Kritikák, gondolatok a filmek világából
 
HomeCalendarGalleryGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés

Share | 
 

 Niwrok írásai 1.0

Go down 
Ugrás a következő oldalra : Previous  1, 2, 3 ... 34 ... 66  Next
SzerzőÜzenet
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: A Harper-sziget    Pént. Júl. 19, 2013 4:28 pm

.
A Harper-sziget / Harper's Island


Tudom, hogy ment már a TV2-n, de akkor még erősebbek voltak a fenntartásaim egy sorozattal kapcsolatban, mint amennyire kedvelem ezeket a Tíz kicsi négerbe oltott picsahorrorokat, úgyhogy csak most, négy évvel később tettem meg a magam kiruccanását a Harper-szigetre, ami a -tulajdonképpen várt- döccenőkkel együtt is szórakoztató volt.

A sztori úgy indul, mint a hasonló stílusú filmek, vagyis hogy egy kupac ember megérkezik egy szigetre (itt éppen egy esküvőre készülő násznépről van szó), aztán a buli közepette elkezdenek sorban meggyilkolódni, és persze kiderül, hogy az egész mögött egy régi titok lappanghat (ami meg egy évekkel korábbi, ugyanezen a szigeten zajlott sorozatgyilkosságig vezet, meg még annál is távolabb...). Érdekes gondolat volt egy ilyet sorozatformába, 13 részbe önteni, hiszen ennek a műfajnak alapvető kelléke kéne legyen a folyamatosan épülő feszültség, amire itt, így esély sincs. Helyette próbáltak minél több szereplőt mozgatni, minél jobban elszórni a tetemes mennyiségű hullát (részenként általában 2-3 fővel lesz rövidebb a stáblista), minél többet tekerni a történeten, hogy ha már feszültségben nem lehet tartani a nézőt, akkor legalább kétségek között lehessen, és persze mindig benyomni egy mini-cliffhangert a végére, hogy legyen miért egy héttel később is leülni a Harper-sziget elé.

Mindezt a stáb a körülményekhez képest dicséretesen oldotta meg. A fő történetszál ugyan nem tölti ki a játékidő felét sem, de sikerült ezt kiegészíteni-felvezetni olyan mellékszálakkal, amik legalább segítenek elevickélni a futkorászós-bújkálós szakaszig, amikorra már a szereplőknek is kezd nyilvánvalóvá válni, hogy itt valami nagyon nincs rendben. Addig a gyilkosságok, halálesetek (a két dolog azért nem ugyanaz, mert az egyik szereplő akkora balfék, hogy saját magát lövi agyon véletlenül) fű alatt, stikában, másodpercek alatt történnek, és csak arra valók, hogy megtörjék a romantikus thriller hangulatot. Egyébként nem is baj, hogy van idő megismerni kicsit a szereplőket az egymást régen látott barátok hátlapogatása, a szerelmi viszonyok kuszasága és az esküvői rendezvények közepette.

A szereplőkön amúgy is sok múlt, hiszen rengetegen vannak, sok mellékszálat kellett először kézben tartani, aztán szép lassan lenyesegetni, és kellett még egy-két színesítő karakter is, akiket jó érzékkel általában pont azelőtt nyírnak ki az írók, hogy kiürülnének és céltalan hullajelöltekké válnának (tekintettel a műfaj azon alapszabályára, hogy túl hosszú távra egyik szereplőnek sem érdemes tervezni). Kár, hogy pont a főbb szereplők sikerültek teljesen érdektelenre és laposra, a kiegészítő szereplők között sokkal nagyobb a kilengés. "Negatív" szereplő volt nekem például a kötelező gyerekszereplő Madison, akiből véres igyekezettel próbáltak pszicho-misztikus karaktert csinálni rejtélyes beszólásokkal és nyomasztó nézésekkel, amikkel egy másik filmben tuti ő lett volna a gonosz erők által megszállt tömeggyilkos, itt viszont csak az izzadságszag lengte körül. Ellenpontja a Cal-Sully-Cindy-Shane négyesfogat volt, akiknek ugyan túl nagy szerepet nem szántak (olyannyira, hogy időnként teljes részekre elfeledkeztek róluk), de amit kellett, azt könnyedén, viccesen hozták (pl.: "Sir Weeps-a-Lot"Smile vagy a gyűrűs jelenet), és olyat produkáltak, ami ritka egy ilyen filmben, ahol csak sablon gonnabe-hullák szaladgálnak: jellemfejlődést. Cindy lett a kedvenc, őt abszolút elfogadnám bármelyik másik picsahorrorban, mert szőke létére neki volt a legtöbb esze, jópofa volt és lényeglátó, jó kérdéseket tett fel a legjobb helyeken, úgyhogy bár reménytelenül, de bíztam benne, hogy valahogy túléli.

Röviden: Picsahorrornak túl hosszú, de ennek ellenére legalább egyszer sem merül mély dögunalomba, mert ha mást nem, a szereplői között van egy-két maradandó, és azt is jó lehet találgatni, ki a hunyó. Illetve azt sem feltétlenül, ugyanis túl nagy meglepetés nincs, a történet egy pontján pedig előre "leleplezik", kire érdemes figyelni... ezt a pillanatot inkább érdemes keresni:)...


7,2/10 Smile

.


A hozzászólást Niwrok összesen 2 alkalommal szerkesztette, legutóbb Szomb. Nov. 03, 2018 9:45 am-kor.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Pént. Júl. 19, 2013 5:19 pm

Niwrok írta:
.
A Harper-sziget / Harper's Island7/10

.

Semmi 72%??? Very Happy

Még mindig meg tudsz lepni a címekkel, amiket nézel. Erről pl. nem is hallottam..
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Eleven testek    Csüt. Aug. 01, 2013 2:57 pm

Azt hiszem, mostantól elkezdem én is "biztonsági mentésre" használni ezt a fórumot:), elvégre itt csak biztosabb kezekben van.

Eleven testek / Warm Bodies


Rrrrr és Julie... Hiába a nevek hasonlósága, csak utólag olvasva világosodtam meg, hogy az Eleven testek igazából egy Rómeó és Júlia átértelmezés, csak éppen a középkori Verona helyett a helyszín Montreal a közeli jövőben, és a szerelmeseket sem családjuk régbe nyúló viszálykodása szakítja el egymástól, hanem az, hogy egyikük él, a másik meg... már nem annyira.

Az alapoktól éppen ezért túl sokat nem érdemes várni, már a plakát vagy a borító is elég beszédes: van egy fiú, aki zombi, van egy lány, aki élő, fiú virággal udvarol a lánynak, a lány meg nem rohan sikítozva az első fedezék mögé. Olyan "nekrofil cukiság" az egész, és az a nagyszerű benne, hogy a film által bemutatott szabályok szerint még működik is. Az író okosan megpróbálta megteremteni az alapot ahhoz, hogy R miért és hogyan kívánja meg jobban Julie csókját, mint az agyát; mert azt tudjuk ugye, hogy a zombik szinte minden filmben az emberek agyára vetik rá magukat... na de miért? A válasz ötletessége kellemes mélységet adott ennek a történetnek, ebből derül ki sok minden egy zombi lelkivilágáról, működéséről, létezéséről, hogy még a zombik sem feltétlenül a Z világháború homogén, hömpölygő húsmasszája, hanem lehetnek egyéniségek. Ezen felül -ahogy szokott- sok félreértés, kaland és időnként móka ered a szerelmesek szembeszökő különbségéből, meg persze sokan sokféleképpen próbálják lebeszélni R-t és Julie-t erről a kapcsolatról (bár ahogy Julie szórakoztatni próbálja R-t, az lett a kedvenc jelenetem, de igazából nem is R-t kedveltem meg, hanem M-et, R "aggódó" haverját)... de ez nagyjából ennyi, egy lehelletnyi édeskés dögszaggal izgalmasabbá tett egynyári limonádé. Ha csak az élőhalott/szörny-zsánert nézem, azért a vérfarkas és a vámpír iránt egyaránt epekedő Bella sokkötetes kalandjaiból úgy tűnhet, hogy túl sok újat nem lehet már mondani a (látszólag) beteljesülhetetlen szerelem témakörében... aztán meg mégis sikerült, igaz, nem pont a románcra vonatkozóan, az azért nem hagyott volna ennyi fognyomot a szívemen.

Ugyanis nem csak a love storyt magát, hanem azt az ajánlóban említett paradoxont is megindokolja az író, hogy hogyan lehet egy zombi "érzékeny", ehhez pedig a régi mondást aktualizálta: "Mindenki annyira halott, amennyire úgy viselkedik.". Csak mert valaki belülről "hal meg", és ez kívül nem tükröződik elüszkösötött végtagok és cafatokban foszló hús képében, attól ő "él"? Egy olyan egyszerű test funkció, mint a szívdobogás kellően indokolja-e, hogy valakiről kijelentsük, "eleven"?! Vagy olyan szociális normák, mint az étkezési szokások? A film szakít ezzel az "elavult" nézettel, és ehelyett az aktivitásból eredezteti az elevenséget, és ezen keresztül fejezi ki, hogy a "holtak" más értelemben távolodtak el emberi mivoltuktól, mint azt az "elevenek" szeretnék, hogy más vonatkozásában van határvonal élő és holt között. Hogy nekik is meglehetnek a saját társadalmuk, a saját hierarchiájuk, a saját hobbijaik (persze csak halvány utánzataként az élők hasonló szokásainak)... és hogy a holtságot nem a vér, hanem az érzelmek, a tettek "áramlásának" megszűnése, elapadását jelenti. Ebből a szempontból csak azt sajnáltam, hogy a film keveset, de egyszerűsített, így kimaradt R "családja" és az olyan apróságok, mint a Holtak iskolája... de végülis kell valami új a könyv olvasóinak is nem? A Csontikat is átértelmezék kicsit, nyílván kellettek a végső csatajelenetbe a rohangáló turbózombik.

Ettől még a felvetés ugyanolyan érdekes és elgondolkodtató a maga szimbolikus egyszerűségében is. Aki már látott hétfőnként üveges tekintettel a buszon munkába zötykölődő vagy a gyárkapu felé csoszogó embereket... akinek vannak ismerősei, akik esetleg valamilyen okból évekre kvázi-remetékké váltak... aki szerint valami mostanra elveszett az emberek közti kommunikációban és érzésekben... aki úgy érzi, a világban egyre jobban fertőz az apátia és a közöny... Az hozzám hasonlóan rá fog ismerni a reptéren magukat körbe-körbe vonszoló, a mozgólépcsőhöz hasonló egyszerű szórakozásokat kereső, a bárban a söröskorsó felett egymásnak tőmondatokat odamorgó Holtakban a saját szűkebb vagy tágabb környezetére. Nagyon értékeltem ezt a fajta fekete humort, amit a párhuzamokkal kifejez a film... de a mosolyom elég fanyarra sikerült, mert nem volt könnyű a világot ilyen szemmel néznem... és nem is csak a világot.


Röviden: Napjaink zombireneszánszának egyik romantikus vadhajtása. Nekem meg a 2013-as év eddigi legkellemesebb meglepetése.

91%

U.i.: Ó, baz... erkély-jelenet is van, és még ott sem esett le, mit nézek Smile ! Öregszem, na:)...
.


A hozzászólást Niwrok összesen 2 alkalommal szerkesztette, legutóbb Szomb. Nov. 03, 2018 9:45 am-kor.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Csüt. Aug. 01, 2013 5:07 pm

Niwrok írta:
Azt hiszem, mostantól elkezdem én is "biztonsági mentésre" használni ezt a fórumot:), elvégre itt csak biztosabb kezekben van.

Olyan "nekrofil cukiság" az egész,Itt legalább hárman irogatunk, xpressen még ennyien sem.. Smile

Ismerem véleményedet e filmről, ez alapján minden korábbi ellenkező szándékom ellenére meg is fogom nézni ezt a nekrofil cukiságot...

Bár még mindig nehezen tudom úgy az egész szitut elképzelni... Shocked 
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Csüt. Aug. 01, 2013 5:56 pm

R2-D2 írta:

Itt legalább hárman írogatunk, xpressen még ennyien sem.. Smile
... nehezen tudom úgy az egész szitut elképzelni... Shocked 

Viszont itt olvasni is még csak hárman olvassák Smile... ott meg legalább nem tudjuk, hányan Smile.

A szitu melyik részére vagy ennyire kíváncsi, hogy még egy romantikus komédiára is benevezel miatta? És azt hiszem, nagyobb dicséretet nem kaptam még egy írásomért sem Smile.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Csüt. Aug. 01, 2013 6:49 pm

Niwrok írta:

A szitu melyik részére vagy ennyire kíváncsi, hogy még egy romantikus komédiára is benevezel miatta? És azt hiszem, nagyobb dicséretet nem kaptam még egy írásomért sem Smile.

Hát egy élőhalott, öntudattal rendelkező, nem büdösen rothadó zombi és egy lány szerelmére... Nem, inkább csak a mondat első felére. Smile
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Csüt. Aug. 01, 2013 9:50 pm

R2-D2 írta:

Hát egy élőhalott, öntudattal rendelkező, nem büdösen rothadó zombi...

Az Eleven testekben a zombiság inkább afféle éber kóma; a gondolatok megmaradnak, csak kifejezni nem tudják őket a hullák. A zombi büdösen rohad itt is, de nem mindegy, milyen fokú a rothadás; R még ennek a folyamatnak az elején lehet... Julie-nak pedig jó oka van rá, hogy elviselje R szagát.

A többit pedig inkább R mondja el neked, ő mégiscsak autentikusabb forrás Laughing :

.


A hozzászólást Niwrok összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Szomb. Nov. 03, 2018 9:46 am-kor.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Avatar - 3BD    Szomb. Aug. 17, 2013 11:59 am

.
Avatar - 3BD Gyűjtői kiadás


Nehéz küzdelem volt, de határozottan mondhatom: nagyon megérte.

Amikor moziban láttam az Avatart, nem igazán tetszett, mert bár technikailag érdekesnek, tényleg rengeteg munkával látványossá tett filmnek tartottam már akkor is, de közben üresnek is, mint Jake Sully "korsóját". A történet nem tűnt többnek annál, mint amit egy parasztvakítós-romantikus akciófilmhez szokás írni, és engem speciel zavart, hogy a Pandora világának, a na´vik kultúrájának vagy akár a na´vik és az emberek egymás közti és csoporton belüli konfliktusainak bemutatása helyett is lövöldözésekkel kevert robbanások, pajkos erdőben futkosások meg csábos egymás szemében nézések vannak. Parasztvakítós-romantikust ugyanis már láttam eleget, a Pandorán meg akkor jártam először; az jobban érdekelt volna, mint hogy kék űrtünde-indiánok hogyan enyelegnek a neonos szomorúfűz alatt. Ennél már csak a kétmondatossá egyszerűsített környezetvédelmi közhely-"gyűjtemény" keserített el jobban, mert úgy gondoltam, ha már valaki foglalkozik a témával, akkor illene komolyabban venni.

Aztán volt egy újabb nézés jó két éve, meg ez a mostani, és az Avatar szép fokozatosan kinyílt, egyre többet mutatva magából. Először a mondanivaló került helyre, aminek a lényege annyi, hogy elfogadtam: ha Cameron komolyabb, mélyebb filmet akart volna csinálni, azt is meg tudta volna, de nem facsemetéket akart ültetni a fejekbe, hanem magokat elszórni, azt meg ennél jobban tényleg nem lehetett volna. Harmadikra aztán már a Pochahontas-szálon sem rugóztam annyit: hiába láttuk már sokszor meg még fogjuk is ezt a sztorit, de nem sok jobb történetet írtak még arról, hogy az egyik, magát fejtettebbnek és fontosabbnak gondoló egyik népcsoport hogyan sajátítja ki az erőforrásokat, amivel egy másik rendelkezik, hogyan férkőznek először a bizalmukba, és hogy ha ez nem válik be, akkor hogyan mészárolják le vagy száműzik őket... és hogy ez meg van fűszerezve egy kis románccal, hát Istenem.

És eközben a film még tulajdonképpen képkockáról képkockára ugyanazt maradt, legfeljebb a BD miatt javultak az otthoni nézés paraméterei a mezítlábas DVD-vel szemben... bár gondolom nem én teszem szóvá először a na´vi szövegekhez a kiegészítő magyar felirat hiányát.

A kiadványon levő bővített változat plusz jeleneteitől és az extraként csatolt törölt jelenetektől viszont olyan az Avatar, mint A veréb is madár című filmben, ahol a sztriptíz-jelenet közben beugrál a konferanszié, és sajnálkozva közli, hogy milyen valutával fizető kedves vendégek a vetkőzés melyik pontján szíveskedjenek elhagyni a nézőteret: az alap moziváltozatra befizetőknél lekerült a két kesztyű és kigombolódott a blúz, a bővített moziváltozatot megnézők láthatták, ahogy bokára csúszott a szoknya, a sima rendezői kiadásért már jár egy kis cici, persze a bimbókat szemérmesen takarva, de a bugyi csak ennél, a háromlemezes extrabővített változatnál került le. A mozik világában az természetes, hogy pluszpénzért jár karakterárnyalás meg pár színesítő szál, na de hogy a filmből alapvetően hiányzó részek is csak a negyedik körben mutatkozzanak meg...
Hogyan is néz ez ki a gyakorlatban? Én a rendezői változatot néztem, az kapásból kibővíti a filmet pár földi jelenettel, egy kicsit jobban megismerendő Jake Sullyt, amitől a drámája is hangsúlyosabb, vagyis a függőségének kialakulása és súlyosbodása... és semmilyen világító növény vagy állat animációja sem lehet még mindig megdöbbentőbb nekem, mint Jake lábai, és amit kifejeznek. A Pandorára érve aztán kb. megduplázzák a bemutatott állatfajok számát, kiderül, hogy pontosan mi lett a földiek épp csak megemlített iskolájával, és még egy na´vi vadászatba is betekinthetnek a nézők. Tök jó, bővít, az a dolga. A gyomorszájas a törölt jeleneteknél jött: bár van, ami amúgy sem hiányzott (pl.: Norm önégetései vagy az összemelegedése Trudyval), de akiben esetleg kérdőjeleket hagyott, hogy Ney´tiri miért festeget szertartásos csigavonalakat Dszékszullira, hogy Tsu´tey tényleg szó nélkül tűrte-e, hogy az általa oly megvetett idegen a nőjére hajt, vagy hogy tényleg tökvakarással ütötték-e el az Avatar-projekt tagjai az időt, amíg a többiek a bőrüket vitték a vásárra a harcban, az bizony ezekért a válaszokért kénytelen kemény ezreseket kicsengetni! Csak az "álomvadászat" kikerülésével kb. 15 perc landolt a kukában, de különösen ez utóbbi fájt, hogy kimaradt, arról nem is beszélve, hogy a "bugyis" részekhez -akárcsak a többi extrához- magyar felirat már nem választható (angol viszont például igen).

A másik extra, amit kiemelnék, az James Cameron és a stábtagoknak az AmazonWatch-csal tett látogatása brazil őslakó törzseknél, akiket egy gát építése miatt akartak kitelepíteni, hogy a földjeiket eláraszthassák a víztározók. No komment, a kígyós tanmesét meg tanítani kéne. A többi kisfilm is érdekes, a két BD-re több órányi forgatási képsor, olvasópróbák, casting-felvételek és egyebek kerültek.

Röviden: Egy zseniális film egy tartalmas és bőséges kiadványon. Bár még mindig van, ami problémás, de ez már csak a személyes sajnálatom, hogy a film olyan lett, amilyen, és nem olyan, amilyen akár csak a kivágott részek alapján lehetett volna, és már nem is lesz soha olyan. Ezért kár... a többi kiváló.

.


A hozzászólást Niwrok összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Szomb. Nov. 03, 2018 9:46 am-kor.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Szomb. Aug. 17, 2013 12:07 pm

Niwrok írta:


Röviden: Egy zseniális film egy tartalmas és bőséges kiadványon. Bár még mindig van, ami problémás, de ez már csak a személyes sajnálatom, hogy a film olyan lett, amilyen, és nem olyan, amilyen akár csak a kivágott részek alapján lehetett volna, és már nem is lesz soha olyan. Ezért kár... a többi kiváló.

.

Ismerve korábbi nézőpontodat is, ennek TM örülni fog. Smile
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Majd meghalnak Mandy Lane-ért   Szomb. Aug. 17, 2013 9:35 pm

Majd meghalnak Mandy Lane-értÉn inkább úgy mondanám, hogy majd meghaltam Mandy Lane-től... pontosabban a katatón unalomtól, amit előidézett.

Amatőr, kézikamerás horrorokon edződve is Mandy Lane az egyik leggyengébb időpazarlás volt, amit az utóbbi években elszenvedtem. Nevetségesen ostoba, az undoron kívül semmifajta érzelmet kiváltani nem tudó karakterek egy olyan történetben, amit kb. egy frusztrált, mindenki által kiközösített, pubertás lúzer írhatott, közvetlenül azután, hogy a huszadik nő is nevetve hajtotta el melegebb éghajlatra, de még azelőtt, hogy szociopata ámokfutásra indulna. Hasonló személyiségek alkothatták a stáb többi részét is, mert a szükségesnél nagyobb élvezetet találtak a rengő mellek lassított felvételen mutatásában, és ahogy a két bugyis csajt a lépcsőn felfelé menet vagináig tolt objektívvel vették fel, azon már csak nevetni tudtam. De ezektől még szimplán közepes is lehetett volna az élmény...

Az viszont milyen szánalmas már, hogy a karakterek maguk "jelzik" az írónak, hogy mennyire rohadtul unják magukat (kétszer is elhangzik, hogy "unatkozom"), csak mert órákon át nem történik semmi más, mint hogy egy rakás tenyérbemászó tini enyeleg és mindenfélét vedel meg szív! De hát virrasztani kell, amíg az író nem hajlandó mindenkit szép sorban kinyírni! Vagy az, hogy a gondnokfickóval azért kéne együtt érezni, mert elmeséli, mekkora megrázkódtatás volt neki nemrég negyven beteg marhát agyonlőni... ja, és mindezt azért, hogy meglegyen az indok, szegény Mandy Lane miért tapicskolhat egy dögkútban a finálé során. Na és hogy a film azzal próbál feszkót építeni, hogy "a feszengősen induló programról már jó előre a legrosszabbakat gondoló" Mandy időnként nyugtalanítóan sejtelmes zene kíséretében odanéz valahova, mint az UFO-látó Pista bácsi, aztán hűmiapicsa, megint nincs ott semmi?! Én is hasonló "jókat" gondolok amúgy a hátsó borítón levő parasztvakító kamuhalmaz megfogalmazójáról (ld. "ajánló"), a Screen Daily idézett írójáról már nem is beszélve ("Pengeéles, brutális tinihorror. Okos és szexi, majdhogynem posztmodern, megújítja a horror műfaját"). Na meg könyörgöm, senki ne mondja, aki esetleg látta a filmet, hogy három tized másodperc alatt nem jött rá arra, kit is rejt a csuklya!

Az első és az utolsó tíz perc ér valamit. Az elején azért, mert azt hiszed, ez még jó lesz, a végén meg az író megpróbálkozik valami fordulatfélével (de előtte még végig kell kínlódni azt a röhejes jelenetet, ahogy a véres, sikítozó csajt kilométereken át "kergeti" egy Lexus a szántóföldön), csak akkor már hiába, főleg, hogy a miértet "kifelejtette".

A DVD a film színvonalát hozza, vagyis az is egy kalap kaka. A kép olyan, mint amit egy hangyaboly digitalizált be VHS-ről, de már eleve az alapanyag vacak, az operatőr nyilván még sosem hallott a "bevilágítás" nevű forradalmi technikáról. A szinkronhangokat vélhetően valamelyik kábeltévés szappanopera szünetére kérhették kölcsön, beleélés nulla. Extraként -már aki azt annak tartja- egy előzetes árválkodik. A Gyilkos labirintust idézte fel bennem a kiadvány, lévén a legtöbbre a tokot tartottam az egészből.

Röviden: Mandy Lane pont olyan, mint a film: szendén pislogó szűzpicsa, akiről azt hiszed, összejöhet vele valami, de kapni nem fogsz tőle semmit. Ha rám hallgattok, bármilyen olcsón kínálja is magát a kis szajha, messzire elkerülitek! Csak a pénzetek és az időtök fogja bánni, ha hozzám hasonlóan bedőltök neki.

22%

.


A hozzászólást Niwrok összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Szomb. Aug. 17, 2013 9:42 pm-kor.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Szomb. Aug. 17, 2013 9:40 pm

Niwrok írta:

Én inkább úgy mondanám, hogy majd meghaltam Mandy Lane-től... pontosabban a katatón unalomtól, amit előidézett.


.
Igen, ez az, ami mondtál, hogy a szemét között néha találsz értéket is. Ez most nem az volt. Smile
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Szomb. Aug. 17, 2013 9:50 pm

R2-D2 írta:
Niwrok írta:

Én inkább úgy mondanám, hogy majd meghaltam Mandy Lane-től... pontosabban a katatón unalomtól, amit előidézett.
Igen, ez az, ami mondtál, hogy a szemét között néha találsz értéket is. Ez most nem az volt.Smile 
A "szemét" között találtam, oda is megy vissza:) !
200 forintért halásztam ki a Tesco turiskosarából, gondoltam, egy olcsó "numerára" jó lesz. Nem így lett:) . Illetve azért arra jó volt, hogy megint gátlástalanul beletörölhessem a fikát egy filmbe:) .

.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Válaszcsapás S1   Hétf. Aug. 19, 2013 4:25 pm

Válaszcsapás / Strike Back S1Még tavaly csíptem el véletlenül az m1-en a Strike Back első epizódját, és bár tetszett, de annyira nem ragadt meg a fejemben, hogy a következő héten is nézzem, úgyhogy elfelejtődött. Aztán R2-tól megkaptam a teljes évadot, mert bízott benne, hogy legalább ennek a három részes mininek bizalmat szavazok, és mert nem vakon kellett megtennem, az előjelek többszörösen biztatóak voltak. Amúgy is mostanában kezdek rájönni, hogy a filmes-sorozatos "kalandozás", a majdnem mindenáron az újdonság, a különlegesség hajszolása helyett/mellett talán érdemes lenne legalább néha a mások által már kitaposott ösvényre lépnem Smile.

A sztori főhőse John Porter, akit brit ex-katonaként egy sikeres, de sok áldozattal járó iraki túszmentés emléke és a vélt felelőssége kísért évek óta, ami a szakmai és a magánéletét is megviselte. Kb. hét évvel az eset után egy újabb iraki emberrablás feleleveníti az egész ügyet. A biztonsági őrként vegetáló John meggyőződése, hogy a mostani eset kapcsolatban áll az akkorival, és kicsikar egy visszatérési lehetőséget egyik iraki katonatársától, Collinsontól, aki addigra történetesen az MI-6 20-as, a titkos, fegyveres akciókat irányító részlegénél tölt be középvezetői posztot. Ezen az ügyön keresztül ismerjük meg a 20-as részleget és pár ott dolgozót, nem csak az ügyosztály kapcsolataira és titkaira, hanem a szereplők személyes érdekeire vonatkozóan is, miközben az iraki túszszabadítás után még egy zimbabwei és egy afgán misszióra is "elkísérhetjük" Johnt.

Akciódús, szövevényes kis sorozatot rittyentett össze a Sky1, ami talán pár gyengébb trükkfelvételen, időzavaron és egyéb bakin túl teljes időtartamában (ami azért csak 4,5 óra) szórakoztató és izgalmas volt. Mivel rövid sorozat, és azon belül is igazából három másfél órás epizódról van szó, így az általam utált sorozat-jellegzetességek is hiányoznak belőle (pl. az időnként amnéziás, agyhalott szereplők, a felesleges töltelékjelenetek, stb.). Az akciójelenetek egy tévésorozathoz képest minőségiek, jó ritmusban váltogatják a drámai és az összeesküvéses perceket. Előbbieket hol a családi problémák jelentik, mint John tinédzser lánya, Lexi, hol pedig a 20-as részlegen dolgozók kapcsolatai, amit például a már említett iraki ügy minden részben felbukkanó utóhatásai határoznak meg. És persze megvan a kémes történetekben szokásos "nem igazán bízhatsz senkiben" hangulat is, sem felettesben, sem szövetségesben, hiszen helyzettől és a változó körülményektől függően néha csak az egyéni érdekeik alapján döntenek vagy akár hazudnak, vagy éppen az dönt, hogy ki milyen fokon áll a hatalmi sorban. Külön feszült volt, ahogy például az afgán részben az MI-6 és a CIA oda-vissza szívatta egymást, hogy aztán emberek életére alkudozva próbáljanak minél több felelősséget a másikra kenni.

Ami viszont még ezek mellett is feldobta a Válaszcsapást, az a humor és az apró, máshol eddig nem nagyon látott ötletek voltak. Utóbbiban leginkább az afrikai epizód tobzódott, kiemelve a nyomolvasót, de az árvaházas dolog is jó volt, csak enyhe időhúzás-szagot árasztott. Humorban azt hittem, rögtön az elejéről Porter pszichológiai tesztje és az azt követő, önbecsülés-gyógyító "kúr-a" viszi majd a pálmát (amúgy is bírtam a cinikus beszólásait), de ez csak Afganisztánig meg a kanapén üldögélő burkás nőkig tartott. Szívesen mondanám, hogy megdöbbentett annak a jelenetnek az abszurditása, de sajnos inkább az sokkolt, hogy igen, szerintem van annyira önmagából kifordult a világ, hogy még egy ilyet is elképzelhetőnek tartok benne...


8,5/10

.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
R2-D2
Admin
R2-D2

Hozzászólások száma : 4079
Join date : 2012. Oct. 03.
Tartózkodási hely : Szombathely

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Hétf. Aug. 19, 2013 4:30 pm

Niwrok írta:

Válaszcsapás / Strike Back S1

8,5/10

.
Hurrá!!!! Ennek kimondottan örülök. Szerintem is baromi jó, ezek után nézd csak meg az amerikai folytatását: nagyon más, de az is jó!! Smile
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Niwrok
Admin
Niwrok

Hozzászólások száma : 2994
Join date : 2012. Oct. 06.

TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   Hétf. Aug. 19, 2013 4:44 pm

R2-D2 írta:
Niwrok írta:
Válaszcsapás / Strike Back S1
8,5/10
Hurrá!!!! Ennek kimondottan örülök. Szerintem is baromi jó, ezek után nézd csak meg az amerikai folytatását: nagyon más, de az is jó!! Smile
Még van egy pár film, amit le szeretnék tudni előtte, de még a héten sort kerítek ráSmile .
Kicsit mindenesetre tartok a dologtól, pont a stílusváltás és a stábcsere miatt. Túlságosan megkedveltem ahhoz Portert, a társait és a poénjait, hogy szó nélkül tűrjem, ahogy süllyesztőbe kerülnek... még ha értem is, hogy legalább nem a sorozattal történt ugyanez.
Ez a sorozaton belüli váltás ritkán jön be; például azért toporgok egy helyben a Törtetőkkel már hónapok óta, mert egyelőre az 5. évadtól szinkronosan van meg, nem felirattal, és zavar a megszokott hangok hiánya, főleg, hogy nem egy kapitális mellényúlás is volt a magyar hangok kiválasztásánál.

.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Ajánlott tartalom
TémanyitásTárgy: Re: Niwrok írásai 1.0   

Vissza az elejére Go down
 
Niwrok írásai 1.0
Vissza az elejére 
2 / 66 oldalUgrás a következő oldalra : Previous  1, 2, 3 ... 34 ... 66  Next

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Filmfórum :: Filmek, sorozatok világa :: Kritikák, filmes gondolatok-
Ugrás: