan teszi a film, legfeljebb egy kicsit morbidra véve a figurát (mint a már említett tragédiánál), vagy éppen visszafogottan ordenáréra (a lehányt mókus után most már tényleg kénytelen vagyok új hollywoodi fétisre gyanakodni). A poénok egy része, a legtöbb természetesen a két korszak különbözőségéből adódik, mert mondjuk két évtizede még egy kicsit több kellett a "lájk"-nál egy kapcsolat beindításához, ahogy az időutazóknak meg az megdöbbentő, hogy valaki nemcsak tudja, mi az a walkman, de használja is. Ezen felül vannak vicces jelenetek a szereplők múltjának kissé másmilyen újraéléséből, a maradék meg jön a helyzet abszurditásából.

Érthető módon a húzóneveknek John Cusacknek meg a kb. három jelenetben felbukkanó, a rejtélyes és talányos gondnokot alakító Chevy Chase-nek kéne lennie... de nálam szinte ők voltak a legérdektelenebbek, mert a showt totál elrabolta Rob Corddry! Még csak idén kezdtem felfigyelni a fickóra, szerintem nagyon jó komikus, de itt még a karaktere is annyira tökéletesen seggfej, hogy talán minden percet végigvigyorogtam, amikor a képernyőn volt. Ő a történet kiindulópontja, az ő élete van a legmélyebb gödörben, mégis ő mondja a legjobb poénokat (egyet, Nick "hazatelefonálását" leszámítva), és tök jól áll neki a cinizmus meg a szarkazmus is, miközben neki ez az éjszaka nem is volt olyan kellemes élmény, lévén kétszer is összeverték... amit az események vonalához hűen újra is kell élnie. Na és hát a vége, az mindent visz Very Happy!

Röviden: Lehet ez akármilyen baromság, szinte végig jól szórakoztam, még ha múltidézésből többet is el tudtam volna képzelni. Alig várom, hogy belecsobbanhassak a folytatásba Smile !

8/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Szomb. Nov. 23, 2013 11:23 pm

Miért is gondolom, hogy egyik sem az én filmem???? Smile
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Vas. Nov. 24, 2013 9:30 am

R2-D2 írta:

Miért is gondolom, hogy egyik sem az én filmem???? Smile

Mert talán úgy érzed, hogy mostanában túl sokszor bíztál a véleményemben Smile. Pedig a zsenicsajt leszámítva a Statham-film semmivel sem tűnik rosszabbnak, mint a The Rock mozi, amiről múltkor írtál, a jakuzzis hülyülést, csetlés-botlást meg tényleg végigröhögtük, és gondoltam, hogy hátha az időutazós dolog kiegyenlíti a vígjátékokkal kapcsolatos fenntartásaidat Smile.
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Sleeping Beauty   Pént. Dec. 13, 2013 9:23 pm

.
Sleeping Beauty, avagy "Jelige: perverzek se kíméljenek!"Istenbizony, én elolvastam, miről szól, hogy van egy csaj, aki vállalja, hogy miközben ő aléltan fekszik, pénzért egy elit klub tagjai kedvüket tölthetik rajta. Persze elhamarkodottan, de ebből egészen érdekes drámát tudtam volna elképzelni, hiszen azért eddig eljutni bármelyik félnek, és ezt megélni... vagy lehetett volna akár egy még érdekesebb thriller, az ájultság alatt történtek rejtélyével. Ehelyett enervált életeket láttam... meg más enervált dolgokat, amik nélkül bőven meg tudtam volna lenni ebben a másfél órában.

Ez megint az a típusú film, aminél talán értem és érzem, mi miért van, de a film maga annyira kevés kapaszkodót ad hozzá, hogy az idő jelentős része azzal telt, hogy egyáltalán az eseményeket egy életbe tudjam rendezni. Merthogy ez a Csipkerózsika (Emily Browning számomra továbbra is értékelhetetlen alakításával) nem csak a klubban ernyedt és alélt, hanem a fennmaradó időben is. Semleges guminő-arckifejezéssel tűr és csinál szinte mindent, az egyik munkahelyéről való kirúgására például csak egy "köszönöm" a válasza. Sőt, pontosabb az a jellemzés, hogy hagyja, hogy mindenki azt csináljon vele, amit akar. Talán ha három olyan szitu volt, ami megrökönyödést vagy szabad szemmel látható érzelemmegnyilvánulást eredményezett nála; példaként: ebből az egyik az, amikor a klubban megkérik, hogy a "felső" ajkait rúzsozza pont olyan színűre, mint amilyenek az "alsók"... hagyok időt, hogy leessen... Egyébként csak éber kómában tengette napjait, rakosgatta a lapokat a fénymásolóba vagy törölgette a kocsmaasztalt. Biztosan okkal csinálja mindezt, de a háttérbe az író/rendező asszony nem kívánt betekintést adni.

Pedig hatásos szereplőből, sokkoló vagy éppen megbotránkoztató jelenetekből, mondatokból nincs hiány, de ezek pillanatnyi felvillanások csak, egyre gyarapodó kérdések, amik között az ájult lányon kéjelgő vén kecskékre már-már alig kaptam fel a fejem. Helyette ott volt az elégetett pénz, a lecserélt albérlet, a család jelenlétére utaló egyetlen telefonhívás, a "fogyaszt-e drogot?" kérdés után a visszakérdezés, és mindezeken koronaként a vodkás müzli. Csak a kérdések, válasz sehol; találd ki! Egyedül a végén sejlik fel Csipkerózsika életének szerteágazó szálai között valamiféle kapcsolat, csak akkor már túl későn.

Minden negatívuma ellenére azt kell viszont mondanom, hogy ha egy élet, életek értelmetlenségéről, kilátástalanságáról akarnék filmet látni, akkor ezt nézném meg ismét, annak elgondolkodtató és frappáns. Az egy más kérdés, hogy most ezt az egyszeri alkalmat is túl soknak tartom.

Röviden: Mintha a Sucker Punch-ot nem Zack Snyder, hanem teszemazt Lars von Trier vagy Michael Haneke rendezte volna; szinte ugyanaz az öncélú húspiac az egész, csak a sci-fi-fantasy akcióorgiát felváltotta a melankolikusan drámai művészkedés (ennyivel tekinthető talán többnek annál), célközönségnek pedig a pubertás geek-ek helyett a sznob, de kellően kanos öregurakat képzelhették el.

6/10

U.i.: Nem kell semmit mondanod Smile.
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Pént. Dec. 13, 2013 9:27 pm

Niwrok írta:
.
U.i.: Nem kell semmit mondanod Smile.
.

Akkor nem mondok. Smile Nem terveztem megnézni.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Pént. Dec. 13, 2013 9:55 pm

R2-D2 írta:
Niwrok írta:
.
U.i.: Nem kell semmit mondanod Smile .
.

Akkor nem mondok. Smile Nem terveztem megnézni.


Igen, pont erre gondoltam Smile ... hiszen az eleve fel sem merült bennem, hogy esetleg a pinaárnyalatú rúzs szimbolikáját szeretnéd kifejteni Smile .
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Kick/Ass 2   Kedd Dec. 17, 2013 11:28 pm

.
Kick/Ass 2.
Ritka, hogy egy sorozat részei között ekkora véleménykülönbség legyen nálam, főleg pozitív irányban. A Kick/Ass elsőre abba a zsákutcába futott bele, mint oly sokan, vagyis hogy az egyébként elméletben remek alapötletet, a kicsit gúnyolódó-morbid hangvételt és a hétköznapi hősök sztorit nem tudta a gyakorlatba átültetni. Hiába ütős egy mondattal is a kamerásmobil- és a közöny-kritika, hiába remek figura az apa-lánya igazságosztó erőszak-duó, és a lelke mélyén még Kick/Ass is, de sajnos túlsúlyban van a tinigeek-hangulat, Frank D´Amico időhúzó gengszterkedése és a Vörös Köd nevű szánalomhalmaz. A második részre igazából csak ezen az arányon változtattak, és ez is pont elégnek bizonyult.

Szerencsére maradt az egy pillanatig sem komolyan vehető, ripacskodós-képregényes stílus, a filozofálás a média torzulásairól és a közbiztonság visszásságairól, és mellé jött egy csomó olyan dolog, amit már korábban is hiányoltam. Említés -ha jól emlékszem, egy darab híradórészlet meg egy darab utánzó- szintjén került például eddig csak szóba Kick/Ass, mint jelenség, vagyis hogy Dave "munkásságát" hányan tekintik ösztönzésnek, hogy új alteregót alkotva maguknak segítsenek másokon, vagy éppen hányan találnak menedéket egy maszk mögött saját személyes tragédiáik elől. A dráma új műfaj ebben az elegyben, de jól áll neki.

A JF és benne Jim Carrey igazi plusz, főleg mert ahol a jófiúk csapatba verődnek, ott a rosszak érkezésére sem kell sokat várni, a Vörös Köd satnya lárvájából kibúvó "Muterbe/Ver" és gonosz csatlósai (Zdrasztvujtye, gyévocská!) pedig pont annyi vérfröcskölést, morbiditást és idétlenkedést adnak a filmhez, amennyit az jó szívvel elvisel. A Kick/Ass 2. tele szájjal röhögve gúnyolja ki és vágja gyomorszájon Hollywood összes szuperhősmoziját, amelyek vért izzadnak azon, hogy fenntartsák az illúziót, és a néző ne jelmezes színészek kalimpálását lássa. Ez meg nem pusztán bevállalja a "jelmezes színészek kalimpálását", de még ki is kacsint a "valóságra", a maszkon túli világra, ahol a vér az vér, a veszteség az veszteség, és ahol a "következményeket" nem tünteti el a digitális varázspálca, a félrenéző kamera és az amnézia. A film csúcsa volt nekem, hogy minden abszurditása és a kib*szott színpadiassága ellenére is negyed órára (a temetői jelenet és az azt követő üldözés idejére) képes volt valószerűbb lenni, mint az idén júniusig általam látott akciófilmek kábé összesen! És nahát, így rögtön tudtam izgulni rajta, rögtön jött az akciófilmeknél régen tapasztalt érzelmi hatás, például egy kis beleborzongás a Ralph bácsinál tett látogatás rideg kegyetlenségébe vagy a szaporább légzésszám és pulzus!

Abban persze még lett volna mit javítani, hogy a történetszálak egy kicsit jobban összefonódjanak, hogy kevésbé legyen olyan érzete a nézőnek a film kétharmadában, mintha három különböző film snittjei keveredtek volna össze a vágóasztalon. Különösen igaz ez Hit Girl mellékvágányára, ezúttal ugyanis ő a soros, hogy a tinivilág kihívásaival szembenézzen egy kis Bajos csajok utánérzésben. Remek paródia ez is, csak Chloë Grace Moretz találhatta furcsának, hogy idén kétszer is kijutott neki ebből a "kiközösített középiskolás kiscsaj különleges képességekkel"-szerepből (a másik ugye a Carrie).

Ha pont ez utóbb említett szakaszból a "rókarudi" kimaradt volna (azt már azért kicsit soknak éreztem a fricskából, meg mostanában amúgy is feltűnően sok a hányás a filmekben), akkor talán járna a maradék pont is, mert a Kick/Ass 2. nekem emlékezetesen szórakoztató élmény volt, de így "csak"...

9/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Szer. Dec. 18, 2013 12:01 am

Niwrok írta:
.
Kick/Ass 2.

9/10
.

Erre viszont elkergetni sem tudsz, bármennyire is dícséred. Smile
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Upside Down   Csüt. Dec. 26, 2013 1:06 pm

.
Upside Down, avagy "Erősebb-e a szerelem a gravitációnál?"Végre! Végre egy olyan film, ami nem pusztán megteremteni és felvázolni képes egy izgalmasan valószerűtlen, mégis valós társadalmi problémákat leképező világot, hanem meg is tölteni tartalommal, és nem csak tíz percnyi izgalomra meg pár utalásra futja az ötletből.

Mint több társának (pl.: Lopott idő) az alapja ennek is a gazdasági egyenlőtlenségek bemutatása, és ehhez a "segédlet" egy világpár, két, saját gravitációval rendelkező földszerű bolygó, melyek különleges szabályok szerint összekapcsolódtak, és állandó távolságot tartva egymástól keringenek a Napjuk körül. A világok anyagaira csak a saját gravitációjuk hat, az vonzza őket, legyen az szerves vagy szervetlen, ezért ember és anyag normál erőbefektetéssel (nem nagyobbal mint mondjuk felmenni egy lépcsőn) szabadon mozoghat Fent és Lent között, a másik világ gravitációjának erőterében azonban csak rövid időt bírnak ki, mert felizzanak és végül elégnek. Aztán persze az emberi korlátok is kialakultak, Fent világa ugyanis a saját kiváltságait és gazdagságát (amely egyébként Lent erőforrásainak kiszipolyozására épül) féltve erőszakkal fogja vissza a "beszivárgókat", legyenek azok tolvajok... vagy olyan "távkapcsolatban élő" szerelmesek, mint Adam és Eden. A gravitációk és annak korlátai a kulcsai a film mindkét szálának, izgalmas vagy éppen megmosolyogtató jeleneteket és fantasztikus látványvilágot teremtve.

Utóbbi az, ami egy pillanatra sem engedi el a néző figyelmét. Két föld egymás felé fordítva, épp csak egy kis természetes fénysávot beengedve a köztes térbe, Fent mesterséges fényekkel élénkké és vibrálóvá tett világa, mely fakó Napként világítja meg a szivárgásoktól amúgy is folyamatos olajesővel szennyezett és mocskos Lentet. A TransWorld központja, ahol "padló" és "plafon" csak viszonyítás kérdése (...lenne, ha érezhetően nem lenne Fent-központú a világnézet, még az olyan egyszerű dolgokban is, mint a lift), és emiatt az emberek egymás feje felett dolgoznak a peremvidéken, jelezve a gravitációk éles határát. Egy pohár ital, egy étterem, egy mosdó, egy régi léghajó roncsa... legyen az monumentális vagy éppen egy gombnyi apróság, a tárgyakkal és a kameranézet váltogatásával (nehezen megszokható, de tökéletesen érthető eszköz a sok fejtetőn álló felvétel) emlékezteti a film a nézőket, hogy hol is járunk... már ha ehhez a rengeteg "hideg", kék filter, a stilizáltan idilli hegyvidéki tájak vagy a tonnányi CGI nem lenne elég.

Tulajdonképpen ezek a film legerősebb eszközei, nekem a szerelmi szál már csak hab volt a tortán, ami képes volt egy kis mesét és "rózsaszínt" csempészni ebbe az amúgy meglehetősen rideg és érzéketlen világba. Az ilyen filmeknél mindig megvan az a hiányérzet, hogy az izgalmas világból lásson az ember többet, és ennek ellentételezésére a forgatókönyvírók általában két eszközt szoktak használni: a romantikát és/vagy a világmegváltó küldetést. Az Upside Down a messiáskodást hivatalosan is eltette az elméleti folytatásra, a szerelmi szála a maga bohóságával, az érzelmei tisztaságával és egyszerűségével, a lelkesedésével, a kitartásával és a furfangosságával viszont pont az, amit bárki szívesen megtapasztalna, ahol érdemes a szereplőkért izgulni, drukkolni nekik, hogy egymáséi lehessenek, még ha egy világ választja el is őket egymástól. Éppen ezért az egyetlen dolog, amin megbicsaklott nálam a film, az az amnézia-szál felesleges időhúzása volt. Adamet és Edent a film kb. húsz percére ugyanis nem két világ, "csak" némi emlékezetvesztés távolítja el egymástól, mintha a "két világ" nem lenne amúgy elég, aztán pár kínos közjáték után hopp!, vissza is térnek az emlékek.


8,5/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Csüt. Dec. 26, 2013 1:57 pm

Niwrok írta:
.
Upside Down

Hurrá! Ennek kimondottan örülök, hogy neked is bejött. SmileSmile
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Csüt. Dec. 26, 2013 4:21 pm

R2-D2 írta:

Upside Down

Hurrá! Ennek kimondottan örülök, hogy neked is bejött. SmileSmile


Köszi, bár én ebben azért olyan nagy kockázatot az első plakátképek óta nem láttam Smile.

Jó volt, hogy a készítők tényleg majdnem végig figyeltek arra, hogy betartsák a saját maguk által felállított szabályokat, ami számomra minden filmnél a "varázslat" kulcsa, és majdnem minden képkockára tettek valami kis utalást, érdekességet. A "majdnem" az igazából egy kis következetlenség volt, legalábbis ha jól értettem, hogyan működik Fent és Lent, akkor...

Spoiler:
 

És az általánosságokon túl is volt jó pár jelenet, amit biztosan megjegyzek:

Spoiler:
 
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Csüt. Dec. 26, 2013 4:43 pm

Niwrok írta:
A "majdnem" az igazából egy kis következetlenség volt, legalábbis ha jól értettem, hogyan működik Fent és Lent, akkor...

Spoiler:
 
.

Spoiler:
 

Nem vitás, valamikor újra fogom nézni. Jó lenne, ha megjelenne itthon is.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Ajánlott tartalom
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   

Vissza az elejére Go down
 
Niwrok írásai 1.0
Vissza az elejére 
6 / 66 oldalUgrás a következő oldalra : Previous  1 ... 5, 6, 7 ... 36 ... 66  Next

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Filmfórum :: Filmek, sorozatok világa :: Kritikák, filmes gondolatok-
Ugrás: