Kritikák, gondolatok a filmek világából
 
HomeCalendarGalleryGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés

Share | 
 

 Niwrok írásai 1.0

Go down 
Ugrás a következő oldalra : Previous  1 ... 28 ... 53, 54, 55 ... 60 ... 66  Next
SzerzőÜzenet
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: A hajsza / The Fall S2   Csüt. Okt. 22, 2015 5:23 pm

.
A hajsza / The Fall S2Egy hét telt el azóta, hogy a sorozatgyilkos Paul Spector felhívta a nyomozást vezető Stella Gibsont, hogy kiélvezve a győzelmét, amit a visszavonulása jelent, elbúcsúzzon tőle. Csakhogy a dolog fordítva sült el, és a férfi dühösen hajította el a telefont, ahogy Stella még azon keresztül is képes volt megalázni, impotensnek és gyengének nevezve őt, és ahogy sorra tárta fel mindazokat az információkat, amiket kiderített Paulról, ezzel elárulva, hogy sokkal közelebb járnak hozzá, mint ahogy azt a férfi hitte. Azóta Paul egy skóciai utazás keretében megpróbálta helyrehozni a dolgokat Sallyvel, a feleségével, de láthatóan ez kudarccal végződött, Stella pedig leginkább az életben maradt, de amnéziában szenvedő Annie-t próbálta kihallgatni, szintén sikertelenül.

Hát, ez a startpisztoly igencsak besült... Annyira jó és izgalmas folytatást tudtam volna elképzelni ennek a sorozatnak, hogy csak na! Fotelbe szögezős volt a finálé, ahogy Paul és Stella is elszólták magukat, és mindkettő megtudott a másiktól olyat, ami egyiknél a nyomozás, a másiknál a menekülés szempontjából fontos lehetett, és mindkettő olyan volt, amiért állati jó versenyfutást lehetett volna rendezni az idővel. Ehelyett már maga az egy hetes kirándulás / tökölés is kiábrándító, és még azt elfogadom, hogy Stellának nem esett le, miért fontos, ahogy Paul a körömlakkról beszél, de hogy Paulnak ráért egy hetet, hogy megkörnyékezze Rose-t, az mindennel szembemegy, amiért ez a figura érdekes volt számomra. Amúgy is teljesen más a stílus és a tartalom. A rendőrség korrupciós ügyei kompletten kukába kerültek, Moore-ékat, akiket eddig folyamatosan mutogattak, összesen kétszer említik meg, pedig azért ott is zajlanak az események, ettől pedig Belfast és az ott lakók sorsa majdnem kikerül a témák közül, helyette Burns csak a költségvetés miatt pampog. Paul nem vadászik, így nincsenek lassú becserkészések és újabb áldozatok, Rose-t is csak tessék-lássék rabolja el, olyan abszurd körülmények között, hogy nem is értettem az egészet. Az első két rész pár jelenetet leszámítva dögunalom (például a vonatost a szöszivel, az azért elég húzós), inkább csak felmelegíteni jók a szálakat, és a legrosszabb, hogy miközben Paul tojást süt, Stella meg úszik, az amúgy is irritáló 16 éves csitri, Katie kerül előtérbe, miután Paul egyre jobban belegabalyodik a saját, gyengén összetákolt hazugságaiba, a csajt meg teljesen bepörgeti a férfi testi közelsége, az összegyűlt információk hatalma és a potenciális gyilkossal való kapcsolat izgalma. A baj csak az, hogy ebben szinte semmi kihívás, és így feszültség sem. Elvégre mekkora kunszt lehet "Mr. Szürkének" az ujja köré csavarni egy lázadó, túlfűtött tinédzsert? Még jó, hogy múltkor dicsértem a Hajszát, hogy mennyire nem erőlteti túl a kliséket, erre itt rögtön kimaxolja az egészet ez a Katie-vonal, és persze amikor pap kerül a karakterek közé, annak is muszáj egy önhitt, pedofil majomnak lennie!

Szívesen mondanám, hogy azért a harmadik résszel helyére kerülnek a dolgok, az első kettőn csak át kell esni, mint a náthán, de nem így van. Az igaz, hogy addigra tényleg elindul a várt macska-egér játék, ahol folyamatosan változnak a szerepek, de ez csak lassan történik, inkább csak az évad második felében. Paul annyi nyomot hagyott hátra, hogy ennyi erővel kolomp is lehetne a nyakában, és tényleg ott jár mögötte a rendőrség, gyűjtögetik a bizonyítékokat, vizsgálódnak, lehallgatnak, de ezekben megint nem a feszültség van, inkább az időhúzás és az értetlenkedés. Minden nyom pontosan akkor kerül elő, amikor arra dramaturgiailag szükség van, így viszont az egész csak kivárás, csekély izgalommal, amit leginkább csak az egyre nevetségesebb véletlenekkel próbálnak pörgősebbnek láttatni, de az illúzió rohadtul nem működik. Mégis mit lehetne arra mondani, amikor a lehallgatót telepítő zsaruk egyike akkora balfasz, hogy a padláson rossz helyre lépve átszakítja a hálószoba plafonját, és akkor hú, az az izgalom, hogy mit találjanak ki a bénaságukat leplezendő?! Na és a mindig a "legjobbkor" felbukkanó Jimmy, aki véletlenül pont arra jár, meg a haverja is véletlenül ott nyaral... Nem érződik a lassan szoruló hurok, ahogy az sem, hogy Paul különösebben ki akarna bújni belőle, sőt, nagyon is provokál, a zsaruk meg úgy hagyják sétálgatni, mintha nem lenne éppen elég bizonyítékuk ellene legalább egy előzeteshez. Komolyan mondom, néha azokat a jeleneteket élveztem a legjobban, ami független volt a szereplőktől, csak aprólékosan bemutatták azt a fajta rendőri munkát, amikor arra van is pénz.

Krimiként talán még vannak erős jelenetek, kellemes pillanatok, de a drámai vonások jelentős része elveszett a Hajszának a második etapra, amiért különlegesnek és igazán érdekesnek tartottam. Az amúgy is időhúzós életképek már nem tesznek hozzá semmit a karakterekhez, ráadásul melléjük bejöttek a rövid szürreális jelenetek, ahogy belenézünk Stella és Paul álmába is, igaz, csak egyszer-egyszer. Míg az első évadnak külön érdekessége volt Paul bujkálása a családja elől, itt a család teljesen súlytalan, pedig Sallynek lenne éppen elég dilemmája azzal, hogy Paulnak higgyen vagy Katie-nek, és mindössze Oliviának van egy olyan jelenete, ami újdonságot jelentett az egyszerű leleplezések, lebukások között. Stella ráadásul teljes jellemváltozáson megy át, amikor eddig ő volt a jégkirálynő meg a femme fatale, most meg többször is elérzékenyedik, már a férfiakkal sem olyan kemény, és nem egyszer ki is hozzák a sodrából, kibillentve a férfiakat megbabonázó kisugárzásából. Mindennek a végkifejlet és az egész évad árnyékában húzódó gondolat miatt még akár lenne is értelme, Stellán keresztül vizsgálva az eseményeket más megvilágításba kerülhetnek Paul tettei (sőt, igazából egyedül úgy lesz értelmük), de a kínos lassúsággal felhúzódó rugó ezúttal elég rozsdás és nyekergős, másrészt nem is dörren akkorát, mint legutóbb.

Megint a szokásos "hibámba" estem, de ez már így marad: szinte csak negatívumokról írtam, pedig vannak jó dolgok is a Hajszában, nagyon is (pl.: Rose videója, és arra Paul "válasza"), de stílusjegyek közül szinte csak olyanok, amik már az első évadban is jók voltak (így azokról minek írjak?), a változások szinte mind az élmény és a hangulat ellen hatottak. Állítólag lesz harmadik évad, lezárandó a kisebb cliffhangert a végén, de már ez az évad sem tudott igazán mit kezdeni a témával. Pont az a másfél óra volt felesleges, amennyivel több volt, újabb öt részt szánni arra az egyetlen nyitva maradt kérdésre meg durván sok lenne... a stábnak is, de főleg nekem. Ez így volt kerek egész, köszönöm.

7/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Pént. Okt. 23, 2015 12:11 pm

Niwrok írta:

A hajsza / The Fall S2

Megint a szokásos "hibámba" estem, de ez már így marad: szinte csak negatívumokról írtam, pedig vannak jó dolgok is a Hajszában, nagyon is (pl.: Rose videója, és arra Paul "válasza"), de stílusjegyek közül szinte csak olyanok, amik már az első évadban is jók voltak (így azokról minek írjak?), a változások szinte mind az élmény és a hangulat ellen hatottak. Állítólag lesz harmadik évad, lezárandó a kisebb cliffhangert a végén, de már ez az évad sem tudott igazán mit kezdeni a témával. Pont az a másfél óra volt felesleges, amennyivel több volt, újabb öt részt szánni arra az egyetlen nyitva maradt kérdésre meg durván sok lenne... a stábnak is, de főleg nekem. Ez így volt kerek egész, köszönöm.

7/10


hmmm Ugyebár én ezt anno felírtam a cetlimre (sokadiknak), de most kissé hátrább szorult. Viszont: ha én megnézem, megnézem majd a harmadikat is, aztán elmesélem a végét... tongue

De vélhetően ez csak 2016-ban lesz, a három évad egyben. Addig meg pont jól elfelejtem, mit is írtál róla. Very Happy
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Who am I: Egy rendszer sincs biztonságban / Whoami - Kein System ist sicher   Szomb. Okt. 24, 2015 10:59 am

.
Who am I: Egy rendszer sincs biztonságban / Whoami - Kein System ist sicherAhogy említettem, amúgy is hasonló témában terveztem mostanában sorozatot nézni, így arra éppen jó felvezetésnek tűnt ez a friss kedvcsináló, ezért is lehet az, hogy a bővített ajánló megírása után még alig hűlt ki Artu billentyűzete, és máris koptatom a sajátomat Smile .

Pedig az elején még olyan sokat nem adtam volna azért, hogy nem az ezeregyszer látott sablon felemelkedéstörténetet fogom látni, amiben a "láthatatlanul élő Ben végre megtalálja azt a társaságot, amivel kitűnhet, meglesz a siker, a csaj, a kocsi, a hírnév, a pénz, és egy átverés után ugyanolyan gyors lesz a magaslatról a zuhanás is. Ez látszott messziről, már amikor elkezdődött a kihallgatásos-vérfürdős keretsztori, és később sem hagyott alább a tombolós bulijelenetekkel, ami laza meg zajos meg piás, csak épp elég unalmas is. Úgy az első fél órában a szélsőjobbos animáció kötötte csak le a figyelmem, és az, ahogy a szintén elég egydimenziós karakterek elkezdtek valamennyire érdekesek lenni. Elsőre még talán Stephan volt valamennyire különleges, mert Max nekem sokszor csak egy pojáca volt, bármennyire is tudta fokozni a partihangulatot, Paul meg annyira az anyja pincéjében élő, hájas, szűz geek archetípusa volt, hogy már fájt, ráadásul nincs is szinte semmi szerepe. Utólag egy árnyalatnyi drámaiságot adott az egésznek a CLAY tagjainak motivációja, hogy mind a négyen más okból kerülhettek a hackercsapatba.

A második körben már sokkal összetettebb lett mindez, egyszerűen azért, mert rengeteg benne a hivatkozás, az összehasonlítási alap és a kellemes filmes emlék. Mondtam már, nem kell feltalálni a spanyolviaszt, ha a már korábban látott elemeket egy film újszerűen tudja összeilleszteni, attól már lehet nyert ügye. Itt felsorolni is elég ezeket, mert ugyan Artu csak egyet emlegetett, de én "találtam" még legalább ötöt, amik között még a saját filmünk, az Élet-mentés is befigyelt Smile . Ezen kívül a valós életbe is van kikacsintás a virtuális világból, ahogy a CLAY maszkjai visszautalnak az Anonymusra, vagy ahogy az egész koncepcióban felsejlik egy kicsit a Wikileaks, a végén egy bónusz Julian Assange utalással. Ott van az darknet "ötlete", amiről nekem kapásból a Shadowland ugrott be (a Shadowrun világának saját darknetje, az árnyvadászok fő virtuális információszerző és találkahelye), de ilyen egyébként valóban van, a Dark Weben virágzik a fegyverek, az emberek és a drogok online shoppingja, a sok egyéb árnyéküzlet mellett. Ez utóbbi, a maszkos-metrós részek ráadásul abszolút látványosak, remekül feldobják a hangulatot, és az "eszközkezelésen" keresztül egy kicsit "kézzelfoghatóbbá" teszik azt, ami csak pár kódsor egy programban.

De egyébként a stábnak amúgy sincs oka szégyenkezni, szerintem minden klappolt, amennyire azt egy ilyen szintű filmtől elvárhatom. És a sok utalás mellett tényleg belefér még egy kis figyelmeztetés is az informatika "veszélyeiről", még akkor is, ha a CLAY akciói inkább csak a gúnyolódást és a botránykeltést szolgálták is, és a srácoknak volt valamifajta önkritikájuk, nem voltak elsődlegesen rosszindulatúak (a "Sorry" hatalmas volt Smile ). De azért nem árt, ha a kedves néző észben tartja, hogy nem mindenki ilyen anarchista kis hülyegyerek, mert ha így lenne, akkor nem lenne annyi csalás, nem lenne sokmilliárdos üzlet a számítógépes adathalászatban és vírusokban, és az emberek nem lennének ennyire kiszolgáltatva, amiről egyébként fogalmuk sem nagyon van. Nem kell paranoiásnak lenni, de a lassan mindent behálózó programok között bármikor lehet találni olyat, amin keresztül be lehet szivárogni. Éppen nemrég láttam egy cikket arról, hogy az autók ma már guruló számítógépek, így ugyanúgy hackelhetők, akár a kormány vagy a fék is. A kedvenc példám meg a facebook, mert szoktam volt mondani, hogy ha az embereket köteleznék azon adatok nyilvánossá tételére, amiket örömmel posztolnak ki, a magánélet szentségére hivatkozással mind mélységesen fel lennének háborodva. Ja, és hogy hivatalosan törvénytelen, hogy a munkáltatók felhasználják a facebookon levő adatokat; ki nem szarja le, amikor mindegyik csinálja?! A facebook a kissé még tökéletlen, virtuális "grain", és még pár év, aztán ahogy annál, úgy ennél is "gyanús" lesz, ha valaki kimarad vagy valami hiányzik. És éppen ez a fogalmatlanság teszi "hackelhetővé" az embereket, minden rendszer leggyengébb láncszemét, hiszen minden hiba, minden rés a pajzson emberi mulasztás, felkészületlenség vagy alaposság eredménye. 100%-os biztonság nincs és soha nem is lesz, de legyen a bizonytalanság bármilyen kicsi, annak 100%-ig szar lesz, aki beleesik a hibahatárba.

De a sok lelkesedés mellet azért nekem is volt olyan dolog, ami nem jött be, és az nem a gépzene -én sem rajongok mindegyik fajtájáért, de ennek is megvan a helye a zenei világomban-, hanem éppen az említett emberi hülyeség. Egy jelenetet leszámítva ugyanis tök hihető az, hogy a CLAY tagjai úgy mennek be mindenhova, mintha csak Mentos-reklámot forgatnának, nem a magabiztosságuk miatt, hanem mert annyira magától értetődő, hogy kb. két másodperc alatt tudnak csinálni egy hulladékudvarba belépőkártyát, hogy kár is lenne ennek mutogatására pazarolni a drága műsoridőt. Ez az egy pedig az "elvesztettem a pénztárcámat"-rész; semmi értelme annak, hogy az őr nem tartja végig szemmel Bent, mintha figyelni őt pénztárcakeresés közben az étkezőben túl szemérmetlen lenne.

Ebben megvan a lehetőség, hogy maradandó legyen Wink . A kezdeti nehézkes indulás után, ahogy az adrenalin felpörög, ahogy kiderül, hogy ez a dolog nem csak virtuális, igenis vérre megy, és bárki könnyen, de végzetesen elbízhatja magát, rendesen kinő a film a saját árnyékából, és igencsak frappáns fináléval ajándékozza meg a nézőjét.

8,5/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Szomb. Okt. 24, 2015 12:33 pm

Niwrok írta:

Who am I: Egy rendszer sincs biztonságban / Whoami - Kein System ist sicher

Ebben megvan a lehetőség, hogy maradandó legyen Wink . A kezdeti nehézkes indulás után, ahogy az adrenalin felpörög, ahogy kiderül, hogy ez a dolog nem csak virtuális, igenis vérre megy, és bárki könnyen, de végzetesen elbízhatja magát, rendesen kinő a film a saját árnyékából, és igencsak frappáns fináléval ajándékozza meg a nézőjét.

8,5/10

YESSSSS! yeah yeah yeah yeah yeah

Örülök, hogy most egyetértünk...

Igen a pénztárcakeresés tényleg kínos, azt el is felejtettem....
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Mr. Robot S1   Csüt. Okt. 29, 2015 7:19 pm

.
Mr. Robot S1Amúgy is volt (itt meg lesz) pár sorozat az idei kínálatból, amik felkeltették a figyelmem, de erről több helyen is jókat hallottam, a téma is érdekesnek tűnt (hackelős dráma), így elsőre ezt választottam ki. Ezért is jött jól a Whoami, mert az jó volt annyira, hogy kellemesen ráhangoljon a témára, de azért bőven hagyott helyet a fejlődésre, amit a Mr. Robot tölthet majd be... legalább félig sikerült is neki.

Elliot kettős életet él. Nappal egy kiberbiztonsági cég, az Allsafe egyik billentyűzetpüfölő droidja a sok közül, amelyik munkát több okból is utálja (leginkább mert a fő megrendelő az E Corp, egy hatalmas, szerteágazó tevékenységű cégbirodalom, amit Elliot következetesen Evil Corpnak hív és hall), éjszakánként viszont ugyanezzel a szaktudással afféle igazságosztó. Ő az informatikai világ Sherlock Holmesa, aki bárkivel is kerül kapcsolatba, a következő lépés az, hogy teljeskörűen feltöri az alany életét a világhálón keresztül, kihasználva a gyenge jelszavakat, az elavult biztonsági rendszereket, így ismerve ki annak titkait, szemétségeit, de akár azt is, hogy hogyan lehet személyes hasznot húzni belőle, hiszen ahogy Elliot is mondja, a kezelhető méretű idiótaság még mindig lehet jobb, mint a bizonytalanság és a lebuktatással járó következmények. A gond például rögtön az, hogy a srácnak ez a kapcsolatteremtős dolog nem nagyon megy, elég komoly szociális fóbiái vannak, amit megfűszerez egy kis paranoia. Miközben abban sem biztos, hogy vannak-e hallucinációi, a biztonság kedvéért rendszeresen fogyasztott morfiummal próbálja megfékezni azokat és a "rohamait", az esetleges függőség ellen pedig precíz szabályokkal és egy újabb gyógyszerrel védekezik; ez a körülbástyázottság, az előrelátás és az egymásra épülés Elliot életének minden pontját meghatározza. Élete legszorosabb kapcsolatai három emberrel ápolja, három nővel: Andreával, a gyerekkori barátjával, aki szintén az Allsafe-nél dolgozik, és Elliot a balfék, hűtlenkedő pasiját csak azért tűri meg mellette, mert attól fél, utána csak még rosszabb, esetleg egy kevésbé idióta jönne, aztán Kristával, a pszichológusával, akinek szintén nincs túl jó "radarja", ha férfiakról van szó, és ott van még Shayla, Elliot dílere. A dolgok akkor látszanak megváltozni, amikor egy, az E Corp szervereit ért támadás kapcsán egy anarchista hacker csoport, a Mr. Robot vezette fsociety felbukkan Elliot életében, és megpróbálják rávenni a srácot arra, hogy csatlakozzon hozzájuk az E Corp elleni harcukban, melynek végső célja az adósságok eltörlésével megrengetni a pénzügyi piacokat... de ahhoz még az E Corpnak és annak pragmatikus, cinikus és a végletekig törtető vezetőjének, Tyrell Wellicknek is lesz pár szava.

A srác jó, nagyon jó, és ez egyaránt vonatkozik a karakterre és az azt megformáló Rami Malekre. Elliotnak kb. 3 percébe került, hogy lenyűgözzön, és már azon az egy jeleneten is átjött, hogy mennyire eltalált és kifejező a stílusa, leginkább a hangja. A kicsit gépies, elfojtott beszédében benne van a szakmaisága (mert persze utalásként ott az anarchisták nevében is a Mr. Robot, de az "igazi" természetesen maga Elliot, a nullák és egyesek között élt, program- és rutinszerű életével), és még az is, ahogy gyakorlatilag minden kimondott szóért meg kell küzdenie, hogy ne kapja el egy egyelőre a négy fal közé kényszerített, a magányából eredő pánikroham. Rendkívül jó a képzeletbeli baráttal megoldott narráció, amivel bele lehet bújni Elliot fejébe, ahol szinte követhetetlenül cikáznak a gondolatok, állandó dilemmázásra kárhoztatva a srácot, leginkább azügyben, hogy a képességeivel és a már megszerzett tudásával melyik oldal felé tegye le a voksot, de ezek, mint ahogy cinikuséknál lenni szokott, bármennyire is próbálnak a moralitáson vagy az empátián alapulni, mégis elég sokszor csak a személyes előnyök irányítanak a háttérben.

"Akinek" tetszett Smile , hogy a Whoami mennyire összetetten és a valósághoz kötődően mutatta be azt az informatikai világot, amiről a hétköznapi embereknek elég kevés tudásuk van, az nyugodtan megmártózhat a Mr Robotban is. Itt is előkerül sok minden, például a Tor (ez a darknet egyfajta keretprogramja), az Occupy mozgalom, és ugye vannak megint anarchistáink. Amit itt ezügyben leírhatnék, azt már nagyjából megtettem legutóbb, és bár a hackelés ezúttal nem olyan látványos (nincs "metrózás" Smile ), viszont legalább önkritikusak magukkal az írók, és a hackerek szájába adva beszólnak maguknak, hogy "valahol" írók éppen azon vannak, hogy újabb fals képet alakítsanak ki a tévénézőkben a hackerektől. Annyit tennék hozzá: a gyereknek megtanítják a szülei, hogy ne fogadjon el idegentől cukorkát; na, hát felnőttkorban kb. ugyanennek kéne lennie, hogy nem fogadunk el "zenei" CD-t, cukicicás honlapot meg képet jessicaalbasegge hashtaggel "idegentől", bármilyen csábítónak is tűnik a felkínált dolog, mert aztán az ember könnyen csalók és zsarolók "hátsó ülésén" köthet ki, amikor a "kedves bácsi" kérni fog valamit, vagy egyszerűen elveszi.

Ugyanakkor Elliot is tudja, hogy sem program, sem ember nincs meg bugok nélkül, így ez a sorozat sem... Nekem ilyen volt az, hogy Elliothoz képest a többi szereplő sajnos eléggé lemaradt. Az összefoglalóban leírt "három grácia" induláskor nagyon bejött, vártam, hogy ezt a helyzetet Elliot hogyan kezeli az egyre fokozódó nyomás alatt, de csalódásként az írók hosszabb-rövidebb időre hanyagolni kezdték őket, és helyettük behoztak egy negyedik csajt, Darlene-t, akit viszont az őt játszó Carly Chaikin miatt nehezen tudtam komolyan venni, mert elkövettem azt a hibát, hogy láttam őt a Suburgatoryban a kívül szőke - belül üres Daliaként. Egyébként is, az egész hackercsapat lapos, mint a rizspapír, többségükre két mondatot se nagyon szánnak, és bármilyen misztikus is, sokszor éppen a "címszereplő" Mr. Robot, azaz Christian Slater volt a leggyengébb láncszem... és hogy mindez okkal történik, vagy legalábbis amit utólag kitaláltak ennek indoklására, az túl későn jött ahhoz, hogy még helyre tudta volna rázni a hangulatom. Szintén elszalasztott lehetőségnek tartom Tyrell Wellicket, mert amilyen visszataszító és riasztó, ettől pedig izgalmas volt elsőre a hideg szociopata cégvezér, annyira szétcsúszott, és egy nyüszítő idegbeteg lett a végére, akit a nem kevésbé rideg és szociopata asszonykája tart rövid pórázon. Azt kell mondanom, aki a mellékszereplők közül stabilan kiemelkedőnek tartottam, és nem csak egy beváltatlan ígéretnek, az Fernando Vera, pedig talán három epizódban szerepel csak, de Elliot Villar ennyire jól hozta a kicsit paranoid, kevés lelkiismerettel megáldott orgazdát.

Továbbá lehet, hogy ezek elengedhetetlen kellékei egy ütős drámasorozatnak, csak én nem értek hozzá, de bizony a kóros ötlethiány és időhúzás iskolapéldájának tartom, amikor az egyébként tényleg ötletes fordulatok és meglepő események mellett idővel a leülepedő sztori feldobására gyorsan bevágnak érzékien smároló csajokat, egy drogos lázálmot nagyon mély mindfucknak álcázva, vagy úgy egyáltalán bármit, aminek Wellickék szexuális és társasági életéhez köze van (ami röviden olyan, mintha E.L. James írta volna a Fiúk a klubbólt). A forgatókönyvírók "távirányítója" a misztikus kínai hackercsapat is elég utált szereplő volt (de a futárjukat/összekötőjüket, Ciscot például pont bírtam), ami pont akkor tűnik el, amikor stáb alibizik pár részt, aztán hipp-hopp, egyszer csak úgy döntenek, hogy mégis részt akarnak venni a buliban. Az évad közepe a Vera-szál ellenére is vergődés, háttérben futtatva az érdekesebb szereplőket (köztük magát Elliotot is, fóbiástól, igazságosztóságtól, behozva az évekig érlelt bosszút a képbe), és ez a "laggolás" eléggé kiábrándító, ahogy az is, ahogy ennek leplezésére véletlenszerű hullákkal dúsítják fel az évadot, az eseményeket meg úgy csavargatják, mint a mosott ruhát, mintha ettől önmagában érdekesebb lenne a Mr. Robot. Tudom, hogy én vagyok a kivétel, de nekem nem volt az.

Spoiler:
 

Megint egy olyan sorozat, ami egy szuperizgalmas karakter köré hangulatos témát és érdekes kapcsolati hálót sző, aztán mintha a stáb kétségbe esne az újszerűségtől és az összetettségtől (kvázi a melótól), rögtön kidobják a szereplők felét, a másik felére meg rákényszerítik az unásig ismert hűha-kliséket mindenfajta előkészítés nélkül, hogy "ecsém, na itt most akkor rohadtul meg kell lepődnöd". Így csak azt érték el, hogy jó sorozatnak tartom a Mr. Robotot, de "bugos", ami miatt a kezdeti érdeklődésem és lenyűgözöttségem majdnem teljesen elfogyott a végére.

7,5/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Pént. Okt. 30, 2015 12:06 am

Niwrok írta:
.
Mr. Robot S1

Megint egy olyan sorozat, ami egy szuperizgalmas karakter köré hangulatos témát és érdekes kapcsolati hálót sző, aztán mintha a stáb kétségbe esne az újszerűségtől és az összetettségtől (kvázi a melótól), rögtön kidobják a szereplők felét, a másik felére meg rákényszerítik az unásig ismert hűha-kliséket mindenfajta előkészítés nélkül, hogy "ecsém, na itt most akkor rohadtul meg kell lepődnöd". Így csak azt érték el, hogy jó sorozatnak tartom a Mr. Robotot, de "bugos", ami miatt a kezdeti érdeklődésem és lenyűgözöttségem majdnem teljesen elfogyott a végére.

7,5/10
.

Nem baj, attól még megnézzük! Wink

Köszi! taps

.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Pént. Okt. 30, 2015 8:29 am

R2-D2 írta:

Niwrok írta:

Mr. Robot S1

Megint egy olyan sorozat, ami egy szuperizgalmas karakter köré hangulatos témát és érdekes kapcsolati hálót sző, aztán mintha a stáb kétségbe esne az újszerűségtől és az összetettségtől (kvázi a melótól), rögtön kidobják a szereplők felét, a másik felére meg rákényszerítik az unásig ismert hűha-kliséket mindenfajta előkészítés nélkül, hogy "ecsém, na itt most akkor rohadtul meg kell lepődnöd". Így csak azt érték el, hogy jó sorozatnak tartom a Mr. Robotot, de "bugos", ami miatt a kezdeti érdeklődésem és lenyűgözöttségem majdnem teljesen elfogyott a végére.

7,5/10


Nem baj, attól még megnézzük! Wink
Köszi! taps


Ezek szerint ezt amúgy is tervezted megnézni? Kíváncsian várom, neked mennyire jön be hmmm .

Spoiler:
 

Meg azt is várom, mit gondolsz majd az évadzáróról Wink .
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Az Élet könyve / The Book of Life   Szomb. Okt. 31, 2015 11:09 pm

.
Az Élet könyve / The Book of LifeAnimációs filmekről ritkán olvashattok errefelé, mert legyenek bár jók is, túl mély tartalmat vagy túl újító technikát, ami kiemelné ezeket a többi közül, ritkán tudnak adni, így inkább egyszeri könnyed szórakozások, amiket legfeljebb egy rövid moziajánló keretében említünk meg... illetve hát R2-nál volt a Doboztrollok, de az is mint elrettentő példa Smile . Ez a film nekem moziban kimaradt, az előzetesét viszont annyiszor láttam más filmek előtt, hogy kiváncsi lettem rá, még akkor is, ha alig tűnt többnek, mint egy mexikói beütésű Halott menyasszony. Szerencsére nem jól tűnt Smile .

Maria, Manolo és Joaquin három elválaszthatatlan gyerekkori jóbarát, ahol a fiúk eléggé apjuk árnyékában élnek, így Manolot akkor is matadornak szeretné az apja, ha a fiút inkább a zene foglalkoztatja, mint a véres gyilkolászás, Joaquin pedig szívesen játszik karddal, így tisztelegve az egyszer banditatámadás áldozatául esett hős apja emléke előtt. A köztük levő kötelék szorosságára az alvilág urai is felfigyelnek, és igen, többes szám, mert az ottani hiedelem szerint La Muerte felügyeli a még az élők emlékeiben élő halottakat, akiknek a halál egy hatalmas, színes fieszta, Xibalba világa viszont szürke és komor, a már elfeledettek siránkozásától és sóhajaitól hangos. Ők ketten az öröklétet az egymással való fogadásokkal teszik szórakoztatóbbá, legutóbbi fogadásuknak pedig az a tárgya, hogy Maria, ha majd felnő, melyik barátját fogja választani magának, kinek lesz a felesége. Egy elfajuló csíny, és az azt követő, külföldi magániskolában töltött évek után Maria hazatérése lehet végül az az apropó, amikor ez eldőlni látszik, amikorra is Manolo az első bikaviadalára készül, Joaquin meg a katonák parancsnokaként lett messze földön híres. Mindketten eséllyel tudnak hát imponálni a lánynak... csak azt nem tudják, hogy Maria elég felvilágosult nevelést kapott Európában, így a férfiklisék nem igazán működnek nála, ahogy azt sem, hogy a háttérben Xibalba a csalástól sem riad vissza, hogy ő nyerjen.

Ehhez még tartozik egy kis múzeumos keretsztori, de az elég gyengécske; inkább csak arra szolgál, hogy az alapvető stíluselemet meghatározza, azaz hogy ezt a történetet az Élet könyvéből úgy mesélik, és fabábokkal játszák el, legalábbis keverednek az animált és a faragott hatású figurák, mondjuk amiken látszik egy kis faerezet, vagy az izületeik olyanok. Ez tényleg csak egy kis plusz, egyáltalán nem feltűnő vagy zavaró, inkább olyan dolog, ami miatt folyamatosan ugrálni tud a tekintet, mert ennyire sok részletet felvonultató animációt régen láttam. Sokféleség van rögtön a figurákban, például a két főhősnek kockavállai és -teste van, míg mellettük a nők szinte folyamatosan "hullámzanak", de vannak kis tömzsi, rosszarcú figurák is disznóorral (és nem csak a banditák mondjuk, hanem Maria apja, a polgármester is), mellettük meg a katonák -és ezt már egy kicsit túlzásnak is éreztem- mintha Picasso valamelyik festményéről léptek volna le. Rengeteg az izgalmas kellék (a banditavezér kardja például cápaformájú, Xibalbanak meg a szeme érdemel nagyobb figyelmet) a mintás holmi, El Muerte földje meg maga az öt perces vizuális atombomba. Ahogy az sokszor lenni szokott, ezt a kissé morbid love story-t zenei betétek tarkítják, hasonlóan eklektikusan, mert eredeti szerzemények éppúgy vannak benne (a legszívhezszólóbb a bikás volt a végén, az nagyon tetszett), mint feldolgozott popslágerek (Da Ya Think I'm Sexy?), sőt, még abban is kevertek, hogy a legtöbbet szinkronizálták, de pár csak felirattal ment.

Morbidot mondtam, mert azért van pár fekete poén benne, de ellentétben a mostanában előfordult "halálközeli" animációkkal (Paranorman, Frankenweenie, Hotel Transylvania, na és persze a Halott menyasszony) nem lett ebből egy poénos kísértet- meg szörnyfilm, bulizó csontvázakkal meg ilyenek (bár az is jó). A halált inkább az élet körforgásaként ragadja meg, a szomorúság és az elmúlás mellett behozva a tiszteletet és az emlékezést, alapozva a mexikóiak gyásszal kapcsolatos, az európaitól eltérő megítélésére. Szép és érdekes az elején a Halottak napi (Día de Muertos) temetői jelenet, felajánlásokkal a halottaknak, karnevált idéző ünnepléssel, mert ahogy ők tartják, csak az halt meg igazán, akire már nem emlékeznek.

Ahogy a témánál, úgy a szereplőknél sem egyértelmű mindig a határvonal, azaz hogy ki jó vagy rossz, mert a tisztán gonosz banditákon kívül, ha kárára is van valaki a másiknak, az is inkább emberi gyarlóságokból ered, makacsságból, irigységből, becsvágyból, de mindenki fel is tudja ismerni ezeket és ki is tudja javítani, ha arról van szó. Például nem nagyon lehet kérdés, ki lehet majd Maria választottja, de a másikban sincs rosszindulat, hogy emiatt a másiknak ártani akarna, a barátság végig megmarad. De jó példa erre Xibalba is, akinek kénes zöld lánggal égnek a fekete köpeny vállrészén a gyertyák, amit százával díszítenek a mindenféle halálfejek, és ugyan csal, de nem gonoszságból teszi. Ha már negatív figurát kéne mondanom, akkor az nekem sokkal inkább volt a fénylően viaszos, felhőszakállú Gyertyakészítő, aki tisztára egy higanymozgású, kihipózott gangsta télapó a diszkóban, és én ezeket a hiperaktív bohócokat nem nagyon bírom.

Szóval nekem romantikus történetként, látványos animációként is bejött, amit a halállal kapcsolatos gondolatai miatt még gyászfilmnek is el tudnék képzelni, kicsit játékos formában, amit mondjuk még a gyerekek is be tudnak fogadni.

8,5/10


A hozzászólást Niwrok összesen 2 alkalommal szerkesztette, legutóbb Vas. Dec. 03, 2017 10:31 am-kor.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Vas. Nov. 01, 2015 1:23 am

Niwrok írta:
.
Az Élet könyve / The Book of Life

Szóval nekem romantikus történetként, látványos animációként is bejött, amit a halállal kapcsolatos gondolatai miatt még gyászfilmnek is el tudnék képzelni, kicsit játékos formában, amit mondjuk még a gyerekek is be tudnak fogadni.

8,5/10
.

Hogy te miket nézel... Surprised

Egy ideig nálam is képben volt, de a Doboztrollok elvette tőle a kedvem. Nem tudom, lehet, kéne rá szánni mégiscsak valamikor időt... scratch
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Veszettek   Kedd Nov. 03, 2015 6:15 pm

.
VeszettekTarnád egy... "könnyen elképzelhető" magyar középváros, ami a helyi ipar leállásával, sok más városhoz hasonlóan, megindult a lejtőn. A területén magas a munkanélküliség, gyakoriak a lopások, betörések, amik ellen, vagy akár az elkövetők elfogása érdekében a rendőrség és a hatóságok forráshiányra hivatkozva keveset tesznek. Sokan a "telepen" élő cigányokban látják a probléma gócpontját, még úgy is, hogy a viszonylagosan békés együttélés "ára" a megalkuvás, és az, hogy a nem különösebben vegzált bűnözői körök elől, aki teheti, félrehúzódik. Ebben a környezetben tengődik a Madaras testvérpár, akik közül a fiatalabbik, Máté klasszikus jó tanuló - jó sportoló, aki ezek mellett még a helyi boltban is kisegít pár napot, Joci viszont a haverjaival inkább kisebb stiklikből, bolti lopásokból teszi be a maga részét a konyhapénzbe, miután a fiúk szülők híján (az anyjuk meghalt, az apjuk börtönben) magukra vannak utalva. Amikor bizonyos véletlenek szerencsétlen összjátéka folytán kigyullad a helyi könyvtár, Jociékat rabosítják és bezárják a fogdába, ahol elég reménytelennek tűnik a helyzetük, de nem várt helyről kapnak segítséget. A könyvtáros akció médiavisszhangja ugyanis országos szinten olyan hullámokat vet, aminek hatására új rendőrkapitány, Ács János ales kerül az egység élére, aki első körben azonnali gyors reformokkal igyekszik hatékonyabbá tenni a hivatal működését, másrészt Jociékban meglátja a lehetőséget a személyes és közösségi jobbításra. Elkezdi edzeni, majd később önvédelmi technikákra tanítani a fiatal srácokból álló, egyre nagyobb társaságot, miközben Ács a helyi politikai és vállalkozói erőkkel is egyre szorosabb és egyre nagyobb előnyökkel járó kapcsolatokat épít ki, különösen akkor, amikor "véletlenül" egy esti edzés keretében pont arrafelé futnak, amerre az egyik nagykereskedő raktárait éppen kirabolják. A tettenérés és a letartoztatások egyre jobban megnyitják a pénzcsapokat az addigra egyesületté, polgárőr-mozgalommá szerveződött csoportnak, mellyel és a srácokkal Ácsnak még nagy tervei vannak.

Noha a Veszettek elég komoly terhet cipelt magán a Rosszfiúkkal (szinte mindenki ahhoz hasonlította, azon az alapon, hogy ugyanúgy magánhadsereggé váló fiatalokról szól, csak őket a nevelőintézetet igazgató Stohl Buci abajgatta), és közönségfilmként nem tervez túl mély mondanivalóval, még így is valahogy "otthonosan", és emiatt kényelmesen éreztem magam közben. Leginkább az tetszett, ahogy jócskán leegyszerűsítve, de egy egészen hiteles kis modellt épített a magyar "rögvalóságból", még ha valósághű nem tud, de talán nem is nagyon akar lenni. Az a lényeg, hogy minden jellegzetes figurából legyen, korrupt polgármesterasszonytól kádárista kisnyugdíjasig, akikre úgyis mindenki rá fog ismerni a saját környezetéből, a vadászós thriller-szál mellett ez a vonása jött be leginkább már a Víkendnek is alig pár hete. Ebben a beleélésben sokat segített, hogy a karaterek közül senki sem lóg ki a filmből, a párbeszédek is gördülékenyek, csak kicsit finomkodóak, a színészek is remek, de legalábbis jó alakítást nyújtanak, talán csak Fenyő Iván vigyorog túl sokat, meg Joci társaságában van egy-két háttérbe szoruló figura, ahogy a díszletek is jók, csak nekem kicsit sterilek voltak (egyszerűen semmilyen szemét sincs az utcákon, egy csikk sem!). Ezen legalább látszik a pénz meg a munka, amit beletettek, de mert a magyar szinten többszörös "aranylemezes" filmesnek számító Goda Krisztina rendezte, ez kis rálátással sem lehet meglepő, a Szabadság, szerelmet azért a többség látta már tőle.

Átfutva a munkásságát ugyanakkor látszik, hogy mennyire előszeretettel használ hollywoodi kliséket. Hogy összekösse a szereplőket, illetve a cselekményt előrevigye, a legrövidebb út általában valami ezerszer látott filmes panel. Mert persze, hogy be kell hozni a Rómeó és Júliát, ahogy Máté összejön a kissé bebarnított Törőcsik Franciskával, utána meg két oldalra szorulnak, ahogy az edzéseken, a futáson keresztül is visszaköszönnek az amerikai bunyós-sportos filmek szimbólumai, és persze ott a jószándékű edző bá, aki a keveset is megosztja az ígéretes tanítványával, míg a másik "mester" csak egyfajta zsoldnak tekinti a szponzorcipőt. Természetesen lesz rivalizálás a testvérek között, ahogy az is magától értedődő, hogy a barátság és az "egyesülethez" való hűség is mérlegre kerül, a közös múlttal és a kiadott paranccsal együtt. Tucatnyiszor látott fordulatok és sztoriszálak ezek, számos társukkal egyetemben, amik nekem mégsem váltak unalmassá, mert a tempót jól sikerül tartani velük, a majdnem kétórás filmen nem is nagyon nézegettem az órámat, igaz, nem is nagyon gondolkodtam előre, mert nem volt mit találgatni.

Mégsem a középkategóriás amerikai akciófilmeket idéző sablonok miatt kapott leginkább hideget az általam olvasott netes kritikákban a Veszettek, ahogy a Rosszfiúkkal való összehasonlítás is kijött nagyjából egy "x"-re, hanem mert úgy néz ki, mindenki ettől a filmtől várta, hogy megmondja a tutit. Hogy kimondja, amiről éppen ez a film a bizonyíték, hogy mindenki csak lapít, mert ugye "forráshiány", és inkább csak azt üvölti torkaszakadtából, amit az elvei és az érdekei, de inkább az érdekei diktálnak, megpróbálva túlkiabálni a másikat, nehogy tér jusson az ő érveinek. Így aztán azt éreztem ezeket olvasva, hogy megy az ujjal mutogatás, hogy egy közönségfilmnek szánt, aktuálpolitikát érintő skicc nem "képes" "cigányozni" meg "nácizni"... és valóban, ebben az írásban többször szerepel a "cigány" szó, mint a filmben, mert az konkrétan nulla. Mert ezek szerint erre van igény. De most tényleg egy ilyen megkönnyebbült sóhajt kéne visszahallani egy ilyen filmből, hogy "Na végre!", ennek kéne a céljának lennie, hogy mindenki elégedetten dőlhessen hátra?! Tényleg egy film hibája, ha langyosan mutatja be azt, ami langyos? Mi ez, valami társadalompedagógiai szexuális felvilágosítás óra, ahol kutyakötelesség lenne kimondani, hogy "pina" meg "fasz", mert mára mindenkit zavar az álszemérmesség?! Én meg úgy gondolom, közelítsük meg fordítva a dolgot: borzasztóan nagy gond lenne, ha bárkinek is újat tudna mondani ez a film, bármennyire is "nevezi nevén" a dolgokat, hiszen csak közhelyek és automatizmusok sorakoznak benne a hollywoodi "B" kategória vázára építve, magyar díszletek között, a magyar hétköznapokból szemlézve minden egyes elemét, karakterét... de azt talán nem árt tudatosítani, hogy ezek tényleg automatizmusok, az érintett emberektől függő akció-reakció folyamatok, amik alól nem nagyon van kibúvó. Mert bőven nem csak a "telepiekről" meg a "lenyírtakról" van itt szó, hanem a Márta nénikről, Tibi bá'-król, Csibákról meg a polgármesterekről, a rendőrkapitányokról és a közrendőrökről is, a vállakozókról, meg azokról, akik a mindenkori Tarnád határain kívülről dirigálják vagy befolyásolják az ott történteket. Így ez a film leginkább a "maceráról" szól, ami többeknek lehet kényelmetlen, és innentől hiába, hogy mindezt a Veszettek magyar mércével és a költségekhez mérten magas színvonalon mutatja be, ehhez nézők kellenének, akik nagyon úgy tűnik, hogy nem akarnak pénzt áldozni erre a szociopszichológia-makettre... de talán majd a Barátok közt után belenéznek, ha éppen nem lesz jobb a többi csatornán.

Szóval biztos van abban valami, hogy a Veszettek csak a Rosszfiúk bő másfél évtizeddel később született, de semmivel sem előremutatóbb öccse, még akkor is, ha a Veszettek szerintem sokkal szélesebb, átfogóbb merítést csinál, mint az tette. Én mégis leginkább a német Die Wellével, a Hullámmal éreztem párhuzamot. Annak erejével és nyíltságával nem veszi fel ugyan a versenyt, de a magyar viszonyokra hangolva éppen olyan jól megjelennek benne a társadalmi gondok, aztán a közösség, a tömeg erejében rejlő hatalom és az azzal való visszaélés gócpontjai, mint abban... legfeljebb egy kicsit kartonpapír-ízűen és sziruposabban.

8/10


A hozzászólást Niwrok összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Kedd Nov. 03, 2015 10:10 pm-kor.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Kedd Nov. 03, 2015 7:55 pm

Niwrok írta:
.
Veszettek

Szóval biztos van abban valami, hogy a Veszettek csak a Rosszfiúk bő másfél évtizeddel később született, de semmivel sem előremutatóbb öccse, még akkor is, ha a Veszettek szerintem sokkal szélesebb, átfogóbb merítést csinál, mint az tette. Én mégis leginkább a német Die Wellével, a Hullámmal éreztem párhuzamot. Annak erejével és nyíltságával nem veszi fel ugyan a versenyt, de a magyar viszonyokra hangolva éppen olyan jól megjelennek benne a társadalmi gondok, aztán a közösség, a tömeg erejében rejlő hatalom és az azzal való visszaélés gócpontjai, mint abban... legfeljebb egy kicsit kartonpapír-ízűen és sziruposabban.

8/10
.

Köszi!!!! cheers

Bár magyar filmre én el nem megyek moziba, de ez az elsők között lesz, amit idén(?) megnézek. Amúgy meg... meglepően sok hazai film érdekel a kínálatból, lehet, fel is kell emelnem az évi kettő limitet. Wink

Valahogy úgy érzem, a Veszettek az én filmem lesz...


.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Kedd Nov. 03, 2015 10:08 pm

R2-D2 írta:

Niwrok írta:
.
Veszettek

Szóval biztos van abban valami, hogy a Veszettek csak a Rosszfiúk bő másfél évtizeddel később született, de semmivel sem előremutatóbb öccse, még akkor is, ha a Veszettek szerintem sokkal szélesebb, átfogóbb merítést csinál, mint az tette. Én mégis leginkább a német Die Wellével, a Hullámmal éreztem párhuzamot. Annak erejével és nyíltságával nem veszi fel ugyan a versenyt, de a magyar viszonyokra hangolva éppen olyan jól megjelennek benne a társadalmi gondok, aztán a közösség, a tömeg erejében rejlő hatalom és az azzal való visszaélés gócpontjai, mint abban... legfeljebb egy kicsit kartonpapír-ízűen és sziruposabban.

8/10


Köszi!!!! cheers
Bár magyar filmre én el nem megyek moziba, de ez az elsők között lesz, amit idén(?) megnézek. Amúgy meg... meglepően sok hazai film érdekel a kínálatból, lehet, fel is kell emelnem az évi kettő limitet. Wink
Valahogy úgy érzem, a Veszettek az én filmem lesz...


Ha rajtam múlik, lesz az több is Smile , mert most, hogy az MMKA szétverése utáni évek alatt kiéheztettek a magyar filmekre, majdnem mindenre elmegyek, ami józan távolságban megnézhető, még ha közben óvatlanul az olyan pszchedelikus köldöknézéseknek is bedőltem, mint a Szabadesés meg az 1. Ha volt valami előnye Vajna felbukkanásának, akkor az az volt, hogy a minőségre jobban kezdett figyelni, még ha ennek némi "amerikanizálódás" is lett az ára.

Hogy a te filmed lesz-e a Veszettek, abban nem vagyok biztos; a Hullám még egy dolog, de mondjuk a Kriegerint tartva szem előtt szerintem te is túl finomkodónak és rágógumi-ízűnek érzed majd, a többséghez hasonlóan. De legalább adsz neki egy esélyt   yeah   .
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Egy őrült szerelem balladája / Balada triste de trompeta   Vas. Nov. 08, 2015 10:16 am

.
Egy őrült szerelem balladája / Balada triste de trompeta"Dehogy öltözöl át! Egy machetét lóbáló bohóc női ruhában?! Be fognak tőled szarni!!!"

Amikor először olvastam a Balladáról, messziről kerülendőnek gondoltam ezt a groteszk cirkuszos elmebajt, és még a turiskosarak mellett sem éreztem, hogy ezt nekem haza kéne vinni. Aztán pár hete spanyol horrorokat kerestem, és a youtube -távoli kapcsolatként- feldobta az előzetesét, ami előítélet nélkül, nem tudva, hogy az a Balladáé, rögtön érdekelni kezdett. A groteszk, cirkuszos elmebaj persze egy fokot sem enyhült, de jó színészekkel, zseniális jelenetekkel mindjárt más a dolog Smile .

1937. Spanyolország. A polgárháború őrülete csúcsra jár, így még az is előfordulhat, hogy előadás közben mennek be katonák kényszersorozni egy cirkuszba, fegyvert nyomva a bohócok, artisták és zsonglőrök kezébe és tarkójának, hogy akkor lehet választani. Így jár a kis Javier papája is, akinek szakmai örököseként a fiú is úgy dönt, hogy belőle is bohóc lesz. Mindez a terve csak évtizedekkel később látszik beteljesülni (1973, a Franco-rezsim végnapjai), addigra sikerül elszegődnie egy vándorcirkuszhoz, és bár szakmailag nagyon is elégedettek vele, már az első napján konfliktusba keveredik. Javier ugyanis a találkozásukkor beleszeret Nataliába, a gyögyörű akrobatába, aki viszont Sergioval jár, a bohócok csoportjának vezetőjével, aki hiába kedves a gyerekekkel és nevetteti meg őket a porondon, azon kívül egy kötekedő, erőszakos és iszákos alak, és már akkor verekedésig hergeli magát, ha valaki nem nevet a viccein. A Natalia és Javier közötti kapcsolat barátságból -éppen Sergio durvasága miatt- vonzalommá alakul, amikor viszont minden támogatása és odaadása ellenére a lány mégsem őt választja, Javierben elpattan valami, és a kitörő dührohama az azt követő események hatására egy mindenkit, köztük az egész cirkuszt magával rántó őrült ámokfutásba torkollik.

Rögtön az elején megkedveltette magát azzal a film, ahogy elhelyezte magát a Franco-éra elején és végén, mert ugyan ezen korszak filmjei közül mindenkinek A faun labirintusa ugrik be először, de nekünk itt azért van aktuálisabb példánk is (Insensibles), de legteljesebben talán még mindig a There be Dragons foglalkozott a témával az általam látottak közül. Ennyi idő után egy kicsit jobban utánaolvastam a dolognak, már csak azért is, mert az egyébként kiváló főcím közben azt éreztem, jobban megérteném a filmet, több apróságot értenék meg belőle, ha jobban ismerném a korszak felvillanó arcait és szimbólumait... és ez így is volt, ahogy mondjuk felismertem egy-két pártszimbólumot később. Nagyon érdekes volt például, ahogy a Ballada beleszőtt a sztoriba olyan emblematikus helyszíneket, mint az Elesettek völgyének óriáskeresztje, ami fasiszta emlékműből nemrég avanzsált át polgárháborús mementóvá, vagy a 73-as évből sorsfordító eseményeket, archív felvételek segítségével.

Szinte már csalódást keltő is ennek fényében, ahogy ezt a szakaszt hátrahagyva a film a Javier-Natalia-Sergio háromszöggel egy langyos limonádévá alakul, ahol az érzelmek ugyan hevesek, de a felvezetés és a várt téboly fényében nem különösebben érdekelt. Még szerencse, hogy ebben a szakaszban is volt, ami lekösse a figyelmem, mégpedig az a környezet, amiben mindez zajlik. Ahogy a képeken keverednek a 70-es évek stílusjegyei a cirkusz világának kellékeivel, ahogy látogatást teszünk egy korabeli elvarázsolt kastélyban vagy egy miniatűr-parkban, vagy amilyen figurák benépesítik a cirkuszt, legyen szó akár az újra és újra próbálkozó motoros kaszkadőrről, a kutyás házaspárról vagy egyébként akár Sergioról vagy Nataliáról, az külön is nagyszerű, így együtt meg egyszerűen állati a hangulata. Na meg később az a bár, hát alig bírtam abbahagyni a nevetést! Javier mindezek között egy kicsit elveszett és jellegtelen, ezért is kevésbé érdekes, nem volt igazi érzelmi kötődés, hogy izguljak azért, összejönnek-e Nataliával, mert a srác inkább tűnt az osztály jócsaja után kullogó kis lúzernek, mint biztos pontnak vagy akár kicsit bumfordi, de azért hősies megmentőnek... legalábbis az elején.

Ne tévesszen meg senkit, a Ballada az eddig taglalt történelmi háttértől és a romantikus felhangoktól függetlenül még mindig egy "groteszk cirkuszos elmebaj", ami leginkább a film felétől pörög fel igazán, főleg az egyre vastagabban osztott éjfekete, morbid humortól. Onnantól, hogy Javier elmenekül az erdőbe, folyamatosan egymást követik az egyre őrültebb dolgok, de a legdurvább talán az, ahogy Javier a vadászházban felveszi az új bohócjelmezt és kisminkeli magát. Ott ütött szöget a fejemben, hogy ki lehet az a buggyant, aki így hozná egy szintre mondjuk a szuperhősködést a megzuhant Harcosok klubjával, de egyben az is, hogy én ezeket a hangulati elemeket, képi hatásokat már láttam, és az is, hogy hol: a Bűbáj és kéjelgésben! Nem is sikerült meglepődnöm, hogy mindkettőt Álex de la Iglesia írta és rendezte. Na, hát csak az ottani boszitanyát meg azok "ősanyját", azt a stílust kell ráhúzni a sátorponyva alatt fellobbanó szerelmekre, és akkor az jó közelítéssel adja is a Balladát. Miközben a két férfi egyre durvább átalakulásokon megy keresztül, eljutva addig az állapotig, amit a borítóképek és a plakátok már általában figyelemfelhívásként elspoilereztek, Natalia szegény lassan már csak aközött próbál dönteni, hogy melyiküktől iszonyodik kevésbé, és így lesz igazán érzelemgazdag és akciódús a vége, egy igen megindító fináléval a Nevető és a Síró Bohóccal. A Nataliát alakító Carolina Banget sokan szívesen fogják viszontlátni a Bűbáj után, ahogy én így voltam Antonio de la Torréval is, aki sokszor bukkan fel az általam kedvelt spanyol filmekben (nekem ilyen volt Raul Arévalo cameoja is a mozis jelenetben), de páraknak húzónév lehet még Santiago Segura is (azaz Torrente), igaz, csak az elején, Javier apjaként.

Ahogy mondjuk a Repot, ezt a filmet sem veszi be majd mindenki gyomra, de ahogy néztem, a nem sokkal kevésbé elborult Bűbáj és kéjelgés is megtalálta itt a maga közönségét. Ugyan arról én nem írtam, de nekem is tetszett, ahogy ez is; kár lett volna kihagyni.

8/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Vas. Nov. 08, 2015 11:44 pm

Niwrok írta:
.
Egy őrült szerelem balladája / Balada triste de trompeta

Ahogy mondjuk a Repot, ezt a filmet sem veszi be majd mindenki gyomra, de ahogy néztem, a nem sokkal kevésbé elborult Bűbáj és kéjelgés is megtalálta itt a maga közönségét. Ugyan arról én nem írtam, de nekem is tetszett, ahogy ez is; kár lett volna kihagyni.

8/10
.

Köszi. Ha ez a két film a viszonyítási alap, akkor valamikor teszek vele egy próbát. peace
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Mutassatok egy hőst / Show Me a Hero   Szer. Nov. 11, 2015 6:36 pm

.
Mutassatok egy hőst / Show Me a Hero (S)Mutassatok egy hőst, és írok róla egy tragédiát.

1987, New York. A külső kerületek közé tartozó Yonkers képviselőtestülete és polgármestere, Angelo Martinelli súlyos konfliktusokkal terhes időszakot él át, amikor fekete emberjogi szervezetek hosszas küzdelme után a Szövetségi Bíróság határozatot hoz arról, a jellemzően fehér középosztálybeliek lakta körzeteknek kötelezően szociális bérlakásokat kell építenie, enyhítendő a fekete körzetek túlnépesedési problémáját. Martinelli ugyan népszerű polgármester, már a hatodik ciklusát tölti (választás kétévente van), de hiába a sorozatos fellebbezések, kérelmek és lobbik, a társadalmi elutasítottsága a határozatnak -és ezen keresztül a feketék beköltöztetésének- olyan magas, hogy még az ő pozícióját is képes megrengetni. Politikai ellenfelei ezt a gyengeséget használják ki arra, hogy egy feltörekvő városi tanácsost, Nick Wasicskot indítsák ellene a választáson polgármester-jelöltként, még akkor is (vagy éppen azért...), ha Nick eddig a város ügyei helyett inkább csak a titkárnők fejének elcsavarásában jeleskedett. Még őket is meglepi, ahogy a protestszavazatok, ha úgy tetszik, a népharag miatt Nick népszerűsége egyre nő, és végül meg is szerzi a győzelmet. Az ünnepi pezsgőből még ki sem ment a buborék, amikor a lakhatási ügy végképp eldőlni látszik, a fellebbezés elutasításával kimerült a halogatás törvényi eszköztára, és Sand bíró egyre elszántabban követeli, hogy a képviselők a határozatban foglaltak szerint alkossanak építési tervezetet, és azt záros határidőn belül hajtsák is végre, különben súlyos bírságokat fog kiszabni, amit aligha képes elbírni Yonkers költségvetése. Nicknek csekély politikai tapasztalattal kell hát olyan megoldást találnia, amit legalább a többség hajlandó elfogadni, miközben a bírón kívül nem igazán tűnik ez már senkinek fontosnak, és az egyetlen konszenzus az, hogy mindenki szerint az lenne a legjobb, ha a fekák oda mennek, ahova akarnak, csak ne az ő utcájukba.

Még ha igazából akkor is ezt a sztorit kapnám, ha megnéznék egy Híradót, hiszen mostanában ugyanezekről a dolgokról hallanék, csak a neveket, csoportokat kéne lecserélni, kíváncsi lettem a sorozatra, és mert az HBO készítette, nem kellett aggódnom a minőség miatt sem. Egyszerre tűnt izgalmas politikai drámának, és azért nem elhanyagolható szempont volt, hogy ha már egyszer valós eseményeket dolgoz fel, akkor és ott sikerült-e feltalálni a spanyolviaszt, ill. hogyan jutott nyugvópontra ez az ügy. A fekete polgárjogi harcok állomásaival, de úgy egyáltalán a különböző népcsoportok együttéléséről mi is nem egyszer beszéltünk, egy rakás film kapcsán előjött a téma, kezdve talán a Lincolnnal, de ott volt örök példámnak a Szabadság határai vagy a Segítség, a legutóbbi meg Artu volt a Selmával, ha engem a Veszettekkel nem számolunk. Viszont még ezzel együtt is meglepett néha, hogy dettó ugyanazokat a szófordulatokat, érveket, félelmeket hallottam vissza, mint amiket amúgy hallani szoktam a "bevándorlós" ügyekben. Nem a tény lep meg, annyira nem élek burokban, hanem hogy ennyire nem változott semmi. Na persze, miért is változna?

Ami különlegessé tette a yonkersi ügyet, hogy nem ajánlások meg javaslatok voltak a vita tárgyai, ahogy nem is külterületi meg külvárosi sátortáborok, ráadásul maga a vita tulajdonképpen már le is zajlott. Nicknek így kellett olyan alkukat kikényszerítenie, ami eleve a bírói kényszerből született, de közben persze nem hagytak alább a politikai csatározások, a háttérben szervezkedések, a különböző időnyerő taktikák. Feszültségben a második-harmadik rész vitte a prímet, ahol non-stop zajlanak a tiltakozások, ahol bármilyen izzasztóak is az ötletelések, ügyesek is a politikai trükkök, Sand bíró nem fél akár a nyílt zsarolásig is elmenni... kb. ilyen lehet a mozdíthatatlan szikla és a megállíthatatlan erő találkozása. Mindezek mellett szerves része a történetnek Nick magánélete, a felesége, a kétségei és a csalódásai, és kisebb csalódással vettem tudomásul, hogy a fent méltatott részek után a sorozat inkább Nick Wasicsko életrajzi filmje akar inkább lenni, ahol még mindig megvannak a játszmák, de már fáradtabban, a köztes kudarcoktól megtörtebben, és elkeseredettebben is.

A gond csak az, hogy a politikai szál és a társadalmi kérdések lebegtetése Nick karriertörténete mellett ugyan a jelentősebb része a sorozatnak, de a többi túl darabos, és őszintén szólva, néha egyenesen érdektelen is. Túl sok szereplőt akar bemutatni a sorozat, akiknek túl sokáig nem lehet még csak megtippelni sem a szerepét ahhoz, hogy a velük zajló eseményeknek súlya legyen. Amikor olvastam, hogy Paul Haggis volt a rendező, rögtön megértettem, miért is ennyire fontosak az egymásba fonódó sorsok (ő írta és rendezte az Ütközéseket), de már az elején is úgy láttam, a valamivel több, mint 5 órás játékidő, ami megoszlik a 6 részre, egyszerűen túl sok a témának. Azt még csak-csak elfogadtam volna, ha lassan is, de idővel kiderül, miért követjük a háromgyerekes dominikai asszonykát, a kedves néger ápolónőt és az ő családját, vagy akár azt, hogy hogyan és miért kerül a sztoriba a második részben a tévé előtt gubbasztó WASP házaspár, de a mellékszálak közül egyedül Mary az, aki jobban kötődik a sztorihoz (sőt, a végére egy kifejezetten érdekes karakter lett belőle), a többiek gyakorlatilag egy párhuzamos filmet testesítenek meg, intermezzókat egy gettós szociodrámából, amik annyira vontatottak, hogy szerintem akkor is untam volna őket, ha nem a politikai játszmák elől veszik el az időt, így viszont egyenesen zavart, hogy ilyen "fillerekre" megy el az időm.

A témája aktuális, jól is lett kidolgozva szinte minden szempontból, de túlságosan széttöredezik a forgatókönyv, ami így nem képes fenntartani a politikai versengésből, a két tűz közé szorítottságból eredő feszültséget, ami ráadásul az évad közepére jócskán elfüstölt. Plusz nekem a szinkronos verziót sikerült látnom, ami ehhez a témához túl langyosra sikerült, tovább gyengítve a hangulatot. Sajnos az ilyeneknél látszik igazán, hogy lehetnek bármilyen jól is egy film alapjai, apróságok is el tudják rontani. A pontszám úgy értendő, hogy ha valakit kevésbé idegesít Carmen csikicsukija a gyerekekkel, az +1 pont, ahogy szerintem eredeti hangon is élvezhetőbb legalább ugyanennyivel. Talán lesz valaki, egy hős, aki a sztori miatt megadja az esélyt a bizonyításra, de nekem ez most csak ennyi volt.

6,5/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Ajánlott tartalom
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   

Vissza az elejére Go down
 
Niwrok írásai 1.0
Vissza az elejére 
54 / 66 oldalUgrás a következő oldalra : Previous  1 ... 28 ... 53, 54, 55 ... 60 ... 66  Next

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Filmfórum :: Filmek, sorozatok világa :: Kritikák, filmes gondolatok-
Ugrás: