Kritikák, gondolatok a filmek világából
 
HomeCalendarGalleryGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés

Share | 
 

 Niwrok írásai 1.0

Go down 
Ugrás a következő oldalra : Previous  1 ... 24 ... 44, 45, 46 ... 55 ... 66  Next
SzerzőÜzenet
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Fekete tükör S2 / Black Mirror S2   Szer. Ápr. 29, 2015 10:58 pm

.
Fekete tükör S2 / Black Mirror S2Nem kell sokáig húznom a bevezetőt, hiszen pörög a téma, Artu írásán még alig száradt meg a pixel, és ez a kis morbid görbe tükör visszahozta a lelkesedésem az angol minisorozatok iránt, így naná, hogy nem húztam sokáig! Maradt a három epizódos gyűjtemény, maradt a kiváló minőség és hangulat, szóval ugorjunk fejest!

Rögtön jövök / Be Right Back
Ennek a spoilermentes története még inkább elmesélhető egy mondatban, mint a korábbiaké (Martha nehezen dolgozza fel a barátja (Ash) hirtelen halálát, és egy ismerős tanácsára a modern technológia segítségét is igénybe veszi ehhez), de témájában legalább annyira szerteágazó, nyomasztó és riasztó, mint a Grain volt a "THe Entire History of You"-ban. Csak annyi a különbség, hogy nem pusztán az emlékezés lett digitalizálva, hanem a gyász, és ahogy ez a mondatok párhuzamaiban megmutatkozik, az zseniális. Kicsit néha túlmagyarázottnak tűnt, de az olyanoktól, ahogy a "felhők között lenni" elhangzik, letettem azt a kevés hajam! Mert ez teljesen mást jelent, mint akár csak öt éve, és ezt is használják ki, ezt boncolgatják Marthán keresztül. Mellé kapunk kis játékot az olyan digitális kellékekkel, mint a digitális rajztábla, és persze a digitális-prüntyögős terhességi teszt Smile . Persze, tudnék példákat mondani, hogy mire emlékeztet ez az egész, de hangulatában van annyira egyedi, hogy ezt feleslegesnek tartsam. És az epilógus... csak lestem.

Spoiler:
 

Fehér medve / White Bear
Valakinek a stábból nagyon megtetszhetett a 28 Days Later és a Purge, amikor ezt a kisfilmet megcsinálták, amiben Victoria úgy tér magához egy üres házban, fejfájással, hogy nem emlékszik semmire. A szoba elég bizarr, az ott levő tévé folyamatosan valami szimbólumot és egy fülsértő hangot sugároz, és ahogy a nő kibotorkál a ház elé az utcára, ami szintén teljesen üres, minden ház ablakában emberek lát, akik mintha transzban lennének, üres tekintettel tartják maguk elé a telefonjaikat... és ekkor bukkan fel egy férfi puskával, fenyegetően közeledve Victoriához. Szóval az egésznek van egy remek posztapokaliptikus-amnéziás hangulata, ahogy egyre több minden derül ki erről a rejtélyes világról, ahol úgy látszik, csak háromféle ember létezik: a Bámészkodók, akik megállás nélkül kamerásmobiloznak, miközben Victoria sikítva menekül a fura maszkokba öltözött, puskával és késekkel felfegyverzett Vadászok elől, és mindössze pár ember van a segítségére, akik feltárják előtte, hogy mi is ez az egész, ami a fura jellel és hanggal indult.
Eddig ez mondjuk egy sima menekülős-túlélős sztori lenne, pár újszerű motívummal (mint az elektromos kenyérszeletelő Smile ), és a "kamerafejűek" miatt van egyfajta nyomasztó-paranoid-kiszolgáltatott hangulata, Victoria rémült sikításaitól és lihegésétől meg feszültsége is akad, de ettől azért még nem állt volna meg a kezemben a pattogatott kukorica egy moziban. Még furcsálltam is, hogy a Bámészkodók így önmagában azért elég sovány kis "görbe tükör"... Csakhogy a túlélőkkel futás után olyan alapvető és zseniális csavar van a történetben, amit nyugodtan leírok, hogy van, mert hogy erre senki nem gondolna, nem találná ki az eseményekből és a flashbackekről, hogy mi az, abban 99,99%-ig biztos vagyok! A filmekben is sokszor pellengérre állított, katasztrófaturista "kamerásmobilozásnak" amúgy is nagy "barátja" vagyok, annak már eleve szép a fricska az alapsztoriban is, de ahogy a rejtekajtó kinyitása után kifordítják magából az egészet, és két olyan dolgot társítanak össze, amit az ember aligha tudna elképzelni együtt, és a kegyetlen voltán túl mégis társadalmi megelégedést nyújthat, miközben egyszerre középkori és XXI. századi... Briliáns!

Waldo / The Waldo Moment
Ezt az epizódot nem csak a többihez képest éreztem gyengébbnek, hanem úgy általában is, és igazából csak egy dolog miatt: ez nem egy kicsit futurisztikus görbe tükör, ami eddig nekem a sorozat volt, hanem tény, a múlt. Egy talk-show kísérő figurája, a kék színű, animált macifigura Waldo a főszereplő, "akinek" a műsorban az a dolga, hogy a meghívott vendégeket, jellemzően politikusokat alázza egy képernyőről. A producerek úgy érzik, hogy több lehetőség is van a figurában, ezért, hogy a politikusok szekálását új szintre emeljék, úgy döntenek, hogy képviselőnek jelöltetik Waldot egy körzeti választáson, ezzel törve borsot a többi jelölt orra alá. Aztán persze a dolog kicsit túlnő az előzetes terveken, meg bekavar a Waldot kezelő humorista Jamie személyes drámája is... de sajnos én akkor is csak egy virtuális kék Tedet láttam, fű nélkül, de mocskosabb szájjal, "aki" a "Kapja be minden politikus!" szlogen alatt a protestszavazatokra hajt egy viccpárt élén. A viccpártok pedig lejárt lemezek, mondjuk a szerte Európában felbukkant és Izlandon képviselői szinten jelen levő kalózpártok képében. De igazából ugyanezt csinálja az emlékeim szerint a spanyoloktól indult, de szintén elterjedt "Voto el Blanco", azaz "üres szavazat", amivel is a szavazópolgár kifejezheti, hogy ő politikailag aktív, szívesen szavazna, de a tényleges indulókra egyszerűen nincs gusztusa ikszelni. És Magyarországon is vannak ilyenek, például a "Szavazz f*sszal"-mozgalom vagy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, ráadásul utóbbi már most viccesebb, szatirikusabb, és komolyabban vehető ("Több mindent! Kevesebb semmit!"), mint Waldo, aki egy lendületes, Jamie általi kifakadáson túl csak annyit tud, hogy "Kapjátok be mind!". Az meg nekem személy szerint kevés, bármi is a véleményem a politikusokról meg a politika itthoni formájáról... Így egy szolidka kis politikai fricskán és Jamie rövid drámáján túl itt is csak az epilógus, az utolsó egy perc éri el a Black Mirror mostanra már elvárt szintjét, ami mintha Churchill mondatát igazolná: "A demokrácia a legrosszabb kormányzási forma - nem számítva az összes többit, amellyel az emberiség időről időre megpróbálkozik.".

Így összességében a második évad nekem elmarad az elsőtől, leginkább azért, mert nincsenek közte olyan erős és szerteágazó gondolatokat inspiráló ötletek, mint abban volt akár a Grain, akár a terrorfenyegetés kapcsán beindult szervezkedés. Itt inkább csak egy-egy csattanóra futotta az egyébként így is frappáns sztorikból, és bár a hangulat és a minőség tényleg kiváló maradt, ez így most "csak" nagyon jó.

8/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Csüt. Ápr. 30, 2015 1:14 am

Niwrok írta:
.
Fekete tükör S2 / Black Mirror S2

Így összességében a második évad nekem elmarad az elsőtől, leginkább azért, mert nincsenek közte olyan erős és szerteágazó gondolatokat inspiráló ötletek, mint abban volt akár a Grain, akár a terrorfenyegetés kapcsán beindult szervezkedés. Itt inkább csak egy-egy csattanóra futotta az egyébként így is frappáns sztorikból, és bár a hangulat és a minőség tényleg kiváló maradt, ez így most "csak" nagyon jó.

8/10
.


Esküszöm, hogy Tőled függetlenül írtam az enyémet, csak a Fórum szarakodása miatt most tettem föl... a lényeg az, hogy megint totál egyformán láttuk!!!


.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Barátunk, Superman / Bekas   Vas. Május 03, 2015 9:29 pm

.
Barátunk, Superman / BekasR2 már írt erről a filmről (is), de mert nekem -kis kerülőúton- külön is szólt az ajánlás (köszönöm, TM), így én is írok róla, még ha nem is olyan hosszan meg részletesen. Már csak azért sem, mert nagyjából én is így láttam: a filmbeli testvérek története felemelő és elgondolkodtató, miközben ez a road-movie a kultúrák keveredéséről is érdekes képet fest. Így inkább nem is feltétlenül magáról a filmről fogok írni (az továbbra is két árva kurd kiskölyökről szól az iraki háborúk után valamivel, akik egy filmet látva a fejükbe veszik, hogy elutaznak az USÁ-ban, és megkeresik Supermant, a segítsége reményében), hanem az érzésekről, gondolatokról, amiket a film adott.

Például már a két cím kétféle jelentése is más hangulatot közvetít. A magyar "Barátunk, Superman" úgy hangzik, mintha a fiúk tényleg szövetségesre találtak volna a köpenyes igazságosztóban, a plakáton meg ahogy Zana áll a piros köpenyben, mintha ő maga lenne egy kis Superman (és tulajdonképpen az is, hiszen az Acélember a saját szimbólumrendszere szerint a remény jelképe), de a "Bekas" ennek pont az ellenkezőjét jelenti: elhagyatottat, árvát, gyámoltalant, magányost. Ez a kontraszt pedig végig ott van a filmben, és ez tette nekem igazán szerethetővé, és hozott be a vásznon ritkán látható érzéseket nekem. Zana és Dana ugyanis valóban árvák és valóban tragikus a sorsuk, de már eredetileg sincsenek egyedül és magukra utalva. Lehet, hogy sorszor kerülnek nehéz helyzetbe, de alapvetően sok segítőjük, támaszuk akad a filmben, akik vagy befogadják őket, vagy segítik őket, hogy előrébb jussanak (mondjuk ahogy a szamár gazdát cserél), és igen, mintha még Allah is vigyázna rájuk, kellő szerencsével vezetve a segítőket az útjukba, vagy éppen megerősítve őket az igazán nehéz pillanatokban.

Mert ők is, a háttérben megbújók, a "cölöpök" is kellenek hozzá, hogy a két gyerek Superman utáni keresése és tervezett amerikai kiruccanása úgy indul és úgy alakul, ahogy. Mert a gyerekek könnyen eshetnének áldozatává a saját naivitásuknak és tudatlanságuknak, amibe a nyugati kultúra érintőlegesen folyik bele, mint egy könnyed csábítás, ami sokszor úgy tűnt, csak összezavarja a gyerekeket, egy hamis illúzióval felkavarva a nyomorukat. Kicsit olyan volt nekem, mint amikor a felfedezők akaratlanul is olyan vírusokkal fertőztek meg korábban a külvilágtól elzártan élőket, amire az ő szervezetük nem volt felkészülve; például az egész térképes jelenet a magyarázatokkal és a "távolságokkal"... azt nem lehet nem nehéz szívvel nézni, még ha mosolygunk is rajta Smile . Mert nem egy film szólt már arról, hogy a kultúrális, és az azokat megalapozó technológiai változások mennyi konfliktushoz, problémához tudnak vezetni, én is írtam már itt ilyenről, ami a nehéz témája ellenére is, ehhez hasonlóan, rendelkezett komikus vonásokkal (Asszonyok kútja). Itt meg úgy csapódik le, hogy az USA, és benne Superman a boldogság ígéretének földjeként jelenik meg, de szegény kölyköknek fogalma sincs egyikről sem, csak jobb életet remélnek tőle, és ami tőlük telhető, azt megtenni ezért a reményért. Ebben mondjuk a fiatalabb Zana a fő mozgató erő, a testvérét sokkal földhözragadtabb és közelibb dolgok foglalkoztatják, mint például a szerelem.

És ha már az USA... R2 "szokott" azon a paradoxonon "panaszkodni" Smile , hogy szívesen néz Hollywoodon kívüli filmeket, mert azokban kevesebb az unásig ismert sablon, aztán meg szóvá teszi, hogy érzelmileg ezek a filmek nem váltják ki belőle a megszokott hatást... de ez itt elmaradt Smile . Nem csodálkoztam, mert a Bekas annyira amerikai, amennyire csak ebben a sivatagos, nyomorúságos környezetben lehet. Reklámok, filmek és személyek idéződnek meg, és itt inkább mókás mondjuk az olyan "termékelhelyezés", mint az embléma a szamár homlokán (végül is megbízható "jármű", nem Smile ?), vagy hogy soha egy film után sem kívántam meg annyira egy jó, "jéghidegen az igazi" Coke-ot, mint ezután. Tele van popkult utalásokkal, amik, mire elérnek a kurd allahhátamögé, már nem is biztos, hogy azt jelentik, mint eredetileg. De a stílusa és a vágása is jócskán hollywoodi a Bekasnak, mondjuk ahogy a testvérek egymás felé szaladnak a kihalt pusztán Smile , meg persze ahogy a tiniszerelem megjelenik, az is, legfeljebb a rózsaszín ködöt beárnyékolják az ottani társadalmi normák és a rögvalóság.

8/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Hétf. Május 04, 2015 12:02 am

Niwrok írta:
.
Barátunk, Superman / Bekas

8/10

Túl sokat nem tudok hozzáfűzni, köszi hogy megnézted. És egyben örülök, hogy ebben egy hullámhosszon vagyunk. egyetért

Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Hétf. Május 04, 2015 2:58 pm

Miután nem tudom, mikor lesz időm és mindenekelőtt kedvem/motivációm írni róluk, kis rövid helyzetjelentés... Smile


Niwrok írta:
.
Beépülve / Halálos dózis / Brick

Ha már Rian Johnson ennyire kifacsartan, ennyire idegen környezetben is képes abszolút hihető noirt alkotni, alig várom, mire jut ugyanezzel az űrben. Jelenleg ugyanis úgy áll a dolog, hogy ő fogja rendezni a Star Wars VIII. és IX. részeit (és ahogy felhívtátok rá a figyelmem, a hírhedt legyes epizódot is)... Leteszem a kevés hajam is, ha azokba is rak noirt Smile !

9/10
.

Ez valami egészen fura élmény volt. Még nem tudom megfogalmazni, de az a pusztaság, az az üres háttér, ezek a kimért képek nem jöttek be. Maga a sztori nem lenne rossz - egy jó kis krimi -, de a film stílusa nem ízlett. Mintha a Ravasz... nyomdokán lépkedve, kicsit Utópiás beütésekkel, de számomra nem alkot koherens egészet.

70%


Niwrok írta:
.
Horns

A Horns miatta is lett egy nagyszerűen rendezett, több látványos képpel és hangulati elemmel felvértezett misztikus thriller, ami nem nélkülözi Aja megszokott morbid humorát, de nem is ment el (annyira) az idétlen paródiák felé, mint a Piranha esetében tette, és még a színészei is remekelnek.

8/10
.

Ez viszont sokkal jobban bejött, az első kétharmada mindenképp, az ötlet zseniális - de a vége eszméletlen baca lett. Nem tudtam,sírjak, vagy nevessek, az egész mitológiai vonal nevetséges.

75%


Mindenestre köszi, egyiket sem bántam meg, hogy megnéztem, igyekszem majd írni is róluk.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Hétf. Május 04, 2015 10:30 pm

R2-D2 írta:

Miután nem tudom, mikor lesz időm és mindenekelőtt kedvem/motivációm írni róluk, kis rövid helyzetjelentés... Smile

Beépülve / Halálos dózis / Brick
Ez valami egészen fura élmény volt. Még nem tudom megfogalmazni, de az a pusztaság, az az üres háttér, ezek a kimért képek nem jöttek be. Maga a sztori nem lenne rossz - egy jó kis krimi -, de a film stílusa nem ízlett. Mintha a Ravasz... nyomdokán lépkedve, kicsit Utópiás beütésekkel, de számomra nem alkot koherens egészet.
70%

Horns
Ez viszont sokkal jobban bejött, az első kétharmada mindenképp, az ötlet zseniális - de a vége eszméletlen baca lett. Nem tudtam,sírjak, vagy nevessek, az egész mitológiai vonal nevetséges.
75%

Mindenesetre köszi, egyiket sem bántam meg, hogy megnéztem, igyekszem majd írni is róluk.


A Brick meglepett kicsit, hogy megnézted, igaz, az is meglepett, hogy engem éppen akkor ennyire eltalált, pedig nem is vagyok akkora noir rajongó.
A Hornst inkább el tudtam képzelni, hogy bejön, de nem tagadtam eddig sem, igazán nekem is kb. addig tetszett, amíg Ig el nem megy az öccséhez, meg talán a nagy leszámolás elejéig. A vallási része viszont kiváncsivá tett, még az sem kizárt, hogy a könyvet is el fogom olvasni miatta.
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Confession of Murder / Nae-ga sal-in-beom-i-da   Szer. Május 06, 2015 9:21 pm

.
Confession of Murder / Nae-ga sal-in-beom-i-daMég ha jó 3/4 éve is volt, hogy Weide írt erről a filmről, csak most néztem meg, pedig az akkori kérdésem azóta motoszkált bennem: hogyan lehetett képes a képen látható "vigyorgó kis takony" elkövetni azokat a dolgokat, amit a filmben magára vállal, ha akkor kb. embriónak kellett lennie? Nos, összefoglalásképpen azt mondhatom, hogy amikor a film erre a kérdésre keresi a választ, ezt a szálat követi, akkor nagyon jó... máskor meg nekem nem annyira.

Choi felügyelő életét 15 éve nyomasztja egy megoldatlan sorozatgyilkosság ügye, aminek a hivatalos jelentések szerint 10 nő esett áldozatul. Egyszer Choinak majdnem sikerült elkapnia a tettest, de miután hosszú üldözést és verekedést követően kölcsönösen megsebesítették egymást (a nyomozó vállon lövi a tettest, aki cserébe késével örök nyomot hagy Choi arcán), meglépett, és el is tűnt. Pár nappal azután, hogy az ügy a dél-koreai törvények szerint elévült, egy fiatal férfi, Lee Du-Sok tart sajtótájékoztatót az új könyvének megjelenése kapcsán, amiben nem csak teljes részletességgel tárja fel a 10 nő meggyilkolásának körülményeit, hanem ezen keresztül be is vallja azokat, ahogy ő mondja, hogy bűnbocsánatot nyerjen. És miközben a világ egyik fele hitetlenkedve, a másik meg a könyvet napok alatt bestsellerré téve és rajongással telve figyeli Lee minden mozdulatát, ő turnéra indul, hogy az áldozatok családtagjai előtt vezekeljen... akik azonban titokban összefognak, az utolsó áldozat anyjának vezetésével, hogy elrabolják Lee-t, és maguk szolgáltassanak igazságot, ha már erre a jog önnön korlátai miatt nem képes.

Alapvetően két dolog zavart már eredendően is ebben a filmben, már akkor is, amikor olvastam róla, és ebből csak az egyik a kor kérdése, a másik az elévülése. Nem hiszem, hogy egy ilyen gyilkosságsorozatnak bárhol is lenne elévülési ideje, az legfeljebb a büntetés felső határa szokott lenni, és ha Dél-Koreában legfeljebb 15 év jár 10 nő megöléséért, az hihetetlenül kevés. Így sajnos az alapvetően remek folytatás két elég kontár alapon áll, viszont ez elfogadható ár Lee Du-Sok felbukkanásáért, akinek minden képernyőn töltött perce élmény, gúnyos vigyorával ez a tenyérbemászó kis nyálgép maximális sikerrel fejezi ki, milyen lehet úgy gyilkos celebbé válni, hogy közben hülyére keresi magát a kíváncsiskodó emberek pénzén, a törvény emberei pedig gyakorlatilag csúnyán sem nézhetnek rá. Ezzel persze együtt jár a kis társadalmi tanmese arról, hogy napjainkban akár egy sorozatgyilkosból is ünnepelt sztár válhat, ha valahogy meg tudja oldani, hogy ne verjék bilincsbe azonnal, ahogy kihajol a limuzinjából... és Leenek ez sikerült is. Így aztán gyilkosság ide, gyilkosság oda, a Choi-jal folytatott elkerülhetetlen beszélgetések sem kihallgatószobákban zajlanak, hanem a már említett sajtótájékoztatókon és talk-showkban. Természetesen ezekből néztem volna többet, ha már a plakátkép is valami pszicho-thrillert sejtetett gyilkos és "üldözője" között, és mondjuk jobb lett volna, ha a gyászoló család kicsit háttérben marad. Mert az ő száluk, a Lee elrablására szőtt tervük egy utólag szinte feleslegesnek tűnő hurok, ami jól indul a medencénél, hogy az autópályán egy túl hosszú, látványos, de néha burleszkbe hajló autós üldözésben csúcsosodjon ki.  

Pedig a film látványvilága túlnyomó részt bejött. Weide is emlegette az Oldboyt, mondjuk én inkább a teljes Bosszú-trilógiát mondanám, mert a történetvezetésben is vannak hasonlóságok, meg nekem általában a távol-keleti látványvilág, a drámai képek (mondjuk ahogy a kamera a gyásztól megtört, de bosszúra éhes anya arcán pihen) meg az akciójelenetek is bejöttek, az elején például az esőben bunyózásban egy elkeseredett és elszánt küzdelem minden érzése benne van. A film viszont legnagyobb bánatomra mindeközben annyira idétlen néha, és annyira váratlanul, hogy az totál lehúzta a hangulatom. Ez valami rákfenéje lehet a dél-koreai filmeknek, mert hasonlóról beszéltünk a Ta-weo kapcsán is, azaz hogy az egyébként látványos, izgalmas és drámai sztoriba random bekerülnek hisztérikus elmebetegek, vagy a stáb egyéb tagjai próbálnak oda nem illően vicceskedni. Már az elején ilyen volt, ahogy az egyébként tök pörgős és brutál esős verekedésnél a fickó feje oldalcsúszásban törte be az üveget, lassított felvételen, CGI-üvegszilánkokkal, meg ahogy a lábra szerelt kamerából láttunk egy rúgást, meg ahogy néha átment az egész wuxiába tök feleslegesen. Szinte minden akciójelenetre jut valami teljesen idegen, béna, olcsó közeli trükkfelvétel, amik csak arra voltak jók, hogy elvegyenek a film komolyságából. Szereplőkből meg ilyenek voltak a cellába zárt tinilányok, akik ki sem derült, hogy miért kerültek oda, azon kívül, hogy Lee után tudják csorgatni az átnedvesedett bugyijukat, meg utána mindenhol az első sorból csápoljanak; de ilyen figura Choi karikatúrának is beillő főnöke vagy éppen a késes "bérgyilkos". Azért igazságtalan lennék, ha nem tenném hozzá, hogy akadnak jó értelemben vicces mellékszereplők is, mint például az autómosós néni, azaz Choi anyja.

Az alapötlet és legtöbbször a kivitelezés is jó, de a kezdetektől meglevő fenntartásaim miatt pár fordulatot erőtlennek éreztem, és a dél-koreai filmes vonások is jobban zavartak, mint általában szoktak. Ezeket lenyesve egy remek bosszúállós pszichothriller lenne, így viszont...

6,5/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Szer. Május 06, 2015 9:31 pm

Niwrok írta:
.
Confession of Murder / Nae-ga sal-in-beom-i-da

Az alapötlet és legtöbbször a kivitelezés is jó, de a kezdetektől meglevő fenntartásaim miatt pár fordulatot erőtlennek éreztem, és a dél-koreai filmes vonások is jobban zavartak, mint általában szoktak. Ezeket lenyesve egy remek bosszúállós pszichothriller lenne, így viszont...

6,5/10
.

A fenébe.... Mad

Ezzel most megelőztél - ez lett volna a következő tervem, de aztán elkezdtem a TWD S5-öt, meg a SW:Rebelst, így ez jövő hétre marad...

Na mind1, akkor legalább majd hozzá tudok szólni. egyetért
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Csüt. Május 07, 2015 3:14 pm

Niwrok írta:
.
Confession of Murder / Nae-ga sal-in-beom-i-da

6,5/10
.

Azt hittem amúgy, hogy Weide legalább erre az írásra előbújik a homályból... de úgy néz ki, végleg kimászott a net sötét gödréből. Lehet, neki van igaza... scratch
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
téglagyári megálló

téglagyári megálló

Hozzászólások száma : 116
Join date : 2012. Oct. 04.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Csüt. Május 07, 2015 3:17 pm


Niwrok írta:
Barátunk, Superman / Bekas


Örülök, hogy ajánlhattam neked is filmet! Smile
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Csüt. Május 07, 2015 8:53 pm

téglagyári megálló írta:

Örülök, hogy ajánlhattam neked is filmet! Smile


Ha ez ennyire boldoggá tesz, ajánlani ajánlhatsz bármikor Wink ... az már az én saram, hogy megnézem-e Smile .
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Terápia S2   Hétf. Május 11, 2015 8:07 pm

.
Terápia S2A magyar HBO két évvel az első évad befejezése után kezdte vetíteni a nemzetközi feldolgozások tucatjait megélő, egy izraeli stáb ötletén alapuló Terápia sorozatot, ami a magyar változatban Dargay András pszichológus 4+1 páciensére koncentrál... a "+1" pedig ő maga, aki szintén kezelésekre jár. A sorozat szerkezete szerencsére nem változott, ugyanúgy napi sorozatként ment, ahol általánosságban hétfőtől csütörtökig egy-egy kezelésre váró érkezik a saját kis problémáikkal, míg péntekenként ő megy Ágneshez, aki egyszerre barát, mentor és pszichológus.

Az eltelt idő András számára nem múlt el nyomtalanul, az ő életében is nagy változásokat hozott a két évad közötti szakasz, és esetenként a múlt árnyai is visszatérnek, visszaköszönnek az első évadból. A megromlott házasság Judittal végül válással végződött, András most egy bérelt lakásban fogadja a pácienseit, ami sokkal inkább a rendelője, mint az otthona. A naptárában két új beteg szerepel: a hétfői Ferenc, aki politikusként pánikrohamoktól és azok fenyegetésétől szenved, melyeket szerinte az okoz, hogy a lánya eltávolodott tőle, mert tagja lett valami hippi szektának Dániában, plusz a csütörtöki Virág, aki első körben a felfokozott, túlzónak tűnő szexuális vágyai miatt keresett pszichológust, később azonban kiderül, hogy a valódi ok egy halálos betegség, és az a tény, hogy a lány -bármi történjék is- nem akarja terhelni az autista bátyja miatt amúgy is állandóan fáradt szüleit a saját nyűgjével. Azon a héten azonban, amikor ők ketten a terápiát kezdenék, egy újabb, az egész évadra kiható esemény is történik: az előző évadban tragikusan meghalt Abonyi Máté apja pereli be Andrást hivatás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért... amiben mondjuk nagy meglepetés nincs, hiszen már annak idején is azzal lett vége ennek a szálnak, hogy az apa a pszichológust tette felelőssé a fia haláláért, akár mert nem akadályozta meg, hogy autóba üljön aznap, akár mert olyat mondott neki, ami a halálba kergette. Hogy András tájékozódjon a per lehetséges kimeneteleiről és az ügye esélyeiről, felkeresi az ügyvédként dolgozó Orsolyát, aki majdnem két évtizede a páciense volt, és aki újabb terápiába kezd, mert közeledve a negyvenhez nehezen dolgozza fel, hogy még nincs gyereke, és részben Andrást is vádolja emiatt. Szintén a per miatt kerül újra képbe Ágnes, akihez András szakvéleményért megy, mert a közös terápiáik alkalmával András Máté ügyéről is beszélt, és ez szakmailag megalapozhatja a döntéseit ill. igazolhatja azok helyességét. Ráadásul Ágneshez tartva András összefut a diákkori szerelmével, Annamarival is.

Az azért látszik, hogy ez is rendesen össze van gubancolva, pedig egyet, a szerdát még nem is említettem, az lett ugyanis a kedvenc napom. Még az első évadban szerepelt Tamás és Petra, akik párterápiára jártak, és eközben többször téma volt a közös fiúk, Misi, leginkább azzal, hogy Tamás szerint Petra elkényezteti és folyton egészségtelen kajákkal tömi. Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy a szerda a "dagi" Misié, de annak még jobban, hogy legtöbbször a szüleivel együtt jön, így az írók az ő történetüket is továbbgondolták, jó pár visszautalással. Tamás és Petra azóta különköltözött, a megváltozott családi körülmények pedig rossz hatással vannak Misire, de néha komolyan az volt az érzésem, hogy az a csoda, hogy a gyerek nem pörög ventillátorként.

Spoiler:
 

Ahogy az előző évadban leginkább a házasság és a házasságtörés volt a központi téma, ami szinte minden eset minden napján előkerült valamilyen formában, úgy találtam itt közös pontnak a szülők és a gyerekeik viszonyát. Hogy ki mit gondol a szüleiről, vagy éppen a gyerekeiről, mennyire bizalmi vagy éppen távolságtartó a kapcsolatuk, mit mondanak el egymásnak, vagy éppen tartanak titokban, és hogy mit nem tudnak nekik megbocsátani. Ezt a témát ilyen sokféleképpen, ennyi ember történetén keresztül tálalva ügyesen sikerült elkerülni a pszichológiával szembeni alapvető fenntartást (hogy az gyakorlatilag olyan, mint egy nagyon egyszerű tévés vetélkedő, ahol a válasz minden kérdésre az, hogy "Az anyám." Smile ). Nyilván keveseknek van dán szektába szökött lánya, de az már sokkal gyakoribb, hogy az ember fejében él valamilyen kép a szüleiről, leosztott szerepekkel, és egyszer csak, akár évekkel később, olyan tényezők kerülnek ki, amik esetleg alapjaiban fordítják ezt fel. Ebből a szempontból a Misi-Petra-Tamás trión túl a legérdekesebb szereplő András volt (Virág volt ennek az évadnak a Zsófija, akinek a stílusától nem egyszer tudtam volna a falra mászni, Ferenc sztorija pedig sokkal előbb váltott át a politikai mutyik és az "átkosban" zajlottak mementójává, mint ahogy az kellemes lett volna), akinek úgy kell újragondolnia a szüleivel való kapcsolatát Annamari felbukkanásával, az ő információi alapján, hogy az anyja vagy harminc éve meghalt, a mindig is mogorvának és aljasnak tartott apjával pedig alig van beszélő viszonyban. És mégis, egyre kevésbé zárhatja ki, hogy esetleg minden fordítva van.

A sorozat ritmusa és minősége nem változott, hiszen eddig is kiválónak számított a magyar tévésorozatok között, legfeljebb pár helyen javult. Mivel a sorozat nagy része még mindig egy szobában játszódik, két ember beszélgetésével, így persze a díszlet és a színészek is sokat számítanak. Előbbinél talán egy kicsit kevesebb a játék a kellékekkel, és ami van, az is inkább erőltetett (pl.: zombis plakát), viszont annyira mégsincs bezárva a sorozat, mint eddig. Sokkal több a fény, részben azért, mert nyár van (az előző évad talán tavaszra tehető), részben meg mert András és Ágnes is egy sokkal világosabb, több ablakkal bíró rendelőt szerzett, ráadásul a szereplők többet mozognak rendelőn kívül is, az utolsó rész például Ágnes autójában játszódik. Az eddigi színészek (többek között Mácsai Pál, Csákányi Eszter, Für Anikó, Nagy Zsolt) magas színvonalú alakítása mellett olyan színészek jelennek meg, mint Kováts Adél (Annamari), Máté Gábor, illetve nekem nagy meglepetés volt Péterfy Bori, lévén őt énekesnőként ismertem.

8/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Hétf. Május 11, 2015 9:04 pm

Niwrok írta:
.
Terápia S2

A sorozat ritmusa és minősége nem változott, hiszen eddig is kiválónak számított a magyar tévésorozatok között, legfeljebb pár helyen javult.

8/10

Az írásért szokás szerint: taps Talán a sok néma olvasónak sikerül felkeltened az érdeklődését a sorozat iránt. Wink

Én egyelőre nem tervezem - ha nem haragszol...


Niwrok írta:
Az azért látszik, hogy ez is rendesen össze van gubancolva, pedig egyet, a szerdát még nem is említettem, az lett ugyanis a kedvenc napom.


tongue Én is így éreztem, ahogy olvastalak....


.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Fargo   Csüt. Május 14, 2015 9:06 pm

.
FargoHa már az Eltűnés sorrendjében kapcsán előjött a Fargo, R2-val megbeszéltük, hogy azt sem látta még egyikünk sem, így akkor már megbeszéltük az újabb duplázást is vele (azaz nemsokára ő is jelentkezik Smile ). És hogy miért maradt ki eddig? Hogy egy film "kult", attól én még nem feltétlenül érzem kötelességemnek megnézni, a Coen-testvéreknek meg valahogy nem is lett a szívem csücske a munkássága, a fekete humoruk nem mindig talál be nálam, és úgy sejtem, hogy ettől páran talán felhördülnek, de a filmjeik közül még a Kegyetlen bánásmód jött be a legjobban, és az is lehet, hogy azért, mert azt nem ők írták... legalábbis eddig.

Ha már egy film az imdb örökranglistájának 133. helyén van, akkor a történetről talán nem kell sokat mondani, de hátha... Szóval van egy Jerry nevű piti sikkasztó, aki kipótolandó az egyre feltűnőbben hiányzó pénzt úgy dönt, milliomos apósának pénzét megcsapolva tesz szert a kellő összegre, mégpedig úgy, hogy elraboltatja a feleségét, a váltságdíjból kifizeti az emberrablókat, a maradékból meg vígan eléldegél, ápolgatva az elrablástól sokkolt asszonykáját. Ez a terv csak két ponton csúszik el: kapcsolatai révén sikerül az emberrablásra két szociopata kretént (Carl és Gaear) felbérelnie, akiknek az útját szó szerint hullák szegélyezik, másrészt ezeknek a gyilkosságoknak a nyomozására kifog egy igencsak éles eszű nyomozónőt, akinek minimális erőfeszítéssel is sikerül követni a bérgyilkos duó nyomait, egyre közelebb jutva Jerryhez.

Lássuk be, a történet azért nem rejt akkora fordulatokat így első ránézésre, nem véletlen, hogy még egy sorral kiegészítve le tudtam volna írni az egészet. A krimi részben nem éreztem semmi kimagaslót, legfeljebb akkor, amikor a feszültség hatására elkezdett a thriller felé tolódni. Úgyhogy nekem az jött le elég gyorsan, hogy a filmet a nagyközönségnek igazából a karakterek "adták el", közülük is a két bérgyilkos. Mert ezek teljesen idétlenek, legyen az az akut szófosásban szenvedő Carl (Steve Buscemi), ahogy próbálja egy kicsit irányítani a dolgokat a totál fogalmatlan Jerry helyett, aki talán tényleg azt hitte, hogy az egész úgy fog zajlani, hogy két kedves, előzékeny úriember csuklyával a fején elszállítja otthonról az ijedtségtől együttműködő feleségét, ami után az após szó nélkül odaadja a lóvét, és annak elosztása és átadása után mindenki megy a saját dolgára. Hogy ez ne így legyen, arról a legtöbbször sztoikus nyugalommal, álmos szemekkel maga elé meredő Gaear (Peter Stormare) gondoskodik, aki viszonylag jól tűri a zavaró tényezőket... úgy öt másodpercig, ami után viszont rögtön fegyvert ránt, elindítva a gyilkosságok láncolatát. Na, ez meg talán a másik volt, ami biztos népszerűvé tette a Fargot, és azt kell mondanom, voltak benne kellemesen feszült és igényesen megcsinált trükkök és maszkok is, de például rögtön az első lövés elég idétlenre sikerült, ahogy mint a falikútból kezdett folyni az ürge fejéből a vér. Nekem ez a fajta humor nem mindig jön be, például annál a jelenetnél is, amikor Carl a lövés után a vérzését próbálja csillapítani, nem azon mosolyogtam, ahogy szentségel (na jó, kicsit azon is), hanem hogy mivel is próbálja eltakarni a sebet.

Viszont volt egy dolog, ami nagyon bejött a Fargoban, és azt hiszem, a kimagasló operatőri munka mellett (sok a lenyűgőző kép, az az izometrikusnak tűnő felvétel meg a parkolóról és a ládákban levő facsemetékről zseniális) ezért értettem meg a díjesőt, köztük a 2 Oscar-díjat és mellé az 5 jelölést, még ha ezért várni is kellett a végéig. A fináléhoz közel ugyanis van Frances McDormandnek egy hatásos és elgondolkodtató jelenete, amiről az jutott eszembe, hogy ez egy inverz Nem vénnek való vidék (ami szintén Coen-film), pontosabban fordítva. Ott az USA határszéléhez közeli kábszeres vérmező volt a téma, öreg, fásult zsaruval, ahol egy ember óvatlan beavatkozása csak még jobban felpörgeti az amúgy is naponta áldozatokat szedő "forgószelet", itt, Kanadához közel, a majdnem végtelen hómezőkön a baj mindössze a kívülállókon keresztül érkezik, és ahol a rendőrök mintha csak elcsatangolt jávorszarvasok miatt kellene hogy aggódjanak, nyomozó Marge a gyilkosság mellett ráér azon aggódni, hogy a férjének legyen megfelelő mennyiségű és minőségű földigiliszta a pecázáshoz. Brainerd olyan, mint egy kis hógömb, aminek a lakói valamennyire burokban élnek, és lehet Marge bármilyen célratörő és talpraesett, amikor a gyilkosságok felderítéséről van szó, amikor kiderül, miért is kellett meghalnia annak a sok embernek, akkor csak az iszony és a döbbenet látszik az arcán, pedig ez talán a legköznapibb dolog mások megölésére. Ahogy elhagyva Brainerdet szembesül a nagyvárossal, és hogy abban mik meg nem történnek vagy hogy milyen emberek élnek ott, és nem csak a gyilkosságra vonatkozóan, vagy azzal összefüggésben, azért az nézésért, és a nyomában járó tanácstalanságért és nyomasztó bizonytalanságért volt nekem érdemes igazán megnézni a Fargot.

De ettől még nem volt jobb, mint egy átlagos "jó" film. Sem a morbid humora, sem a sztorija, sem a szereplők nem voltak olyan nagy hatással rám, hogy túl magas helyre tegyem a személyes listámon, nem is minden percében tetszett, de a lehetőség, a kreativitás és a munka egyébként megvan benne. Ha 20 éve látom, biztosan maradandóbb lesz, de azóta például láttam több ilyen jellegű filmet is, és közülük például a szintén havas tájon, szintén két bérgyilkossal és egy kisstílű csalóval szerencsétlenkedő Nagy fehérség nekem emlékezetesebb, érdekesebb, drámaibb és viccesebb is volt.

7,5/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Csüt. Május 14, 2015 9:24 pm

Niwrok írta:
.
Fargo


Viszont volt egy dolog, ami nagyon bejött a Fargoban (...) azért az nézésért, és a nyomában járó tanácstalanságért és nyomasztó bizonytalanságért volt nekem érdemes igazán megnézni a Fargot.


7,5/10
.

Mire gondolsz? A rendőkocsiban, mikor kérdezi, ezt miért kellett??
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Ajánlott tartalom
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   

Vissza az elejére Go down
 
Niwrok írásai 1.0
Vissza az elejére 
45 / 66 oldalUgrás a következő oldalra : Previous  1 ... 24 ... 44, 45, 46 ... 55 ... 66  Next

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Filmfórum :: Filmek, sorozatok világa :: Kritikák, filmes gondolatok-
Ugrás: