Kritikák, gondolatok a filmek világából
 
HomeCalendarGalleryGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés

Share | 
 

 Niwrok írásai 1.0

Go down 
Ugrás a következő oldalra : Previous  1 ... 17 ... 31, 32, 33 ... 49 ... 66  Next
SzerzőÜzenet
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Az elveszett szoba / The Lost Room   Pént. Nov. 28, 2014 9:06 pm

.
Az elveszett szoba / The Lost RoomA boltok polcain nézegelődve az elmúlt évek alatt sokszor a kezembe akadt ez a mindössze három részes minisorozat (jobban belegondolva, inkább a 6x40 perc lenne a pontos), de mert akkoriban még annyira sem érdekeltek a sorozatok, hogy a nem túl veretes két darab ezrest kiadjam érte, mindig visszakerült a polcra. Most meg szinte véletlenül akadt a kezembe egy kirándulás alkalmával egy vidéki könyvesboltban, és ezúttal már nem voltak efféle aggályaim, megvettem. Mondhatom, nagyon jól tettem!

Joe Miller nyomozót egy furcsa kettős gyilkosság ügyével bízzák meg, ahol a holtestek mintha belerobbantak volna a falba, a testük összeégett, de a ruhájuk és a környező tárgyak nem. Az egyik lehetséges szemtanú Joe egyik fiatal pártfogoltja, de amikor a rendőrök a srác nyomára akadnának, az egy ajtón belépve felszívódik, és amikor Joe órákkal később, már hazaérve újra találkozik vele, a fiú éppen az otthoni szekrényükből esik ki, golyókkal a hátában! Mielőtt meghalna, Joe-ra bíz egy kulcsot, azzal, hogy "minden ajtót kinyit", és amikor a helyszínelők és a halottkém végzett, Joe lánya, Anna pedig már alszik, Joe kipróbálja, mit is értett ez alatt. A szekrény zárjába illesztve a kulcsot, és kinyitva azt, az ismert, lomokkal teli fülke helyett egy poros, jórészt üres motelszoba tárul Joe elé, az ablakon túl pedig valami sivatagos terület látszik. Mint később kiderül számára, a Kulcs egy Tárgy, sok más Tárgyhoz hasonló, amik egy-egy köznapi tárgy "álcája" alatt mind valamilyen különleges képességgel rendelkeznek, jelentéktelenekkel és világraszólókkal egyaránt, és ahogy ez lenni szokott, különféle emberek és csoportok szeretnék ezeket magukénak tudni, bármi áron, főleg a Kulcsot, ami az egyik legerősebb mind közül. Amikor Joe lányát elrabolják, és cserébe a Kulcsot követelik, a túszmentés annyira balul sikerül, hogy Anna menekülés közben kinyit egy ajtót a Kulccsal, ami becsapódik mögötte, Joe pedig hiába próbál utána menni, a lánya már nincs ott! Félő, Anna végleg a Tárgyak világában rekedt, hacsak Joe-nak nem sikerül felhasználnia a Tárgyakat arra, hogy rátaláljon, de ahhoz először neki kéne rátalálnia azokra.

Az elsődleges véleményem az, hogy amikor ez a sorozat a Tárgyakkal foglalkozik, azok képességeivel, a múltjukkal, a köréjük szerveződött, egymással rivalizáló csoportokkal, és amikor a Tárgyak kapcsán gyakorlatilag minden részre jut legalább három WTF-pillanat, az egyszerűen QRVAJÓ! Hirtelen nem is tudnám melyiket mondani, mert a többtucatnyi Tárgy mindegyike egy külön sztori, amik között éppúgy akad megmosolyogtató is (mint pl.: a Karóra), de volt olyan is, amitől évtizednyi filmes tapasztalattal is majd' a pofám leszakadt (Pénzérme)... De persze egyébként is az a legjobb, ha erről nem igazán mondok semmit, hiszen a részek savát-borsát éppen az adja leginkább, ahogy Joe-val együtt felfedezve kerülnek elő az újabb és újabb Tárgyak, derül fény arra, melyik mit csinál (mondjuk teleportál vagy éppen megállítja az időt...), ahogy minduntalan felmerül valami lehetőség Anna megmentésére, és ahogy lassan megmutatkozik a Tárgyak közötti kapocs, az valami állati! A fordulatos, folyamatosan bővülő Tárgy-univerzum a Gyűjtőkkel, a Renddel, meg az olyan végletekig abszurd figurákkal, mint Weasel vagy Suzie Kang, nekem garancia volt arra, hogy még a negyedik óra végén is akarjak még több tárgyat megismerni, még több "ábrát" kipróbálni, lehetőség szerint pedig megtalálni a választ a végső kérdésre! Jómagam csak négy órára merülhettem el ebben a világban, és egy pillanatra sem csodálkozom rajta, hogy a Tárgyak birtokosai közül szinte mind becsavarodtak...

Spoiler:
 

Azonban ez a lelkesedés részemről inkább tényleg csak a Tárgyakra korlátozódik, mert sajnos a körülöttük levő emberek és az általuk indukált események közel sem ennyire kötik le a figyelmet, legalábbis az enyémet. A szereplők között is akad nem egy hajánál előrángatott, ahogy a történtek is sokszor vesznek idióta kanyarokat, csak hogy sínen tartsák Joe-t, és persze, hogy nem úszhatóak meg az igazán veretes idiótaságok sem. Például ugye miért is jutna bárkinek eszébe, hogy a szuperbiztonságos ajtókkal rendelkező széfszoba fala ne gipszkartonból legyen?! Vagy miért is tartanám furcsának, hogy szinte senki sem titkolja, hogy nála Tárgy van, sőt, némelyiket előszeretettel használják nyílt színen, míg mások úgy cserélgetik azokat, üzletelnek velük, mintha pár Lutra-matricáról lenne csak szó, de a különféle gyűjtőknek évtizedek óta problémát jelent ezek felderítése vagy megszerzése?! Bármilyen zseniális is az alapötlet, túlságosan is sugárzik a forgatókönyvből, hogy az egész rendszer Anna kereséséhez asszisztál, nincs önálló "élete", hiszen akár a multimilliomos Kreutzfeld, akár a fanatikus Rend megtalálhatta volna a módját, hogy megszerezze az ilyen "szabad" Tárgyakat, amikkel már rég közelebb kerülhettek volna saját "küldetésük" beteljesítéséhez.

A másik aprócska negatívumot a technikai hibák összessége jelenti. A sorozat már elég koros, mai szemmel a trükkök némelyike egyenesen gagyi, vagy éppen a  rendező és az operatőr nem volt a helyzet magaslatán, de ők legalább a vége felé már egészen jól belejöttek. A DVD, amiről láttam, sem éppen topminőség, pedig ez már elvileg javított változat, ami "csak" a szinkronnál visszhangzik, a háttérzenénél akad, az angol hangnál meg csúszik.

De ezek ne tántorítsanak el senkit, aki még esetleg nem látta, mert részemről ez volt a legaprólékosabban kitalált rejtélyes világ mostanában, aminek a lépésenkénti felfedezése, a trükkök kiismerése az egyik legnagyobb ilyen jellegű élmény volt az utóbbi pár hónapban.

8/10
.


A hozzászólást Niwrok összesen 2 alkalommal szerkesztette, legutóbb Pént. Nov. 28, 2014 11:31 pm-kor.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Pént. Nov. 28, 2014 9:22 pm

Niwrok írta:
.
Az elveszett szoba / The Lost Room

De ezek ne tántorítsanak el senkit, aki még esetleg nem látta, mert részemről ez volt a legaprólékosabban kitalált rejtélyes világ mostanában, aminek a lépésenkénti felfedezése, a trükkök kiismerése az egyik legnagyobb ilyen jellegű élmény volt az utóbbi pár hónapban.

8/10
.

Ez viszont nagyon jól hangzik. Ezt meg fogom nézni...
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Imaginaerum   Vas. Nov. 30, 2014 9:29 pm

.
ImaginaerumAhhoz képest, hogy úgy egy éve éppen én kérdeztem rá erre a filmre, R2 kétszer is írt róla kedvcsinálót/emlékeztetőt, egyszer meg el is küldte, igencsak sokat váratott magára nálam ez a film. A kíváncsiság részébe és az enyhe távolságtartásba azért az is belejátszott, hogy valami nagyívű filmet vártam, amit azért a magam hülyeségei miatt nem szoktam csak úgy, akármikor megnézni, és már "meggyóntam" itt nem egyszer, hogy emiatt általában éppen a "túl jónak" ígérkező filmek, sorozatok halasztódnak a leggyakrabban, utána meg jön a kétségbeesés, hogy a sok középszerű film miatt mennyi jó torlódott fel. Mindenkinek a maga paradoxonja, ugye Smile . A Nightwish is érdekes ajánlólevél volt, mert ugyan a zenéjüket nem nagyon szoktam itthon hallgatni, intenzívebb kapcsolatom pedig az együttessel olyan jó tíz éve volt, mert a baráti köröm akkoriban nagyon szerette őket, még a 2002-es Sziget Nagyszínpados koncertjükön is ott voltunk, de akadnak kellemes emlékeim róluk és a stílusukról.

Azóta persze az együttes is sokat változott, például a filmben megjelenő zenei világuk is másféle volt, mint amit én megszoktam, vagy amilyenre emlékeztem tőlük. Az album dalai, akár csak akusztikus háttérzeneként végigkísérik az egészet, és lehet, hogy eddig is így volt, de nekem most úgy tűnt, erősebb a világzenei hatás, ill. a különféle zenei stílusok ötvözése, és a sok kísérletezés közepette nekem elveszett a lényeg. Volt köztük arabos hangzású (Arabesque), míg mások le sem tagadhatnák az ír gyökereiket (Turn Loose the Mermaids), amik még ebben a skandináv fagyban is megtalálták az utat hozzám, legnagyobb sajnálatomra viszont pont az a két dal tetszett a legkevésbé, amit az együttes elő is ad a filmben; a Slow, Love, Slow jazzes bárhangulata a világtól és a Nightwishtől is távol esett nekem, a Scaretale groteszk-kifacsart mesevilága pedig tőlem tette ugyanezt. Szerettem viszont az olyan dalokat, mint a The Crow, the Owl and the Dove és a Last Ride of the Day, a Mermaids-zel kiegészülve ezek voltak a dobogósok nekem, kicsit lemaradva mögöttük meg mondjuk a Rest Calm lenne.

Mindezek pedig, ahogy R2 is írta, egy idős, beteg zeneszerző történetén keresztül szólalnak meg, szavakkal és zenével egészítve ki a képi világot és a drámai részt ott, ahova egy sima szövegkönyv kevés lenne. Ahogy az öreg kómába esik, és ettől még jobban belegabalyodik a megelevenedő gyermekkori emlékeivel és az életének tragédiáival elkeveredett fantáziavilágba, amelyiknek igazából korábban is foglya volt, miközben a régi sérelmeket magában hordozó, távol élő lánya próbál legalább az apja utolsó napjaira némi közelséget és pókerarcot erőltetve magára. Így aztán a történet párhuzamosan halad, az öreg próbálja megfejteni élete rejtélyét, érezve, hogy már nem sok ideje van erre, miközben a lánya, Gem az apja holmija között turkálva, egy régi, általa nem kedvelt ismerős segítségével szintén egy titokkal kénytelen szembenézni. Nekem a drámai rész -nem túl meglepő módon- tetszett, ahogy az is, hogy kettejük emlékeiben ill. az életük menetében hogyan jelennek meg kis áthallások, amik -azt hiszem, szakszóval így hívják- "szomatikus markerek" lesznek, és egyre távolabb sodorták őket egymástól... amin talán még most, utoljára van mindkettejüknek esély változtatni.

Spoiler:
 

A látványvilág is abszolút profi, a sok feketével, a kevés helyszínnel és még az egyszerűbb képi hatásokkal is elérték, hogy egy összetett fantáziavilágban érezze a néző magát, és persze a hangulat szempontjából is adta magát mindez. Hóemberen repülő kisfiú, szörnycirkusz, omladozó hullámvasút, életre kelt ólomkatonák; nekem talán ez utóbbi kettő jött be a legjobban, a katonás részben például nagyon jól benne volt a régi "bűnökért"  vezeklés, és a kapott "bűnbocsánat" megváltó ereje. A zeneszerző gótikus hangulatot sugárzó szobái és a szürreális belső világ mellett nagy kontraszt, de legalább ennyire jó volt a kórterem vakító fehérsége, amit csak három fehér függöny határol. Sokkal inkább befogadható volt számomra ez a hármas világ az esetleges vadhajtásaival együtt is, mint -ha már Gaiman hivatkozás volt- egy másik, belső világba tett utazásról szóló film, a Mirrormask.

Noha teljes egészében finn alkotás, és emiatt nem várhattam ismerős arcokat, meglepetésemre éppen a színészek között akadtam egyre, a többszörös szerepben is megjelenő Ilkka Villiről mintázták ugyanis az Alan Wake címszereplőjét, ami egy szintén finn csapat, a Remedy játéka volt.

Az Imaginaerum hangulata, képei a végére nagyon megfogtak, az azokból összeálló történet és érzelmi háló is tetszett, ezért a pont, amit adni szándékszom, inkább ezeknek szól, és a vágynak, hogy újranézzem, megint felfedezzem, mint annak, hogy egyébként az egyes elemei, vagy akár a zenei betétek némelyike mennyire (nem) működött nálam.

8,5/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Vas. Nov. 30, 2014 9:58 pm

Niwrok írta:
.
Imaginaerum

8,5/10
.


HURRÁ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

De jó! Az is hogy tetszett, meg az is, hogy megnézted. Én mondtam, hogy jó, kimondottan olyan film, amit többször is meg lehet nézni, fel lehet fedezni.

Ráadásul nekem a zene is nagyon bejön. Smile

Már csak Weidét kellene rávenni, hogy nézze meg, bár ő már lépett a térképről. A francnak dolgozik annyit... tongue
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Vas. Nov. 30, 2014 10:27 pm

R2-D2 írta:

Imaginaerum

De jó! Az is hogy tetszett, meg az is, hogy megnézted. Én mondtam, hogy jó, kimondottan olyan film, amit többször is meg lehet nézni, fel lehet fedezni.
Ráadásul nekem a zene is nagyon bejön. Smile

Már csak Weidét kellene rávenni, hogy nézze meg, bár ő már lépett a térképről. A francnak dolgozik annyit... tongue


Miért, mit gondolsz, nekem mi szólt az írás jó fele alatt a tecsőről Very Happy ?!

Én most már nem is Weidéért aggódom, róla legalább tudjuk, hogy dolgozik, de mi lehet Mr. White-tal? Rosszabb pillanataimban kezdem azt hinni, hogy ő "csak" Weide alteregója volt, mert azért felettébb gyanús, hogy kb. egyszerre jöttek, egyszerre tűntek el innen, és főleg, hogy -én legalábbis- soha nem láttam ezt a két embert egyszerre Smile !
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Vas. Nov. 30, 2014 11:27 pm

Niwrok írta:

Én most már nem is Weidéért aggódom, róla legalább tudjuk, hogy dolgozik, de mi lehet Mr. White-tal? Rosszabb pillanataimban kezdem azt hinni, hogy ő "csak" Weide alteregója volt, mert azért felettébb gyanús, hogy kb. egyszerre jöttek, egyszerre tűntek el innen, és főleg, hogy -én legalábbis- soha nem láttam ezt a két embert egyszerre Smile !
.

Hehe, én láttam. Valóban két külön élőlény. Smile

De hogy hol vannak, nem tudom.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Mr. White

Mr. White

Hozzászólások száma : 255
Join date : 2014. Jan. 25.
Age : 27
Tartózkodási hely : Budapest

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Vas. Dec. 07, 2014 12:50 am

Niwrok írta:


Én most már nem is Weidéért aggódom, róla legalább tudjuk, hogy dolgozik, de mi lehet Mr. White-tal? Rosszabb pillanataimban kezdem azt hinni, hogy ő "csak" Weide alteregója volt, mert azért felettébb gyanús, hogy kb. egyszerre jöttek, egyszerre tűntek el innen, és főleg, hogy -én legalábbis- soha nem láttam ezt a két embert egyszerre Smile !
.

És ha hozzátesszük, hogy én nem mentem a legutóbbi találkozóra ahol viszont Niwrok volt! Felettébb furcsa egybeesés!
Jelentem, hogy sajna a Fősuli nem engedi, hogy annyit látogassam az oldalt amennyire szeretném. De Niwrok ezen behaltam! taps Ha valami akkor ez egy nagyszerű eszmefuttatás volt! Most meg vizsgaidősuck van szóval még pár napig biztosan nélkülem megy a vonat tovább! És köszi R2 mind a levelet mind, hogy jelentetted, hogy két külön személy vagyunk Weidével.
Azért néha igyekszem följönni és szertenézni a hazában! Addig is köszönöm az aggódást meg az összeesküvés elméletet! Ez most hajnalra kellett tényleg! Viszont láttam a Guardian of the Galaxy-t és nekem is bejött. De viszont igaz hogy külön de Weide és én láttuk a Tusk-ot! Ami kicsit betegre sikerült!
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Vas. Dec. 07, 2014 2:25 pm

Mr. White írta:


És ha hozzátesszük, hogy én nem mentem a legutóbbi találkozóra ahol viszont Niwrok volt! Felettébb furcsa egybeesés!
Jelentem, hogy sajna a Fősuli nem engedi, hogy annyit látogassam az oldalt amennyire szeretném. De Niwrok ezen behaltam! taps  Ha valami akkor ez egy nagyszerű eszmefuttatás volt! Most meg vizsgaidősuck van szóval még pár napig biztosan nélkülem megy a vonat tovább! És köszi R2 mind a levelet mind, hogy jelentetted, hogy két külön személy vagyunk Weidével.
Azért néha igyekszem följönni és szertenézni a hazában! Addig is köszönöm az aggódást meg az összeesküvés elméletet! Ez most hajnalra kellett tényleg! Viszont láttam a Guardian of the Galaxy-t és nekem is bejött. De viszont igaz hogy külön de Weide és én láttuk a Tusk-ot! Ami kicsit betegre sikerült!


Na, akkor az egyik rejtély megoldódott... Smile

De lehet, Niwrok majd csak akkor hiszi el, ha lát rólatok egy közös képet. tongue
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Vas. Dec. 07, 2014 3:47 pm

R2-D2 írta:

Mr. White írta:

Jelentem, hogy sajna a Fősuli nem engedi, hogy annyit látogassam az oldalt amennyire szeretném. De Niwrok ezen behaltam! taps  Ha valami akkor ez egy nagyszerű eszmefuttatás volt! Most meg vizsgaidősuck van szóval még pár napig biztosan nélkülem megy a vonat tovább!


Na, akkor az egyik rejtély megoldódott... Smile De lehet, Niwrok majd csak akkor hiszi el, ha lát rólatok egy közös képet. tongue


Hát... gyanús... nagyon gyanús hmmm ...
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Rázós környék / Ill Manors   Vas. Dec. 07, 2014 8:42 pm

.
Rázós környék / Ill ManorsHa már megemlítettem pár hete, gondoltam, teljessé teszem a Riz Ahmed kvintológiát (Four Lions, Dead Set, The Reluctant Fundamentalist, Nightcrawler), még úgy is, hogy mind közül ez a filmje jött be a legkevésbé. Pedig ez volt az, amit már régebben a "beszerzedő" listára tettem, de valahogy csak nem akart egy bővebb vélemény összejönni róla.

Az Ill Manors tulajdonképpen a Harry Brown és a Trainspotting keveréke, azaz pár ember sorsán keresztül mutatja be Londonnak azt a részét, amit általában kihagynak az útikönyvekből. Régi munkásnegyed ez, ahol a panelok és a lepukkant sorházak között szinte csak dílerek és drogosok élnek, és közülük kerülnek ki a szereplők, akiknek összefonódik a sorsa. Akad köztük a börtönből évek után kikerülő fűnepper, akinek az üzletét lenyúlta a nevelt fia, a kisbabájáért aggódó orosz drogos prosti, a gangxtaélet hatalmától és lehetőségeitől megrészegült tinédzser, akit előbb-utóbb utolérnek a következmények is, és még sokan mások, akiket Ed és Aaron, a két gyerekkori barátból lett díler köt össze.

A sok szálon futó történet miatt az egésznek van egy kis novelláskötet-hangulata, és még ha az író/rendező Ben Drew biztosan épített bele a saját élményeiből, tapasztalataiból, rappernek részemről biztosan jobb, mint filmesnek. A sztorik nekem túl felszínesek és "ismerősek" voltak, összefonni sem sikerült őket úgy, hogy ne azt érezzem, a film a közepénél teljesen szétválik, és más történetek kerülnek elő más szereplőkkel, amiket csak egy pisztoly köt össze. Sokszor vártam volna egy kicsit több érzelmi töltetet, ha már olyan tragédiák történnek a film során, amilyenek, és végighúzódott az egészen egy kis amatőr hangulat, legyenek azok a színészek vagy a stáb munkája. Voltak persze jobb történetek benne, olyanok is, amik megfogtak, de leginkább mégis azt tudnám kiemelni, hogy a gettódráma mellett egy rapmusicalt is láthattam, több szereplő múltja vagy a történet bizonyos forulatai rapbetétekből derülnek ugyanis ki, egyszer pedig az egyik szereplő kezdte freestyle-ban nyomni.

És tényleg nem nagyon jön róla több szó, az meg általában ennyit jelent:

6/10


A hozzászólást Niwrok összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Hétf. Dec. 08, 2014 12:41 am-kor.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Vas. Dec. 07, 2014 9:13 pm

Niwrok írta:

Rázós környék / Ill Manors

Az Ill Manors tulajdonképpen a Harry Brown és a Trainspotting keveréke, azaz pár ember sorsán keresztül mutatja be Londonnak azt a részét, amit általában kihagynak az útikönyvekből.Ha csak ennyi lett volna, meg is néztem volna.. lol!
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Találmány / Primer   Hétf. Dec. 08, 2014 9:18 pm

.
Úgy látom, nagyon egy (óra)rugóra jár az agyunk Smile !


Találmány / PrimerEzt a filmet láttam már egyszer, úgy két és fél éve, és gyakorlatilag a vége főcímmel együtt biztossá vált, hogy ezt nekem újra kell nézni. Egyszerűen azért, mert nem értettem, mi hogy van benne, azt meg ugye nem nagyon szeretem...

Négy fiatal fizikus (Abe, Aaron és két kollégájuk) a munka melletti szabadidejében azon fáradozik, hogy felfuttassák a közös cégüket, hogy start-upként valamilyen "egyszerű, de nagyszerű" forradalmi felfedezést tudjanak szabadalmaztatni, mint amilyen mondjuk a híres űrbeli golyóstoll esete volt a szovjetek ceruzájával. Házibarkács módszerekkel és eszközökkel kezdenek kísérletezni például az elektromágneses-antigravitációs lebegtetéssel, de a kezdeti sikerek után a projekt hosszú hónapokra megreked, és félő, hogy befuccsol az egész. Egy napon aztán Abe felkeresi Aaront azzal, hogy valami egészen hihetetlen képességére jött rá a gépüknek, mégpedig hogy a gerjesztett mágneses mezejében megváltozik az idő folyása, mintha működése alatt létrehozna egy folyamatos hurkot az idő "A" és "B" pontja között. Aaron beleegyezik, hogy amíg sikerül részleteket kideríteniük a gép működéséről és felhasználási lehetőségeiről, addig az egészet titokban tartják... csak hát eddigre Abe-nek már bőven megvannak a maga titkai.

Annak ellenére, hogy sok negatívumot el lehet mondani erről a filmről (a jelentősebbeket én sem fogom véka alá rejteni), egy dolog biztos: a költségvetéséhez viszonyítva ez az egyik legjobb érték/ár arányú film, amit valaha láttam, még ha ez, figyelembe véve a 7.000 dolláros büdzsét, önmagában nem sokat jelentene. Az egész film annyira garázsprojekt, hogy jobban talán nem is lehetne, ahogy Shane Carruth egy személyben az író, a rendező, a producer, a zeneszerző, a vágó, és mellette még játszik is (Aaron), de a többiek is jellemzően kettős szerepet töltenek be, családi, baráti összefogásban besegítve. A Primernél éppen az a jópofán zseniális, ahogy a film tárgyának és a filmnek magának a minimáljellege hogyan megy végig ezen a bő egy órán, párhuzamba állítva a kettőt. Ahogy ugyanis Carruthék tényleg a semmiből hozták össze a filmet, felhasználva bármit, ami a kezük ügyébe esett, úgy dolgoznak ezek a tudóspalánták is azon, hogy szó szerint háztartási cuccokból és pár extrább anyagból olyan eszközt eszkábáljanak össze, amit akár a NASA is sikerrel hasznosíthat a jövőben, még ha jóval nagyobb léptékekben is, mint ami a lehetőségeiből kitellik. Volt már dolgom ilyen "kalákafilmmel", és megvan ezeknek is a varázsa, általában a lelkes amatőrizmusból fakadóan, és ez jó esetben egyáltalán nem megy mondjuk a párbeszédek vagy a történet rovására. A két Sundance-es díj meg pár kisebb egyéb mutathatja, hogy a Primernél nem ez történt.

Mert a Primer ereje a jól átgondolt forgatókönyvében rejlik, egy remek időmanipulálós mindfucknak alapozva meg, pontosabban a film jó része az. Ahhoz azonban -s ez az első "aprócska" probléma- át kell jutni a feltalálós felvezetésen, ami a már fent leírt párhuzam kifejezéséhez szükséges, de önmagában sem a karakterek kapcsolatára nem szán túl sok időt, sem a gép működésére, inkább csak olyan, mint a srác, aki próbál baromi okosnak tűnni, és ezért állandóan olyan idegen szavakat sző a mondandójába, amiknek nem feltétlenül tudja a jelentését, így inkább csak egy unalmas, okoskodó kis kullancs lesz belőle. Úgy fél óra után, ahogy Abe és Aaron elkezdik tesztelni a találmányukat, onnantól pörög fel a gépezet és vele együtt az agytekervények, hiszen a gép működése, hogy mire és hogyan kezdik el használni, hogy eleve hogyan működik (a link természetesen SPOILER!-es, de csak ezért nem akartam egy külön ablakot nyitni a szövegen belül), és hogy ez milyen kérdéseket és lehetőséget vet fel, az bőven túlmutathat ennek a home-made filmnek a keretein. Nem mintha a párhuzamos szálak és a hiányos események összefűzése önmagában könnyű lenne (másodszor nézve, ráadásul ezúttal hozzájutva egy szinkronos példányhoz is akadtak gondjaim), de a film háromnegyedénél Carruth még egyet csavart a filmen, ráadásul az eseménylánc is minden korábbinál töredezettebbé válik, ami állítólag tudatos rendezői koncepció, arra ösztönözve a nézőket, hogy maguk gondolkodjanak el rajta, mi, hogyan, miért, kivel és mikor történik, ezzel keresve kapcsolatot a jelenetek között... és rátok bízom, hogy mit láttok meg ebben: olcsó játékot hülyegyerekeknek vagy a kihívást. Az megint csak biztos, és ez lomboz talán le a leginkább, hogy a leginkább összeszedett magyarázó ábra (ez is SPOILER!) alapján sem tudom igazából néha még felfogni sem...

És hogy teljes legyen a film-időgép párhuzam: megint bennem van az érzés, hogy újra kéne nézni, újra és újra visszatérve, hátha egyszer végre sikerül teljesen átlátnom... vagy amíg meg nem unom, mert már most is jóval kevésbé kötött le vagy foglalkoztatott, mint elsőre tette. Mivel a filmet a maga 72 perces játékidejével a vasárnapi ebéd elkészültéig sem egy nagy kunszt megnézni, főleg a lényeget, ami igazából csak 40 perc, így most azt hiszem, fogok én még próbálkozni. Addig meg...

7,5/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Hétf. Dec. 08, 2014 11:36 pm

Niwrok írta:

Találmány / Primer
És hogy teljes legyen a film-időgép párhuzam: megint bennem van az érzés, hogy újra kéne nézni, újra és újra visszatérve, hátha egyszer végre sikerül teljesen átlátnom... vagy amíg meg nem unom, mert már most is jóval kevésbé kötött le vagy foglalkoztatott, mint elsőre tette. Mivel a filmet a maga 72 perces játékidejével a vasárnapi ebéd elkészültéig sem egy nagy kunszt megnézni, főleg a lényeget, ami igazából csak 40 perc, így most azt hiszem, fogok én még próbálkozni. Addig meg...

7,5/10
.

Ez érdekesnek ígérkezik. Köszi! peace

72 percem lesz rá.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Insensibles / Painless   Csüt. Dec. 11, 2014 11:03 pm

.
Insensibles / PainlessAz 1930-as évek Spanyolországában tragikus események hívják fel az emberek figyelmét gyerekek egy különleges csoportjára, akik nem érzik a fájdalmat. A környékbeli elmegyógyintézet igazgatója, egyben orvosa megvizsgálja a féltucatnyi, tizes éveiben járó fiút és lányt, és arra a döntésre jut, hogy veszélyt jelentenek önmagukra és másokra is, és mert az állapotuk gyógyíthatatlan, ezért azonnal és véglegesen el kell különíteni őket. Az intézetben külön szobákba viszik őket, ahol a napjukat -az étkezéseket leszámítva- leszíjazva kell tölteniük... legalábbis a kezdeti, nagyobb felügyelettel járó időkben. Azonban lehet bármilyen távoli és elzárt helyen ez a valaha talán kolostorként funkcionáló intézet, nem kímélik a változások, majd később a történelem viharai, a polgárháború majd az azt követő fehérterror, hogy végül romosan, elhagyatottan várja az összedőlést. Az ott történtek emlékei azonban még évekkel később is kísértenek... 2010 környékén a sebészként dolgozó David egy tragikus autóbaleset következményeként -amelyben elveszíti a feleségét, és kis híján a fiát is- megtudja, hogy rákos, és az egyetlen lehetősége a gyógyulásra a csontvelő-átültetés. A szülei, akik donorok lehetnének azonban nem egyszerűen elutasítják a kérését, ami meghosszabbíthatná az életét, a reakciójuk inkább dühös, és rövidesen kiderül, hogy ennek okait a régi romok között kell keresnie.

Leginkább ezt is a története miatt választottam ki, mint általában a filmeket, mert az ajánló sok mindent előre vetített a nyomozás izgalmától a bezártság drámáján át a háborús emlékekig, ezekből a szempontokból is jó volt,viszont az igazi erejét a mindebből fakadó, a film egészét sötét ködként beterítő nyomasztó hangulat adta. Kezdve rögtön az érzéketlen gyerekekkel, ahol is szavak nélkül, két perc alatt sikerült olyan töménységben átadni ennek a betegségnek a tragédiáját mindkét oldalról, hogy még szinte el sem kezdődött, és noha a címe szerint "érzéketlen", már nyakig voltam az ingerekben. Ahogy egyszerre sejlettek fel bennem (ha átérezni nyilván nem is tudtam), milyen lehet szülőként így elveszíteni egy életre egy gyereket, de éppúgy gyerekként megélni ezt a bezártságot és magányt... és annak az iszonya is, hogy milyen veszélyeket, kockázatokat rejt egy olyan ember közelében élni, akinek elképzelése sincs a testi fájdalomról, és így arról sem, hogy amit tesz, az másoknak milyen kínokat okoz, hiszen neki magának egyáltalán nem fáj, bármit is tesz a testével.

Érdekes paradoxonja ez az Insensibles-nek, és sokan ezt emelték ki legnagyobb pozitívumaként, hogy miközben az érzéketlenség az alapja, ennek takarásában nagyon is ott van a belső érzelemgazdagság. A múltbeli történet központi alakja egy Benigno nevű kisfiú, aki szintén ebben a betegségben szenved, és aki a nővérek meg az orvosok között barátot, a szomszéd cellában tengődő lányban pedig bimbózó szerelmet talál, még úgy is, hogy ezeket az érzéseket aligha tudja megélni, hiszen a film jelentős részében a fülkéjét sem hagyja el, nem hogy az épületet. Éppen hogy a törődés, az aggódás és a kötődés sokkal erősebben mutatkozik meg ilyen környezetben a kevés inger miatt, a pislákoló érzelmek pedig nem egyszer váltanak át gátlástalan erőszakba, ha valaki azt a keveset is el akarja venni a fiútól, amije van. Párhuzamosan meg ott van David, akinek megvolt mindene, sikeres karrier, gyönyörű, szerető feleség, egészség, egy csapásra mindhármat elvesztette, és most a családi múlt rejtélyes darabjába kapaszkodik elkeseredetten, az élete zálogát látva benne, miközben még azt az egy dolgot sem tudja értékelni, ami igazi motivációja lehetne: az inkubátorba zárt fiát. Eközben pedig olyan kisebb, de igencsak mély drámai kérdéseket is felvillant a film, mint amikor Davidet tájékoztatják, hogy a baleset nélkül talán észre sem vették volna a leukémiáját, és így talán már túl későn került volna csak orvoshoz, hogy akár esélye legyen a gyógyulásra...

Mivel nem ez az elsődleges témája, így a polgárháború, majd a fasiszták kommunisták elleni hajtóvadászata csak háttere Benigno történetének, de itt is akadnak súlyos jelenetek. Sortűzhöz falhoz állítást rég éreztem ennyire szívszorítónak, a bombázás által megremegtetett falakba régen rezzentem meg ennyire, és közben egyre több derül ki arról, mik történhettek a hírhedt 17-es cellában, hogy az egyszervolt gyerekekről korábban megszerzett tudást ki és hogyan aknázta ki. Nekem ezek miatt nem is a befejezés volt a film csúcspontja, hanem amikor David megérkezett a lefüggönyözött ágyhoz a kórházban, és az ágyban fekvő test minden elszenvedett borzalma megmutatkozott már bőven azelőtt, hogy a függönyt elhúzták volna.

Bár a filmet több helyen a Faun labirintusához hasonlítják, ahhoz szinte csak annyi köze van, hogy spanyol a rendezője, és jelentős részben a Franco-rezsim idején játszódik, de engem még így is inkább emlékeztetett az Ördöggerincre. Annál nekem annyival volt jobb, hogy még a láthatóan kisebb költségvetése ellenére is képes volt a film nagyon jó helyszínábrázolásokat és további témákat beleszőni ebbe az amúgy sem könnyen emészthető kettős drámába, amiből talán csak a finálé érzelgős elcsúszása vett le valamennyit, de összességében így is jó volt.

8/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Csüt. Dec. 11, 2014 11:36 pm

Niwrok írta:
.
Insensibles / Painless

Bár a filmet több helyen a Faun labirintusához hasonlítják, ahhoz szinte csak annyi köze van, hogy spanyol a rendezője, és jelentős részben a Franco-rezsim idején játszódik, de engem még így is inkább emlékeztetett az Ördöggerincre.
8/10
.

Hoppá!

Ahogy olvastalak, már akkor megfogalmazódott bennem, hogy ezt majd meg kell néznem, de az Ördöggerinc mint viszonyítási alap végképp meggyőzött.

Felírtam, de ez nem mostanában lesz. Tele a cetli. Smile
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Ajánlott tartalom
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   

Vissza az elejére Go down
 
Niwrok írásai 1.0
Vissza az elejére 
32 / 66 oldalUgrás a következő oldalra : Previous  1 ... 17 ... 31, 32, 33 ... 49 ... 66  Next

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Filmfórum :: Filmek, sorozatok világa :: Kritikák, filmes gondolatok-
Ugrás: