Kritikák, gondolatok a filmek világából
 
HomeCalendarGalleryGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés

Share | 
 

 Niwrok írásai 1.0

Go down 
Ugrás a következő oldalra : Previous  1 ... 15 ... 27, 28, 29 ... 47 ... 66  Next
SzerzőÜzenet
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Da Vinci démonai / Da Vinci's Demons S2   Csüt. Okt. 23, 2014 5:54 pm

.
Da Vinci démonai / Da Vinci's Demons S2
Amikor az első évadot néztem, annak kapcsán megígértem magamnak, hogy a másodikkal nem fogok várni. Akkor annyira elkapott a firenzei hangulat, a viszonyítási pontok (a Sherlock és az Assassin's Creed sorozat) és a kellemesen összetett intrikás-kalandos történet, kiegészítve Leonardo gépeivel, ötleteivel és a benne viaskodó démonokkal, amiktől az őrület és a zsenialitás pengeélén egyensúlyozik, hogy alig vártam a folytatást. Külön ösztönzés volt, hogy a héten megnéztem a most éppen Pécsen turnézó Leonardo-kiállítást, rengeteg vázlattal, makettel, érdekességgel, szóval ha akartam volna se találtam volna ideálisabb időszakot arra, hogy megtudjam, hogyan zárult a firenzei palotaforradalom, és mi lett az Új Világba tett utazás kimenetele.

Ez utóbbival azonban a stáb túl korán akart meghökkenteni, rögtön az elején megzavart a manipulációnak ez az elég durva formája. Filmeknél még jó feszültségfokozó, ha előrepillantunk, de egy sorozatnál, ahol normál ügymenet szerint -mint utólag kiderült- nyolc hetet kellett volna várni, hogy a körülményeit is megismerjük, a két ős-rivális hogyan kerül együtt egy inka véráldozati szertartás közepére... nos, a célját értem, de attól nem tetszett, bármilyen hangulatos és látványos is volt a kis "jövőbelátás".

Főleg úgy, hogy ilyen jellegű parasztvakításra a sorozatnak nincs szüksége, az eddigi eszközei is elegendőek voltak, hogy "jó" legyen. Persze a "jó" is lehet "jobb", én is észrevettem némi előrelépést, például rögtön feltűnt, mennyivel tágasabbak, mozgalmasabbak és színesebbek a terek, mennyivel több a statiszta a polgárháború tömegjelenetei alatt, plusz a CGI is egy-két fokkal élethűbb lett. Ez éppúgy igaz Firenzére, mint Rómára, aztán az első évad hagyatékának lezárására fordított két epizód után a világ jócskán kitágult, és éppúgy látványos volt Nápoly, a Machu Pichu és az őserdei jelenetek, ill. az a kevés is tetszett, amit eddig Konstantinápolyból láthattunk. Egyik sem vetekedhet egy mozifilm díszleteivel, ahogy a dél-amerikai (igen, a Vespuccia tényleg hatalmas beszólás volt! Smile ) rész sem egy Apocalypto, de a sorozatvilágban bőven több, mint jó és elegendő.

Ennyi helyszínhez persze mind külön történetszálak tartoznak, és itt éreztem először, hogy az írók egy kicsit csapdába vitték saját magukat. Az első évad után biztos volt, hogy Da Vinci, ahogy teheti, vitorlát bont a Levelek Könyve felé, amely út oda és vissza is hetekig-hónapokig tart, és addig valamit a többieknek, az otthon maradottaknak is csinálni kell, ráadásul Leo túl sokáig lesz túl távol ahhoz, hogy hasson az életükre, úgyhogy új összeesküvéseket kell betárazni, új szövetségeseket, ellenségeket kell felkutatni, és a régi karakterek szerepén is változtatni kell. Az eredmény vegyes lett, de ez volt már legutóbb is a Da Vinci démonainak egyik nagy előnye: a kis epizódjeleneteivel akkor is izgalmas tud lenni, ha tulajdonképpen semmi olyan nem történik, ami előrevinné a történetet. Más sorozatokban ezeket legjobb esetben is unom, de itt egészen jól elvoltam a leendő Medici-utódot és a bankokat egyaránt igazgató Clarice-szal vagy az igencsak öngyilkosnak tűnő küldetésre induló Lorenzo viszontagságaival, miközben annyira "ráérnek" mindketten, hogy hetekig csak hancúroznak a régi-új szeretőikkel. Talán egy kicsit erőtlen a szövetség a pápa és Nápoly között, de háttérnek az sem rossz, és bár ezúttal az egyházi hatalom érzékeltetése, hadjáratuk a felvilágosodás ellen sokkal kevésbé hangsúlyos, az azért kiderült, mennyire a szélfújásszerű érdekek határozták meg, hogy ki milyen gyorsan esik ki a pápa által tolmácsolt isteni kegyből egy kiátkozással, és milyen gyorsan kerülhet oda vissza. A két fő szál, amiket a többi körbefon így Leonardo inka kalandtúrája, illetve kellemes meglepetés volt, hogy Donati kisasszony már korántsem csak széttett combok mellekhez nőve, ami vatikáni ügynökként volt, hanem igazi nagy manipulátor, persze segítséggel Őszentsége "személyes foglyától", viszont feltűnt, hogy nagyobb szerepe volt a harmadik évad előkészítésében, mint a második tényleges bonyolításában, amiért azért kár. Ezen kívül is volt rengeteg apróság, ami tetszett, ami meglepetés, ügyes fordulat volt, mint például Amerigo Vespucci karaktere, ahogy volt, Riario jellem-átalakulása a Zitával való kapcsolata során, a kis automaton-fej, a Da Vincit hazatértekor fogadó Firenze, Machiavelli felbukkanása, a Vanessa birtokolta hatalom előszele, de a legjobbakat azon a jelentéktelenségen mosolyogtam, ahogy Lorenzo egy útonállás során ezüstös pengéjével leszúrta mindannyiunk kedvenc "náci vámpírangolnáját" Smile .

Hasonló módon megmosolyogtatott, visszaolvasva R2-D2 írását, hogy a sok apró és kevés nagyobb bosszúság (a fentieken túl ilyen volt a Mona Lisa felesleges beleerőszakolása a sorozatba, vagy Giuliano "visszatérte", amit Lorenzo esetében még csak értek, de a másiknál mintha arról szólna ez az egész, hogy ha már úgyis ott volt a forgatáson az a színész, akkor már eljátszatták vele azt a kis jelenetet, és nem kerestek és fizettek rá másikat) mellett nekem is az volt a legzavaróbb, amilyen lazasággal az évad az időt, az egyes események időtartamát kezelte. Már az első részben is feltűnt, hogy a fotocellás ajtó nem nyílik olyan gyorsan, mint a Medici-palota keresztgerendával védett kapuja, de minden részre akadt egy-két furcsaság, például hogy Leonardo milyen jól bírja az órákon át tartó vérátömlesztést, hogy biztos tart magánál egy tengeralattjáró-építő készletet előregyártott alkatrészekkel, mert kicsit túl gyorsnak tűnik, ahogy elkészül vele (ez egyébként kivétel nélkül az évad összes gépezetére, találmányára érvényes), de az is, hogy ami Lucrezia Donatinak hetekig tartó lovas út másodmagával, azt Bayezid herceg egy szűkebb díszkísérettel napok alatt megteszi visszafelé, legalábbis úgy tűnt.

Az egyetlen dolog, nem fedeztem fel, sőt!, az Da Vinci nagyobb szerepe volt. A szerteágazó történetszálak miatt az epizódok alig negyede-harmada jut rá, és még ha az ő életében fut is össze minden szál, ha ő is az, aki az előkészített táblán megteszi a döntő lépéseket, és még ha a masinái, felfedezései, ötletei oldják is meg az epizódokban menetrendszerűen felmerülő egy-egy problémát (külön jó volt ez így, hogy mondjuk az anatómiai és a hullámok, energiák terjedésével kapcsolatos kutatásait részletesebben is megismertem a kiállításon, az eredeti tervek alapján készült autó működő modelljével együtt), szerintem akkor is kevesebbet foglalkozik ez az évad vele személyesen. Nem tudom például, hogy hova lettek a "démonjai", ha már ez a sorozat címe. Ahogy akkor és feljebb is írtam, az első évad egyik legérdekesebb húzása volt, hogy a zsenialitás árnyoldalaival is foglalkozott, ami itt legfeljebb némi megszállottságban jelentkezik.

Így ezt most inkább éreztem egy középkori Indiana Jones és egy Borgiák-féle politikai és igencsak véres (én legalábbis nem emlékszem az első évadból premier plánban szétloccsanó agyakra) sorozat keverékének, mint Da Vinci démonainak, az évad sok eseménye ráadásul vagy az előzőt zárja le, vagy a következőhöz volt felvezetés. Ez egy kalandfilmesebb stílushoz nagyon jó, a sorozatok közül továbbra is kiemelkedik, csak az első évad alapján valami "hasonlóbbat" vártam.


8,5/10
.


A hozzászólást Niwrok összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Pént. Okt. 24, 2014 3:52 pm-kor.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Csüt. Okt. 23, 2014 6:29 pm

Niwrok írta:
.
Da Vinci démonai / Da Vinci's Demons S2

Külön ösztönzés volt, hogy a héten megnéztem a most éppen Pécsen turnézó Leonardo-kiállítást, rengeteg vázlattal, makettel, érdekességgel, szóval ha akartam volna se találtam volna ideálisabb időszakot arra, hogy megtudjam, hogyan zárult a firenzei palotaforradalom, és mi lett az Új Világba tett utazás kimenetele.

8,5/10
.

Írás: szokásos taps taps taps taps taps taps


Így már értem a pécsi utalást/utazást, őszintén szólva lusta voltam utánanézni, mi is volt ott. Pedig rögtön kitaláltam volna...

A sorozathoz: nagyjából egyetértünk, a végeredményünk ugyanaz, csak szokás szerint kicsit máshogy jutottunk el oda. Ami nekem esetleg üdítő pozitív változás, az Nálad talán picit negatívum és fordítva. Én kicsit örültem a démonok háttérbe szorulásának, ugyan sokkal fogyaszthatóbb, kommerszebb lett tőle az évad, de nekem pont ínyemre volt. De örülök, hogy Neked is tetszett.

Következő projekt talán lehetne a Hannibal, én úgyis hamarosan megnézem a két évadnyi Kártyavárat. Smile


.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Csüt. Okt. 23, 2014 8:02 pm

R2-D2 írta:

Írás: szokásos taps taps taps taps taps taps

Következő projekt talán lehetne a Hannibal, én úgyis hamarosan megnézem a két évadnyi Kártyavárat. Smile


Köszönöm Smile .

A listám túl hosszú ahhoz, hogy egyáltalán azt megtippeljem, hogy a Hannibal mikor kerül sorra, de azért remélem, addig is akad majd olyan, ami elszórakoztat Smile .
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Csüt. Okt. 23, 2014 8:07 pm

Niwrok írta:


A listám túl hosszú ahhoz, hogy egyáltalán azt megtippeljem, hogy a Hannibal mikor kerül sorra, de azért remélem, addig is akad majd olyan, ami elszórakoztat Smile .
.

Ebben egy percig sem kételkedtem. egyetért
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Végjáték / Ender's Game   Pént. Okt. 24, 2014 3:49 pm

.
Végjáték / Ender's GameAmi késik, nem múlik Smile . Bár már írtam a könyvről, R2-D2 írásához a filmről pedig nem érzem, hogy sokat tudnék hozzátenni, de tettem valami "ígéret-félét", így megpróbálom.

Hogy másodszor is láttam a filmet, leginkább arra volt jó, hogy a teljesebb élmény birtokában maga a film is más megvilágításba kerüljön. Ahogy azt a könyvnél is írtam, egyszerűen vannak olyan remek, abban a környezetben kihagyhatatlannak tűnő dolgok, amiknek filmen egyszerűen nincs élvezeti értékük. A film eszközei nem arra valók, hogy Ender hosszas lelki tépelődéseit bemutassa, mert akkor csak néznénk a fejét, és legfeljebb háttérnarrációban hallanánk a gondolatait, ami elég gáz lenne ekkora időtartamban. A film eszköztára arra való, hogy magát az űr hidegségét és végtelenségét, a csapatjátékok majd később az űrszimulációk látványosságát, izgalmát, feszültségét érzékeltessék, hatalmas űrállomásokkal és űrhajókkal, az edzések és a csaták pedig csak Endert, mint leleményes taktikust mutassák be, aki nem riad vissza attól sem, hogy tét nélkül, "játszásiból" feláldozzon bárkit és bármit, még ha a valódi áldozatok súlya meg is viseli.

Persze ettől még ki lehetett volna térni a földi háttértörténetre, már eleve azzal kezdve, hogy milyen lépcsőfokokon és kényszerhelyzeteken, félelmeken keresztül jut el egy társadalom arra a szintre, hogy gyerekek kezébe tegye a sorsát, hogyan épül fel maga a közösség, vagy hogy milyen vezetők vannak milyen feladatokkal; egyedül a Sztratégosz jelenik meg, de kb. szövege sincs, annyira jelentéktelen. Némi meglepetéssel és megnyugvással vettem tudomásul a mostani nézésre, hogy nagyobb baj lett volna, ha ezek nem maradnak ki, mert ezúttal az is feltűnt, hogy még a felszínessége mellett is milyen rohadt sűrű a film. Persze, hiányzott sok minden, eleve olyanok is, amikre a film még csak utalást sem tesz az Enderverse jobb megértése érdekében, egy részüket pedig anélkül építi be, hogy megmagyarázná, hogy mi is az; tipikusan ilyen az "ansible", amiről az még csak-csak kiderül, hogy egy igen fejlett kommunikációs eszközről van szó, de hogy ki, hol, mikor, miért és hogyan, arra nincs idő. Még Ender karrierjének főbb állomásaira épp csak érintőleges, egyszeri alkalom jut: egy edzés, egy csapatjáték, egy gigacsapatjáték többszörösen nehezített körülmények között, egy alap szimuláció, mindegyik után egy vitával Graff és Anderson között, és máris ott a finálé. Ezekkel maga az események érzete is sokkal gyorsabb, Ender többi csatájáról például legfeljebb az értékelőtábla változásai tájékoztatnak vagy egy rövid montázs, és ami amúgy évekig tart, arra itt a feszültség miatt szűk egy hónap jut. Ilyenek mellett miért lepne meg, hogy a mára amúgy is túlhaladott NATO - Varsói Szerződés szembenállással nem törődik a film? A célcsoport tiniknek aligha hiányzott az érdektelen mozis törióra, és ha már ez sincs benne, akkor sajnos a "vágóasztalon" kellett maradnia a könyv számomra legérdekesebb részeinek Locke-ról és Démoszthenészről, ami hiába aktuális, mert örökzöld fejtegetés a média segítségével folytatott politikai manipulációk természetéről (ez szól arról, hogy Peter és Valentine összefognak, majd fórumok és blogok segítségével próbálják befolyásolni a közvéleményt, ezzel elejét venni a várható konfliktusoknak a Földön, ha Ender esetleg sikerrel jár), ebben a helyzetben többszörösen is elfogyott körülötte a levegő. Talán beleférhetett volna, ha a kellemesen tömény 110 perc helyett egy két és fél órás monstrumot csinálnak belőle... és talán jobban is jártak volna, mert akkor talán a rajongók sem lettek volna olyan ellenségesek a filmmel, nem döngölték volna földbe a hiányosságai miatt; kockáztattak, ahogy sokszor Ender, csak nekik nem jött be.

Az igyekezet és a fogyaszthatóság kényszere azzal is járt, hogy a film és a könyv Endere igencsak más figura lett. A könyvbeli Ender az évekig tartó kiképzéssel, a magánnyal és a folyamatos készenléttel nem csak a harcra, hanem az új helyzetek megoldására is gyakorlatilag mintapéldánya lett a The Strain alapvetésének: "a szeretet gyengeség", de legalábbis mint megértés, egyben erőforrás, amit ki lehet és kell is használni... ezért egy sokkal ridegebb, érzéketlenebb alak, mint ami itt megjelenik. Azt a film szerencsére meg sem próbálta elhitetni, hogy egy hónap alatt bárkiből is szinte teljesen ki lehessen ölni az érzelmeket, sőt, még inkább rá is játszottak az érzelmesebb Enderre, így kerülhetett be talán az eredetinél intenzívebb és oldottabb barátkozás a csapattársaival, az amúgy erőltetett romantikázás Petrával, és talán Bonzo is azért lett egy unszimpatikus pöcs, egy kisebbrendűségi komplexusos "szalamandrás díszfasz", hogy ne kelljen sokat magyarázni a jellemén, és azon, hogy Endernek miért kell és szabad gátlástalanul eltipornia, mi jogosítja fel erre. A film sokat segít azzal, hogy megadja az erkölcsi feloldozást Ender számára, és a nézőket sem terheli meg jobban a szükségesnél mindenféle morális súlyokkal, mert Ender csak seggfejekkel meg undi bogarakkal száll szembe, akikért "nem kár", sokan elintézhetik ennyivel. Még azt a luxust is megengedte magának a rendező/forgatókönyvíró Gavin Hood, hogy Ender az egyik szimulációban veszít, amit a könyv Endere soha nem tehetett meg; ebből is adódott az egyik legnagyobb félelme, ami egyben ösztönzés is volt, "mint egy fejhez szorított pisztoly": egy vereséggel alapjaiban ingott volna meg a bizalom benne, legyen az bármilyen csekély vereség vagy meghátrálás is.

Ezeket elhanyagolva vagy átalakítva viszont a film minden erénnyel rendelkezik, amivel egy tiniknek szánt, nagy költségvetésű blockbusternek rendelkeznie kell, és ezzel nem csak az űrcsaták vagy a felszínesebb érzelmek járnak együtt, hanem azzal is, hogy az egész kiképzés inkább csak egy "lelketlen" krimivé válik, amely során Endernek nem a saját képességeivel, korlátaival kell versenybe szállnia, hanem mint rejtélyeket, fel kell derítenie az Első Hangy Háború hazugságait és titkait, és így a katarzis is eltolódik a finálé titka, az Egyetemes Nagy Hazugság lelepleződése felé, és sokkal kisebb jelentősége lesz az epilógusnak, meg annak, hogy az események milyen nyomot hagytak Ender személyiségében, vagy hogy a hangyok miért úgy viselkedtek, ahogy, hogy mi az ő igazi tragédiájuk. Mint egy potméter, aminél lejjebb vették a drámaiságot, azért, hogy a sci-fi-akció vonalat erősíteni lehessen, és amely drámaiságnak a Bonzoval folytatott konfliktus és annak végkifejlete mellett egyetlen nyoma maradt. Az, ami nálam már eleve is több jelentésréteget adott a filmnek, ami sokkal kidolgozottabban és érthetőbben jelent meg a filmben, mint a könyvben, és amit elsőre is az egyik legjobbnak tartottam a filmből: ez az Óriás játéka, aminek jelentésére csak a későbbi események ismeretében lett egyáltalán ötletem, így arra is, hogy hogyan keveredik benne a két jellem, ami hat rá.

Így aztán ezt a pontszámot a filmre annak fényében adom, hogy nem érzem kevesebbnek a filmet, mint a könyvet, csak egyszerűen más lehetőségeknek és kívánalmaknak kellett megfelelnie... és ha csak ezeket nézem, akkor azoknak igencsak megfelelt. A kettő nem elnyomja nálam egymást, hanem kiegészíti, így adva meg a lehető legbővebb képet, amit csak a film "Reader's Edition"-je adhat meg.

8,5/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Pént. Okt. 24, 2014 6:11 pm

Niwrok írta:
.
Végjáték / Ender's Game


Ami késik, nem múlik Smile . Bár már írtam a könyvről, R2-D2 írásához a filmről pedig nem érzem, hogy sokat tudnék hozzátenni, de tettem valami "ígéret-félét", így megpróbálom.


Így aztán ezt a pontszámot a filmre annak fényében adom, hogy nem érzem kevesebbnek a filmet, mint a könyvet, csak egyszerűen más lehetőségeknek és kívánalmaknak kellett megfelelnie... és ha csak ezeket nézem, akkor azoknak igencsak megfelelt. A kettő nem elnyomja nálam egymást, hanem kiegészíti, így adva meg a lehető legbővebb képet, amit csak a film "Reader's Edition"-je adhat meg.

8,5/10

taps taps

Az ígéret szép szó... Smile

Megint ugyanoda lyukadtunk, ki, ez örömteli. Én meg már megredeltem a könyvet, úgyhogy talán még az idén tudok reflktálni a könyves írásodra is. Smile
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Four Lions   Pént. Okt. 24, 2014 9:29 pm

.
Four Lions"-Varjakat felrobbantani azért még nem ilyen dzsihádista dolog, ugye?
-Nem, ez a kultúránk része. Például az esküvőn, ahol voltam, egy struccra lőttünk rakétavetővel."


Egy brit kisvárosban négy radikális muszlim leghőbb vágya, hogy öngyilkos merénylőként mártír váljon belőlük. A csapat vezetője a biztonsági őrként dolgozó Omar, akinek a nyugati kultúrával kapcsolatos kritikus véleménye mellett a legfőbb tulajdonsága, hogy több esze van, mint a három másik társának együttvéve, így a nyugati kultúra vívmányai (pl.: olyan számítógépes játékok, mint a Mortal Kombat vagy a Counter-Strike) iránt nem olyan kritikus Wajnak, aki egyszer egy szelfivel győződik meg róla, hogy össze van-e zavarodva, a naív Faisalnak, aki robbanó varjakkal akar csapást mérni az imperializmus olyan fészkeire, mint a sarki illatszerbolt, meg az iszlám hitre áttért Barrynek, akinek többek között meggyőződése, hogy az iszlám győzelméhez azzal tudnának leginkább hozzájárulni, ha felrobbantanának egy mecsetet, ezzel szítva fel a tüzet mérsékeltebb testvéreikben. Ahogy a varjak sajátos felhasználásából és a választott célpontokból már sejthető, anyagi eszközökkel és ideológiai iránymutatással sincs igazán ellátva a csapat, ezért is nagy szerencse, hogy Omar nagybátyja be tudja juttatni kettejüket egy pakisztáni kiképzőtáborba, hogy ott felkészülhessenek a mártíromságra, és támogatást szerezzenek a későbbi akcióikhoz. Sajnos azonban a kiképzés elég balul sikerül, Omar és Waj kénytelen üres kézzel visszatérni, hogy a Barry által frissen beszervezett Hassannal kiegészülve maguk tegyenek a lelki üdvükért.

lol2  lol2  lol2

Srácok, ezt leírni sem bírtam röhögés nélkül, nemhogy végignézni, sőt, konkrétan a tizedik percnél már meg is kellett állítanom, mert besírtam Waj plüssmacijától! Az egy dolog, hogy mekkora baromság az egész, de én még ilyen pol-inkorrekt filmet a büdös életben nem láttam, pedig már túl vagyok Edward Norton monológján az Utolsó órából, a ganxta-madafaka stílusban hadováló koreaiakon, és a Fehér Hatalom azon tagjain, akiknek ugyan semmi bajuk a zsidókkal meg a feketékkel, viszont szeretik a sült kolbászt, amit a gyűléseken osztanak; itt még Wayne Kramer sem rúghat labdába. Ha ezért nem mondták ki a fatvát a stáb minden tagjára, akkor semmiért! Olyan szinten gúnyolja és alázza az iszlám szent háborút, egyben azt a vallás-és kultúrafelfogást, amit a Nagy-Britanniában élő iszlamisták, például a "pakik" képviselnek, hogy fel sem merült bennem, hogy ilyet lehet, ráadásul még díjakkal, jelölésekkel is megszórják Londontól a Sundance-ig.

Tudom persze, hogy vannak dolgok, amikkel nem illik viccelni, a nemzetközi terrorizmus nem tréfa, főleg nem az olyankor, amikor az IS (korábbi nevén ISIS) kínzási és kivégzési videóival van tele a net. Egyfelől azonban ha jól emlékszem, a Pain&Gain kapcsán folyt le egy vita arról, hogy illik-e vicces filmet csinálni olyan dolgokról, amik önmagukban nem hogy nem viccesek, hanem tragikusak, és akár sok áldozattal is járnak vagy jártak (és ahol azt az álláspontot képviseltem, hogy attól, mert egy film maga vicces, még nem teszi feltétlenül gúny tárgyává magát a témát... bár persze nem kizárható, ez inkább egyéni érzékenység kérdése), másrészt az öngyilkos terroristát Jeff Dunham már a Four Lions előtt nem sokkal móka tárgyává tette (a film 2010-es)... de a harmadik észrevétel lepett meg legjobban, mégpedig az, hogy a film a gúny mögött azért igenis komolyan el akar gondolkodtatni a multi-kulti lehetőségeiről és korlátairól, előítéletekről és tapasztalatokról. Van például egy jelenet egy főiskolai vitáról, ahol a terrorelhárítási csoport vezetője úgy beszél, mintha kicsit elrugaszkodott volna a mindennapoktól, de külön döbbenetes a biztonságiak lassú reagálása Hassan tevékenységére... és akkor ez még négy éve volt, most meg a kanadai lövöldözésről szólnak a hírek, a Fehér Ház kertjében meg lassan futópályát lehetne építeni a futóbolondoknak.

Omar a csapat vezetése mellett egy másik dologért is kiemelkedett a többiek közül, ugyanis hihetetlenül morbid volt annak a bemutatása, hogy az amatőr öngyilkos-terrorizmus hogyan jelenik meg Omar életének mindennapjaiban, így a családjában is. Az még csak hagyján, ahogy Omar a feleségét, Sofiát a dzsihádista videóüzenetük kivágott jeleneteivel, bakiparádéjával szórakoztatja, vagy éppen kicsit átköltve meséli az Oroszlánkirályt a fiának; az igazi meglepetés az iszlám és a nyugati kultúra elég sajátos keverékéről Omar fundamentalista testvérének felbukkanásával jött el. Még a sok más kiváló elem közül is kiemelkedett négyőjük kapcsolata, és a film csúcsjelenete is hozzájuk kötődik, mert a rakás hülyeség között egy kicsit még a szívem is elszorult tőle, ez pedig az volt, ahogy Omar elbúcsúzik Sofiától.

Chris Morris író-rendező rendesen odatette magát, de nincs ez máshogy a stáb többi tagjával sem, a színészekről nem is beszélve. Kayvan Novak teljes átéléssel hozza az agya helyén is lelkesedést hordó Wajt, Riz Ahmed Omar szövegeivel meg ahogy belehergelve magát a mondandójába vált a nyelvek között, az halálos, és a többiek is megérdemlik a képletes tapsot, amiért ilyen hitelesen hozták az agyilag zokni iszlamistákat. Mindössze egyetlen általam ismert színész bukkant fel, és az Benedict Cumberbatch rövid cameoja volt kezdő túsztárgyalóként.

Nem akarok a fentinél is több poént ellőni, de részemről annyit mondhatok, hogy amikor nem a röhögéstől vinnyogtam akár a szövegektől, akár a rengeteg abszurd kelléktől, amiket Omarék felhasználnak a küldetésük során, vagy az államat kerestem a padlón a hitetlenkedéstől, akkor egyszerűen csak gyönyörködtem a kiválóan megalkotott és hitelesen eljátszott karakterekben vagy a forgatókönyv összeszedettségében. Ha mindössze annyi nem tetszett, hogy néhány poén túl van magyarázva, mint az agy-szív dolog vagy a fehérítős, akkor az hiszem, kellően megindokoltam ezt a pontszámot.


9/10


A hozzászólást Niwrok összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Pént. Okt. 24, 2014 11:18 pm-kor.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Pént. Okt. 24, 2014 9:45 pm

Niwrok írta:
.
Four Lions
9/10
.

Hogy te miket nézel... Wink Érdekes, meg kell hagyni...Idézet :
A csapat vezetője a biztonsági őrként dolgozó Omar,


Jó poén, a következő filmtervem egy palesztin film, jelölték az idegen nyelvű Oscarra, címe Omar... Smile


A hozzászólást R2-D2 összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Szomb. Okt. 25, 2014 1:19 am-kor.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Pént. Okt. 24, 2014 9:59 pm

R2-D2 írta:

Four Lions

Hogy te miket nézel... Wink Érdekes, meg kell hagyni...


Ha ez segít neked vagy bárkinek, hogy legalább a "listájára" felvegye, akkor itt egy jócskán SPOILER!-es előzetes saját felelősségre... Ezt megnézve kezdem kicsit kevésnek érezni azt a 9 pontot Very Happy ...


.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Pént. Okt. 24, 2014 11:26 pm

Niwrok írta:


Ha ez segít neked vagy bárkinek, hogy legalább a "listájára" felvegye, akkor itt egy jócskán SPOILER!-es előzetes saját felelősségre... Ezt megnézve kezdem kicsit kevésnek érezni azt a 9 pontot Very Happy ...


Anyám.... faceplam

lol2lol2lol2lol2

Egyébként mit gondolsz? Illik a profilomba?
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Szomb. Okt. 25, 2014 12:11 am

R2-D2 írta:

Niwrok írta:

Ha ez segít neked vagy bárkinek, hogy legalább a "listájára" felvegye, akkor itt egy jócskán SPOILER!-es előzetes saját felelősségre... Ezt megnézve kezdem kicsit kevésnek érezni azt a 9 pontot Very Happy ...


Anyám.... faceplam
lol2lol2lol2lol2

Egyébként mit gondolsz? Illik a profilomba?


Nézd, ezt most nem bonyolítanám túl Razz... Írtam róla, láttad az előzetest, amiről határozottan mondhatom, nem az a fajta, ami az összes jó jelenetet ellövi a filmből, aztán a maradékon csak ásítozik az ember... Ennyi Smile .
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Haunter   Szomb. Okt. 25, 2014 10:39 pm

.
HaunterLisa, a tinédzser lány egy nap múlva lesz 16 éves, és ez a nap igazán idillinek mondható nyugalomban telik szerető családja körében. Az öccse már reggel kincskeresésre hívja a pincébe, a házat betölti az anyja által reggelire sütött palacsinta illata, az apja pedig reméli, hogy meg tudja javítani az elromlott kocsit, hogy másnap valami jó helyre mehessenek az ünnepi ebédre. Lisának alig van más dolga, mint hogy az anyja kérésére bepakolja a mosógépet, aztán délután gyakoroljon egy kicsit a klarinétján, hogy az ízletes fasírtvacsora és a Gyilkos sorok aktuális epizódja után mindannyian aludni térhessenek, várva a következő napot. A gond csak az, hogy ez sosem jön el. Lisa már nem is számolja, hogy hányadszor éli át ugyanazt a napot, de bármennyire is próbálja figyelmeztetni a szüleit, elmagyarázni nekik, amit eddig megtudott az ismétlődésről, rendre kudarcba fullad a dolog. Minden nap minden visszatér ugyanabba a kerékvágásba, így Lisa már csak csendes unalommal vesz részt ebben a rutinban. Ezért is olyan meglepő és ijesztő számára, amikor egyszer csak a rutin megtörik. Először még csak furcsa zajokra figyel fel a házban, aztán egyre bizarrabb események zaklatják fel a lányt, és Lisa úgy érzi, csak akkor szabadulhat meg ezektől, ha a ház titkainak végére jár... már persze azon a nyilvánvaló tényen túl, amit Lisa már tud: hogy ők mind halottak.

Vincenzo Natali a filmipar egyik nagy one-hit-wondere, aki a kultikus Kockával lépett a nyilvánosság elé először, hogy ne csak a művészeti háttérmunkákban mutathassa meg magát... aztán ezzel nagyjából ki is aludt a rivaldafény a karrierje felett. Nálam ugyan még ezután is látókörben maradt, az egyedi ötletei és a sajátos látványvilága az egyéb hiányosságok vagy negatívumok ellenére is leültettek az olyan filmjei elé, mint a Nothing (két zárkózott idióta vergődése, akiknek hatalma van a dolgok eltüntetése felett) vagy a Hibrid (a laborjukban humanoid lényt kotyvasztó tudóspárt talán kevesebbeknek kell bemutatni)... és ez a Haunterrel is így volt.

Olyan filmet már sokat láttam/láttunk, ahol a végső csattanó az volt, hogy az illető, akit követtünk, végig halott volt, ezért is tett kíváncsivá, milyen az, amikor ez nem a finálé, hanem az alap. Ez a köztes állapot végül annyit eredményezett, hogy a szereplők végig egy enyhén szürreális világban voltak, ahol a kezdeti kísértetházas stílust egy térben és időben is folyamatosan változó csapdából való menekülés váltja fel, amit egy kvázi felsőbb hatalom tart a markában, mint börtönőr, és tud majdnem bármilyen módon hatni erre a zárt világra. A "majdnem" az az, hogy közvetlenül Lisának nem tud fájdalmat, kárt okozni, de a sugallt képekkel, a családtagjai befolyásolásával, a környezeti elemek megváltoztatásával el tudja hitetni, hogy lehetnek rosszabb sorsok is a halálnál, ha Lisa tovább lázadozik vagy kutakodik. Ijedtség helyett így inkább a bármikor felbukkanó kisebb-nagyobb meglepetések határozták meg a hangulatomat, és a feszültség is inkább a "feladvány" fejtegetésének "játékos" izgalmából fakadt. Szándékosan nem megoldást írtam, ez is egy olyan film, ahol nem maga a befejezés a lényeg, ugyanis annak miértjére, hogy Lisáék miért kerültek ebben a rémálomszerű világba, ez kimaradt, de annyira nem is hiányzott. Ez és a variált környezet fel is idézte bennem a Kockát, mintha Natali a legismertebb művét akarta volna önplágium nélkül újra megcsinálni, hátha... de nem.

Spoiler:
 

Technikai részről a film kellemes, de túl sokat nem ad, inkább csak egy borzongató Alice Csodaországban lett belőle, mint valami egyedi vagy igazán látványos, trükkök sokaságával elvarázsoló. Inkább egy negatívumot jegyeztem meg (a külső jelenetek silány CGI-jét), mint a pozitívumokat, bár az "elporladós" jelenet nem volt rossz. Viszont feltűnt a játék a fényekkel, ahogy rájátszanak az érzésekre, például ahogy meleg színekkel fokozzák az idillt a "békés" családi rutin perceiben.

Sem túl nagy riogatást vagy feszültséget, sem túl újító megoldásokat, meglepő végkifejletet nem kell várni a Hauntertől, és akkor nem lesz baj. Kellemes hangulatú, több síkon mozgó, misztikus történetnek elmegy, de ez sem fogja újra a térképre tenni Natalit.

7/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Vas. Okt. 26, 2014 1:22 am

Niwrok írta:
.
Haunter

7/10

Fasza!!! Felcsigáztál, pár napon belül megnézem. Köszi! cheers
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Dead Set / Hulla-ház (S1)   Szer. Okt. 29, 2014 4:42 pm

.
Dead Set / Hulla-ház (S1)Az angol Big Brother stúdiójában, főleg a bentlakók között nagy az izgalom, mert az este folyamán kiszavazás lesz. Sok vendéget várnak, élő adás lesz, így, hogy minden klappoljon, a producer Patricknak kell kézben tartania a dolgokat, ezért is nem örül, amikor figyelmeztetik, hogy az adás esetleg elmaradhat, ha a híradóknak tovább kell tudósítaniuk az országszerte kitört fura zavargásokról. Végül a kiszavazás rendben lezajlik, a vörös hajú Pippa elhagyja a Házat, akit az éljenző vagy éppen fújjoló sokaság fogad... meg az a pár zombi, amiknek mostanra sikerült bejutniuk a tévéstúdió területére. A stáb tagjai és a vendégek fejvesztve kezdenek futni az életükért, nem túl nagy sikerrátával, így egy óra múlva már szinte csak zombik vannak a színfalak mögött. Odabent azonban más a helyzet, a szokásos tivornyát nemigen tudja megzavarni, hogy az izgatott ováció kinti hangjaiból kétségbeesett üvöltözés lett, majd az is elhalt. Csak hát így kérdésessé válik, hogy a nehezített körülmények között ki lesz a BB "győztese", ki tudja elhagyni utolsóként a Házat... vagy legalább élve.

Ahogy látszik, nincs ezen mit nagyon magyarázni: a Dead Set egy egyszerű hentelős zombihorror, amiben az a csavar, hogy egy valóságshow díszletei között és szereplőivel zajlik. Viszont ez az egy ötlet rá tudott venni, hogy megnézzem, mert látszott ebben potenciál. Elsődlegesen persze a kezdeti gyanútlanság csábított, ami -gondoltam- csak lassan fokozódik majd, és utána is lehet plusz feszültség forrása, mert bár úgy néz ki, hogy a játékosok "védettek", falakkal körbevéve, a külvilág kizárásával lehetnek bent, amíg van elég kaja, a műsor jellegéből következik, hogy csak ők nem látják, mi van kint, a kintiek bármikor rájuk törhetnek, át az üvegen és a gipszkartonon. A másik, hogy az ilyen show-kban a sokhetes összezártság igazi pszichodrámákhoz vezethet, zárt térben kevés ember egyenlő sok szervezkedés és manipulálás, a zombivész árnyékában meg mindez még intenzívebb lehet, reméltem. Végül, amitől a sok vér mellé egy kis humor volt várható, és igazi valóságshow-s hangulatot lehet vele csinálni, az a karakterek összeválogatása. Aki látott ilyen műsorokat, az tudhatja, hogy nem sok a játékosok között a Nobel-díjas, sokkal inkább szempont, hogy a csajoknak legyen szép nagy mellük, és hogy eszük is van, az nem kizáró ok, de nem muszáj, hogy legyen, a srácok közé meg persze kell egy bunkó macsó (szintén nem sok aggyal), egy nagy manipulátor, akit mindenki utálhat (mert mondjuk a többiekhez képest öreg és igénytelen), a polkorrektség jegyében esetleg egy-két kisebbségi/színesbőrű, és jó, ha akad egy kényeskedő, hisztis travi/buzi is, csak hogy igazán színes legyen a társaság.

Ez utóbbiban nincs is hiba, a lakók összetétele hiteles, a többségükből azt sem nézné ki az ember, hogy fel tudnak ütni egy tojást, nemhogy túlélnek egy zombitámadást. Viszont bár ezek az alapok elegek lennének egy jó és szórakoztató zombifilmhez, a Dead Set csak részben tudja beváltani ígéreteit. A legnagyobb hibája, hogy túl sokat épít és szán a külvilág eseményeire, legyenek azok bármilyen valószerűtlenek (az összes tévécsatorna szünetel, kivéve a BB-ház élő közvetítése, amiből a kintiek megtudják, hogy még vannak a Házban) vagy feleslegesek (én nem akartam volna megtudni, hogy a műsor gyártásvezetője hogyan szarik egy pezsgősvödörbe), ami sokat enyhít a bezártság jelentette feszültségen. Nagyot csalódtam, amikor a várt benti tanakodás és tanácstalanság helyett a lakók már másnap reggel megtudják mi és hogyan is történt, mert egy túlélő gyakornokcsaj pont náluk keres menedéket, de például arra is jó húsz perc megy el, hogy páran elautózzanak a közeli gyógyszertárba, aminek alig van más szerepe, mint hogy felhívják magukra a zombik figyelmét, és legyen egy kis idétlenkedés két túlbuzgó rendőrrel, akiknek szintén nem sorsoltak túl sok észt. A szereplők között is alig van interakció, és ez csak részben magyarázható azzal, hogy alig okosabbak, mint a zombik, mert ezek a jelenetek leginkább közhelyesek, bármelyik zombifilm tele van ezekkel, és semmit nem tesz hozzá az, hogy ez most éppen a BB-ház. Egy-egy helyzetpoén van csak (pl.: hogy az aggódás a zombik miatt kimerül annyiban, hogy "És akkor most nem leszünk benne a tévében?"), viszont kevés az igazi veszekedés, a hajtépés, és az is csak a végén, az utolsó egy órában bukkan fel. A hosszú felvezetés, a kinti események, a betévedő túlélők végülis mind csak ezt készítik elő, az igazi párhuzamot a "játék" és a zombiinvázió között, amikor a "kiszavazás" egyben a túlélés kérdése is, és ahhoz képest, hogy a felvezetés majdnem másfél óra, a maradék szűk egy igencsak kevésnek tűnt, már csak azért is, mert az az izgalmas szakasz, az egész filmnek olyannak kellett volna lennie.

A műsoridő jelentős részét teszi ki a belsőségek marcangolása és a zombik elől menekülések, amik nekem ebben a mennyiségben akkor is kicsit unalmasak lettek volna, ha jól megcsinálják, de még csak nem is azok. Illetve jók, mert a maszkok tetszettek és a hangulatuk is, az operatőr viszont úgy rázta a kamerát, mint a rumbatököt, kb. a zombik számával egyenes arányban gyorsulóan, a statikus kamerákat meg állandóan a zombik szájába tolta, mintha fontosnak tartaná megmutatni a zombik orrából lógó vagy a fogaik közé szorult húscafrangokat, és a legrosszabb, hogy ettől a felvételek zavaróan életlenek lettek.

A kihasználatlan lehetőségek és az idegbeteg rángatózás ellenére azért "egynek jó volt". Az újgenerációs túlélők megpróbáltatásai ugyan inkább ki tudtak volna tölteni egy bő másfél órás filmet, mint egy összesen 140 perces, öt részes minisorozatot (ezért is voltam bizonytalan a zárójellel, hogy ezt ilyen időtartamban egyáltalán lehet-e sorozatnak nevezni), de minden elemében vannak felfedezni- és továbbgondolni-valók. Csak az összhatás nem túl fényes.


6,5/10
.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Szer. Okt. 29, 2014 5:29 pm

Niwrok írta:
.
Dead Set / Hulla-ház (S1)

A kihasználatlan lehetőségek és az idegbeteg rángatózás ellenére azért "egynek jó volt". Az újgenerációs túlélők megpróbáltatásai ugyan inkább ki tudtak volna tölteni egy bő másfél órás filmet, mint egy összesen 140 perces, öt részes minisorozatot (ezért is voltam bizonytalan a zárójellel, hogy ezt ilyen időtartamban egyáltalán lehet-e sorozatnak nevezni), de minden elemében vannak felfedezni- és továbbgondolni-valók. Csak az összhatás nem túl fényes.


6,5/10
.


Hogy Te miket nézel... Rolling Eyes

Ezt kihagyom, ha nem gáz. Hogy is írtad egyszer: "Jó tudni, hogy van ilyen, de kb ennyi"

Azért köszi! taps
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Ajánlott tartalom
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   

Vissza az elejére Go down
 
Niwrok írásai 1.0
Vissza az elejére 
28 / 66 oldalUgrás a következő oldalra : Previous  1 ... 15 ... 27, 28, 29 ... 47 ... 66  Next

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Filmfórum :: Filmek, sorozatok világa :: Kritikák, filmes gondolatok-
Ugrás: